Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Syyrian konflikti

Viestiketju osiossa 'Käynnissä olevat sodat ja konfliktit' , aloittaja miheikki, 30.01.2012.

Tagit:
 1. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,365
  Tykkäykset:
  8,420
  Pisteet:
  1,286
  Blogikirjoitus Syyrian tilanteesta. 30.1.2012

  http://ajattelemista.blogspot.com/2012/01/syyrian-vallankumous-voi-epaonnistua.html

  Syyrian vallankumous voi epäonnistua


  Presidentti Assadin perheen ja klaanin johtaman diktatuurin kaataminen saattaa epäonnistua. Tässä suhteessa moni asia on toisin kuin Tunisiassa, Libyassa ja Egyptissä, joissa arabikeväästä alkanut kansannousu on onnistunut poistamaan ainakin diktatuuria johtavan perheen vallasta. Kannattaa muistaa, että yhdessäkään em. maista valta ei ole vielä vakiintunut, joten emme vielä tiedä, mikä taho sen vallan lopulta perii. Mutta nyt Syyrian tilanteeseen. Koetan perustella, miksi maan nykyisiä hallitsijoita vastaan kapinoivat ovat joutuneet taistelemaan pidempään kuin Pohjois-Afrikan arabimaissa, ja miksi he uhrautuvuudestaan ja ehkä kymmenistä tuhansista uhreista huolimatta voivat epäonnistua. Syyrian arabikevät saattaa juuri näinä päivinä olla käännekohdassaan.

  Jos Assadin hallinto ei osoita hajanaisen opposition orastavan menestyksen edessä pian päättäväisyyttään ja brutaalia voimaansa, momentti saattaa kääntyä lopullisesti sen vastustajien eduksi. Hallinnon jäljellä olevat kannattajat voivat alkaa liikehtiä, sillä arabimaissa yleensä lyödään vetoa vain voittavan hevosen puolesta. Päättäväisillä toimilla Assad voi osoittaa olevansa Mubarakia, Gaddafia ja Ben Alia kovempi, jolloin häntä pidetään voittavana hevosena. Se taitaa olla Assadin ainoa mahdollisuus. Onko hänen hallituksellaan kykyä kukistaa kansannousu, nähdään pian.


  Eliitti tietää, mikä kukistettua diktaattoria odottaa

  Syyrian nykyinen johto ja sitä vallassa pitäneet kansanryhmät ovat jo yli vuoden ajan nähneet useasta esimerkistä, millainen kohtalo paniikkiin joutuneita ja syrjäytyneitä arabidiktaattoreita sekä heidän lähipiirejään tai tukijoitaan odottaa. Melko homogeenisessa Tunisiassa Ben Alin tukijat ovat päässeet toistaiseksi vain hylkiöiksi joutumisella. Egyptissä tosiasiassa valtaa pitävä sotilaseliitti ei vielä ole edes vaihtunut, mutta Mubarakia ja ainakin yhtä hänen poikaansa uhkaa hirttotuomio. Libyassa Gaddafi ja muutamia hänen lähipiiristään murhattiin samantien, ja ilmeisesti tuhansia hänen tukijoitaan paraikaa kidutetaan edesmenneen diktaattorin rakennuttamissa kuulustelukeskuksissa. Irakin Saddam Husseinin ja hänen lähimpien miestensä kohtalo varmasti piirtyi pysyvästi Syyrian baathistien mieleen.


  Assadia tukevat kansanryhmät pelkäävät eniten kapinallisten kostoa

  Syyria on kansanryhmiensä osalta paljon monimuotoisempi verrattuna kolmeen em. Pohjois-Afrikan maahan. Siellä myös eri kansanryhmät ovat ryhmittyneet melko selvärajaisesti joko tukemaan Assadin dynastiaa tai vastustamaan sitä. Johtuen Assadin tärkeimpien tukijoiden - alaviittien, druusien ja kristittyjen - selvästä vähemmistöasemasta verrattuna päävastustajien - sunniarabien - määrään ja em. ryhmien välisen kaunan pitkästä kasvuajasta, kaikki uskovat joskus tulevan vallanvaihdon voivan verikostojen maanosassa muodostua poikkeuksellisen julmaksi. Syyriassa on lisäksi useita pienempiä kansanryhmiä, jotka ovat toistaiseksi sietäneet Assadin hallintoa, koska se on tarjonnut niille ainakin osittaista suojaa.

