Suomi mukaan Somalian operaatioon

Tvälups

Ylipäällikkö
yle uutiset Kotimaa 12.2.2013 klo 16:48
Ulkoasiainvaliokunta: Suomi mukaan Somalian operaatioon

Suomi aikoo osallistua Somalian rannikolla merikuljetusten suojaamisoperaatioon. Asiasta lausunnon antaneen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini ja valiokunnan perussuomalainen jäsen jättivät eriävän mielipiteen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta puoltaa Suomen osallistumista Atalanta-operaatioon eli Somalian rannikon merikuljetusten suojaamiseen merirosvoja vastaan.

Tarkoituksena on osallistua toimintaan ensin enintään 25 sotilaan voimin ja myöhemmin esikuntahenkilöstöllä. Tavoitteena on suojata Maailman elintarvikeohjelman ruokakuljetuksia alueella.

Kuusi kuukautta kestävän operaation alustava kustannusarvio on noin 4,8 miljoonaa euroa. Operaation lisäksi Suomi on tukenut alueen kehitystyötä noin kahdeksalla miljoonalla eurolla vuosittain.
Valmistelusta tiukat moitteet

Puoltavan lausunnon lisäksi ulkoasiainvaliokunta antoi tiukat moitteet operaation valmistelusta.

Valiokunnan mielestä eduskunnan kuuleminen asiassa on ollut puutteellista. Lisäksi valiokunta on sitä mieltä, että tehdyn selvityksen sisältö oli puutteellinen. Muun muassa riskianalyysi ja voimankäyttöä koskevat kohdat olivat riittämättömiä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) ja valiokunnan jäsen Maria Lohela jättivät lausuntoon eriävän mielipiteen.

Soinin ja Lohelan mukaan operaatiolla ei ole konkreettista vaikutusta Somalian sisälllissotaan, sillä heidän mukaansa merirosvot antavat ruoka-alusten saapua maihin, ottavat halutessaan lastin hoteisiinsa ja myyvät edelleen sodankäynnin rahoittamiseksi.yle uutiset Politiikka 8.2.2013 klo 13:32
Perussuomalaiset ja Vasenryhmä: Somalian operaatioon osallistuminen tuhlausta

Suomi on mukana turvaamassa Somalian ruokakuljetuksia. Laivakuljetusten turvaaminen maksaa noin viisi miljoonaa euroa.

Perussuomalaisten ja vasenryhmän mielestä Suomen osallistuminen Somalian rahtikuljetusten turvaamiseen on tuhlausta ja turhaa.

Suomen on määrä osallistua operaatioon noin vuoden ajan.

Ryhmien mielestä operaation varatulla viiden miljoonan euron potilla olisi käyttöä myös Suomessa. Rahaa tarvittaisiin muun muassa reserviläisten kouluttamiseen.

Ryhmät jättivät eduskunnan puolustusvaliokunnan ns. Atalanta-operaatioon osallistumista käsittelevään mietintöön eriävän mielipiteen.

Suomi on mukana EUNAVFOR Atalanta -operaatiossa. Sen tarkoituksena on turvata Maailman elintarvikeohjelman rahtikuljetukset Somaliaan.

Perussuomalaisten ja vasenryhmän mukaan Suomen osallistuminen on hyödytöntä, sillä meritse kuljetettavat ruokatarvikkeet päästetään suosiolla maihin, jossa ne sitten ryöstetään ja myydään sodan rahoittamiseksi.

- Siksi Suomen osallistumisella operaatioon ei ole erityisempää vaikutusta Somalian sisällissotaan kirjoittavat kansanedustajat Jussi Niinistö (ps.) ja Jyrki Yrttiaho (vr) tiedotteessaan.
 
Back
Top