Tämmöinen meno ei voi jatkua

Pekka Haavisto Afrikan murheenkryynistä: "Tämmöinen meno ei voi jatkua"
Maanantai 30.12.2013 klo 11.45

Kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr) joutui joulun alla eduskunnan budjettikeskustelussa erikoiseen asemaan: puolustamaan ministerinä määrärahojaan niihin leikkauksia vaativalta oppositiolta.


Afrikan murheenkryyni on Eritrea, sanoo kehitysministeri Pekka Haavisto. (JENNI GÄSTGIVAR)

FAKTAT
Suomen kehitysyhteistyö 2013

- Suomen julkinen kehitysyhteistyö vuonna 2013 on yhteensä 1 173 miljoonaa euroa

- Varsinaisen kehitysyhteistyön osuus 934,2 miljoonaa euroa

- Muu julkinen kehitysyhteistyö 238,9 miljoonaa euroa.

- Määrärahojen osuus 0,6 % bruttokansantulosta

- Julkisen kehitysyhteistyön osuus / asukas 215 euroa

- Varsinainen kehitysyhteistyö / asukas 171 euroa

- Suomen pitkäaikaiset yhteistyömaat ovat Etiopia, Kenia, Mosambik, Nepal, Sambia, Tansania ja Vietnam.

- Muihin Suomen yhteistyömaihin kuuluvat muun muassa Afganistan, Palestiinalaisalue ja Somalia.

Lähde: Ulkoministeriö

- Tämähän on kaikissa muissa asioissa yleensä toisinpäin, Haavisto myöntää STT:n haastattelussa.

Hänen mukaansa kehitysavun leikkaamista kärkkäästi vaativat perussuomalaisetkaan eivät ole asiassa aivan yhdestä puusta.

Ministerinä Haavisto aikoo paneutua muun muassa kehitysmaiden auttamiseen verotuksen kehittämisessä.

- Aina puhutaan innovatiivisista rahoituslähteistä ja sitten mietitään maailmanlottoa, globaalia lentopolttoaineveroa tai jotain pörssiveroa. Hyviä ideoita, mutta aika vaikeasti nopeasti toteutettavissa.

Haavisto näkee kehitysmaiden oman verojärjestelmän kehittämisen realistisempana tienä.

- Kun puhutaan verojalanjäljistä ja maksavatko yritykset täällä veronsa, sama kysymys on kehitysmaissa nousussa. Tätä verokeskustelua haluaisin myös tuoda osaksi tätä kehitysyhteistyökeskustelua.

Suomi ei ole rupusakissa

Haaviston mukaan Suomi pärjää noin miljardin euron vuosittaisella kehitysyhteistyöpanostuksellaan eurooppalaisessa vertailussa kohtuullisesti.

- Ollaan parhaassa kolmanneksessa, ei ihan kärjessä, mutta ei kuitenkaan ihan rupusakkia.

Merkittävänä apuna on ollut nykyhallituksen luova ratkaisu, jonka mukaan päästökauppatuloja voidaan käyttää sopiviin kehitysyhteistyöhankkeisiin.

- Päästökauppatulothan ovat merkinneet esimerkiksi kuluvana vuonna noin 55 miljoonan euron lisäpottia kehitysyhteistyöhön, se ei ole vähän, hän muistuttaa.

Haaviston mukaan päästökauppatulojen ansiosta Suomi on kehitysavun toteutuneessa maksatuksessa kuluvana vuonna melko lähellä 0,6 prosentin osuutta bkt:sta. Tavoiteltuun 0,7 prosenttiin yltäminen vuonna 2015 näyttää silti hyvin vaikealta.

Eritrea saatava ruotuun

Suomen kehitysyhteistyö on suuntautunut aina vahvasti Afrikkaan. Haavisto on itse rakentanut rauhaa Afrikan sarvessa, jossa Somaliaan on lopulta saatu jonkinlainen vakaus. Suuri murheenkryyni on Eritrea, josta syksyllä Lampedusassa hukkuneet siirtolaisetkin olivat peräisin.

Haaviston mielestä Eritreaan pitäisi kiinnittää kansainvälisessä yhteisössä nyt erityistä huomiota.

- Tämmöinen meno ei voi jatkua, että heidän koko nuori sukupolvensa, kaikki jotka kynnelle kykenevät, kävelee maasta ulos naapurimaihin.

Haaviston mukaan Eritrean opetus- ja koulutusjärjestelmä on surkeassa jamassa, ja asepalvelus voi kestää jopa kahdeksan vuotta.

- He ovat ajaneet oman yhteiskuntansa sodan olosuhteisiin ajatellen että Eritrean ja Etiopian sota uusiutuu tai on jollain tavalla vielä jatkumassa.

Muualla Afrikassa Kiina on täyttänyt aukkoa, joka kylmän sodan suurvaltablokeilta jäi, hieman epäluulojakin aiheuttaen. Haaviston mukaan Kiina voi Afrikan maita lähestyessään luoda optimismia omalla esimerkillään, koska maa oli itse yhtä epätoivoisessa jamassa 30-40 vuotta sitten.

Kiina on Haaviston mukaan onnistunut Afrikassa myös kuvioissa, jotka eivät muilta ole luonnistuneet.

- Kiina tekee terveydenhuoltoprojekteja, liikenneprojekteja, se tekee monia asioita, joista me luovuimme 70-luvun jälkeen, kun ajattelimme, että tämmöiset suuret infrastruktuurituet eivät toimi. Meillä oli Valmetin traktoritehdas Tansaniassa, mutta se homma ei pelittänyt.

STT
Kansainvälinen yhteisö voisi viedä täältä Härmästä muutaman satatuhatta henkilöä pysyvästi sinne Afrikkaan töihin maksatuksen sijaan.
 
Back
Top