Suomi hybridivaikuttamisen kohteena

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja scip10
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Jutussa myös teistä rakkaat kullanmurut maininta.

Tämä on rebloggaus ruotsalaisen turpobloggaaja Wisemanin erinomaisesta merkinnästä maaliskuun alusta, koskien verkossa suoritettavaa sotilashenkilöstöön kohdistuvaa tiedustelua. Tämä liittyy aikaisempiin merkintöihini tietoturvasta ja kyberavaruuden tilanteesta Ukrainaan littyen, jota suosittelen lukemaan tämän yhteydessä. Käännös virheineen on minun.

sinuakin-vaanii-vakooja-vakooja-ohjaa-pommit-kotiisi.jpg

Sinuakin vaanii vakooja. Pommit ovat tosin muuttaneet muotoaan, mutta ne löytävät tarkemmin juuri Sinun kotiisi.
Maaliskuun 2. päivänä 2014 Wiseman kirjoitti:

Tämä ei ole sellaista, jota tavanomaisesti käsittelisin netissä, mutta tapa on arvioni mukaan paras ja nopein saada ihmiset heräämään ja ajattelemaan ja estämään toimijaa pääsemään käsiksi haluamaansa tietoon.

Twitterissä on päivän mittaan kohdistettu tiedustelua tileihin, joiden voidaan olettaa kuuluvan ruotsalaiselle sotilashenkilöstölle. Menetelmänä on ollut yhteydenotto tilin haltijaan sellaiselta tilitä, jonka esitetään kuuluvan henkilölle, joka on kiinnostunut palveluksesta valtiolla (ei normaalia ruotsalaiselle haluta yleisesti valtion palvelukseen, ruotsalainen puhuu useimmin tietystä ammatista). Päästyään yhteydenpitoon suoraviestinnällä (Direct Message, DM, käänt. huom.) [toimija] on kysynyt muista tileistä ja yhteydenoton kohteen työtehtävistä. Tällainen asia nostaa toivottavasti niskakarvat pystyyn. Vastapuolen huomattua ettei pääse mihinkään on tili poistettu.

Menetelmää on käytetty useampaa henkilöä kohtaan ja sitä tultaneen eri muodoissa kokeilemaan useampaan henkilöön myös muissa sosiaalisissa medioissa. Nämä ovat nykypäivän taulukauppiaita, jotka matkaavat kyberavaruudessa polkupyörän asemesta.

Eri toimijoilla on suuri kiinnostus Ruotsin [ja etenkin] puolustusvoimien tekemisiä kohtaan tämänhetkisten maailman tapahtumien keskellä. Olkaa siis tarkkana.

Miettikää myös Försvar och Säkerhetin [alla olevaa otetta] perjantaisesta merkinnästä, koskien tilanteen kehittymistä viikonloppua kohden:

Muita uusvanhoja tapoja voivat olla propagandistiset aineistot, jotka perustuvat perinteiseen hyvään tiedusteluun. Ilman omia teknisiä todisteita haluan tähdentää, että puhelinkeskusteluiden nauhoitukset, joita olemme viime aikoina kuulleet edistävät venäläisiä intressejä. Victoria Nulandin keskustelu Yhdysvaltain lähettilään kanssa Kiovassa ja siinä esiintyneet johtavien poliitikkojen arvostelut ja EU:n herjaaminen ovat pidemmmällä tähtäimellä [vahingollisia] EU:lle ja Yhdysvalloille.

[Turkin pääministeri] Erdoganin salattuun puhelimeen kohdistunut aidolta vaikuttava nauhoitus, jossa siis Erdogan ohjeisti poikaansa kätkemään rahoja, lienee myös jonkin kyvykkään toimijan tekemä.

Turkin pääministerin aseman heikentäminen tässä tilanteessa edistää venäläisiä intressejä, koska Turkki näkee krimintataarit suojatteinaan. Tämä käy ilmi Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglon eilisestä lausumasta.

Siksi haluan päättää vetoamalla kansanedustajiimme, valtioneuvostoon ja keskeisessä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa asemissa oleviin valtion virkamiehiin:

Älkää puhuko puhelimessa salaisista asioista, näihin luetaan myös yksityiset arviot. Älkää myöskään lähettäkö näitä arvioita ja käsityksiä sähköpostitse. Etumme voivat vaarantua, ihmiset altistua uhille ja saatat kuulla äänesi BBC:n lähetyksessä. Informaatiosodankäynti raaistuu ja toisella puolen Itämerta on käynnissä voimakas varustelu.

Kommentti (James): Sanomattakin lienee selvää, että vastaavanlaisia yrityksiä on myös kohdistettu Suomen puolustusvoimien henkilöstöön. Tietoisuudesta tulee ongelma vapaa-ajan ja työajan erottelun takia ja uskon, että kynnys ilmoittaa vapaa-ajan ja sosiaalisen median piirissä tapahtuvasta toiminnasta on korkea, johtuen etenkin organisaation ambivalentista suhtautumisesta sosiaaliseen mediaan.

Pelko pois! Jos Sinua lähestytään kyberavaruudessa, niin ilmoita asiasta esimiehellesi. Tutkintaosasto tarvitsee näitä ilmoituksia ja tietoja voidakseen suojella henkilöstöään. Asia ei pelkästää koske palkattua henkilöstöä – myös reserviläisiä urkitaan. Alla lyhyt kommentti maanpuolustus.net -foorumin ylläpidolta:

Kommentti (maanpuolustus.net): ”Murtautumiseen käytetyt tavat ovat olleet laidasta laitaan, suoraan palvelimeen kohdistuvaa tai käyttäjiin kohdistuvaa. Yleisin tapa taitaa olla sähköpostiin tulevat kohdistetut viestit ja haavoittuvien ohjelmistojen kaivelu palvelimelta. Käyttäjiin on myös kohdistettu ihan siviilielämässä erinäisiä lähestymisiä koskien arkaluontoisia tietoja, tästä soisi saada viestiä vähän useammin ylläpitoon. Tietojen kaivelun aktiivisuuteen vaikuttaa varmasti kohteen mielenkiintoisuus ja kohderyhmä, meidän tapauksessa kohderyhmä ja käyttäjät ovat varmasti sieltä mielenkiintoisemmasta päästä tiettyjen tahojen simillä katsottuna ja sen kyllä välillä huomaakin.”