  Menemättä liiaksi yksityiskohtiin arvioisin, että jopa noin puolet syyrialaisista on ollut enemmän tai vähemmän Assadin dynastian vallassa pysymisen takana. Vaikka nykyhallinnon kannatus on varmasti levottomuuksien vuoksi laskenut selvästi noista luvuista, jäljelle jääneiden tukijoiden päättäväisyys lienee kasvanut ja määrä ainakin toistaiseksi pysynyt riittävänä. Syyrian aseet ovat Assadin hallinnon tukiryhmien hallussa.

  Assadia tuskin moni rakastaa, mutta erityisesti hänen oma ryhmänsä - alaviitit, jotka lienevät pettyneitä hallintonsa toimiin kapinan tukahduttamiseksi - ovat aika varmoja, että vaihtoehtoina on joko pysyä yhdessä tukemassa presidenttiä tai joutua kukin erikseen voittajien armoille. Ottaen huomioon Syyrian erittäin väkivaltaisen historian Assadin dynastian aikana juuri kukaan vallassa olevasta eliitistä ei voi uskoa neuvotteluratkaisuun vallanvaihdoksen tekemiseksi.

  [​IMG]
  Syyrian uskontokunnat kartalla

  Oppositio on hajanainen ja vailla yhteistä strategiaa

  Jos hallitus ei ole kyennyt toistaiseksi tukahduttamaan aseellista kapinointia ja syyrialaisten enemmistön mielenosoituksia, eivät kapinallisetkaan ole kyenneet vakiinnuttamaan asemiaan aivan viime viikkoina saavutetuista muutamista onnistuneista kaupunkivaltauksista huolimatta. Uhrautuvat massamielenosoitukset eivät välttämättä kykene muodostamaan kriittistä massaa ja riittävää voimaa päättäväisen diktatuurin syrjäyttämiseksi, kuten kahden vuoden takaisista Iranin presidentinvaalien jälkeisistä mielenosoituksista näimme.

  Syyrian oppositio on edelleen hyvin hajanainen, eikä sillä ole yhteistä strategiaa saati yhtenäistä johtoa. Mutta opposionkin johtajat tietävät, että vastustaja ei armahda voitettuja. Ja he tietävät, että ainakin nykyisessä tilanteessa kompromissiratkaisu johtaisi todennäköisesti viivästettyyn tappioon. Pelon kynnys on kyllä ylitetty reilusti, mikä on hallinnon pienen horjumisen näkyessä ylläpitänyt päättäväisyyttä kansannousun jatkamiseksi. Mutta arabimaissa päättäväisyys voi myös nopeasti kadota, jos usko voittoon horjuu vakavasti, ja silloin alkaa pakoon juoksu.

  Asevoimista karanneet muutama kymmenentuhatta sotilasta eivät ole järjestäytyneet vastarintaan kuin osin. Tämä Vapaan Syyrian Ameijaksi (FSA) itseään kutsuva joukko on sekin hajallaan, huonosti järjestäytynyt sekä muodostuu pääosin kevyesti aseistautuneista ja toisen luokan koulutuksen saaneista sotilaista tai reserviläisistä. Loikkarit ovat tuskin heikentäneet Syyrian armeijan parempien yksiköiden suorituskykyä. FSA on saanut aikaan paikallista menestystä siellä täällä hetkellisesti, mutta kun hallinnolla on aikaa ryhmittää luotettavimmat ja parhaat voimansa sen joukkoja vastaan, ei lopputuloksesta ole epäilystä. Ilman nopeaa menestystä, ulkopuolisia tukijoita, toimivaa logistiikkaa ja täydennyksiä FSA:sta ei ensi vuonna enää paljoa kuulu.


