Syyrian konflikti

Quixote

Eversti
Itseasiassa Trump ajaa kurdit tässä Iranin käsiin.

Iran ei välitä Turkista, mutta Syyria haluaa turkkilaiset rajojensa ulkopuolelle.
Iran on Irakin vastainen ja Irak haluaisi poistaa koko kurdien itsehallinnon omalta maaltaan. Kurdeilla ja Iranilla sama "vastaan Irakia" intressi.
Iranilla on maaraja kurdialueeseen.
Iranilla on tarve maakäytävälle Iran-Damaskus-Libanon välillä, koska USA valvoo merireittiä. Kurdialueen liittäminen kerhoon poistaisi tämänkin ongelman.
Kurdit eivät ole hartaita sunneja, joten Shia-Sunni kähinä ei liene esteenä.

Kurdit ovat sellaisessa tilanteessa, ettei lahjahevosen suuhun kannata paljon katsoa.
 

KymJP2K

Majuri

Passi

Ylipäällikkö
Itseasiassa Trump ajaa kurdit tässä Iranin käsiin.

Iran ei välitä Turkista, mutta Syyria haluaa turkkilaiset rajojensa ulkopuolelle.
Iran on Irakin vastainen ja Irak haluaisi poistaa koko kurdien itsehallinnon omalta maaltaan. Kurdeilla ja Iranilla sama "vastaan Irakia" intressi.
Iranilla on maaraja kurdialueeseen.
Iranilla on tarve maakäytävälle Iran-Damaskus-Libanon välillä, koska USA valvoo merireittiä. Kurdialueen liittäminen kerhoon poistaisi tämänkin ongelman.
Kurdit eivät ole hartaita sunneja, joten Shia-Sunni kähinä ei liene esteenä.

Millä lailla tuo nyt tulee ilmi? Näiden suhdet taitaa olla nykyään erinomaiset. Irakilaiset poliitikot hyvin Iran mielisiä.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN

ctg

Greatest Leader
Lähteekö myös suomalaiset jotka ovat olleet USA:n tukena alueella? Petetäänkö mekin kurdit nyt ?
.

Riippuu sopimuksesta, oliko se tehty YKn vaiko jenkkien kanssa? Jos jälkimmäinen niin edessä on pikaisia päätöksiä. Ehkä tehtävä muuttuu enemmän rauhanturvaamisesta tarkkailijan rooliin jos on edessä mättö kurdien ja turkin ... er sulttaanin kanssa.
 

Alisuutari

Alikersantti
Millä lailla tuo nyt tulee ilmi? Näiden suhdet taitaa olla nykyään erinomaiset. Irakilaiset poliitikot hyvin Iran mielisiä.

Nykyään kun Irakissa pääsi valtaan shiiat eli enemmistö, Irak on laskettu Iranin liittolaiseksi ainakin sanomalehtien kartoissa. Paha mennä sanomaan, mikä on sitten oikeasti sympatian aste.
 

notareal

Kapteeni
Nää suomalaiset siellä taitavat olla vaan foorumilaisten päiväunissa. ;)

On kait tuolla jokunen omatoimimatkailija ollut.

Viittaukset virallisesti toimivista suomalaisista kuiten koskenevat Irakin OIR operaatiota, jossa suomalaisia ollut kouluttamassa
Suomalainen kriisinhallintajoukko Irakissa (SKJI) muodostuu kouluttajaosastosta, suojausosastosta sekä esikunta- ja tukiosista. Suomalaiset kouluttavat Irakin turvallisuusviranomaisia kurssimuotoisesti koulutustukikohdissa eri puolilla Kurdistania ja osallistuvat koulutus- ja neuvonantotoimintaan Pohjois-Irakin lisäksi myös muualla Irakin alueella.

...

Suomi on osallistunut operaatioon vuodesta 2015 lähtien.

...
TP-UTVA linjasi, että Suomi jatkaa osallistumista OIR-operaatiossa (Operation Inherent Resolve) Irakissa noin 80 sotilaalla vuoden 2020 loppuun asti. Tämä sisältää osallistumisen koulutus- ja neuvonantotehtäviin sekä tähän liittyviin esikunta-, hallinto- ja tukitehtäviin. Eduskunnalle annetaan asiassa selonteko sotilaallisesta kriisinhallinnasta annetun lain mukaisesti.
 

Alisuutari

Alikersantti
Vaan mitä tekee Assad ? Käyttääkö tilaisuutta hyväksi onko sovittu jotain) ja iskee kaakkois Syyrian öljykentille joita kurdit pitää hallussaan. Vai pyrkiikö liittoutumaan kurdien kanssa luvaten näille jotain vastineeksi ko öljykentistä?

