Suomi matkalla kyberpuolustautumisen kärkivaltioksi

JOKO

Ylipäällikkö
BAN
Hanski kirjoitti:
Painostamiseen ja uhkailuun: "Jos ette suostu vaatimuksiimme, lopetamme sähkönjakelun Suomessa. Olette varmaan jo huomanneet, että Inkoon hiilivoimalan hiilikuljetin ei vastaa komentoihin ja Olkiluodon 3-reaktorin ohjausjärjestelmän toiminnassa on outoja piirteitä..."

Tuhoamiseen: "Kaartin 187. kyberhyökkäysarmeijakunnan voitokkaalla taistelulla Suomen ilmapuolustusjärjestelmä on tuhottu. Tutkat eivät pysty tuottamaan tilannekuvaa ja niiden välittäminen ei onnistu. IT-puolustuksen verkko on kaatunut ja valtaosa tilannetietoa tallettavista palvelimista on tuhottu."

Häirintään: "Ennen tuhoamishyökkäystä samainen armeijakunta onnistui syöttämään Suomen IT-puolustuksen tietoverkkoon valemaaleja. Näiden seurauksena Suomen puolustusvoimat ryhmittivät NASAMS-patterinsa Ivaloon ja käynnistivät tutkien sodanajan toimintamoodit ennen aikaisesti."

Tiedusteluun: "Kaartin 187. kyberhyökkäysarmeijakunnan verkkotiedustelurykmentti sai murtauduttua Suomen puolustusvoimien pääesikunnan operatiivisen osaston tietojärjestelmiin, josta saatiin imuroitua Suomen keskeinen puolustussuunnitelma Tsuhna III."
Muun sodankäynnin oheen liitettyjä kyberiskuja pidän ihan mahdollisina, mutta muusta toiminnasta irrotettuna vertaisin niitä lähinnä terrori-iskuihin. Ovat kiusallisia, mutta suurta vaikutusta niillä ei saa aikaan. Suurvalta ei moiseen vaivaudu, kuin aivan poikkeustilanteessa. Silloinkin on vähän saavutettavissa.

Varsinaisen sodankäynnin kylkiäisinä tulevissa kyberiskuissa on huomioitava myös normaali aseellinen toiminta. Vihulainen ei ehkä tulekkaan lankoja pitkin, vaan kyberhyökkäyksen ensimmäinen aalto on ohjelmistofirman työntekijöiden koteihin tunkeutuneet erikoisjoukkojen sotilaat. Vihulaisia tietenkin ja ajankohta aamuyöstä. Murtamattomaksi luultu järjestelmä saattaa murtua muutamassa minuutissa.
 
Top