  Ulkomainen tuki hyödyttää lähinnä nykyistä hallitusta

  Syyrian hallinto saa aktiivista tukea ainakin kahdesta suunnasta. Sen pitkäaikaisin liittolainen, Iran, tarjoaa apua sekä rahallisesti, kapinan tukahduttamiskokemusta omaavina erikoisjoukkoina, aseina ja tietysti moraalisena tukena. Toinen vanha liittolainen, Venäjä, tukee Syyrian nykyistä johtoa niinikään asein ja asiantuntijapalveluin mutta ennenkaikkea diplomaattisesti. YK:n turvallisuusneuvostossa ei mene läpi yhtään sellaista päätöslauselmaa, joka uhkaisi Venäjän asemaa sen viimeisessä Lähi-idän tukikohdassa, Syyriassa. Ja Venäjän asema Syyriassa riippuu maan nykyhallinnon vallassa pysymisestä. Venäjän vastustuksen vuoksi siis YK ei tule siunaamaan minkäänlaisia sotilaallisia tai edes kaupallisia interventioita Syyriaa vastaan. Kiinakaan ei halua toista Libyan kaltaista tilannetta.

  Tosin kukaan ei nykyisessä poliittisessa tilanteessa ole halukas sitoutumaan Syyrian opposition tai kapinallisten auttamiseksi. Ilman Arabiliiton pyyntöä sellainen taitaisi olla poliittisesti mahdotontakin, eikä arabikevään entistä hajanaisemmaksi ravistelleesta liitosta taida olla pyytäjäksi. Keneltäpä se apua pyytäisikään? Talouskriisien vaivaama Eurooppa on poliittisesti ja sotilaallisesti kyvytön juuri mihinkään isompaan operaatioon, ja Yhdysvalloissa odotellaan syksyn presidentinvaaleja. Israelin sotkeutuminen Syyrian asioihin nostaisi konfliktin kierroksia moninkertaisesti, eikä Israelilla ole muutenkaan intressiä, sillä sen kannalta Syyriaan ei ole odotettavissa Assadin hallintoa parempaa vaihtoehtoa.

  Turkki ja Jordania tietysti saattavat järjestellä asioita Syyrian raja-alueilla esim. pakolaistilanteen helpottamiseksi, jos levottomuudet kiihtyvät huomattavasti, mutta rajalle perustettavilla turvallisuusvyöhykkeillä ei olisi suurta vaikutusta Syyrian hallinnon toimiin kapinoinnin tukahduttamiseksi. Isot kaupungit ratkaisevat, eivätkä ne ole rajojen tuntumassa. Syyrian naapureista Turkilla kyllä olisi todellista voimaa pakottaa Syyrian johto taipumaan lähes mihin vaan, mutta silläkin on paljon enemmän menetettävää kuin saavutettavaa Syyriaan sitoutumisessa.

  Syyrian nykyjohdon saama tuki Venäjältä ja Iranista siis vahvistavat sitä samalla, kun vapaan maailman ja arabimaailman haluttomuus puuttua asioihin ei vahvista hajanaista oppositiota. Aikatekijä siis voikin olla tällä kertaa diktaattorin puolella.


  Miten tilanne kehittyy

  Jos Assadin diktatuuri ei kukistu jonkinlaisen sisäisen romahduksen kautta muutaman viikon sisällä, sen asema alkaa jälleen vahvistua. Kapinointi mielenosoituksineen ja myös aseellisine yhteenottoineen todennäköisesti jatkuu tästä huolimatta kuukausia ellei jopa vuosia intensiteetiltään tietysti vaihdellen, sillä sen verran isot mittasuhteet syyrialaisten enemmistön tyytymättömyys ja myös uhrimieli ovat jo saavuttaneet. Kriisiä voi jo kutsua matala-asteiseksi sisällissodaksi, ja se saattaa nopeasti eskaloitua hyvinkin veriseksi, jos Syyrian johto laskee kapinoinnin pikaisen tukahduttamisen ainoaksi vaihtoehdokseen ja myös kykenee siihen. Syyria saa siis maistaa kenties pitkäänkin samankaltaisia lääkkeitä autopommeineen, itsemurhapommittajineen, salamurhineen ja joukkoteurastuksineen, joita se on vuosien varrella tarjoillut tukemiensa terrorijärjestöjen (Hizbollah, Hamas, Al-Qaida jne.) kautta mm. Israelille, Libanonille ja Irakille

