Syyrian konflikti/sota

Eivät länsimaalaiset ole ainoita, jotka ihmettelevät ISIS:n nopeaa esiinmarssia.

Jospa taustalla on Bushin hyökkäyksestä vuonna 2003 aloittanut porukka, joka vahvistui Saddamin kaaduttua Saddamin leivissä olleilla ammattilaisilla. Bush junior nimittäin poisti työttömiksi hallinnosta juuri ne, joiden kyvyt sitten siirtyivät isiksille vaikkei nämä vielä silloin olleetkaan isis nimillä. Nimeähän vaihtaa äkkiä vaikka siinä koko ajan heiluu sama porukka taustalla järjestelemässä.
 
Tynnyripommi vs moskeija
 
Jospa taustalla on Bushin hyökkäyksestä vuonna 2003 aloittanut porukka, joka vahvistui Saddamin kaaduttua Saddamin leivissä olleilla ammattilaisilla. Bush junior nimittäin poisti työttömiksi hallinnosta juuri ne, joiden kyvyt sitten siirtyivät isiksille vaikkei nämä vielä silloin olleetkaan isis nimillä. Nimeähän vaihtaa äkkiä vaikka siinä koko ajan heiluu sama porukka taustalla järjestelemässä.

Kuten eilen aamulla kirjoitin:

al-Zarqawin perustama järjestö ulotti toimintansa Irakiin v. 2003 ja kuten mainitsit, siellä se yhdistyi muutaman muun jihadistijärjestön kanssa Irakin al-Qaidaksi. Mutta kun puhutaan tämän hetken voimakkaasta ja organisoidusta ISIS:istä ei missään nimessä pidä unohtaa sitä, että mikä vaikutus järjestön toiminnan tehostumiseen on sillä, että siihen on liittynyt viime vuosikymmenen jälkimmäiseltä puoliskolta lähtien entisiä Irakin asevoimien upseereita (tarkoitan Saddamin aikakautta) ja silloisen Baath-puolueen jäseniä, joista osa on ollut hyvinkin korkealla hierarkiassa puolueessa ja jo Saddam Husseinin valtakaudella ollut toteuttamassa silloisen Irakin hallinnon koordinointia ja toimintaa. Useiden arvioiden mukaan ISIS:n näkyvää kärkeä huomioimatta 6/10 organisaation johtoon kuuluvasta on henkilöitä joilla on historiaa Saddam Husseinin hallinnossa ja/tai asevoimissa.

Osa näistä Saddamin aikakauden "tuotteista" on Saddamin 90-luvulla aloittaman uskonnollistamiskampanjan myötä radikalisoituneita mutta hyvin moni on yksinkertaisesti opportunisteja, joiden päätellään yrittävän hyötyä ISIS:stä siinä määrin, että pääsevät takaisin valtaan Irakissa. Aamulehden aivan liian lyhyt aihetta käsittelevä uutinen:

http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/11...htoa+jalki+on+pahempaa+kuin+al-qaidalla+.html

YLE:n uutisessa viitataan Der Spiegelin haltuun saamiin asiakirjoihin ISIS:istä ja sen rakenteesta:

http://yle.fi/uutiset/isis__islamistinen_valtio_vai_stasilainen_kalifaatti/7940334

Samalla tapaa niistä löytyy selkeä linkki Saddam Husseinin aikakaudella vallassa olleisiin tahoihin - nimeltä mainitaan Haji Bakr. Hän toimi Saddam Husseinin aikakaudella vuosia tiedustelujoukkojen everstinä. Joskin YLE:n uutisen ongelma on sitten se, että siinä jää taustoittamatta tyystin ISIS:n pidempi historia aina 90-luvun loppuun saakka tai vuosituhannen alkuun, jolloin se aloitti varsinaisen toiminnan Irakin al-Qaidana.

Ja samaa teemaa käsittee Helsingin Sanomien uutinen, erityisen mielenkiintoista siinä on se, että ISIS on pyrkinyt myös värväämään joukkoihinsa siviiliosaajia - rekrytoinnin onnistumisesta ei ole tietoa katsauksen tekohetkellä:

"Sodankäynnin tutkija ja entinen prikaatinkenraali Ben Barry muistuttaa, että Isis etsi viime syksyllä joukkoonsa myös siviiliasiantuntijoita."