Kommentti (James): Reserviläinen! Osaat pysyä vaiti maanpuolustuksen asioista, mutta muista myös ilmoittaa tietojen kalastelusta ja havaitsemistasi uhista!
 
Ennakoidaan hiukan ja katsotaan onko tällä Tarja Halosen Valdai Clubin lausunnolla vaikutusta - onko se "passi maalipaikkaan"?

sketch-1477601031804.webp

Minun on ehkäpä parempi vetää syvään henkeä ja laskea tuhanteen ennenkuin kirjoitan mitään tämän enempää.

vlad
 
Tästä nyt ei tiedä varmasti, vaikka Tavja olisikin oikeasti sanonut noin... :rolleyes:

Tarja Halonen Venäjän mediassa: Yhteistyö Vladimir Putinin kanssa tekee maailmasta turvallisemman
Kasperi Summanen
26 minuuttia sitten (päivitetty 21 minuuttia sitten)
Venäläismedia kertoo Suomen entisen presidentin toivovan parempaa yhteistyötä Venäjän kanssa.

  • b059de572c08f52a62bc1a027ecaf0a539d6def5b68eb52dc0d96d4b29a11741

– Herra presidentti, Vladimir Putin, olin jo huolissani teistä, koska kuvanne tulevaisuudesta oli niin synkkä. Mutta sitten näin, että te elättelette toiveita tulevasta yhteistyöstä, Tarja Halonen sanoi Valdai-klubin kokouksessa Venäjän valtiollisen Sputnikin mukaan.

– Meidän on työskenneltävä yhdessä tämän toteuttamiseksi, Halonen jatkoi.

Sputnik otsikoi uutisessaan, että ”Suomen entinen presidentti toivoo yhteistyötä Putinin kanssa, tehdäkseen maailmasta valoisamman”.

Jutussa sanotaan, että "Halonen ilmaisi toiveensa paremmasta yhteistyöstä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, jotta maailmasta tulisi turvallisempi ja vähemmän synkkä".

Venäjän median uutisessa kerrotaan Suomen ja Venäjän avanneen diplomaattiset suhteet vuonna 1920 ja todetaan, että mailla on runsaasti yhteisiä hankkeita tieteessä ja taloudessa.

Suomen sanotaan olevan ”historiallisesti neutraali kansakunta”, joka ei ole koskaan ollut Naton jäsen. Suomella sanotaan olleen ”vakaa kumppanuus sekä Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän kanssa”.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/thalonen_valdai-56992
 
Ennakoidaan hiukan ja katsotaan onko tällä Tarja Halosen Valdai Clubin lausunnolla vaikutusta - onko se "passi maalipaikkaan"?

Katso liite: 12081

Minun on ehkäpä parempi vetää syvään henkeä ja laskea tuhanteen ennenkuin kirjoitan mitään tämän enempää.

vlad

@JR49 kysymykseesi "Tästä nyt ei tiedä varmasti, vaikka Tavja olisikin oikeasti sanonut noin..."?

Kerstin Kronvallin twiitti liitteenä "quotessa" vastannee kysymykseesi, eli kyllä, Halonen sanonut jotakuinkin siten kuinka Sputnik häntä lainasi.

vlad
 
Tarja Halosen ulostulot Valdai Clubissa kiristivät vannetta, niinpä oli hiukan kirjoiteltava maanpuolustus.net:in blogiin:

Tarja Halonen: Hyvä Vladimir, olin jo huolissani…
LOKAKUU 29, 2016


Tällä hetkellä Venäjällä Sotšissa (tarkemmin sanottuna Krasnaja Poljanassa) on käynnissä Valdai Clubin ”keskustelukerho”. Valdai Club perustettiin 2004 Venäjällä, se sai nimensä Valdai järven mukaan, joka sijaitsi lähellä Veliky Novgorodia, jossa Valdai Club kokoontui ensimmäisen kerran. Klubin johtajana toimii Andrei Bystritsky, klubiin voi käydä paremmin tutustumassa sen kotisivuilla www.valdaiclub.com.

Tänä vuonna nelipäiväiseen tapahtumaan osallistuu 137 ihmistä 35 maasta. Osallistujat ovat tutkijoita ja poliitikkoja. Kaksi kolmasosaa on ulkomaalaisia, heidän joukossa on tasavallan presidentti Sauli Niinistön edeltäjä presidentti Tarja Halonen Suomesta sekä Itävallan entinen presidentti Heinz Fischer.

Tänä vuonna ensimmäisen keskustelun teemana oli, klubin ulkopuolellakin keskustelua herättänyt, ”Mitä jos Neuvostoliitto ei olisikaan hajonnut”. Tämä tilaisuus, johon alustuksen oli kirjoittanut Valdai-klubin ohjelmajohtaja, professori Oleg Barabanov, oli toimittajilta suljettu.