  Maalla on historiallisessa muistissaan nykyisen presidentin isän ja sedän operaatiot mm. Hamassa vuonna 1982, jolloin liian voimakkaaksi ja vallanhaluiseksi kasvanut Syyrian Muslimiveljeskunta murskattiin häikäilemättömästi ja uhriluvusta välittämättä. Veljeskunta ei liene vieläkään toipunut tuosta 30 vuotta sitten tehdystä suoneniskusta, jossa surmattiin yli 20000 veljeskunnan jäseneksi tai heidän tukijoikseen epäiltyä ja tulen alle jäänyttä siviiliä. Assadeilla on siis esimerkki onnistuneesta orastavan kapinan tukahduttamisesta, joka aikanaan aiheutti vain ohimenevää hallaa maan johdon maineelle.

  Tietysti on mahdollista, että joku taho onnistuu murhaamaan Assadin ja muutaman hänen tärkeimmistä perheenjäsenistään, jolloin hetkellinen valtatyhjiö voisi antaa mahdollisuuden jonkinlaiselle kompromissiratkaisulle. Damaskoksella ja Aleppolla on kunniakkaat perinteet salamurhaamisessa. Syyrian hallinnon huipulla jonkun komentajatehtävässä olevan kenraalin hermot voivat pettää, jos hän laskee ainoaksi mahdollisuudeksi omalle lähipiirilleen tilanteen laukaisemisen aloittamalla uuden kapinan hallinnon sisältä. Hallinnon sisäisellä vallankaappauksellahan Assaditkin valtaan nousivat. Tällä hetkellä kuitenkin epäilen vahvasti tällaisen rohkeuden puutetta ylimmässä johdossa, sillä siellä ei taida kukaan uskoa kapinoivan kansanosan tyytyvän eliitin sisällä tapahtuvaan vallanvaihtoon.

  Aika huonoja tai heikkoja vaihtoehtoja on syyrialaisille siis tarjolla. Mutta todennäköisimpiä vaihtoehtoja - siis kapinan matala-asteista jatkumista tai vähittäistä kukistumista - pahemmiksi vaihtoehdoiksi voisivat osoittautua täysimittainen sisällissota tai hallinnon romahdus ja sitä seuraava kostoilmapiirin mahdollistava kaaos. Molempiin on Syyriassa potentiaalia.

  Edellä mainitun perusteella Syyriasta on odotettavissa vielä pitkään huonoja ja vielä huonompia uutisia. Kuolonuhrien määrä nousee ihmisoikeusjärjestöjen tähän asti vahvistamista yli viidestä tuhannesta moninkertaiseksi - pahimmassa tapauksessa ehkä jopa monikymmenkertaiseksi -, ennenkuin yhteiskuntarauha Syyriaan palautuu. Mutta Assadin diktatuuri voi siis hyvinkin kestää ensi vuoden puolelle, ja se saattaa jopa lujittua kapinan seurauksena. Silloin se voi jatkua vielä vuosia eteenpäinkin. Mutta joskus se tietysti lopulta kaatuu. Toivottavasti kansainvälinen yhteisö olisi silloin nykyistä valmiimpi ehkäisemään vaarallisia seurannaisvaikutuksia.

  Al-Assadin diktatuurin selviytyminen olisi tietysti loistava voitto Iranille ja Venäjälle, joille molemmille vaikutusvalta Syyriassa on tärkein avain arabimaailman politiikkaan. Se olisi myös kannustava esimerkki demokratiaa vastustaville ja länsivastaisille diktatuureille ympäri maailmaa. Vastaavasti se on tappio Euroopalle ja Yhdysvalloille, jotka ovat naivisti uskoneet vuonna 2000 valtaan nousseen Bashar al-Assadin lopulta reformoivan Syyrian vapaammaksi ja lännelle ystävällismieliseksi maaksi. Niin ei nimittäin käy missään vaihtoehdossa.
   
 2. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,365
  Tykkäykset:
  8,420
  Pisteet:
  1,286
  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/eu-vaatii-ykta-puuttumaan-syyrian-vakivaltaan---venaja-hankaa-vastaan/art-1288445861191.html

  EU vaatii YK:ta puuttumaan Syyrian väkivaltaan - Venäjä hankaa vastaan

  Euroopan johtajat ovat vedonneet YK:n turvallisuusneuvostoon Syyrian väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.

