Supon terrorismiasiantuntija: Konfliktialueiden taisteluihin lähtee Suomesta myös pariskuntia

Tvälups

Ylipäällikkö
Yle Uutiset Kotimaa 23.9.2013 klo 21:47
Supon terrorismiasiantuntija: Konfliktialueiden taisteluihin lähtee Suomesta myös pariskuntia
Syyrian sisällissotaan ja muille konfliktialueille matkustavien suomalaisten motiivit vaihtelevat. Osa lähtijöistä etsii seikkailua, toiset haluavat liittyä radikaaliin islamistiseen järjestöön, kertoo Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Tuomas Portaankorva Kuva: Yle
Syyrian sisällissotaan ja muille konfliktialueille on matkustanut Suomesta myös pariskuntia, kertoo Suojelupoliisin ylitarkastaja ja terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva Ylen A-studiossa. Suurin osa taisteluihin lähtijöistä on nuorehkoja miehiä.

Konfliktialueille matkustaa sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia, jotka edustavat eri etnisiä taustoja. Lähtijöiden motiivit vaihtelevat.

- Osa etsii seikkailua ja jännitystä, jotkut haluavat ryhtyä palkkasoturiksi tai liittyä radikaalin islamistiseen järjestöön, Portaankorva sanoo.

Radikaalit terroristijärjestöt eivät Portaankorvan mukaan värvää Suomessa organisoidusti taistelijoita konfliktialueille. Sen sijaan järjestöillä on matkustavia värvääjiä, jotka yrittävät herättää kiinnostuksen ja kerätä lähtijöitä levittämällä sanomaa.

Viime aikoina Syyriaan on matkustanut muutamia kymmeniä suomalaisia, joiden Suojelupoliisi tietää haluavan osallistua jonkinlaiseen väkivaltaiseen ääriryhmien toimintaan.
 
Back
Top