"On kuitenkin mahdotonta sanoa, keitä värvätyt ovat ja montako heitä on", Barry kertoi HS:lle edustamansa International Institute for Strategic Studies -ajatushautomon tilaisuudessa Lontoossa."

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1437362514914

Näiltä osin voi päätellä, että ISIS:n voimistumisen on osaltaan mahdollistanut siihen liittyneiden kokeneiden ja kenties hyvinkin motivoituneiden Baath-puolueeseen ja Irakin asevoimiin kuuluneiden henkilöiden liittyminen. Bushin hallinnon merkittävä virhe saattoi olla se, että yhdellä päätöksellä liian monen puolueeseen ja asevoimiin kuuluneen tulevaisuuden mahdollisuudet mitätöitiin. Huipun rankaiseminen on ymmärrettävää ja ehdottoman tarpeellista, mutta kohdistettiinko liian mittavia "rankaistutoimenpiteitä" liian suureen joukkoon? Hyvinkin mahdollista ja nyt tämä heijastelee sitten takaisin entistä suurempana kaaoksena alueella.

Useammallakin taholla on päädytty siihen lopputulemaan, että ISIS:iin on jossain vaiheessa 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen loppupuolella alkanut liittyä entisiä Baath-puolueen ja Irakin asevoimien jäseniä ja että tämän vuosikymmenen alkupuolella ne alkoivat muokata järjestön organisaatiorakennetta entistä tehokkaammaksi ja että tämä mahdollisti osaltaan ISIS:n nousun nykyisenkaltaiseksi ryhmäksi. Tietty muutkin tekijät ovat omalta osaltaan mahdollistaneet nousua (arabikevät, Irakin heikko tilanne, Libyan hallinnon kaatuminen - avautui väylä Pohjois-Afrikkaan tms.) mutta organisaatio on hyötynyt merkittävällä tapaa tietotaidosta jota se on saanut Saddamin aikakauden upseereilta ja virkamiehiltä.

Seuraava on sitten omaa spekulaatiotani (tai missään en ole nähnyt seuraavaa arvelua) ja kenties tämän linkin kautta löytyy syy sille miksi Venäjä ei välttämättä kovinkaan aktiivisesti iske ISIS:iä vastaan ja Venäjän roolista johtuen Syyrian hallinnon suhtautuminen on yhtälailla maltillista (ja paikoin jopa yhteistyötä harjoittavaa). Kuinka moni FSB:n* upseeri ja virkailija on ollut 80- ja 90-luvulla kouluttamassa näitä samoja miehiä Irakissa ja onko tuolloin solmittu yhteyksiä jotka ovat "heränneet henkiin" näinä vuosina?

vlad.

*: nouvostoaikana toki ollen KGB:n palveluksessa.
 
Hiukan tämä ehkä vaatisi foliota pään ympärille. Mutta onpa ISIS itsekin harvinaisen salamyhkäinen järjestö. Eivät länsimaalaiset ole ainoita, jotka ihmettelevät ISIS:n nopeaa esiinmarssia. Jutustelin kesällä yhden jordanialaisen kanssa, joka päivitteli ihan samaa, että miten yhtäkkiä kuin tyhjästä voi ilmaantua uusi terrorijoukko, jolla on paljon hyvää aseistusta ja joka harrastaa jokseenkin ennenäkemättömän ammattimaista (joskin myös julmaa) mediakampanjointia. Joukon toimissa haiskahtaa vahvasti jonkin tiedustelupalvelun tms. tahon tuki.

Tyhjiöt tuppaavat täyttymään aina vauhdikkaasti, ei sen kummempaa. Irakiin syntyi tyhjiö joka imaisi itseensä kriittisen massan ylittävän määrän valtaa hamuavia ihmisiä, tarkoitusta etsiviä ihmisiä, väkivaltaan oikeutusta hakeavia ihmisiä ja ihmisiä joilla oli osaamista ja motivaatiota päästä käyttämään osaamistaan edellämainituista syistä. Ihan turha yrittää rakentaa tästä mitään salajuonikuvioita, kyse on vaan puhtaasti siitä että Irakin sydänmailla oli riittävästi ihmisiä ilman tulevaisuutta ja sitten joku keksi ISIS:in täyttämään ihmisten perustarpeen, tarpeen kuulua johonkin suurempaan ja merkityksellisempään.
 
