Suomi KP31 käytti talvisodassa kallista erikoisluotia. Lyijyluoti oli ympäröity rautavaipalla. Erittäin ohut sivuilta, mutta paljon paksuutta edessä. Viimeisenä ohut tombac kerros. Tombac on laakerimetalli. Ruutiin lisätään vähän kosteutta. Luodin kulmikas keula tiivistää kosteuden piipussa luodin ja piipun väliin. Piippuun ei jää mitään skeidaa.
Suomi KP31:n tähtäimet oli asetettu 150 metriin. Tämä vain 6,75 grammaa painanut 9mm luoti lähti KP:n piipusta reilu 700 joulen energialla. Tulinopeus oli yli 900 laukausta minuutissa ja erittäin vähän rekyyliä. Luodilla oli myös erinomainen läpäisykyky. Luoti läpäisi puiset linnoitteet, rakennusten seinät ja teräskypärän.
Tämä erikoisluoti oli salassa pidetty kunnes talvisota alkoi. Yksittäisen laukauksen rekyyli oli pieni, mutta yli 900 laukauksen tulinopeus sai piipun nousemaan. Piipun nousua isompi haitta oli todennäköisesti suuliekki. Haittaa aika paljon tähtäämistä. Suujarru oli 5cm mittainen piipun pidennys. Reiät ylöspäin toimi komppina. Piipun päädyn viisteytys vähenti lumen pöllyämistä.
Aimo oli tarkasti määrittänyt piipun pituudeksi 314mm. Ruutimäärällä 0.385g ja 8g luodilla ei tullut suuliekkiä. Palokaasujen koostumus ja lämpötila. Kuumat kaasut syttyyvät uudelleen kun saavat lisää happea ilmakehästä. Piipun pidentäminen on tehokkain keino jäähdyttää palokaasuja. Palokaasujen koostumuksen määrittää tietenkin ruudin koostumus.
Talvisodan jälkeen Suomi oli liittoutunut Saksan kanssa. Yhteinen 9mm konepistoolipatruuna tuli standardiksi.
9mm Luger oli suunniteltu laskemaan palokaasuja luodin ohitse, koska varhaiset savuttomat ruudit oli liian ärhäköitä korkean nitroglyceriinipitoisuuden takia.
9mm Luger konepistooleilla oli sama tehokas ampumaetäisyys kuin pistoolilla. Eli n 25m. Sama päti .45 kalipeerin Thomposiin Yhdysvalloissa.
Suomi KP31 9.00 ja 8.70 on piipun mitat.
9mm Parabellum syntyi vuonna 1940.
9.00 ja 600 joulea. En ole varma sisämitoista. Tiukempi kuin 9mm Luger, mutta ei niin tiukka kuin Suomi KP:n 8.70
9mm NATO on sama kuin 9mm Parabellum, mutta lisäksi nallin täytää olla sintox.
Euroopassa mitään lyijypaskoja saa edes laillisesti enää valmistaa. Paskat lyijynalliy on vain jenkkien siviilimarkkinoiden ongelma.
RUAG valmistaa Yhdysvalloissa sintox nalleja, mutta vain armeijalle ja viranomaisille.
Ruutiteknologia ja tarkat annostelukoneet oli saksalaista perua. Lapuan maksimi sallittu toleranssi oli 0.02g 1970 luvulla.
Sodanaikaisissa saksalaiset ja suomalaiset on 0.01g toleranssissa.
Mutta saksalaiset patruunat on ladattu sekalaisilla luodilla. Luotien tarkkaa valmistusta ei harjoittanut kukaan muu kuin Suomi.
MP40 tehokas kantama 100m suomalaisilla patruunoilla. Vähän vähemmän saksalaisten omilla.
Nykypäiväiset 9mm pistoolipatruunat on niin heikkolaatuisia, että kantamaksi ilmoitetaan 50m.
9mm NATO patruunalla 100m.
Tuota tarkoittaa 50/100m kantomatka, mikä ilmoitetaan monelle modernille 9mm konepistoolille.
MP38 9mm Luger ~42k
MP40 9mm Parabellum ~1200k.
Molempia valmistettiin noin neljän vuoden ajan.
Stalingradissa alkoi saksalaisia ahdistamaan kun neukut toi Suomi KP31:n inspiroimat 7,62x25r konepistoolit.
Samalla tavalla valmistettu kevyt AP luoti kuin Suomen talvisodassa käyttämä luoti. Ainut ero on tombakin sijaan rautavaippa on päällystetty kuparilla.
5.5 grammainen panssarinläpäisevä luoti on lähtenyt noin 850 joulen energialla 7,62x25r konepistoolin piipusta. Näillä pystyi poraamaan tiiliseinämien lävitse.
Tehokas kantomatka jopa 200 metriä.
8mm Kurz MP44 oli Saksan vastine. 300m kantomatka ja kyky ampua seinien lävitse. 7,62x39 oli taas 8mm Kurzin inspiroima. Samat kriteerit oli neukkujenkin mielestä ihanteelliset. 300m kantomatka ja läpäisykyky,
Jos jollain on VPT hylsyssä magneettiin ottava 9mm patruuna niin joutaisko yksi? Tarkka ruutimäärä lähinnä kiinnostaa.
https://ptpimg.me/36gm39.jpg
Alin luoti on se Suomi KP:n erikoisluoti.
Jenkit rakasti ruotsalaista m/45 konepistoolia Vietnamin sodassa. Koska suomen kehittämällä 9mm AP luodilla pystyi laskemaan surutta mökkien lävitse. Ei paljoo vietcongien väijytykset, ansat eikä siviilit haitannut.
On muuten omaa researchia. Tuli perehdyttyä aika syvästi kaikkeen ennenkuin aloin valmistaa itse kehittämiä vehkeitä.
Suomi kehitti M/44 konepistoolille uudet panssarinläpäisevät luodit 1960-luvulla. Lyijyluoti, jonka päällä on paksu messinkivaippa. Halvempi valmistaa. Luodin painoa myös nostettiin ainakin 7,5 grammaan. Koska luodin massa määrittää läpäisysyvyyden. Luodin geometriaa ei vissiin ihan hirveästi ole varaa sätää, jos haluaa kosteuden puristaa luodin ja piipun väliin voiteluaineeksi.