Suomessa Valdai Clubin kokoontuminen herätti kiinnostusta lähinnä asianharrastajissa sekä tietenkin asiantuntijoiden saralla, tämä olisi epäilemättä ollut trendi loppuun saakka, jollei presidentti Tarja Halonen lausuntonsa myötä olisi saanut olennaisesti enemmän tilaa julkisuudessa ja herättänyt keskustelua monitulkintaisella lausunnollaan. Onko seuraava viaton yritys liennyttää kriisiä Venäjän ja lännen välillä vai onko se täysin harkitsematon lausunto? Ylen Kerstin Kronvallin twiitin myötä Tarja Halosen lausunto levisi hetkessä suomalaisten tietoisuuteen:

Suomi10.jpg


Mutta kuten olettaa saattaa, se sai myös laajempaa näkyvyyttä venäläismedioiden uutisoidessa ”Finland’s Ex-President Hopes for Cooperation With Putin to Make Future Brighter.” (1)

Suomi11.jpg


Sputnik lainaa Halosta seuraavalla tapaa: ”Mr. President, Vladimir Putin, I was already worried about you because your picture of the future was so gloomy… But then I saw you have hope for future cooperation. We have to work together in order to make it happen.

Kun en voi asettua Halosen pään sisälle, minun on hankala arvioida sitä, kuinka hän on päätynyt tällaiseen arvioon – jota kovinkaan moni tuskin jakaa. Arvioon, jota suurella todennäköisyydellä tullaan hyödyntämään venäläismedioissa nähtyä enemmän.

Missä määrin Putin on valmis yhteistyöhön? Millä tavalla tämä ilmenee? Minä en nimittäin ole nähnyt suuren suuria merkkejä siitä, että Putin olisi valmis yhteistyöhön siten kuten minä yhteistyön ymmärrän. Sen sijaan Venäjän toimia jo pidemmän aikaa tarkkailtuani, näen tilanteen ennemminkin siten, että Venäjän ”yhteistyö” tarkoittaa sitä, että toimitaan Venäjän sanelemien ehtojen mukaisella tavalla. Se ei ole yhteistyötä, se on perinteistä sanelupolitiikkaa, jota Venäjä on kohdistanut Suomeen ja nyt pyrkii kohdistamaan suurempaan joukkoon maita. Osa maista – syystä tai toisesta – on myöntyviä Venäjän sanelupolitiikkaan, osa sen sijaan pyrkii hyvin selkeällä tapaa tekemään Venäjälle selväksi sen, että sanelupolitiikka ei kuulu 2000-luvulle. Ikävä kyllä Suomi kuuluu maista ensin mainittujen joukkoon, maamme johdossa tavattoman moni on valmis myöntymään Venäjän painostuksen edessä, heidän ajattelua ohjaa perinteinen ”Mitähän Moskovassa tuumataan…” -ajattelutapa, tämä toiminta johtaa siihen, että Suomen oma liikkumavara kapenee ja Venäjän on mahdollista erilaisin keinoin vaikuttaa päätöksentekoomme.

Tältä syksyltä löytyy useita esimerkkejä siitä, kuinka joko tahtomattaan tai tahallisesti vältetään puhumasta asioista niiden oikeilla nimillä, kun objektina on Venäjä ja sen teot joko lähialueilla tai globaalilla pelikentällä. Tällaisena toimena voidaan pitää myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön arviota Venäjän tekemistä ilmatilanloukkauksista. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa Niinistö totesi ilmatilanloukkausten olleen pikemminkin välinpitämättömyyttä kuin Suomelle kohdistettua uhittelua. Välinpitämättömyys saattaisi pitää paikkansa, jos tapauksia olisi vain yksi, mutta niitä oli kaksi saman päivän aikana täsmälleen samalla alueella aluevesirajojemme sisäpuolella (ks. kaavio, johon sijoitettu myös Helsingin seutu):

Suomi3.jpg


Venäläiskoneiden suorittamat ilmatilanloukkaukset tapahtuivat punaisen ellipsin alueella – koneiden reitti kummallakin kerralla oli kohti Helsinkiä ennen kuin ne vaihtoivat lentosuuntaa palaten takaisin kv. ilmatilaan. Kartan pohjana käytetty Rajavartiolaitoksen 7. lokakuuta julkaisemaa karttaa. (2)

Sattumalta kaksi välinpitämättömyyttä saman päivän aikana, samalla merialueella Helsingin lähistöllä ja kummallakin kerralla koneiden lentoreitti oli kohti Helsinkiä (jonne koneet olisivat lentäneet alueelta muutamassa minuutissa). Tässä yhteydessä on syytä muistaa, että ilmatilanloukkauksia seuranneena päivänä allekirjoitettiin Suomen ja Yhdysvaltojen välinen puolustussopimus, kuin myös se, että Niinistö oli keskustellut aiemmin Putinin kanssa puhelimitse. Suomessa Venäjä oli ollut esillä useammankin teeman tähden ennen ilmatilaloukkauksia. Näitä olivat Malaysia Airlinesin lennon MH17 alas ampumiseen liittyvät koeammunnat Bukilla sekä Aleppon pommitukset ja niiden tuomitseminen. Otsikoin lokakuun 8. kirjoittamani blogin ”Vaikenemisen kulttuurista itselleen valehtelun kulttuuriin” – näyttää siltä, että arvioni osuu oikeaan, Suomessa ollaan siirtymässä – jollei jo siirrytty – vaikenemisen kulttuurista itselleen valehtelun kulttuuriin.

Näiden ja lukuisten muiden Ukrainaa ja Syyriaa koskettavien tapahtumien tähden, joissa Venäjä on suoraan tai välillisesti ollut mukana, minun on mahdotonta jakaa presidentti Tarja Halosen lausuntoa siitä, että Putin olisi millään tapaa halukas yhteistyöhön. Ennemminkin asetelma on päinvastainen. Sen sijaan Halosen lausunto on linjassa hänen aiempien lausuntojensa kanssa Putinista ja Venäjästä, kuten seuraavan lokakuulta 2005 ”Suomi ja Venäjä jakavat tällä hetkellä ideologisesti samat päämäärät: demokratian, ihmisoikeudet, oikeusvaltion ja hyvän hallinnon ja monta muutakin periaatetta”. (3) Lausunto on annettu aikana, jolloin Putinin Venäjä oli jo valinnut suuntansa – ruuvia oli alettu kiristää, mediaa sensuroida ja kansalaisoikeuksia polkea. Ne tuskin ovat päämääriä johon Suomen tuli pyrkiä. Samalla Halosen eilinen lausunto Valdai Clubissa tuntuu olevan linjassa ulkopoliittisen johtomme ajattelutavan kanssa: Venäjää varotaan kritisoimasta, Venäjän roolia lähialueidemme kiristyneen ilmapiirin lisääjänä väheksytään. Suomen liikkumavaraa kavennetaan omaehtoisin toimin, samalla maamme asettautuu viiteryhmässä sellaisten maiden joukkoon, joihin Venäjä tulee jatkossakin kohdistamaan painostustoimia halusimmepa tahi emme.

