Suomi saattaa palkata salaisia agentteja

Tvälups

Ylipäällikkö
HS: Suomi saattaa palkata salaisia agentteja
IS : 22.12.2013 7:51

Ulkoministeriöön suuntautunut laajamittainen verkkovakoilu ja Edward Snowdenin NSA-paljastukset ovat HS:n mukaan laittaneet vauhtia Suomen aikeisiin perustaa oma ulkomaantiedustelupalvelu.

Vakoilijoita ulkomaille? Suomessa pohditaan oman ulkomaantiedustelupalvelun perustamista,

Suomi on yksi harvoja Euroopan maita, joilla ei ole lainkaan ulkomaantiedustelua. Ehdotuksen toteutuessa Suomi voisi lähettää agentteja ulkomaille ottamaan selvää Suomen kannalta vaarallisista ihmisistä. Näihin lukeutuvat muun muassa terroristikoulutusta saaneet.

Helsingin Sanomien mukaan päättäjiin ovat panneet vauhtia ulkoministeriöön kohdistunut laajamittainen verkkovakoilu sekä tietovuotaja Edward Snowdenin paljastukset.

Tiedusteluanalyysikeskuksen johtajan, Suposta virkavapaalla olevan Ilkka Salmen mukaan Suomen pitäisi osata vakoilla, jotta se osaisi torjua myös muiden vakoilua. Salmi esitti jo noin vuosi sitten ulkomaisen tiedustelun yksikön perustamista Suomeen ja nyt esitys on saanut vastakaikua.

Mallia Suomen tiedustelutoimintojen kehittämiseksi on Helsingin Sanomien mukaan etsitty ulkomailta. Esimerkiksi Alankomaiden tiedustelupalvelun AIVD:n mallin katsottaisiin sopivan myös Suomeen. AIVD:ssa sisäinen ja ulkomainen tiedustelu on yhdistetty saman katon alle ja sille on kirjoitettu oma lakinsa, jota poliisin esitutkinta- ja pakkokeinolait eivät sido.

Helsingin Sanomien mukaan laki antaa AIVD:lle muun muassa oikeuden tarkkailla kaikkea ilmassa liikkuvaa tietoliikennettä ilman ennakkolupaa. Se tarkoittaa, että AIVD voi seurata ja suodattaa kännykkäpuheluita, tekstiviestejä, langattomia internetyhteyksiä, lähiverkkojen liikennettä ja satelliittien liikennettä. Epäilyttävien viestien avaamiseen tiedustelupalvelu tarvitsee sisäministerin luvan.

- Vain vakoilemalla saa selville valtioiden piilotetut tavoitteet. Ne selviävät salaisia tietolähteitä värväämällä sekä signaalitiedustelun avulla, Alankomaiden ulkomaantiedustelun päällikkö Robert Spronk perustelee vakoilutarvetta Helsingin Sanomille.
 
Back
Top