Suomi lähettää kymmenkunta lisäkouluttajaa Afganistaniin

deeq

Kersantti
Afganistanin Isaf-kriisinhallintaoperaatioon osallistuvat maat saivat pyyhkeitä Naton pääsihteeriltä Anders Fogh Rasmussenilta perjantaina Tallinnassa.

Pääsihteeri kritisoi Isaf-maita siitä, että ne eivät ole lähettäneet riittävästi siviilien ja poliisien kouluttajia Afganistaniin.

"Niitä tarvittaisiin tällä hetkellä noin 450 ja siihen lukuun näyttää olevan liian vaikea päästä", ulkoministeri Alexander Stubb sanoi Isaf-kokouksen päätyttyä.

Suomella on Afganistanissa tällä hetkellä 17 kouluttajaa ja Stubbin mukaan määrä on tarkoitus nostaa noin 30:een. Lisäksi Suomi osallistuu Nato-johtoiseen Isaf-operaatioon noin 120 sotilaalla.

Isaf-tapaaminen oli osa Naton epävirallista ulkoministerikokousta, joka päättyi perjantaina Tallinnassa.

Afganistan valmistautuu parhaillaan syyskuussa pidettäviin parlamenttivaaleihin. Tuoreessa muistissa ovat maan presidentinvaalit, joissa joka kolmas ääni paljastui vilpilliseksi.

Stubb tapasi perjantaina kahdenkeskisesti Afganistanin ulkoministerin, joka vakuutti vaalien järjestämisen sujuvan.

"Ne kokemukset, joita meillä toistaiseksi on ollut Afganistanin vaalivalmisteluista, eivät välttämättä ole menneet ihan putkeen", Stubb muistutti.

Tavoitteena Afganistanissa olisi siirtää kaksi tai kolme rauhallisinta maakuntaa afganistanilaisten paikallishallinnoille vuoden lopulla. Maakuntia on kuitenkin yli 30.

Levottomuudet ovat levinneet nyt myös Afganistanin pohjoisosiin. Nelisenkymmentä Suomen Isaf-sotilasta osallistuu myös Afganistanin armeijan suuroperaatioon. Heidän tehtävinään ovat miinanraivaus ja joukkojen liikkumisen suojaaminen.

Stubb kuitenkin kiisti, että suomalaisjoukkojen tehtävät olisivat Isaf-operaation kuluessa muuttuneet.

"Tukitoimet ovat normaalia toimintaa kriisinhallintatehtävissä", Stubb sanoi. "Tämä on varmasti Suomen historian vaikein kriisinhallintaoperaatio."

Stubb tapasi perjantaina Isaf-kokouksessa myös Yhdysvaltain ulkoministerin Hillary Clintonin, joka joutui perumaan keskiviikkoisen Suomen-vierailunsa tuhkapilven takia. Ulkoministerit sopivat uudesta tapaamisesta kesällä.

http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Suomi+l%C3%A4hett%C3%A4%C3%A4+kymmenkunta+lis%C3%A4kouluttajaa+Afganistaniin/1135256345851
 
Kokoajan ollaan kovasti lisäämässä omtl -toimintaa, mutta nihkeästi tuntuu päteviä ja halukkaita löytyvän. Käyköhän jossain vaiheessa niin, että henkilökuntaa ruvetaan puolipakolla noihin hommiin laittamaan? Onko kenelläkään tietoa siitä, että kokeeneet reserviläiset olisivat näissä koulutushommissa toimineet? Luulisi enemmän ressupuolella olevan tähän halukkaita, mutta että sitten kyvykkäitä onkin eri asia...
 
Karu totuus on ,että jokaista tehtävää kohden on ainakin kolme hakijaa...
Vuodatukset pv:ltä kriha-hakijoiden pienestä määrästä on mainostemppu.
 
AKE-ukki kirjoitti:
Karu totuus on ,että jokaista tehtävää kohden on ainakin kolme hakijaa...
Vuodatukset pv:ltä kriha-hakijoiden pienestä määrästä on mainostemppu.

Näinhän se asia taitaa olla. Hakijoita vain halutaan lisää, että saataisiin kuorittua kermat päältä. Tosin luulisi, että kantahenkilökunnan ei kauheasti tarvi tehtäviin pääsyistä tapella.
 
Back
Top