Marko

1. https://sputniknews.com/politics/201610271046813067-cooperation-putin-finland-official/
2. http://www.raja.fi/tietoa/tiedottee...epailtyjen_alueloukkausten_esitutkinnan_70191
3. http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/1074072447/Halonen+Venajan+pelon+kanssa+osattava+elaa

Linkki: http://blog.maanpuolustus.net/tarja-halonen-hyva-vladimir-olin-jo-huolissani/

Jälkikäteen pohdittuna kirjoitus olisi voinut olla vieläkin kriittisempi - vieläkin suorempi. Jälleen kerran Halonen osoitti täydellistä arvostelukyvyttömyyttä, mutta mihinpä tiikeri juovistaan pääsisi.

vlad
 
Tarja Halosen ulostulot Valdai Clubissa kiristivät vannetta, niinpä oli hiukan kirjoiteltava maanpuolustus.net:in blogiin:



Linkki: http://blog.maanpuolustus.net/tarja-halonen-hyva-vladimir-olin-jo-huolissani/

Jälkikäteen pohdittuna kirjoitus olisi voinut olla vieläkin kriittisempi - vieläkin suorempi. Jälleen kerran Halonen osoitti täydellistä arvostelukyvyttömyyttä, mutta mihinpä tiikeri juovistaan pääsisi.

vlad

Onneksi laskit tuhanteen ennen kuin annoit palaa.
 
sitä itteään...:confused:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001942202.html

Venäläisen sotakirjailijan hätkähdyttävä kysymys: Kaatuiko 48 000 suomalaista turhaan?
2e90fc881b1b4a8681990a655c954202.jpg

Pioneerit raivaavat miinakenttää. Raskas KV-panssari kuuluu torninumeronsa perusteella 260. Kaartin raskaaseen panssarirykmenttiin. (KUVA: Bair Irinchev: Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin. Kirjan kuvitusta.)
Julkaistu: 30.10. 11:20



Bair Irincheevin mukaan Stalin pyrki kesän 1944 suurhyökkäyksellä Kymijoelle ja neuvottelupöytään, ei Helsinkiin.
Venäläinen Karjalan Kannaksen lähihistorian tuntija Bair Irincheev esittää tuoreessa kirjassaan Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin (Minerva) suomalaisille kysymyksiä mietittäviksi.

Hän luonnehtii kysymyksiä ”hankaliksi”:

Näin Irincheev kysyy:

Oliko Suomen mielekästä liittyä Saksan rinnalla sotaan vuonna 1941 ja menettää 48 000 henkeä kaatuneina?

Ja jännittää vuosikausiksi maan kaikki voimat, jotta voitiin vuonna 1944 palata vuoden 1940 rauhansopimukseen, tosin entistä heikommin ehdoin?

Oliko välttämätöntä hylätä Neuvostoliiton vaatimukset maaliskuussa 1944 ja lopulta hyväksyä syyskuussa 1944 hyvin samanlaiset rauhanehdot, jotka olivat tosin maaliskuun ehtoja huonommat.

Oliko kasvojen ja kunnian säilyttäminen sen arvoista?

59f4d28243944b6a96687e6ea15bce12.jpg

Puna-armeija valloitti Viipurin miltei ilman taistelua 20. kesäkuuta. 152. Panssarivaunuprikaatin panssarit ajavat vesitornin ohi.

Irincheevin mukaan Neuvostoliiton kesän 1944 suurhyökkäyksen eli Stalinin 4. strategisen iskun tavoite ei ollut Suomen valloittaminen, vaan saavuttaa 1. Kymijoki, 2. lyödä Suomen armeija Kannaksella ja 3. pakottaa Suomen johto neuvottelupöytään.

Vaikka ykkönen ja kakkonen eivät täysin onnistuneet, niistä seurasi silti kolmas.


PERINTEISEN neuvostonäkemyksen mukaan 10. kesäkuuta alkanut suurhyökkäys päättyi Viipurin valtaukseen 20. kesäkuuta kestettyään vain 11 vuorokautta.

Irincheev korjaa kirjassaan tämän yhteisen sotahistorian vääristymän.

Hän muistuttaa Talin-Ihantalan taistelun olleen koko Kannaksen 900-vuotisen sotahistorian suurin, Vuosalmen ja Äyräpään taistelun Vuoksella verisin ja että maihinnousuista ja meritaisteluista Viipurinlahdella muodostui puna-armeijalle kunniakysymys.

Kaikki nämä unohdettiin Irincheevin mukaan sen vuoksi, että puna-armeija ei enää Viipurin valtaamisen jälkeen kyennyt suoriutumaan annetuista tehtävistä.


HISTORIAN hämäristä Irincheev nostaa esiin suomalaisten itsensäkin unohtaman Noskuan taistelun 26.-27. kesäkuuta, jota käytiin yhtä aikaan Tali-Ihantalan kanssa.

98b2e8e1dfdc4750b6a242b9630e4062.jpg

Raskaat KV-panssarit etenivät joutuisasti Länsi-Kannaksen helpossa maastossa, mutta pysähtyivät Tali-Ihantalassa, jossa ne kohtasivat kivenlohkareiden ja kosteikkojen keskellä suomalaisten uudet Saksasta saadut panssarintorjunta-aseet. (KUVA: Bair Irinchev: Kannaksen suurtaistelut kesällä 1944 venäläisin silmin. Kirjan kuvitusta.)

