Syyriassa sotineet venäläiskapinalliset uhka Sotshin olympialaisille

Tvälups

Ylipäällikkö
yle Uutiset Ulkomaat 20.9.2013 klo 5:34
Syyriassa sotineet venäläiskapinalliset uhka Sotshin olympialaisille

Asiantuntijat pelkäävät, että Kaukasian taistelijat oppivat Syyriassa modernia sodankäyntiä ja hyökkäävät Sotshin talviolympialaisiin ensi helmikuussa.

Venäjän Kaukasian Syyriassa taistelevat islamistikapinalliset voivat vakavasti uhata Sotshin talviolympialaisia, asiantuntijat arvioivat. Venäjä kaavailee Sotshiin tiukkoja turvatoimia, mutta analyytikot pelkäävät, että Syyrian al-Qaida-mielisten jihadistien riveissä taistelevat kapinalliset vaikeuttavat kisojen turvaamista.

- Venäläiset taistelijat saavat Syyriasta kokemusta modernista sodankäynnistä. On todella vaarallista, jos he tulevat takaisin Venäjälle ja järjestäytyvät, sanoo Grigori Shvedov, kavkaz-uzel.ru-verkkolehden päätoimittaja.

Kapinallispomo kehottaa iskuihin

Heinäkuussa pelot iskusta lisääntyivät, kun radikaali-islamistien päällikkö Doku Umarov kehotti taistelijoita hyökkäämään ensi helmikuussa järjestettäviin olympialaisiin. Hän sanoi videolla, että jihadistien pitää tehdä kaikkensa estääkseen olympialaisten järjestäminen Sotshissa.

- On todella huolestuttavaa, jos taistelijat Syyriasta palaavat [Venäjälle] ja tottelevat Umarovin kehotusta, Shvedov sanoo.

Myös moskovalaisen Carnegie-instituutin tutkija Aleksei Malashenko pitää Syyriassa taistelleita fanaatikkoja todellisena uhkana. Hänen mukaansa Syyrian sisällissodassa taistelee useiden eri arvioiden mukaan 200-2 000 venäläistä.
Putin huolissaan kapinallisista

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut pelkoja Syyriassa sotivien venäläiskapinallisten paluusta.

- Voimme vain olla huolissamme siitä, että sadat kapinalliset länsimaista ja jopa Venäjältä - - taistelevat Syyriassa. Kuka voi taata, että nämä roistot eivät palaa maahamme? Se on todellinen uhka meille, Putin sanoi viime viikolla The New York Times -sanomalehdessä.

Sotshi sijaitsee Mustanmeren ja Kaukasuksen vuoriston välissä.

Lähteet:
AFP
 
Back
Top