Voisko tosiaan olla, että kurdit ja Assad pääsee sopimukseen?
 

miheikki

Greatest Leader
Näin eteni USA:n kommandojen ja Venäjän palkkasotilaiden verinen taistelu Syyriassa
KASPERI SUMMANEN | 25.05.2018 | 13:08- päivitetty 25.05.2018 | 13:09

Raju taistelu päättyi venäläisten ja Syyrian hallitusta tukevien joukkojen kovaan tappioon.
Amerikkalaiset erikoisjoukot joutuivat ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin suoraan taisteluun venäläisten joukkojen kanssa Syyriassa helmikuussa. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä.
New York Timesin hankkimat viralliset Yhdysvaltojen puolustusministeriön asiakirjat sekä viranomaislähteiden haastattelut valottavat nyt ensimmäistä kertaa taistelun hämärän peitossa olleita yksityiskohtia.
Helmikuun seitsemännen päivän iltana alkanut nelituntinen tulitaistelu satoja panssarivaunujen ja tykistön tukemia vihollisia vastaan oli rankka. Sitä kuvataan erääksi Yhdysvaltojen verisimmistä kamppailuista Syyriassa.
Joukot kerääntyvät
Joukko Yhdysvaltojen armeijan vihreitä baretteja ja merijalkaväen sotilaita tarkkaili helmikuun seitsemännen päivän aamuna tiedustelulennokkien välittämää kuvaa Conocon kaasukentästä Eufratjoen lähistöllä Syyriassa. Sotilaat oli sijoitettu pieneen tukikohtaan noin 30 kilometrin päähän laitoksesta. Tilanne alkoi nopeasti näyttää huolestuttavalta. Conocon lähelle oli iltapäivällä kerääntynyt jo noin 500 sotilaan ja 27 ajoneuvon ja panssarivaunun vahvuinen sotajoukko. Vihollista kuvataan asiakirjoissa ”Syyrian hallitusta tukeviksi” joukoiksi. Amerikkalaisten kaappaama viestiliikenne paljasti kuitenkin pian, että siihen kuului venäläisiä joukkoja.
Kyse oli mitä todennäköisimmin Venäjän hallituksen Syyriassa käyttämistä Wagner-yhtiön palkkasotilaista. Wagnerin sotilaita koulutetaan Venäjän armeijan tukikohdissa ja kuljetetaan sotatoimialueille Venäjän armeijan kuljetuksilla. Verkkouutiset kertoo ”Venäjän salaiseksi armeijaksi” kutsutusta Wagnerista lisää tässä.
Tilannetta tarkkailevat sotilaat välittivät tietoja eteenpäin Conocoon kurdi- ja arabijoukkoja tukevalle Yhdysvaltojen armeijan Delta Forcen erikoisjoukoista ja Rangereista koostuvalle noin 30 sotilaan vahvuiselle osastolle. Vihreät baretit ja merijalkaväen sotilaat alkoivat myös kerätä kokoon 16 miehen vahvuista hätäyksikköä. Sen olisi määrä syöksyä lämpökameroilla ja panssarintorjuntaohjuksilla varustetuilla ajoneuvoilla tukemaan Conocon joukkoja, mikäli taistelu alkaisi. Tilannetta seurattiin myös Yhdysvaltojen lentotukikohdassa Qatarin Al Udeidissa ja Pentagonissa Yhdysvalloissa.
Hyökkäys
Kolme venäläisvalmisteista T-72-taistelupanssarivaunua eteni puoli yhdeksältä illalla parin kilometrin päähän Cononcon kaasulaitoksesta. Kymmeneltä lähialueen talojen lomasta jyräsi lisää tankkeja ja muita panssariajoneuvoja. Ne etenivät kohti amerikkalaisten asemia. Puoli tuntia myöhemmin alkoi raju tykistökeskitys.
Amerikkalaisasiakirjojen mukaan venäläiset ja muut Syyrian hallitusta tukevat joukot tulittivat Conocon puolustusjoukkoa niin tankkien tykeillä, raskaalla tykistöllä ja kranaatinheittimilläkin. Erikoisjoukkojen sotilaat suojautuivat poteroihin ja maavallien taakse ja valmistautuivat vastaamaan tuleen konekivääreillä ja panssarintorjuntaohjuksilla.
Amerikkalaiset soittivat Venäjän Syyrian joukoille välikohtauksia varten perustetun kuuman linjan kautta ja vaativat venäläisiä toistuvasti lopettamaan hyökkäyksen. Venäläiset kuitenkin kiistivät osallisuutensa hyökkäykseen eikä viisitoista minuuttia kestäneistä puheluista ollut apua. Sen jälkeen amerikkalaiset ampuivat varoituslaukauksia. Nekään eivät auttaneet. Vihollinen eteni yhä.
Tapaus otettiin vakavasti ja vietiin Yhdysvalloissa korkealle tasolle.
– Venäjän sodanjohto Syyriassa vakuutti meille, ettei kyse ollut heidän väestään, Yhdysvaltojen puolustusministeri James Mattis totesi senaatin kuulemistilaisuudessa huhtikuussa.