Puna-armeija yritti Noskuassa päästä Vuokselle, jolloin Vuoksen ylimenon ratkaisutaistelut olisi käyty Äyräpään ja Vuosalmen sijasta Antrean Kuukaupissa ja Jääsken rannoilla.

Kun eteneminen pysähtyi Noskuan vaikeassa maastossa, puna-armeijan painopisteessä olleen divisioonan komentaja erotettiin ja hyökkäyksen painopiste siirrettiin oikealla Äyräpäähän ja Vuosalmeen.

Leningradissa vuonna 1977 syntynyt ja koko lapsuutensa Perkjärvellä Kannaksella kesämökillä viettänyt Irincheev tuntee hyvin Kannaksen maastot ja luonnon. Hän kiertää jatkuvasti Kannasta etsimässä sotaesineistöä Viipurissa pitämäänsä Kannaksen sotamuseoon.

Noskuan seutua hän kuvailee pienten järvien, salmien, kumpareiden ja kivenlohkareiden mosaiikiksi.

”Taistelut kivenjärkäleiden lomassa muistuttivat lähinnä kaupunkisotaa ja johtivat jatkuvasi lähitaisteluihin”, Irincheev kirjoittaa.


JOS Noskua onkin unohdettu, pitää Irincheev suomalaisten täysin yliarvostamana Viipurin takamaastossa käytyä Tienhaaran taistelua.

Yleisen suomalaisen näkemyksen mukaan suomenruotsalainen JR 61 torjui Tienhaarassa tykistön avulla ylivoimaisten neuvostojoukkojen yrityksen jatkaa Viipurista suoraan Helsinkiin.

Tästä taistelusta kertoo Åke Lindmanin elokuva Etulinjan edessä (2004) ja sillä on suuri merkitys Pohjanmaan ruotsinkielisen väestön sotamuistoissa.

– Siellä oli meillä (=venäläisillä) aika pienet voimat. Se oli enemmän väkivaltaista tiedustelua kuin hyökkäys ja se pysähtyi todella nopeasti, kun kahdestakymmenestä veneestä ammuttiin neljätoista rikki. Kyllä painopiste oli Tali-Ihantalassa, Irincheev sanoo IS:lle.


STALIN pyrki kesällä 1944 Irincheevin mukaan Kymijoelle ja neuvottelupöytään, ei Helsinkiin, vaan Berliiniin.

Suomen armeija kuitenkin torjui Stalinin 4. strategisen iskun ennen Kymijokea Vuokselle (Äyräpää-Vuosalmi) ja Viipurin koillispuolen pikkuvesistöihin (Tali-Ihantala).

Suomalaisen edellistä laajemman ”torjuntavoitto-tulkinnan” ylläpitäjistä Irincheev mainitsee nimeltä Max Jakobsonin ja siteeraa tämän vähän ennen kuolemaansa esittämää arviota ”torjuntavoitto avasi tien rauhaan”.

Suomalaisen ”torjuntavoitto-keskustelun” alun Irincheev ajoittaa Neuvostoliiton kaatumiseen ja vuoteen 1991.

f0f034307a7d4e83bd1b2bed9808156b.jpg

Venäläiskolonna Kannaksella. Amerikkalaisvalmisteista Studebaker-kuorma-autoa seuraa raskas KV-panssarivaunu.

Hän arvio näkemyksen, että kesällä 1944 oli kysymys koko Suomen kohtalosta, olevan nykyisin ”virallistettu”.

Irincheev näkee asiassa hyvääkin:

”Viipurin hyökkäysoperaation toisen vaiheen, jossa Suomen armeijan onnistui pysäyttää Leningradin rintaman hyökkäys, sankarillistamisella on ollut myös myönteinen vaikutus. Suomalaiset sotaveteraanit ovat saaneet Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisinä vuosina huomattavasti enemmän tunnustusta ja arvostusta kuin vuoteen 1991 mennessä.”

”Toisella vaiheella” hän tarkoittaa Viipurin valtaamisen jälkeisiä taisteluita.

Neuvottelut alkoivat ja välirauha solmittiin syyskuussa 1944.

Irincheevin kirja julkaistiin Venäjällä viime toukokuussa. Hän on käyttänyt runsaasti suomalaisia lähteitä.
d8b1df433d32460e88ede51f4668b810.jpg

Bair Irincheevin kirja ilmestyi jo toukokuussa Venäjällä ja nyt suomeksi Minervan kustantamana.
Tuomas Manninen
 
Tästä nyt ei tiedä varmasti, vaikka Tavja olisikin oikeasti sanonut noin... :rolleyes:

Tarja Halonen Venäjän mediassa: Yhteistyö Vladimir Putinin kanssa tekee maailmasta turvallisemman
Kasperi Summanen
26 minuuttia sitten (päivitetty 21 minuuttia sitten)
Venäläismedia kertoo Suomen entisen presidentin toivovan parempaa yhteistyötä Venäjän kanssa.

  • b059de572c08f52a62bc1a027ecaf0a539d6def5b68eb52dc0d96d4b29a11741

– Herra presidentti, Vladimir Putin, olin jo huolissani teistä, koska kuvanne tulevaisuudesta oli niin synkkä. Mutta sitten näin, että te elättelette toiveita tulevasta yhteistyöstä, Tarja Halonen sanoi Valdai-klubin kokouksessa Venäjän valtiollisen Sputnikin mukaan.

– Meidän on työskenneltävä yhdessä tämän toteuttamiseksi, Halonen jatkoi.

Sputnik otsikoi uutisessaan, että ”Suomen entinen presidentti toivoo yhteistyötä Putinin kanssa, tehdäkseen maailmasta valoisamman”.

