http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001942202.html
Venäläisen sotakirjailijan hätkähdyttävä kysymys: Kaatuiko 48 000 suomalaista turhaan?
Pioneerit raivaavat miinakenttää. Raskas KV-panssari kuuluu torninumeronsa perusteella 260. Kaartin raskaaseen panssarirykmenttiin. (KUVA: Bair Irinchev: Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin. Kirjan kuvitusta.)
Julkaistu: 30.10. 11:20
Bair Irincheevin mukaan Stalin pyrki kesän 1944 suurhyökkäyksellä Kymijoelle ja neuvottelupöytään, ei Helsinkiin.
Venäläinen Karjalan Kannaksen lähihistorian tuntija
Bair Irincheev esittää tuoreessa kirjassaan
Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin (Minerva) suomalaisille kysymyksiä mietittäviksi.
Hän luonnehtii kysymyksiä ”hankaliksi”:
Näin Irincheev kysyy:
Oliko Suomen mielekästä liittyä Saksan rinnalla sotaan vuonna 1941 ja menettää 48 000 henkeä kaatuneina?
Ja jännittää vuosikausiksi maan kaikki voimat, jotta voitiin vuonna 1944 palata vuoden 1940 rauhansopimukseen, tosin entistä heikommin ehdoin?
Oliko välttämätöntä hylätä Neuvostoliiton vaatimukset maaliskuussa 1944 ja lopulta hyväksyä syyskuussa 1944 hyvin samanlaiset rauhanehdot, jotka olivat tosin maaliskuun ehtoja huonommat.
Oliko kasvojen ja kunnian säilyttäminen sen arvoista?
Puna-armeija valloitti Viipurin miltei ilman taistelua 20. kesäkuuta. 152. Panssarivaunuprikaatin panssarit ajavat vesitornin ohi.
Irincheevin mukaan Neuvostoliiton kesän 1944 suurhyökkäyksen eli Stalinin 4. strategisen iskun tavoite ei ollut Suomen valloittaminen, vaan saavuttaa 1. Kymijoki, 2. lyödä Suomen armeija Kannaksella ja 3. pakottaa Suomen johto neuvottelupöytään.
Vaikka ykkönen ja kakkonen eivät täysin onnistuneet, niistä seurasi silti kolmas.
PERINTEISEN neuvostonäkemyksen mukaan 10. kesäkuuta alkanut suurhyökkäys päättyi Viipurin valtaukseen 20. kesäkuuta kestettyään vain 11 vuorokautta.
Irincheev korjaa kirjassaan tämän yhteisen sotahistorian vääristymän.
Hän muistuttaa Talin-Ihantalan taistelun olleen koko Kannaksen 900-vuotisen sotahistorian suurin, Vuosalmen ja Äyräpään taistelun Vuoksella verisin ja että maihinnousuista ja meritaisteluista Viipurinlahdella muodostui puna-armeijalle kunniakysymys.
Kaikki nämä unohdettiin Irincheevin mukaan sen vuoksi, että puna-armeija ei enää Viipurin valtaamisen jälkeen kyennyt suoriutumaan annetuista tehtävistä.
HISTORIAN hämäristä Irincheev nostaa esiin suomalaisten itsensäkin unohtaman Noskuan taistelun 26.-27. kesäkuuta, jota käytiin yhtä aikaan Tali-Ihantalan kanssa.
Raskaat KV-panssarit etenivät joutuisasti Länsi-Kannaksen helpossa maastossa, mutta pysähtyivät Tali-Ihantalassa, jossa ne kohtasivat kivenlohkareiden ja kosteikkojen keskellä suomalaisten uudet Saksasta saadut panssarintorjunta-aseet. (KUVA: Bair Irinchev: Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin. Kirjan kuvitusta.)
Puna-armeija yritti Noskuassa päästä Vuokselle, jolloin Vuoksen ylimenon ratkaisutaistelut olisi käyty Äyräpään ja Vuosalmen sijasta Antrean Kuukaupissa ja Jääsken rannoilla.