Ulkomaat
”Venäjä ei piittaa siviiliuhreista”
Syyrian sota pitkittyy, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija.
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulk...a-siviiliuhreista/?shared=295624-7344ebc4-500


Syyriassa tilanne kiristyy. Venäjä on väittänyt, että se kohdistaa pommituksensa Syyriassa terrorijärjestö Isisiä vastaan. Yhdysvallat väittää, että iskut ovat osuneet paljolti muihin kapinallisiin. Mikä on totuus, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta?

”Venäjän iskut ovat kohdistuneet lukuisiin Syyriassa toimiviin jihadistiryhmiin, jotka valtasivat alueita tänä vuonna, ennen muuta Saudi-Arabian, Qatarin ja Turkin tukemina. Iskuja on tehty myös CIA:n kouluttamia ’maltillisia’ ryhmiä vastaan. Venäjä ei piittaa siviiliuhreista eikä tee eroa ’maltillisen’ tai islamistin välillä.”

Miksi Venäjä sotii Syyriassa?

”Syyria on Venäjän perinteinen liittolainen Lähi-idässä – näin oli jo Neuvostoliiton aikana. Venäjän pyrkimys on taata Syyrian keskusvallan jatkuvuus ja liittolaisuus, toisekseen maa käy sotaa kansainvälistä jihadismia vastaan. Se uhkaa Venäjän intressejä Kaukasuksella ja Keski-Aasiassa.”

Millaisia taloudellisia motiiveja Venäjällä on Syyriassa?

”Venäjä on kiinnostunut Syyrian rantavyöhykkeen öljy- ja kaasuesiintymien hyödyntämisestä. Lisäksi Syyria on ostanut Venäjältä huomattavan määrän asekalustoa.”

Venäjän tuki auttaa Bašar al-Assadin hallintoa. Millainen este se on neuvottelulle?

”Se pidentää sotaa samalla tavalla kuin Turkin, Saudi-Arabian ja Qatarin tuki aseelliselle oppositiolle. Niin kauan kuin molemmat osapuolet saavat tukea, ne katsovat pystyvänsä lopulta voittamaan sodan.”

Kuinka suuri riski on sille, että Venäjän ja Yhdysvaltain joukot tuhoavat toisiaan?

”Kun samassa ilmatilassa on paljon liikettä ilman kunnollista keskinäistä koordinaatiota, on vaara, että koneita törmää toisiinsa. Venäjän koneet ovat loukanneet jo ainakin Turkin ilmatilaa.”

Voiko Syyriassa syttyä suursota?

”Kun alueella ei ole merkittäviä Yhdysvaltojen ja Venäjän maajoukkoja, suursodan riski on pieni. Mutta niin kauan kuin Syyrian konflikti pysyy ratkaisemattomana, laajempi jännite säilyy.”

”Alueellisesti konfliktin laajenemisesta on merkkejä, sikäli kuin Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki pitävät kiinni omista päämääristään.”

Syyria saa tukea myös Iranilta. Millainen rooli sillä on?

”Iranilla on merkittävä rooli. Se on lähettänyt materiaaliapua, ja sen valiojoukkojen sotilasasiantuntijat ovat olleet Assadin hallinnon tukena pitkään. Nyt se lähettää myös yhä enemmän maajoukkoja.”

Syyrian sota vaikuttaa erittäin sekavalta. Miksi?

”Syyrian kansannousu alkoi aseettomana ja oikeutettuna vaatimuksena vapauksien lisäämiseksi. Hallinto vastasi väkivallalla, minkä jälkeen muodostui aseellinen oppositio. Sen ongelma oli alusta asti sisäinen hajaannus ja itsenäiset eri alueita ja prikaateja hallitsevat sotapäälliköt. Niistä monet ovat islamisteja ja haluavat Syyriaan šaria-valtion.”
 
Hiukan tämä ehkä vaatisi foliota pään ympärille.