Jutussa sanotaan, että "Halonen ilmaisi toiveensa paremmasta yhteistyöstä Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, jotta maailmasta tulisi turvallisempi ja vähemmän synkkä".

Venäjän median uutisessa kerrotaan Suomen ja Venäjän avanneen diplomaattiset suhteet vuonna 1920 ja todetaan, että mailla on runsaasti yhteisiä hankkeita tieteessä ja taloudessa.

Suomen sanotaan olevan ”historiallisesti neutraali kansakunta”, joka ei ole koskaan ollut Naton jäsen. Suomella sanotaan olleen ”vakaa kumppanuus sekä Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän kanssa”.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/thalonen_valdai-56992

Mitäs "ihmisoikeuksien esitaisaisteljia" Tawuja nyt sanoo kun on hänen pomonsa Venäjä=Putler heitetty ulos ihmisoikeusneuvostosta..? :rolleyes:


Venäjä ulos ihmisoikeusneuvostosta, Saudi-Arabia ja Irak mukaan
30.10.2016 06:54 Jorma Nordlin 2 kommenttia
Ihmisoikeutemme hoitaminen on asiantuntevissa käsissä ja voimme nukkua yömme rauhallisesti. Valittujen listasta havaitsee, ettei jäsenvalinnassa ihmisoikeuksien noudattaminen ole kovin merkittävä kriteeri. Muita mukaan otettuja valtioita ovat Ruanda ja Egypti. Ihminen osaa tehdä kaksinaismoralismistakin "taidetta". Yle: " Venäjä äänestettiin ulos YK:n ihmisoikeusneuvostosta" http://yle.fi/uutiset/3-9260334
 
Oho...mistäs nyt on alkanut supossa tuulemaan? Jo toinen ulostulo ennen niin aroista asioista lyhyen aja sisällä...:solthum:

Supo epäilee: Venäjä ostanut Suomesta kiinteistöjä sotilailleen
Tänään klo 06:01

http://m.iltalehti.fi/uutiset/2016103122546706_uu.shtml

Suojelupoliisi epäilee, että ulkomaalaisten Suomesta ostamia kiinteistöjä saatetaan käyttää tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina.



    • Supo on toimittanut eduskunnan hallintovaliokunnalle lausunnon, jossa todetaan, että jatkuvasti havaitaan toimenpiteitä, joilla valmistaudutaan kriisitilanteessa vaikuttamiseen.
    • Käytännössä tarkoitetaan Venäjän Suomessa tekemiä maakauppoja.
    • Rakennuksia voidaan Supon mukaan käyttää myös kriisitilanteessa liikenneväylien sulkemisessa.



Supo epäilee, että Suomesta ostettuja kiinteistöjä saatetaan käyttää venäläisten tunnuksettomien joukkojen majapaikkoina. Vastaavia joukkoja, "vihreitä miehiä" nähtiin Ukrainan kriisin aikaan Krimillä, kun Venäjä otti alueen haltuunsa. AP
”Toimenpiteitä, joissa saattaa olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa, havaitaan jatkuvasti. Tällaisesta voi olla kyse maakaupoissa, joissa ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa. Vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi kuitenkin rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa”, Supo sanoo eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittamassaan lausunnossa.

Lausunnon asiayhteydestä selviää, että Supo tarkoittaa Venäjän Suomessa tekemiä maakauppoja.

”Tunnustuksettomat joukot” olivat venäläisiä sotilaita, niin kutsuttuja vihreitä miehiä, jotka valtasivat Krimin niemimaan Ukrainalta.

Supo ei ole aiemmin lausunut julkisesti Venäjän suomalaisista maakaupoista yhtä voimakkaasti. Lausunnon on allekirjoittanut Supon päällikkö Antti Pelttari.



Paljon agentteja


Suomessa on paljon ulkomaisia agentteja.

mads.gif

Supon mukaan väkilukuun suhteutettuna Suomeen pysyvästi sijoitettujen tiedustelu-upseereiden määrä on ”yksi suurimmista länsimaissa”.

Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten juridinen asema Venäjän lainsäädännössä arveluttaa Supoa.

”Esimerkiksi kaikki Venäjän kansalaiset ovat kaksoiskansalaisuudesta riippumatta Venäjän lakien mukaan velvoitettuja auttamaan Venäjän turvallisuusviranomaisia”, Supo sanoo.



Trollaus ei toimi


Supo tyynnyttelee pelkoja trollauksesta. Trollaus on informaatiovaikuttamista, jossa esimerkiksi Venäjän lukuun toimivat ihmiset yrittävät muokata mieliä nettikeskusteluissa.

Supon mukaan trollauksen vaikutus Suomen kaltaisessa korkean koulutustason maassa on pienempi kuin ilmiön saama huomioarvo. Huomattavasti vakavampi uhka on Supon mukaan suora henkilövaikuttaminen päättäjiin.

OLLI AINOLA
[email protected]

 
No juu, mutta kyllä aamulla hätkähdin kun luin Supon ulostulon. Meinaan eihän tässä mitään uutta mutta kun se sanotaan ääneen Suomessa!

No tosiasissa sitä ei ihan suoraan ole sanottu...ettei venäjä , E.T ja "Puna-Mummo" suutu :rolleyes:

Edit.

Ja kanerva ehtii jo selittelemään lausuntoa.

http://yle.fi/uutiset/3-9265561

Kanerva: Supon raportissa puhutaan kaikista ilmansuunnista
Supon raportissa todetaan muun muassa, että vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voisi majoittaa maalleen tunnuksettomia joukkoja.

Politiikka
1.11.2016 klo 15:08
13-3-9265609.jpg

Ilkka KanervaJarno Kuusinen / AOP
17-6372357f4a79a13ed3.jpg

TEKIJÄT(2 henkilöä)
lausunnossa(siirryt toiseen palveluun) ei puhuta nimenomaan Venäjästä.