  EU-presidentti Herman Van Rompuy sanoi Brysselin EU-huippukokouksessa, että turvallisuusneuvoston jäsenten on kannettava vastuunsa.

  Turvallisuusneuvoston on määrä käsitellä tänään lännen ja arabimaiden laatimaa uutta ehdotusta Syyria-päätöslauselmaksi. Siinä vaaditaan poliittista muutosta Syyriaan ja varoitetaan maata jatkotoimista, mutta varsinaisia pakotteita ei mainita.

  Venäjä on vastustanut päätöslauselmaa ja voi kaataa sen veto-oikeudellaan.

  Syyria on arvostellut kovasanaisesti länttä ja syyttänyt viime aikojen väkivallasta aseellisia terroristiryhmiä.

  Syyrian yhteenotot ovat viime päivinä kiihtyneet. Syyrialaisten ihmisoikeusaktivistien mukaan eilisissä yhteenotoissa kuoli lähes sata ihmistä, joista 55 oli siviilejä.

  Yhteenottoja oli eri puolilla maata, mutta pahinta verenvuodatus oli Homsissa, jossa kuoli aktivistien mukaan 40 siviiliä.

  Sunnuntain yhteenotoissa kuoli 80 ihmistä.


  STT-AFP
   
 3. Mainos 4. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,365
  Tykkäykset:
  8,420
  Pisteet:
  1,286
  Videoita taisteluista. http://www.liveleak.com/c/2011_Syrian_uprising

  http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2012/01/syyrian_oppositio_viettaa_surun_ja_vihan_paivaa_3219556.html

  Syyrian oppositio viettää surun ja vihan päivää
  julkaistu tänään 31.1. klo 11:16, päivitetty tänään 31.1. klo 12:37

  Syyrian väkivaltaisuuksissa oli maanantaina erityisen verinen päivä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights. Sen mukaan henkensä menetti miltei sata ihmistä. Samaan aikaan YK:n turvallisuusneuvostossa valmistaudutaan käsittelemään Arabiliiton esitystä Syyrian rauhoittamiseksi.

  Syyrian opposition kansallisneuvosto on julistanut tiistain surun ja vihan päiväksi maanantain ison uhrimäärän vuoksi. Yli puolet kuolleista oli siviilejä.
  Kansallisneuvosto vaatii Facebook-sivullaan kansainväliseltä yhteisöltä nopeaa toimintaa siviilien suojelemiseksi kaikin mahdollisin keinoin.
  Syyrian hallituksen joukot saivat maanantaina takaisin haltuunsa suurimman osan pääkaupungin Damaskoksen itäosan lähiöistä, jotka oppostiota tukevat sotilaat valtasivat viime viikolla. Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan armeija on jatkanut vastarinnan kukistamista ja kiivasta ammuskelua on kuultu Zamalkassa ja Arbeenissa.
  Erään aktivistin mukaan armeijasta loikanneet sotilaat ovat sen sijaan saaneet haltuunsa Rastanin kaupungin maan keskiosassa päiviä jatkuneiden kiivaiden yhteenottojen jälkeen, uutistoimisto AP kertoo.


  Turvallisuusneuvosto pui Syyriaa

  YK:n turvallisuusneuvosto alkaa tiistaina käsitellä Arabiliiton esitystä vallansiirrosta Syyriassa. Uutistoimisto Reutersin näkemässä päätöslauselmaluonnoksessa vaaditaan rauhanomaista poliittista vallansiirtoa eli käytännössä presidentti Bashar al-Assadin väistymistä.
  Luonnoksessa ei esitetä ulkomaisia sotilaallisia toimia tai YK:n pakotteita, mutta varoitetaan kuitenkin turvallisuusneuvoston "jatkotoimista", ellei Syyria hallitus taivu päätöslauselman ehtoihin.