Luin jo yli vuosi sitten artikkelin, missä ilmeisesti loikannut ja nimetön sisäpiiriläinen kertoi miten Syyrian hallinto käytti ääri-islamisteja työkalunaan tavalla joka poikkesi muista alueen maista. Nämähän vapautettiin heti vankiloista kun kansannousu alkoi. suunnitelma oli jo silloin valmis, terroristit vs hallinto, ei kansannousua, tätä Syyrian teevee toitotti. Koko Jihadisti-konsepti lähti sisäpiiriläisen mukaan liikkeelle siitä Assadin strategiasta(USA:n vallattua Irakin), että USA ei hyökkää seuraavaksi Syyriaan, jos USA:n maavoimat ovat sidottuna taisteluun Irakissa, näin Syyria alkoi organisoida jihadisteja Irakiin. Näille jihadisteille oli taas tarvetta kansannousun alettua.

Suunnitelma oli sinänsä nerokas, kaikki maailman jihadistit tulevat Syyriaan taistelemaan kapinallisia vastaan, tämä on mahdollista kun ISIS:sen johto on myyriä täynnä. Kapinallisten mukaan kuolleilta ISIS:n johtajilta on löytynyt niin Iranin vallankumouskaartin kuin Syyrian tiedustelupalvelun miesten henkilöllisyystodistuksia. Ennen kuin ISIS:n ja kapinallisten välille syttyi täysi sota, he mm. pyrkivät eliminoimaan länsimaisia toimittajia, jotta he eivät tulisi Syyriaan, pääkohteena oli myös FSA:n ryhmät ja erityisesti näiden johtajat. ISIS pyrki myös leviämään tarkasti Turkin ja Syyrian väliselle alueelle, he olivat lähellä onnistua katkomaan kapinallisten huoltoyhteydet Turkkiin. ISIS viihtyi tuolloin erityisesti selustassa, ottamassa haltuun alueita, jotka oli vallattu Assadilta.

Kapinalliset raportoivat jatkuvasti ISIS:n ja hallinnon välisestä yhteistyöstä, esim. Syyrian armeija vetäytyy jostakin ja päästää ISIS:n alueelle tai koordinoituja hyökkäyksiä missä Assadin puolelta annetaan ensin tykistötukea.

Tämä artikkeli on vuodelta 2013, Assad voi näyttää idiootilta ulkoapäin, mutta sisältä hän on kylmäverinen taktikko:
http://www.newrepublic.com/article/115993/bashar-al-assad-profile-syrias-mass-murderer

Mielenkiintoista on se, missä määrin ISIS on Syyrian tiedustelupalvelun hallinnassa, mitä tapahtuu suunnitellusti ja mikä spontaanisti. Esim. on esitetty väitteitä, että Palmyra menetettiin tahallaan, koska historiallisten paikkojen tuhoaminen tulisi ylittämään uutiskynnyksen lännessä.

Faktaa on kuitenkin se, että sotilaallisesti katsottuna Assadia ei tunnu pelottavan pätkääkään ISIS, miksi näin?
 
Viimeksi muokattu:
Wikileaksin kansioista on tehty kirja, josta ote tässä. Amerikan politiikka Syyriassa saa kyytiä.

Wikileaksin ongelma on se, että sen julkistamien dokumenttien aitoutta on mahdotonta todentaa. Viranomaiset, joilta asiakirjat on väitetysti viety, eivät luonnollisesti ota kantaa dokumenttien autenttisuuteen. Jotain johtopäätöksiä voi vetää siitä, miten wikileaksin paljastukset sopivat muihin, luotettaviksi tunnustettuihin lähteisiin; Jos pala istuu saumattomasti suurempaan kuvaan niin paljastusta voi pitää uskottavana. Ja uskostahan tässä on kysymys.

Kannattaa muistaa että wikileaks on tiedon alkuperän epämääräisyyden vuoksi täydellinen kanava myös disinformation ja hybridisodankäyntiin liittyvän mielipiteenmuokkauksen foorumiksi. Varsinkin itsensä USA -vastaiseen moodiin itsensä pysyvästi virittäneille ja muille "vaihtoehtomedioista" viehättyneille wikileaks lähteenä on itsessän autenttisuuden tae.
 
