Suomi-USA yhteistyö

Einomies1

Respected Leader
Puolustusministeriön sivulta löysin Wallinin blogin. Sieltä löytyi mielenkiintoinen kirjoitus tuosta USA vierailusta:

Puolustusministeri Stefan Wallinin nettikolumni

18.5.2012
ATLANTIN TUOLTA PUOLEN

Suomen puolustusministeri on toimikautensa aikana perinteisesti tehnyt työvierailun tärkeimpiin yhteistoimintakumppanimaihin. Pitkään valmisteltu Yhdysvaltain-matka koitti vihdoin vapun jälkeen. Ohjelmassa oli aluksi käynti ja tapaamisia YK:n päämajassa sekä suomalaisen rauhanturvanäyttelyn esilletuominen. Näyttelyyn osallistui myös Suezin operaatiossa palvellut veteraani Jorma Reinimaa. Hän sai ansaitsemansa huomion yleisöltä. Rauhallinen veteraani teki vaikutuksen.

YK on maailmanjärjestö, jonka toiminta perustuu jäsenmaiden aktiivisuuteen. Vierailu YK:n Päämajassa muistuttikin Suomen aktiivisuudesta YK:n sinivalkoisena välittäjänä sekä rauhanturvaamisen vahvana osaajana. Onhan jo yli 50 000 suomalaista turvannut rauhaa maailman eri kriisipesäkkeissä.

Ajankohtaisia keskustelunaiheita YK:n johdon kanssa olivat Syyrian tilanne ja UNSMIS-operaation käynnistäminen sekä uuden rauhanturvajoukon asettaminen UNIFIL-operaatioon Libanoniin. Suomi kantaa kortensa kekoon molemmissa operaatioissa. Suomi on valmis ottamaan jälleen paikkansa YK:n turvallisuusneuvostossa, mikäli se meille jäsenmaiden äänestyksessä suodaan. Jo ehdolle asettuminen osoittaa pienen maan kykyä ja halua taakankantoon.

YK:n päämaja sijaitsee New Yorkissa, joka kaupunkina edustaa koko maailmaa, onhan se ollut ja on edelleen siirtolaisten sulatusuuni. New Yorkin käyntiin liittyy nykyään usein vierailu Ground Zerolla, WTC:n kaksoistornien jäänteillä. 9/11 terrori-iskun muistomerkki pakottaa hetkeksi pysähtymään. Hyökkäyksessä ei ollut kyse pelkästään Yhdysvaltoja vastaan suunnatusta toimesta. Iskuissa menehtyi ihmisiä yli 90 maasta. Mieleeni jäänyt muistotauluun kaiverrettu nimi Elisabeth Wainio kertoo suomalaistaustaisen amerikkalaisen traagisesta kohtalosta.

Junamatkalla Washington DC:aan ylitimme Delaware joen Philadelphian editse, jonka jokilaaksoon ensimmäiset suomalaiset rantautuivat jo vuonna 1638. Äidinkieleen katsomatta Suomesta lähteneistä tuli Yhdysvaltain kansalaisia. Suomesta lähteneiden jälkeläisiä nykyarvion mukaan on noin 700 000, mikä on aika paljon pienelle kansakunnalle. Siteet ovat vahvat.

Washington DC:ssa tapasin legendaarisen senaattori John McCainin, joka toimii Yhdysvaltain kongressin asevoimavaliokunnassa republikaanien vanhimpana edustajana. Tapaaminen oli sydämellinen. Ajankohtaisten asioiden analysoinnin lisäksi senaattori osoitti arvostavansa Suomen aikaisempia ponnisteluja itsenäisyytensä säilyttämiseksi, demokraattista valtiojärjestystämme, itsenäistä puolustustamme sekä maidemme välisiä hyviä suhteita. Johnin mielestä poliitikon tehtävänä on säilyttää yhteys äänestäjiinsä. En voisi olla enempää samaa mieltä.

Virallisten tapaamisten lomassa vierailimme Arlingtonin sotilashautausmaalla. Arlingtonissa on paljon historiaa, myös tuntematonta. Kennedyjen hautojen lisäksi mieleen painuivat esimerkiksi Glenn Millerin hautakivi ja yllätyksenä eteemme tullut eversti Reino Oscar Lehtosen hauta. Lehtonen otti osaa II maailmansotaan sekä Korean ja Vietnamin sotiin Yhdysvaltain asevoimissa. Hänet haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin Arlingtoniin vuonna 2003. Vietnamin sodan

muistomerkillä sain hiilijäljennöksen Larry A. Thornen kiveen hakatusta nimestä. Kansakunta arvostaa sotureitaan. Hietaniemi ja muut meillä olevat sankarihautausmaat ovat vähintään yhtä arvokas perinne jälkipolvillemme. Vapaudella on hintansa. Muistakaamme tämä kaatuneiden muistopäivänä.

Wallin ja PanettaVirallisen ohjelman huipentuma oli kollegani Leon Panettan tapaaminen Pentagonissa. Hän on italialaisen siirtolaisperheen poika ja pitää hihnassaan tällä hetkellä maailman mahtavinta asevoimaa. Vastuullinen tehtävä. Leon osoittautui tehtäväänsä vakavasti suhtautuvaksi puolustusministeriksi. Hän toivoi, että eurooppalaiset valtiot huolehtisivat puolustuksestaan, jotta yhteisten uhkien edessä voisimme tarvittaessa yhdessä osallistua taakankantoon. Kansainvälinen yhteisö kokoontuu viikonvaihteessa Chicagoon Presidentti Obaman isännöimään Naton huippukokoukseen keskustelemaan ajankohtaisista turvallisuuspolitiikan kysymyksistä. Yhteisen sävelen löytäminen ministeri Panettan kanssa esimerkiksi Syyrian ja Afganistanin kysymyksistä ei ollut vaikeata. Afganistania ei saa jättää terroristien käsiin. Lähi-Idän tilanne jälleen huolestuttaa, toivottavasti Kofi Annanin välitystoiminta Syyriassa tuottaa tulosta, jottei sokka kokonaan irtoaisi.

Vierailuni päätteeksi kävin Norfolkissa tapaamassa siellä palvelevia suomalaisupseereita, jotka tekevät työtä Suomen asevoimien tulevaisuuden suorituskykyjen kehittämiseksi. Norfolkiin on koottu maailman sotilasunivormua kantavien joukosta terävimpiä aivoja. Täällä kohtaavat USA:n asevoimien kehittäjät sekä Naton transformaatioesikunnan kehittäjät sekä valikoitujen partnerimaiden edustajat. Toimintaympäristö on kova, vain tuloksia ja lisäarvoa pöytään tuomalla voi saavuttaa asemansa monikansallisessa yhteistyössä. Ilokseni sain todeta että suomalaisen upseerin ammattitaitoa arvostetaan. Tekijöillä on myös tulevaisuudenuskoa. Tämä oli hyvää palautetta kotimaan pohjamudissa painiskelevaan puolustusuudistuskeskusteluumme. Hyvä siitä tulee, emmekä tarvitse toista talouskriisiä vakuuttamaan, että vanhoja rakenteita ja toimintatapoja on uusittava puolustuksenkin saralla.

Stefan Wallin

18.5.2012

Mielestäni kiintoisimmat kohdat on lihavoitu/viivattu.
 
Back
Top