  Venäjä vastustaa

  Venäjän mukaan luonnos ei kelpaa nykyisessä muodossaan, mutta se ei ole sanonut suoraan, että aikoo käyttää veto-oikeuttaan tälläkin kertaa. Marraskuussa Venäjä ja Kiina kaatoivat turvallisuusneuvoston Syyrian-päätöslauselman.
  Venäjän apulaisulkoministeri Fennadi Gatilov sanoi tiistaina, että tuore päätöslauselmaluonnos on tie sisällissotaan eikä johda kompromissin etsintään, venäläiset uutistoimistot Itar-Tass ja Interfax kertovat.
  Venäjä on syyttänyt Yhdysvaltoja ja muita Nato-maita viime keväänä tehdyn vastaavan Libya-päätöksen vääristelystä, jotta Nato saattoi aloittaa Libyan ilmapommitukset.
  Yhdysvallat yrittää taivutella Venäjää luopumaan vetosta. Yhdysvaltalaisdiplomaattien viesti on ollut, että päätöslauselmalla ei pyritä sotaan al-Assadia vastaan, vaan osoittamaan kansainvälistä solidaarisuutta arabimaiden ehdottamalle poliittiselle ratkaisulle.

  AFP, Reuters, Itar-Tass
   
 5. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,365
  Tykkäykset:
  8,420
  Pisteet:
  1,286
  http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/119894-verinen-yo-syyriassa-kukaan-ei-tieda-totuutta-kuolemista

  Verinen yö Syyriassa: kukaan ei tiedä totuutta kuolemista
  Julkaistu: 9:59

  Sisällissodan ja anarkian partalla horjuva Syyria todisti jälleen veristä yötä, kun jopa satojen ihmisten kerrotaan saaneen surmansa Homsin kaupungissa.
  Presidentti Bashar al-Assadin hallintoa vastustava kansanliike antoi kansainvälisten uutistoimistojen ja ihmisoikeusjärjestöjen käyttöön tänään videon, joka näyttää kymmenien kuolleiden ihmisten ruumiit.

  Kapinalliset syyttävät Assadin komentamaa armeijaa kuolemista. Väkivaltaisuudet ovat keskittyneet Homsin kaupunkiin, jonka kerrotaan joutuneen viime yönä kovan tykistötulen kohteeksi.

  Perjantaina alkanut tykistöisku jatkui kapinallisten mukaan armeijan maahyökkäyksellä. Operaatiossa väitetään kuolleen ainakin 200 ihmisen.

  Uutistoimistot tai riippumattomat tarkkailijat eivät ole vahvistaneet uhrien määrää. Kuolleita arvellaan olevan yli sata. Ulkomaiset ihmisoikeusjärjestöt kuitenkin vahvistivat tykistöhyökkäyksen alkaneen viime yönä.

  Assadin hallinto syyttävät kapinallisia propagandasta, jolla pyritään vaikuttamaan kansainväliseen yhteisöön.

  YK:n turvallisuusneuvoston on tarkoitus käsitellä Syyrian tilannetta tänään. Venäjä on jo ilmoittanut, ettei se aio hyväksyä päätöslauselma, joka vaatisi istuvan presidentin eroa. Maalla on veto-oikeus neuvoston päätöksiin.

  Syyrian kansannousu alkoi 10 kuukautta sitten samaan aikaan arabimaiden muiden kansannousujen kanssa. Kesällä yhteenotot presidentin ja kapinallisten välillä kiihtyivät erittäin verisiksi. YK:n arvion mukaan yli 5 000 siviiliä on kuollut väkivallan seurauksena.

  Kapinalliset ilmoittavat edustavansa sorron alla elävää Syyrian kansaa, joka vaatii demokratiaa. Presidentti Assadin hallinto puolestaan pitää taistelijoita aseistautuneina rikollisjoukkioina, jotka kylvävät tahallaan kaaosta maahan.

  Länsimaat ovat jäädyttäneet presidentti Assadin lähipiirin varoja ja vaatineet hallintoa lopettamaan väkivallan käytön kansalaisia kohtaan.
   
 6. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Venäjä ja Kiina estivät Syyria-päätöslauselman
  Reuters, AP, AFP 4.2. klo 21:21


  Venäjä ja Kiina ovat käyttäneet veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, joka äänesti Syyrian päätöslauselmasta. Venäjä ja Kiina ovat turvaneuvoston pysyviä jäseniä. Päätöslauselmalla oli tarkoitus vaatia välitöntä loppua väkivallalle Syyriassa ja tuomita se.