Kun eteneminen pysähtyi Noskuan vaikeassa maastossa, puna-armeijan painopisteessä olleen divisioonan komentaja erotettiin ja hyökkäyksen painopiste siirrettiin oikealla Äyräpäähän ja Vuosalmeen.
Leningradissa vuonna 1977 syntynyt ja koko lapsuutensa Perkjärvellä Kannaksella kesämökillä viettänyt Irincheev tuntee hyvin Kannaksen maastot ja luonnon. Hän kiertää jatkuvasti Kannasta etsimässä sotaesineistöä Viipurissa pitämäänsä Kannaksen sotamuseoon.
Noskuan seutua hän kuvailee pienten järvien, salmien, kumpareiden ja kivenlohkareiden mosaiikiksi.
”Taistelut kivenjärkäleiden lomassa muistuttivat lähinnä kaupunkisotaa ja johtivat jatkuvasi lähitaisteluihin”, Irincheev kirjoittaa.
JOS Noskua onkin unohdettu, pitää Irincheev suomalaisten täysin yliarvostamana Viipurin takamaastossa käytyä Tienhaaran taistelua.
Yleisen suomalaisen näkemyksen mukaan suomenruotsalainen JR 61 torjui Tienhaarassa tykistön avulla ylivoimaisten neuvostojoukkojen yrityksen jatkaa Viipurista suoraan Helsinkiin.
Tästä taistelusta kertoo
Åke Lindmanin elokuva
Etulinjan edessä (2004) ja sillä on suuri merkitys Pohjanmaan ruotsinkielisen väestön sotamuistoissa.
– Siellä oli meillä (=venäläisillä) aika pienet voimat. Se oli enemmän väkivaltaista tiedustelua kuin hyökkäys ja se pysähtyi todella nopeasti, kun kahdestakymmenestä veneestä ammuttiin neljätoista rikki. Kyllä painopiste oli Tali-Ihantalassa, Irincheev sanoo IS:lle.
STALIN pyrki kesällä 1944 Irincheevin mukaan Kymijoelle ja neuvottelupöytään, ei Helsinkiin, vaan Berliiniin.
Suomen armeija kuitenkin torjui Stalinin 4. strategisen iskun ennen Kymijokea Vuokselle (Äyräpää-Vuosalmi) ja Viipurin koillispuolen pikkuvesistöihin (Tali-Ihantala).
Suomalaisen edellistä laajemman ”torjuntavoitto-tulkinnan” ylläpitäjistä Irincheev mainitsee nimeltä
Max Jakobsonin ja siteeraa tämän vähän ennen kuolemaansa esittämää arviota ”torjuntavoitto avasi tien rauhaan”.
Suomalaisen ”torjuntavoitto-keskustelun” alun Irincheev ajoittaa Neuvostoliiton kaatumiseen ja vuoteen 1991.
Venäläiskolonna Kannaksella. Amerikkalaisvalmisteista Studebaker-kuorma-autoa seuraa raskas KV-panssarivaunu.
Hän arvio näkemyksen, että kesällä 1944 oli kysymys koko Suomen kohtalosta, olevan nykyisin ”virallistettu”.
Irincheev näkee asiassa hyvääkin:
”Viipurin hyökkäysoperaation toisen vaiheen, jossa Suomen armeijan onnistui pysäyttää Leningradin rintaman hyökkäys, sankarillistamisella on ollut myös myönteinen vaikutus. Suomalaiset sotaveteraanit ovat saaneet Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisinä vuosina huomattavasti enemmän tunnustusta ja arvostusta kuin vuoteen 1991 mennessä.”
”Toisella vaiheella” hän tarkoittaa Viipurin valtaamisen jälkeisiä taisteluita.
Neuvottelut alkoivat ja välirauha solmittiin syyskuussa 1944.
Irincheevin kirja julkaistiin Venäjällä viime toukokuussa. Hän on käyttänyt runsaasti suomalaisia lähteitä.
Bair Irincheevin kirja ilmestyi jo toukokuussa Venäjällä ja nyt suomeksi Minervan kustantamana.
Tuomas Manninen