Suomi organisaatiouudistusten ykkönen EU:ssa

Tvälups

Ylipäällikkö
Suomi organisaatiouudistusten ykkönen EU:ssa
yle Kotimaa 25.5.2012 klo 6:13 | päivitetty 25.5.2012 klo 9:59

Työelämän jatkuvista organisaatiouudistuksista on syntynyt itseään ruokkiva kierre. Asiantuntijoista tahti on jo huolestuttava.

Mistä on kyse?

Suomessa pistetään organisaatiot uusiksi muita Euroopan maita useammin
Johtoporras on uudistuksiin yleensä työntekijöitä tyytyväisempi
Työntekijöitä jatkuvat uudistukset väsyttävät
Tekesin mukaan työpaikoilla pitäisi uudistusten sijaan keskittyä ratkomaan arkityön ongelmia


Tuoreimman Euroopan työolotutkimuksen mukaan yli puolet, 52 prosenttia, suomalaisista työntekijöistä on käynyt kolmen vuoden aikana läpi ison organisaatiouudistuksen. Osuus on EU-maiden suurin. Esimerkiksi tehokkuudestaan kuuluisassa Saksassa luku on parikymmentä prosenttia alhaisempi.

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksessa Tekesissä vauhtia pidetään jo huolestuttavana.

- Yrityksiä ja tapauksia on tietenkin erilaisia, mutta kyllä aika monilla työpaikoilla ollaan väsyneitä tähän muutostahtiin, sanoo työelämän kehittämisprojektia Tekesissä vetävä Tuomo Alasoini.

Itseään ruokkiva kierre

Tamperelainen työelämän tutkija Anu Järvensivu muistuttaa, että työyhteisöjen kehittäminen on periaatteessa myönteinen asia, jossa Suomessa on myös paljon osaamista. Jatkuvat uudistukset uhkaavat kuitenkin kääntyä itseään vastaan.

- Suomi on pieni maa, jossa uudistuksista syntyy helposti itseään ruokkiva kierre. Johto tekee organisaatiouudistuksia, jotta se saisi tunteen muutoksen hallinnasta. Samalla tuotetaan lisää muutosta, johon sitten reagoidaan tekemällä lisää organisaatiouudistuksia. Aikamoinen soppahan siinä helposti syntyy, Järvensivu päivittelee.

Tutkimuksissa onkin havaittu, että johtoporras on yleensä työntekijöitä tyytyväisempi uudistusten tuloksiin.

- Ylin johto saa rauhan sielulleen, kun organisaatiota on uudistettu. Uusiin kuvioihin totuttelu on puolestaan alajohdon ja tiimien kokemusmaailmaa, ja he joutuvat ne hässäkät sitten ratkomaan, Tuomo Alasoini sanoo.
Ei aihetta ylpeilyyn

EU:n ykkössija organisaatiouudistusten määrässä ei siis välttämättä anna aihetta sinivalkoisten henkseleiden paukutteluun. Tekesissä toivotaan, että suomalaisessa työelämässä kehittämisen painopistettä siirrettäisiin organisaatiokaavioista muihin asioihin.

- Enemmän pitäisi miettiä arkityön tavallisia ongelmia ja sitä, miten niitä voitaisiin ratkoa. Meillä kuvitellaan liian helposti, että rakenteiden muuttaminen on avain ongelmien ratkaisemiseen, Tekesin Tuomo Alasoini sanoo.
 
Back
Top