Britannia on lähdössä EU:sta, mutta sotilaallisesti maa ei ole jättämässä Eurooppaa – brexit on saattanut lisätä halua puolustusyhteistyöhön Suomen kanssa
Analyysi: JEF-taistelujoukkojen perustaminen kertoo varautumisesta EU:n, YK:n ja Naton kaltaisten yhteenliittymien yllä väreilevään epävarmuuteen, kirjoittaa toimittaja Lauri Nurmi.
UUTISET29.06. 06.13
LAURI NURMI
Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö, Latvian puolustusministeri Raimonds Bergmanis ja Britannian puolustusministeri Gavin Williamson allekirjoittamassa JEF-julistusta. Yhdeksän maan puolustusministerit saivat sopimuksen allekirjoitettavaksi maiden sotilasasiamiehiltä. JEF-julistuksia laadittiin yhdeksän kappaletta, jokaiselle omansa.
Lauri NurmiAamulehti
Britannian asevoimien komentaja, kenraali sir Nicholas Carter kehuu arvonimensä edellyttämällä kunnialla vuolaasti Suomen puolustuskykyä.
–Minulla oli tammikuussa uskomaton kahden päivän vierailu Suomeen. Opin tuntemaan väkenne. Lähdin kotiin erittäin vaikuttuneena kyvykkyydestänne ja tavasta, jolla lähestytte maanne turvallisuushaasteita, Carter sanoo.
Lancaster House -arvorakennuksessa on perinteisesti allekirjoitettu Britannian merkittävät sopimukset.
Nyt siellä laittoi nimensä JEF-julistukseen yhdeksän puolustusministeriä.
Heitä katsoivat historiallisten maalausten ylhäisyydestä Britannian suuruuden päivien kuninkaat
Parin sadan metrin päässä kohoaa Buckinghamin palatsi, kadonneen imperiumin pyhin rakennus. Sen edustalla seisovat kivipaadet, jotka muistuttavat miljoonia matkailijoita siitä, että Australia, Intia ja monet muut maailmankolkat palvoivat aikoinaan Britannian kuningasta ja taistelivat hänen puolestaan.
Britannia ei jätä Eurooppaa
Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) korostaa, että JEF:n 10 000 sotilaan toimivalmius palvelee Suomen puolustuskyvyn vastustamista, vaikka kyse ei ole sotilasliitosta.
–Emme tiedä, mitä maailmalla tapahtuu. JEF-operaatio voi olla humanitaarista avustamista, tsunamin kaltainen luonnononnettomuus, tai sitten ihan puhdasta sodankäyntiä. Kaikki on mahdollista, Niinistö toteaa.
Niinistö arvioi brexitin lisänneen Britannian halua tehdä puolustusyhteistyötä Suomen kanssa.
–Iso-Britannia jatkaa vahvana sotilaallisena vaikuttajana brexitinkin jälkeen, Niinistö sanoo.
Poliittisesti asetelma on kiinnostava. Pohjolan kansallisuuksilla on paljon yhteisiä luonteenpiirteitä. Kansojen tukeutuminen toisiinsa kuvastaa aikakautta, jolloin EU:n, YK:n ja Naton kaltaisten yhteenliittymien yllä väreilee epävarmuus niiden koossapysymisestä.
–JEF-yhteistyö vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja lisää myös ennaltaehkäisykykyä, Niinistö painottaa.
Uusia ystäväpiirejä
On järkevää varautua siihenkin mahdollisuuteen, että Eurooppa jakautuu uudelleen kansallisvaltioiden ryhmittymiin. Jos EU:n ennaltaehkäisevä voima murenee tai Naton vaikutus Itämerellä heikkenee, Suomen kansainvälinen asema vaikeutuu. Siksi on hyvä hankkia kahdenvälisiä ystäviä ja muodostaa uusia ystäväpiirejä – siitä JEF-joukossa on Suomen näkökulmasta kyse.
Brittimentaliteettiin on aina kuulunut henkinen suurvalta-ajattelu. Kuningaskunta on menettänyt kaikista maailman maista eniten suhteellista painoarvoaan sadassa vuodessa.
Pohjolassa Britannia on edelleen suurvalta ja sellaisena se säilyy. Jos jokin läntisistä ydinasemaista tuntee kriisissä huolta Suomen kohtalosta, on se todennäköisimmin Britannia.
Toisen maailmansodan vaikeissa oloissa Britannia piti tärkeänä Suomen säilymistä itsenäisenä. Sir Carter vastaa Aamulehdenkysymykseen, auttaisiko Britannia Suomea sotilaallisesti, jos jotain pahaa tapahtuisi.
–Uskon, että laadimme skenaarioita, joihin vastaamme harjoituksissa. Näiden harjoitusten kautta pystymme esittämään näitä poliittisia kysymyksiä, komentaja arvioi.
Toisin sanoen Britannia, Suomi ja muut JEF-maat laativat suunnitelmia siitä, miten ne puolustautuisivat yhdessä.
Siitähän ei ole koskaan ollut epäselvyyttä, mihin uhkaan varaudutaan.
–Kun Kreml pyrkii iskemään kiilaa sekä vanhojen että uusien liittolaisten väliin, pysymme kansainvälisen yhteisön kanssa yhtenäisinä ja tuemme kansainvälisiä sääntöjä, Britannian puolustusministeri Gavin Williamsonpainottaa.
Suomalaisena samat sanat olisi rauhoittavaa kuulla Donald Trumpin suusta.