  Muut 13 neuvoston jäsentä, kuten Yhdysvallat, Ranska ja Britannia äänestivät lauselman puolesta. Tällä kertaa puolesta äänestivät myös Intia ja Etelä-Afrikka, jotka pidättäytyivät äänestämästä lokakuussa, jolloin turvallisuusneuvosto äänesti lauselmasta ensimmäisen kerran.

  Veto-oikeuden käyttö ei tullut yllätyksenä. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti aiemmin lauantaina, että jos Syyrian päätöslauselmaluonnoksesta äänestetään, se johtaa "skandaaliin".

  Yhdysvaltain YK-lähettiläs Susan Rice jätti tavanomaisen diplomaattisen kohteliaisuuden ja kutsui vetoa vastenmieliseksi.

  - Tämä on surullinen päivä turvallisuusneuvostolle, syyrialaisille ja demokratialle, kuvaili puolestaan Ranskan lähettiläs Gerard Araud.

  Tämä oli toinen kerta, kun Venäjä ja Kiina käyttivät tuplavetoa. Samoin kävi lokakuussa, jolloin päätöslauselmalla olisi tuomittu Syyrian hallinto ja uhattu sitä pakotteilla.
  "Sotilaallinen isku poissuljettu"

  Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vaati tänään presidentti al-Assadia eroamaan. Hän vakuutti syyrialaisille, että Yhdysvallat tukee Syyrian kansaa.

  Yhdysvaltojen ulkoministeri Hillary Clintonin mukaan sotilaallinen väliintulo Syyriassa on täysin poissuljettu. Clintonin mukaan rakentava yhteistyö Venäjän kanssa ei ole ollut mahdollista.

  Sergei Lavrov kertoi tänään matkustavansa Venäjän ulkomaantiedustelun johtajan Mihail Fradkovin kanssa Syyriaan tiistaina tavatakseen presidentti Bashar al-Assadin.

  YK:n arvion mukaan Syyrian väkivaltaisuuksissa on kuollut 11 kuukauden aikana arviolta 5 400 ihmistä.
   
 7. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,365
  Tykkäykset:
  8,420
  Pisteet:
  1,286
  CBS News -raportti Syyriasta.

  Paikallinen militia taistelee.

  http://www.liveleak.com/view?i=d25_1328789917
   
 8. kunnas

  kunnas Majuri

  Liittynyt:
  23.04.2010
  Viestejä:
  1,050
  Tykkäykset:
  28
  Pisteet:
  156
  Syyria pyytää Iranilta sotilaallista apua

  Syyria on kääntynyt Iranin puoleen ja pyytää avuksi 15 tuhatta erikoisjoukkojen sotilasta, järjestyksen säilyttämisen takaamiseksi maan tärkeimmissä maakunnissa.

  http://finnish.ruvr.ru/2012/02/10/65753252.html
   
 9. Einomies1

  Einomies1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.07.2010
  Viestejä:
  2,426
  Tykkäykset:
  1,393
  Pisteet:
  636
  Tuota vihaa ja katkeruutta ei voi enää tukahduttaa....liian paljon kuolleita. Vaikka kansannousu tukahdutetaan se nousee ennenpitkää jostakin uudelleen.
   
 10. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Miksi Suomi ei tee mitään?!  Sillä terva loi vastuun.
   
 11. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,970
  Tykkäykset:
  3,291
  Pisteet:
  1,286
  Clashes in Tripoli, Lebanon, over Syria unrest
  http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-16997656
   
 12. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,970
  Tykkäykset:
  3,291
  Pisteet:
  1,286
  Al Qaeda chief backs Syrian revolt
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ff0f2088-5551-11e1-9d95-00144feabdc0.html?ftcamp=published_links/rss/home_asia/feed//product#axzz1mAODf7UL
   
 13. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,970
  Tykkäykset:
  3,291
  Pisteet:
  1,286
  Assadin sotilaat härnäävät kapinallisia.


