haku.valtiolle.fi
Siitä pääsääntöisesti alkaa ammatti AU:n loputon suo. Julkisissa ilmoituksissa näkyy pääsyvaatimukset/ mitä luetaan eduksi. Auk/Ruk, sekä toisen asteen tutkinto täytyy pääsääntöisesti olla pohjalla. Yleensä aselajikokemusta on hyvä olla taustalla vm-palveluksesta, mutta poikkeuksia on.
Hakijoita paikkoihin näin lonkalta heitettynä 20-30 per paikka. Yleensä testeihin/haastatteluun kutsutaan muutama hakija, joista valinta tehdään. Tiedossa on yleensä kuntotesti (min. 2600 cooper), laaja pällitesti (+1000 kysymystä), sekä haastattelu. Siinä menee päivä.
Sitten aloitat töissä kessuna, ja merkkien alla on sitten miekalla keihästetty leijonan pää, millä eroitut varusmiehistä ja soppareista. Tehtävä on yleensä joukkueen kouluttaja (AU3, palkkaluokka), tai varajohtaja (AU4). Joskus on nähty suoraan jjoht meneviä kessuja (AU5), mutta tulos ei aina ole ollut priimaa.
Siinä kärvistelet joukko-osastosta riippuen 0,5-4 vuotta, ja aloitat SAMOK 1:sen (sotilasammatillinen opintokokonaisuus). Se jakautuu kahteen osaan, peruskurssiin ja aselajijaksoon. Peruskurssi on nykyään kait 6kk maasikakoululla, jonka jälkeen jatketaan aselajikouluun, jonka pituus on aselajista riippuen 4-6kk.
Sitten oletkin pian ylikessu, yleensä AU4 tai 5 tehtävissä ja odotat SAMOK 2:lle pääsyä nykyään 7-10 virkavuotta. 2 jakso rakentuu samoin kuin 1 kurssi, eka osa maaskilla, toka taas aselajikoulussa. Jaksot on syventäviä 1:seen verrattuna. Tämän jälkeen saat ehkä jopa vääpelin arvon.
Sitten mennään monen monituista vuotta eteenpäin, ehkä 20-30 virkavuotta, ja saatat päästä mestarikurssille, jossa sitten perehdytään työnjohto, ja esimiestehtäviin.
Tässä yleiskuvaus, jossa poikkeus vahvistaa säännön...