Wikileaksin ongelma on se, että sen julkistamien dokumenttien aitoutta on mahdotonta todentaa. Viranomaiset, joilta asiakirjat on väitetysti viety, eivät luonnollisesti ota kantaa dokumenttien autenttisuuteen. Jotain johtopäätöksiä voi vetää siitä, miten wikileaksin paljastukset sopivat muihin, luotettaviksi tunnustettuihin lähteisiin; Jos pala istuu saumattomasti suurempaan kuvaan niin paljastusta voi pitää uskottavana. Ja uskostahan tässä on kysymys.

Kannattaa muistaa että wikileaks on tiedon alkuperän epämääräisyyden vuoksi täydellinen kanava myös disinformation ja hybridisodankäyntiin liittyvän mielipiteenmuokkauksen foorumiksi. Varsinkin itsensä USA -vastaiseen moodiin itsensä pysyvästi virittäneille ja muille "vaihtoehtomedioista" viehättyneille wikileaks lähteenä on itsessän autenttisuuden tae.

Tiedän. Wikileaks yrittää avata vain Yhdysvaltain politiikan takana olevaa virkamiestyötä. Mikään muu ei kiinnosta sitä.
 
Luin jo yli vuosi sitten artikkelin, missä ilmeisesti loikannut ja nimetön sisäpiiriläinen kertoi miten Syyrian hallinto käytti ääri-islamisteja työkalunaan tavalla joka poikkesi muista alueen maista. Nämähän vapautettiin heti vankiloista kun kansannousu alkoi. suunnitelma oli jo silloin valmis, terroristit vs hallinto, ei kansannousua, tätä Syyrian teevee toitotti. Koko Jihadisti-konsepti lähti sisäpiiriläisen mukaan liikkeelle siitä Assadin strategista(USA:n vallattua Irakin), että USA ei hyökkää seuraavaksi Syyriaan, jos USA:n maavoimat ovat sidottuna taisteluun Irakissa, näin Syyria alkoi organisoida jihadisteja Irakiin. Näille jihadisteille oli taas tarvetta kansannousun alettua.

Suunnitelma oli sinänsä nerokas, kaikki maailman jihadistit tulevat Syyriaan taistelemaan kapinallisia vastaan, tämä on mahdollista kun ISIS:sen johto on myyriä täynnä. Kapinallisten mukaan kuolleilta ISIS:n johtajilta on löytynyt niin Iranin vallankumouskaartin kuin Syyrian tiedustelupalvelun miesten henkilöllisyystodistuksia. Ennen kuin ISIS:n ja kapinallisten välille syttyi täysi sota, he mm. pyrkivät eliminoimaan länsimaisia toimittajia, jotta he eivät tulisi Syyriaan, pääkohteena oli myös FSA:n ryhmät ja erityisesti näiden johtajat. ISIS pyrki myös leviämään tarkasti Turkin ja Syyrian väliselle alueelle, he olivat lähellä onnistua katkomaan kapinallisten huoltoyhteydet Turkkiin. ISIS viihtyi tuolloin erityisesti selustassa, ottamassa haltuun alueita, jotka oli vallattu Assadilta.

Kapinalliset raportoivat jatkuvasti ISIS:n ja hallinnon välisestä yhteistyöstä, esim. Syyrian armeija vetäytyy jostakin ja päästää ISIS:n alueelle tai koordinoituja hyökkäyksiä missä Assadin puolelta annetaan ensin tykistötukea.

Tämä artikkeli on vuodelta 2013, Assad voi näyttää idiootilta ulkoapäin, mutta sisältä hän on kylmäverinen taktikko:
http://www.newrepublic.com/article/115993/bashar-al-assad-profile-syrias-mass-murderer

Mielenkiintoista on se, missä määrin ISIS on Syyrian tiedustelupalvelun hallinnassa, mitä tapahtuu suunnitellusti ja mikä spontaanisti. Esim. on esitetty väitteitä, että Palmyra menetettiin tahallaan, koska historiallisten paikkojen tuhoaminen tulisi ylittämään uutiskynnyksen lännessä.

Faktaa on kuitenkin se, että sotilaallisesti katsottuna Assadia ei tunnu pelottavan pätkääkään ISIS, miksi näin?

Hyvä teksti kokonaisuudessaan! Antaa ajattelemisen aihetta yhdelle jos toisellekin.
 
