Jossittelua kaikki tyynni, mutta konditionoidaan nyt sitten hiukkasen:
Olen Mannerheimin ja Paasikiven linjalla siinä, että rajaa Kannaksella olisi pitänyt siirtää sekä vuokrata esim Jussarö Neuvostoliitolle. En usko, että Suomen kansa olisi siitä romahtanut vaikka senkin jälkeen sota olisi syttynyt. "Kiitos" Erkon, kyseinen kortti jätettiin katsomatta. Ei osannut suomalaiset vielä tuolloin diplomatian temppuilua, ja valitettavasti se taitaakin olla kansallinen ominaispiirteemme. Nimittäin mikäli rajasopimus olisi saatu tehtyä (puolustuslaitteiden purkuun ei kylläkään olisi pitänyt suostua) niin asiassa olisi saavutettu aiemmin mainittua aikavoittoa sekä voitu vielä räikeämmin osoittaa maailmalle ettei Josif Stalin kunnioita tekemiään sopimuksia, aivan kuten ei Adolf Hitlerkään.
Tämänlaisen propagandavoitonhan länsimaat saivat Saksasta.
Viro suostui kaikkiin Neuvostoliiton vaatimuksiin ja myönnytyspolitiikka maksoi maan itsenäisyyden ja eestiläisten vapauden. Suurelle määrää eestiläisiä myös hengen.
Samalla se romutti Latvian puolustuksen, ja siellä seurasi sama dominoefekti kuin Virossakin.
Itseasiassa voidaan väittää jas sanoa, että nimenomaan Konstantin Päts, aisaparinaan Johan Laidoner, aiheutti Talvisodan myöntymällä Stalinin ja Molotovin vaatimuksiin.
Baltian puolustusliitto olisi kyennyt parempaan vastarintaan puna-armeijaa vastaan kuin mitä Suomi sittemmin yksinään Talvisodassa. Vaan oma etu, paras etu, ja näin Pätskin varmaan ajatteli. Saattoi siinä ukolla mieli muuttua kun heräsi sittemmin kasakan, korjaan, komissaarin nauruun saatuaan menolipun hullujenhuoneelle...
Pieni sivuhuomio muuten; Puola ja Baltian maat olivat käytännössä diktatuureja, aivan kuten pääosa euroopan valtioista.
Jälkiviisastelu Iso-Britannian ja Ranskan avusta on silkkaa satuilua: katsokaas paljonko kyseinen liittouma auttoi puolalaisia? Ripustellaan pyykit Siegfried-linjalle luriteltiin lauluissa, mutta mitään sen sotaisampaa ei puolalaisten avuksi tehtykään. Kiirunan kaivoksia se Churchill himoitsi, ei Suomen pelastamista, minkä osoitti myöhemmin suoritettu sodanjulistus Suomelle kun korttipakan pelikortit oli jaettu uudemman kerran. Eikä WC nakannut pashaakaan kun Stalin vaati Puolaa omaksi reviiripiirikseen sodan jälkikartoista päätettäessä. Ei, ei anglofilia ollut Suomen etu, apu saati pelastus tuolloinkaan.
Ulkomailta saatiin ostettua kovalla rahalla taisteluvälineitä, mutta vasta sodan jo alettua, joten paljonko sekä mistä maamme olisi lisää varustusta saanut ostetuksi on hyvin vaikea sanoa. Ehkä em. rajasopimus olisi avannut Saksan kauttakulkuliikenteen sekä parhaimmassa tapauksessa myös asemyynninkin? Ehkä, ehkä ei.
Oma tuotanto sekä ennen kaikkea joukkojen koulutus olisi kuitenkin saanut tarpeellista lisäaikaa. Hyvänä esimerkkinä länsinaapurimme Ruotsi; maa oli noudattanut Pohjoismaista aseistariisuntaa ja rauhanpolitiikkaa koko 1920-30 -lukujen ajan. Syksy vuonna 1939 soitti hälytyskelloja heilläkin ja maa varustautui, linnotti sekä koulutti sotilaitaan kuin viimeistä päivää sen koommin. Siksi Ruotsista voidaan katsoa esimerkkiä siihen, mitä meillä olisi voitu tehdä.
Vaan totuus on, että taistelemalla Suomi saavutti itäisen diktaattorin kunnioituksen, ja se pelasti maamme itsenäisyyden niin 1940 kuin 1944.