– Tässä puhutaan kaikkien mahdollisten uhkatilanteiden ja ilmansuuntien varassa, Kanerva sanoo Ylelle.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun)uutisoi tänään tiistaina, että Supo epäilee Venäjän ostaneen Suomesta kiinteistöjä sotilailleen.

Supon eduskunnan hallintovaliokunnalle toimittamassa lausunnossa varoitetaan, että Suomessa havaitaan jatkuvasti toimenpiteitä, joissa saattaa olla kyse valmistautumisesta tulevaan vaikuttamiseen kriisitilanteessa. Tällaisesta voi olla kyse esimerkiksi maakaupoissa, joissa "ei näyttäisi olevan liiketaloudellista tai kiinteistön tavanomaiseen käyttöarvoon liittyvää logiikkaa".

Supon raportin mukaan vieraan valtion lukuun toimiva maanomistaja voi rakentaa kiinteistölleen rakennelmia, joita vieras valtio voisi kriisitilanteessa hyödyntää esimerkiksi liikenneväylien sulkemisessa tai tunnuksettomien joukkojen majoittamisessa.

Kanerva huomauttaa, että nykyisessä turvallisuuspoliittisessa ilmastossa toimii eri tyyppisiä bulvaaneja eli peitetoimijoita, jotka voivat toimia toisen tahon lukuun.

– Sen vuoksi on tärkeää, että tässä varaudutaan joka suunnalta tämän tyyppisiin toimiin. Sillä ei ole merkitystä, että mistä maasta, jos se herättää Suomessa viranomaisten huomion, että toimitaan erikoisella tavalla ja vielä kaiken lisäksi meille strategisesti tärkeillä toimialueilla, hän lisää.

Kanervan mukaan strategisesti tärkeitä alueita ovat esimerkiksi energiaverkostot.

– Sen takia viranomaisen täytyy olla hyvin valppaana ja ketteränä katsomassa, että ei tulla vaarantaneeksi missään olosuhteissa Suomen kokonaisuturvallisuuden kannalta strategisia toimintakohteita kuten vaikkapa energiaverkostoja, Kanerva sanoo.

Kanervan mukaan oikeusministeriössä pohditaan, miten uhkiin tulisi reagoida.
 
Viimeksi muokattu:
Ei Venäjän tarvitse sotajoukoin maat ottaa haltuun..riittää kun on Eu..ensin Georgia sitten Ukraina ja nyt Moldova... :rolleyes:

Moldova vetää köyttä Venäjästä ja EU:sta – Venäjä-mielisen presidentin valinta voi rapauttaa suhteet länteen

Moldovalaiset saattavat valita ensimmäisissä presidentinvaaleissaan 20 vuoteen johtajan, joka haluaa romuttaa EU:n ja Moldovan yhteistyösopimuksen. Kiista samanlaisesta sopimuksesta laukaisi Ukrainan sodan.
Virve Kähkönen

HELSINGIN SANOMAT

GLEB GARANICH / REUTERS
YgIbSoHAZ-OVautPe2gw2lPe78NhH3wSNynMtFsW8gMrBF_G4HBBbGQ-5Lu58oHtzc-WAJcij9lnPhtY25y68hvEi_nXNokBQFqQ_AA=s0-d-e1-ft

Sosialistipuolueen johtaja Igor Dodon haluaisi järjestää kansanäänestyksen EU:n kanssa solmitusta, kauppaa ja yhteistyötä tiivistävästä assosiaatiosopimuksesta. Dodon äänesti presidentinvaaleissa vaimonsa ja poikansa kanssa sunnuntaina.
Kuuntele
MOLDOVALAISET äänestivät sunnuntaina tärkeässä presidentinvaalissa, joka saattaa kääntää entisen neuvostotasavallan pois eurooppalaiselta polulta ja kohti Venäjää.

Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 1996, kun moldovalaiset pääsevät valitsemaan presidentin suorassa kansanvaalissa. Sitäkin merkittävämpää on, että vaaleissa toisistaan ottaa mittaa kaksi aivan erilaista leiriä: ne, jotka haluavat läheisempää suhdetta Venäjään ja ne, jotka näkevät Moldovan tulevaisuuden Euroopan unionin huomassa.

ENNEN vaaleja mielipidemittauksia on johtanut venäläisvähemmistöön kuuluva, Venäjään päin kallellaan oleva sosialistipuolueen johtaja Igor Dodon, 41. Dodon haluaa riuhtaista Moldovan Euroopan unionin syleilystä ja järjestää kansanäänestyksen unionin kanssa solmitusta, kauppaa ja yhteistyötä tiivistävästä assosiaatiosopimuksesta.

Dodon haluaa Moldovan sen sijaan liittyvän Venäjän vetämään Euraasian unioniin ja lämmittelevän ylipäätään suhteita itänaapuriin, jonka kaasuntoimituksista maa on riippuvainen.

Dodonin kovin haastaja on entinen Maailmanpankin ekonomisti ja koulutusministeri Maia Sandu, 44. Hän kannattaa samaa linjaa kuin Moldovan nykyhallinto, eli lähentymistä EU:n kanssa.

DODONIN ajama assosiaatiosopimuksen peruminen kuulostaa ehkä tekniseltä paperinryttäykseltä. Se olisi kuitenkin merkittävä voitto Venäjälle maan uudessa kylmässä sodassa lännen kanssa.

EU on yrittänyt pitkään ohjata itäisiä naapureitaan Moldovaa, Ukrainaa, Georgiaa, Armeniaa, Azerbaidžania ja Valko-Venäjää kohti länttä. Unioni solmi Moldovan kanssa assosiaatiosopimuksen vuonna 2014 ja myönsi pikkuvaltion kansalaisille samana vuonna viisumivapauden Schengen-alueelle.