Jos amerikan jossain määrin "aito" näkemys Syyrian ja Venäjän suhteen kiinnostaa ja on luppoaikaa, tässä linkkivinkki: video 8.10 pidetystä USA:n senaatin asevoimakomitean sessiosta, jossa pohditaan Venäjän toimia ja kehitystä, Syyriaa sekä sitä, miten USA:n pitäisi reagoida asiaan.
 
Luin jo yli vuosi sitten artikkelin, missä ilmeisesti loikannut ja nimetön sisäpiiriläinen kertoi miten Syyrian hallinto käytti ääri-islamisteja työkalunaan tavalla joka poikkesi muista alueen maista. Nämähän vapautettiin heti vankiloista kun kansannousu alkoi. suunnitelma oli jo silloin valmis, terroristit vs hallinto, ei kansannousua, tätä Syyrian teevee toitotti. Koko Jihadisti-konsepti lähti sisäpiiriläisen mukaan liikkeelle siitä Assadin strategista(USA:n vallattua Irakin), että USA ei hyökkää seuraavaksi Syyriaan, jos USA:n maavoimat ovat sidottuna taisteluun Irakissa, näin Syyria alkoi organisoida jihadisteja Irakiin. Näille jihadisteille oli taas tarvetta kansannousun alettua.

Suunnitelma oli sinänsä nerokas, kaikki maailman jihadistit tulevat Syyriaan taistelemaan kapinallisia vastaan, tämä on mahdollista kun ISIS:sen johto on myyriä täynnä. Kapinallisten mukaan kuolleilta ISIS:n johtajilta on löytynyt niin Iranin vallankumouskaartin kuin Syyrian tiedustelupalvelun miesten henkilöllisyystodistuksia. Ennen kuin ISIS:n ja kapinallisten välille syttyi täysi sota, he mm. pyrkivät eliminoimaan länsimaisia toimittajia, jotta he eivät tulisi Syyriaan, pääkohteena oli myös FSA:n ryhmät ja erityisesti näiden johtajat. ISIS pyrki myös leviämään tarkasti Turkin ja Syyrian väliselle alueelle, he olivat lähellä onnistua katkomaan kapinallisten huoltoyhteydet Turkkiin. ISIS viihtyi tuolloin erityisesti selustassa, ottamassa haltuun alueita, jotka oli vallattu Assadilta.

Kapinalliset raportoivat jatkuvasti ISIS:n ja hallinnon välisestä yhteistyöstä, esim. Syyrian armeija vetäytyy jostakin ja päästää ISIS:n alueelle tai koordinoituja hyökkäyksiä missä Assadin puolelta annetaan ensin tykistötukea.

Tämä artikkeli on vuodelta 2013, Assad voi näyttää idiootilta ulkoapäin, mutta sisältä hän on kylmäverinen taktikko:
http://www.newrepublic.com/article/115993/bashar-al-assad-profile-syrias-mass-murderer

Mielenkiintoista on se, missä määrin ISIS on Syyrian tiedustelupalvelun hallinnassa, mitä tapahtuu suunnitellusti ja mikä spontaanisti. Esim. on esitetty väitteitä, että Palmyra menetettiin tahallaan, koska historiallisten paikkojen tuhoaminen tulisi ylittämään uutiskynnyksen lännessä.

Faktaa on kuitenkin se, että sotilaallisesti katsottuna Assadia ei tunnu pelottavan pätkääkään ISIS, miksi näin?

Tämä selittää hyvin sen, miksi Venäjä ei ole siellä ISIStä vastaan.
 
Yle näkee puoliksi Venäjän väitteiden lävitse, mutta ei pääse kuitenkaan ihan maaliin asti vielä päättelyssään... Kannattaisi sielläkin lukea enemmän maanpuolustus.nettiä :)

Venäjä kertoo iskeneensä 60 kohteeseen Syyriassa – Isis kuitenkin etenee

http://yle.fi/uutiset/venaja_kertoo...seen_syyriassa__isis_kuitenkin_etenee/8369374

Venäjä kertoo iskeneensä 60 terroristikohteeseen Syyriassa viimeisen vuorokauden aikana. Venäjän puolustusministeriön mukaan se on tuhonnut ääri-islamistisen Isis-järjestön ammusvaraston lähellä Aleppoa ja koulutuskeskuksen Latakian maakunnassa, kertoo uutistoimisto Tass.

