Supo: Ulkoministeriö joutui kaksi kertaa vakoilun kohteeksi

Status
Suljettu uusilta vastauksilta.

RPG83

Soome Majori
Kotimaa 2.7.2014 klo 12:44 | päivitetty 2.7.2014 klo 13:30
Supo: Ulkoministeriö joutui kaksi kertaa vakoilun kohteeksi
Suojelupoliisi kertoo, että ulkoministeriö on joutunut kahden erillisen tietomurron kohteeksi. Supon mukaan molempien tapausten taustalla on "valtiollinen taho." Supo kertoi esitutkinnan tuloksista tänään keskiviikkona.

Suojelupoliisin ovi Helsingissä. Kuva: Yle
Mistä on kyse?
  • Suojelupoliisi mukaan vakoilutapauksia on kaksi.
  • Ensimmäisestä epäillystä vakoilusta Supo sai vinkin ulkomailta alkuvuonna 2013.
  • Tutkinnan aikana paljastui toinen, vakavampi tietomurto.
  • Supo ei suostu kertomaan, mihin maahan tai maihin jäljet johtavat.
Julkisuudessa on esitetty, että kevättalvella 2013 viranomaisten tietoon tulleen verkkovakoilun jäljet johtaisivat Yhdysvaltoihin, Kiinaan tai Venäjälle. Suojelupoliisi ei kerro tiedotteessaan tarkemmin, mitkä valtiot ovat olleet mahdollisen vakoilun takana.

Supon mukaan epäillyn verkkovakoilun tutkinnassa paljastui toinen, vakavampi vakoilu. Sitä Supo kuvailee "erittäin edistykselliseksi ja vaikeasti havaittavaksi".

Esitutkinnassa tietomurtoja on tutkittu rikosnimikkeillä vakoilu ja törkeä vakoilu. Ulkoministeriöstä on viety Supon tietojen mukaan runsaasti materiaalia, mutta Supo ei suostu kertomaan tarkemmin, mistä aineistosta on kyse.

Aiemmin ulkoministeriöstä on arvioitu, että vakoilun kohteena oli ministeriön sisäinen arkityöverkko, jossa kulkevat esimerkiksi sähköpostit.

Vakoilu paljastui viranomaisille jo toissa keväänä
Julkisuuteen vakoiluepäilyt tulivat viime syksynä. Ulkoministeri Erkki Tuomioja vahvisti epäilyt ulkoministeriön joutumisesta verkkovakoilluksi ja kertoi, että vakoilu havaittiin kevättalvella 2013. Hän kuvaili tietomurtoa kiusalliseksi tapaukseksi sekä Suomelle että ulkoministeriölle. Tuomioja sanoi, että vinkki vakoilun kohteeksi joutumisesta tuli ulkopuolelta, mutta ei tarkentanut mistä tai keneltä. Kaikkein arkaluontoisimpaan tietoon murtautujat eivät päässeet käsiksi, Tuomioja vakuutteli syksyllä.

Myös Suojelupoliisi kertoo tänään keskiviikkona, että se sai tiedon ensimmäisestä epäillystä vakoilusta ulkomailta, muttei kerro lähdettään. Vakoilu oli jatkunut vuosia. Supo jatkaa molempien tapausten esitutkintaa teknisten yksityiskohtien selvittämiseksi. Supo viittaa tiedotteessaan jo aiemmin esiintuomaansa näkökulmaan: Suomessa ei ole viranomaista, joka voi puuttua "poikkeavaan verkkoliikenteeseen."

Ulkoministeriö pitää vakoilutapauksesta tiedotustilaisuuden keskiviikkona kello 14. Yle Areenassa lähetettävässä tilaisuudessa mukana on myös Suojelupoliisin edustaja.

Suojelupoliisi kävi tänään esittelemässä rikostutkintansa tuloksia ulko- ja turvallisuuspoliittiselle ministerivaliokunnalle.

Lue myös
Supo: Vieraat valtiot vakoilleet useita Suomen viranomaisverkkoja

5.3.
HS: Vinkki verkkovakoilusta tuli Ruotsista
1.11.2013
Pääministeri: Tärkein tieto ei vuotanut
31.10.2013
Tuomioja: Tietomurto kiusallinen Suomelle ja ulkoministeriölle
31.10.2013
Supo vahvistaa ulkoministeriöön kohdistuneen verkkovakoilun
31.10.2013
  • Elina Hiltunen Yle Uutiset

http://yle.fi/uutiset/supo_ulkoministerio_joutui_kaksi_kertaa_vakoilun_kohteeksi/7332824
 
Olisivatkohan ruotsalaisetkin yrittäneet... mutta kun joku muu oli ehtinyt ensin, niin päätettiin raivata ne pois tieltä? Noh, suurvallat pelaavat omaa peliään.
 
Status
Suljettu uusilta vastauksilta.
Back
Top