Mattis kertoi antaneensa Yhdysvaltojen puolustushaarakomentajien neuvoston puheenjohtajalle, kenraali Josepf Dunfordille yksinkertaisen määräyksen.
– Vihollisjoukko oli hävitettävä.
– Ja näin myös tapahtui.
Tuhoisat ilmaiskut
Yhdysvaltojen ilmatuki saapui tappavissa aalloissa. Reaper-lennokit, F-22- ja F-15-hävittäjät, B-52-pommittajat, AC-130-tulitukikoneet ja AH-64-taisteluhelikopterit moukaroivat hyökkääjiä seuraavat kolme tuntia.
Merijalkaväen ja vihreiden barettien 16 miehen vahvistusyksikkö kiihdytti samalla yön pimeydessä kohti taistelua. Matkanteko oli hidasta edelleen jatkuvasta tulituksesta ja tielle kaatuneista voimalinjoista ja muusta romusta johtuen. Ajoneuvot kulkivat pimeinä. Kuljettajat luottivat vain pimeänäkölaitteisiin.
Vahvistukset saapuivat paikalle yhdeltä yöllä. Nyt kaikkiaan 40 miehen vahvuinen amerikkalaisjoukko alkoi valmistautua puolustustaisteluun. Vihollisen tykistökeskitys oli vaimennut. Venäläiset palkkasotilaat jättivät ajoneuvonsa taakseen ja etenivät jalan kohti amerikkalaisten asemia.
Vihollinen vetäytyi tuntia myöhemmin ja amerikkalaiset lopettivat tulituksen. He seurasivat asemistaan, kun venäläiset ja syyrialaiset sotilaat palasivat jonkun ajan päästä hakemaan ruumiita taistelukentältä.
Puolustajista vain yksi amerikkalaisten puolella taistellut syyrialaissotilas oli haavoittunut.
Rökäletappio
Voice of American Kremliä lähellä olevasta lähteestä saamat nauhoitetut puhelinkeskustelut paljastavat venäläisten kärsineen taistelussa rökäletappion. Nauhoilla puhuvat Wagner-yhtiön palkkasotilaiksi kerrotut henkilöt puhuvat sadoista venäläisuhreista. Verkkouutiset kertoi nauhoista tässä.
– Mieheni soittivat minulle juuri. He istuskelevat siellä juopottelemassa. Moni on kadoksissa. Kyse on totaalisesta munauksesta, taas yhdestä nöyryytyksestä – kukaan ei välitä meistä lainkaan, eräs upseeri toteaa.
Toisella nauhalla eräs Wagnerin sotilas selittää taistelun kääntyneen nopeasti verilöylyksi, kun venäläisten puolella olleet tankit ja panssariajoneuvot tuhottiin minuuteissa.
Kolmannen nauhan mukaan venäläisten saattue oli muutaman sadan metrin päässä kohteestaan, kun amerikkalaiset nostivat lippunsa salkoon. Samalla venäläiskolonna joutui tykistyökeskitykseen.
– Saimme turpaan oikein kunnolla. Jenkit tekivät kantansa selväksi. Mitä ihmettä he (sotilasjohto) toivoivat, että jenkit vain painuisivat karkuun? Tämä on täyttä sontaa. Joitain miehistä ei edes voi tunnistaa, liian monia.
Venäjän vastaus tapahtuneeseen on heijastellut sen kantoja Ukrainassa operoiviin venäläisjoukkoihin. Ensin Venäjän ulkoministeriö kiisti väitteet sadoista tai kymmenistä venäläisuhreista. Myöhemmin Venäjä on kuitenkin myöntänyt, että Syyriassa saattaa sotia sinne ”vapaaehtoisesti matkustaneita” Venäjän kansalaisia.
New York Timesin nyt hankkimissa Pentagonin asiakirjoissa arvioidaan, että hyökkääjistä noin 200-300 menehtyi.
”Taistelun lopputulos ja suuri osa sen etenemisestä viittaavat siihen, että venäläiset palkkasotilaat ja heidän syyrialaisliittolaisensa olivat väärässä maailmankolkassa yrittääkseen yksinkertaista massahyökkäystä Yhdysvaltojen armeijan asemiin”, jutussa arvioidaan.
Taistelun kulku osoittaa, miten tehokkaaksi Yhdysvallat on hionut eri aselajien välisen yhteistyön toisen Irakin sodan alkamisen jälkeen.
Rankka löylytys ei vaikuta kuitenkaan säikyttäneen venäläisiä. Amerikkalaislähteiden mukaan Venäjän joukot pyrkivät yhä häiritsemään Syyriassa operoivien amerikkalaisten toimintaa. Viime viikkoina on puututtu etenkin taisteluhelikoptereiden ja lennokkien toimintaan.
– Olemme Syyriassa tällä hetkellä koko planeetan aggressiivisimman elektronisen sodankäynnin kohteena, Yhdysvaltojen erikoisoperaatioiden komentaja, kenraali Tony Thomas totesi hiljattain.
– Meitä testataan joka päivä.
 

jokuvaan

Ylipäällikkö

"An analysis of previously unpublished Russian Air Force radio recordings, plane spotter logs and witness accounts allowed The Times to trace bombings of four hospitals in just 12 hours in May and tie Russian pilots to each one. "
 
Top