Vastaavanlainen assosiaatiosopimus EU:lla on myös Georgian ja Ukrainan kanssa. Kiista assosiaatiosopimuksesta toimi itse asiassa sytykkeenä Ukrainan konfiktille, kun maan silloinen presidentti Viktor Janukovytš marraskuussa 2013 hylkäsi sopimuksen yllättäen ja päätti sen sijaan tarttua Venäjän lainatarjoukseen. Kansa lähti kaduille, Janukovytš syrjäytettiin, Venäjä miehitti Krimin, Itä-Ukrainassa syttyi sota ja Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut matkustajalentokone ammuttiin alas itäukrainalaiselle pellolle.

Venäjän painostustoimet ovat olleet tuttu ilmiö Ukrainan lisäksi myös Moldovassa. Venäjä yritti estää maata lähentymästä unionia muun muassa asettamalla tuontikieltoja moldovalaisille viineille ja uhkailemalla taloussuhteiden kärsimisellä.

Herkkä piste on myös Moldovasta yksipuolisesti irtautunut Transnistrian kapinamaakunta, joka on vahvasti Venäjän näpeissä. Maakunnan separatistijohtajat ovat jopa pyytäneet Venäjää liittämään alueen itseensä Krimin tavoin.

MIKSI eurooppalaisella tiellä eteenpäin haparoinut Moldova haluaa nyt kääntää katsettaan kohti Venäjää?

Yksi selitys voi löytyä Moldovan eurooppalaisten näkymien epämääräisyydestä. Maalta odotetut uudistukset eivät ole edenneet aivan niin mainiosti kuin sopisi odottaa, ja EU on ollut haluton antamaan 3,5-miljoonaiselle kansalle selkeää näkymää EU-jäsenyydestä. Kannatus EU-integraatiolle on Moldovassa alhaisimmillaan vuosikausiin.

Tätäkin suurempi syy liittyy pankkiskandaaliin, joka sai kansalaiset kaduille viime syksynä. Tuolloin paljastui, että pankkijärjestelmästä oli kadonnut miljardi dollaria eli noin 900 miljoonaa euroa. Tuohtuneet kansalaiset pitivät syyllisenä korruptoitunutta länsimielistä hallintoa.

UKRAINAN ja Romanian puristuksessa sijaitseva Moldova on Euroopan köyhimpiä maita. Se on riippuvainen paitsi Venäjän energiasta myös tuloista, joita sadattuhannet Venäjällä työskentelevät moldovalaiset lähettävät kotiin.

Kamppailussa Venäjä- ja EU-mielisten välillä ei ole varsinaisesti mitään uutta, sillä poliitikot ja väestö ovat jo kauan olleet jakautuneet kahteen leiriin.

Presidentin virka on Moldovassa lähinnä seremoniallinen. Presidentti nimittää tuomareita ja yleisen syyttäjän, ja pystyy ilmeisesti vaikuttamaan ulkopolitiikkaan. Presidentti on myös näkyvässä asemassa kirittämässä omaa puoluettaan vaalivoittoon seuraavissa parlamenttivaaleissa 2018.

Ensimmäisiä tuloksia sunnuntain presidentinvaaleista odotetaan puolenyön aikoihin. Jos kukaan ehdokas ei saa riittävästi ääniä, jännitysnäytelmä idän ja lännen välillä jatkuu vaalien toisella kierroksella 13. marraskuuta.

 
Hölmöläisten valtakunta. Pahaa tekee nämä maakaupat ja meidän kylmänsodan aikaiset dinosauruspolitiikot.
Menee tunteisiin.

62953446.jpg
 
Aivan loistavaa koontaa ja uuttakin tietoa tässä YLE:n kolumnissa, tekijänä Janne Riiheläinen. Ei pidä ryhtyä hyödylliseksi idiootiksi!

"MV-lehti tukee näkyvästi myös rasistista, ympäri maata mielenosoituksia jatkuvasti järjestävää Suomi ensin -liikettä. Puolueeksi pyrkivän liikkeen johtohahmo Marco De Wit matkusti viime kesänä Venäjän hallitsemille kapinallisalueille Ukrainaan. Siellä häntä isännöi kapinallishallinnon työntekijä Janus Putkonen ja paikalla oli myös Donetskin mielikuvitustasavallan sekä Venäjän presidentinhallinnon alaisen RISIn edustaja Johan Bäckman. Nyttemmin MV-lehti on myös julkaissut Putkosen Donetskista toimittamaa propagandaa.

Johan Bäckman ja Ilja Janitskin puolestaan ovat STT:n mukaan olleet tutkittavina samassa tutkinnassa. Kun Ilja Janitskinin vangitsemista käsiteltiin oikeudessa, tarjosi Putkonen hänelle julkisesti turva- eli käytännössä pakopaikkaa Donetskissa.

MV-lehti on siis koonnut piiriinsä uusnatseja, levottomuuksia lietsovia rasisteja ja vieraan vallan hyväksi työskenteleviä."

http://yle.fi/uutiset/3-9259095

Kolumni: Suomi ei käy informaatiosotaa, Suomea vastaan käydään
Venäjän muissa maissa käymä informaatiosota tarvitsee niiden omien nykymenoon tyytymättömien ryhmittymien mobilisointia. Yksi painopiste on ollut äärioikeistossa, kirjoittaa Janne "Rysky" Riiheläinen.
 
Olisikohan kiinteistöjen liepeillä toiminta alkanut vilkastumaan?
Olisko tässä se sopiva kohde reserviläisten harjoitteluun. Kohdekiinteistöjen tarkkailu ja ratsaaminen - harjoittelu.
On muissa yhteyksissä viitattu, että ressut ovat vain makkaranpaistajia, eikä sijaa ole edes PV:n tarpeisiin, joten olisko tässä tehtävänä työtä jolla on tarkoitus?
 
Back
Top