   
  Viimeksi muokattu - moderaattori: 20.09.2013
 14. Mainos 15. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,365
  Tykkäykset:
  8,420
  Pisteet:
  1,286
  Tilannehuone on näköjään toiminassa.

  http://maanpuolustus.net/tilannehuone/index.php?id=8
   
 16. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,698
  Tykkäykset:
  2,082
  Pisteet:
  1,286
  Toivotaan että PV on kyseisen yrityksen asiakas

  http://www.hs.fi/ulkomaat/Satelliittikuvia+levitt%C3%A4v%C3%A4+yritys+Homsissa+lis%C3%A4%C3%A4ntynytt%C3%A4+armeijan+toimintaa/a1305555468172
   
 17. Turjalainen

  Turjalainen Alokas

  Liittynyt:
  15.02.2012
  Viestejä:
  4
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  0
  Terve.

  Uutena kirjoittelijana näillä lauteilla haluaisin kysyä, mitä mieltä olette tästä töherryksestäni:

  http://turjalainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/97790-syyria-uutena-libyana-arabikev%C3%A4t-ja-al-qaida-osana-l%C3%A4nnen-strategista-peli%C3%A4-l%C3%A4hi-id%C3%A4ss%C3%A4
   
  Myrskyhiiri tykkäsi tästä.
 18. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Tervetuloa Turjalainen!

  Olenkin Sinun tekstejäsi tänne kopioinut, toivottavasti et pahastu?

  esim: http://maanpuolustus.net/showthread.php?tid=1352
   
 19. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,932
  Tykkäykset:
  23,992
  Pisteet:
  1,286
  Minusta olet tavoittanut olennaisimman eli tarkoitus pyhittää keinot ja meitä kusetetaan urakalla uutisoinnissa.

  Hylkiövaltion manttelin tässä maailmassa saa ylleen jokainen, joka edes sivulauseessa tuo esille jonkin mahdollisuuden dollarikaupalle. Pienelle valtiolle se on lähtölaskennan alkua, ainakin sille hallinnolle, joka tuon ehtii möläyttää. Sotien syyt, ne tosiasialliset jäävät toistuvasti piiloon ja enemmän kuin 95 prosenttia lännen kansalaisista imee sotapropagandan kuin tatti kuivalla kankaalla sadeveden. Eikä asia ole sen kummempi idässäkään. Esim. Tsetsenian sotien syyvyyhti on halvatun paljon monimutkaisempi kuin mitä se on esitelty.

  Tervetuloa, Sinä vöyhkäämätön ja hyvä kirjoittaja.
   
  Myrskyhiiri tykkäsi tästä.
 20. Teräsmies

  Teräsmies Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  6,970
  Tykkäykset:
  3,291
  Pisteet:
  1,286
  Syyrian armeijan sotilaat ammuskelevat kapinallisia.
   
  Viimeksi muokattu - moderaattori: 20.09.2013
 21. Turjalainen

  Turjalainen Alokas

  Liittynyt:
  15.02.2012
  Viestejä:
  4
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  0
  Juu en. Itseasiassa Google-analyticsilla sen huomasin ja siksi tänne löysin.
   
 22. Turjalainen

  Turjalainen Alokas

  Liittynyt:
  15.02.2012
  Viestejä:
  4
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  0
  Juu, minähän en ollenkaan väitä, etteikö Assadin hallinto armeijoineen tekisi kansalaisilleen juuri siten kuten fascisti-taustaisissa (BAATH-puolue perustettiin 1930-luvulla NSDAP:n organisaatiomalllin ja huomattavalta osin ideologiankin pohjalle) ja korruptoituneissa yksipuoluejärjestelmissä on tapana tehdä (esim á la Nicaragua 80-luvulla).

  Mutta sehän ei tietenkään sulje pois sitä, että naapurit sekä länsi erittäin kovasti haluavat tilanteen pahenevan, ja siksi soluttavat sinne "vapaustaistelijoita" sekä katsovat mielellään sormien läpi al-Qaidan miesten valumisen maahan. Ja puhumattakaan siitä, että mitään sovitteluratkaisua, joka sallisi Assadin hallinnon selviämisen, ei länsi eikä sunniarabimaat halua.

  Pata&kattila-malli siis.
   

Jaa tämä sivu