Isis on kuitenkin ottanut haltuunsa useita kyliä Aleppon lähettyviltä, kertoo oppositiohenkinen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö. Kylät ovat olleet muiden kapinallisryhmittymien hallussa, mutta Isis lähestyy myös hallituksen asemia. Se on vain muutaman kilometrin päässä niistä.

Syyrian armeijan riveissä palveleva Mozzafar kertoo uutistoimisto AFP:lle, että siviilit ovat alkaneet siirtyä Aleppon pohjoisosista etelään väkivallan pelosta. Mozzafarin mukaan armeija ei kuitenkaan pelkää lähestyviä kapinallisia.

– Venäjän armeija ja koneet suojelevat meitä, Mozzafar sanoo AFP:lle.

– Uskomme, että Isis on tarpeeksi fiksu ollakseen hyökkäämättä Syyrian armeijan kimppuun, koska Venäjän reaktio olisi valtava.
 
Wikileaksin ongelma on se, että sen julkistamien dokumenttien aitoutta on mahdotonta todentaa. Viranomaiset, joilta asiakirjat on väitetysti viety, eivät luonnollisesti ota kantaa dokumenttien autenttisuuteen. Jotain johtopäätöksiä voi vetää siitä, miten wikileaksin paljastukset sopivat muihin, luotettaviksi tunnustettuihin lähteisiin; Jos pala istuu saumattomasti suurempaan kuvaan niin paljastusta voi pitää uskottavana. Ja uskostahan tässä on kysymys.

Kannattaa muistaa että wikileaks on tiedon alkuperän epämääräisyyden vuoksi täydellinen kanava myös disinformation ja hybridisodankäyntiin liittyvän mielipiteenmuokkauksen foorumiksi. Varsinkin itsensä USA -vastaiseen moodiin itsensä pysyvästi virittäneille ja muille "vaihtoehtomedioista" viehättyneille wikileaks lähteenä on itsessän autenttisuuden tae.

Myöhempien tapahtumien valossa katsoisin wikileaksin olevan dokumenttimassa, johon on pakko suhtautua myös kriittisesti. "Jymypaljastusten meri" ei ole mikään tae sille, että tuo kaikki olisi tulessa karkaistua totta.

Yksittäinen pala muuten saadaan sopimaan isompaan kuvaan helposti. Parempi on takertua yksityiskohtaan ja koettaa varmentaa sitä muista lähteistä. Pikku palikan sijoittaminen suureen kollaasiin on liian helppoa.
 
Kieltämättä ISIS on edennyt Aleppon pohjoispuolella parin päivän aikana.

CQ3ZBAXWUAABgmW.png

Hyvä. Näitä lisää että alkaa tolkku tulemaan. Edelleen liian monen länsimedian uutisotsikot mainitsevat Venäjän Isis pommituksen ja vasta itse jutussa tarkennetaan ettei olla varmoja pommittaako Isistä.
 
Taas voi olla ylpeä porukasta. Strukturoimattomana ryhmätyönä ja eri analyyseja ja lähteitä vertaamalla alkaa pikkuhiljaa syntyä poliittinen kuva tilanteesta. Parempi kuin päivälehdissä ja Ylellä. Lisäksi keskustelu on rauhallista, kun ei suuremmin riidellä siitä, kumpi suurvalta on syyllisempi, vaan tutkitaan, mitä tapahtuu todella ja ymmärretään, että molemmat mulkut siellä säätävät.
 
Taas voi olla ylpeä porukasta. Strukturoimattomana ryhmätyönä ja eri analyyseja ja lähteitä vertaamalla alkaa pikkuhiljaa syntyä poliittinen kuva tilanteesta. Parempi kuin päivälehdissä ja Ylellä. Lisäksi keskustelu on rauhallista, kun ei suuremmin riidellä siitä, kumpi suurvalta on syyllisempi, vaan tutkitaan, mitä tapahtuu todella ja ymmärretään, että molemmat mulkut siellä säätävät.
Jep! Parasta viihdettä näin perjantaitärinöissä.:cool:
 
Back
Top