T-miehet eli ne, joita Puolustuvoimat ei päästä kasarmille

Umkhonto

Ylipäällikkö
Puolustusvoimat ei päästä kasarmille - kielto koskee jo yli sataa miestä
T-luokitus otettiin Puolustusvoimissa käyttöön vuonna 2008.


Vuodesta 2008 Puolustusvoimissa on tehty kaikkiaan noin 350 000 päätöstä nuorten miesten palveluskelpoisuudesta. Kuva: Risto Aalto

Jo 111 mieheltä on evätty pääsy varusmiespalvelukseen turvallisuussyystä, kertoo Maavoimien esikunnan tuore tilasto. Yleisin syy niin kutsuttuun T-luokitukseen ovat vakavat ja toistuvat väkivaltarikokset.

T-luokkaan ei ole määrätty yhtään naista, joka on pyrkinyt vapaaehtoiseen asepalvelukseen.

T-luokituksen saanut mies jää vaille varusmieskoulutusta pysyvästi tai määräajaksi. Syynä on se, että hänen katsotaan olevan vaaraksi itselleen tai ympäristölleen.

T-luokkaan määrää kutsuntalautakunta tai Puolustusvoimien aluetoimisto, ei lääkäri. Kutsuntalautakunta ja aluetoimisto perustavat arvionsa muun muassa poliisiin ja oikeusrekisterikeskuksen tietoihin.

T-luokitus käyttöön vuonna 2008
T-luokitus otettiin Puolustusvoimissa käyttöön vuonna 2008. Viime vuonna T-luokkaan määrättiin viisi varusmieheksi pyrkinyttä. Tänä vuonna toukokuun loppuun mennessä kiellon on saanut yksi mies.

Vuodesta 2008 Puolustusvoimissa on tehty kaikkiaan noin 350 000 päätöstä nuorten miesten palveluskelpoisuudesta.

Useita syitä vapautukseen
Terveydellisistä syistä kutsunnoissa on vapautettu vuosittain pysyvästi tai määräajaksi noin 15 prosenttia ikäluokasta. Vapautuksia myönnetään muun muassa mielenterveysongelmaisille, diabeetikoille sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsiville.

Viime vuosina varusmiehiä on vapautettu palveluksesta aiempaa enemmän liikalihavuuden ja huonon kunnon vuoksi.

http://www.ksml.fi/kotimaa/Puolustu...sataa-miestä/779531?pwbi=dfe55c57b3f7e557096d
 
Toki myös ennen vuotta 2008 varusmiespalveluksesta vapautettiin niin kriminaaleja kuin sekopäitäkin.
 
Toki myös ennen vuotta 2008 varusmiespalveluksesta vapautettiin niin kriminaaleja kuin sekopäitäkin.

Niin tehtiin. Samaan aikaan kun Skärdis astui alokkaana sotavaltion palvelukseen etsintäkuulutettiin poliisi-tv:ssä erästä entistä luokkakaveriani murhan tiimoilta. Samaiselle sankarille oli alokastuvassamme varattu nimetty peti, mutta eipä Tomppaa kuulunut. Hyvä niin. Lain koura tavoitti hänet muutamaa päivää myöhemmin ja elinkautinenhan siitä pätkähti. Ei tainnut hänkään sotilaaksi päätyä.
 
Itsekin tunsin muutamia silloisia nuorisorikollisia, eikä heistä ketään kelpuutettu palvelukseen. Lähes jokainen päätyi sittemmin ammattirikolliseksi.
 
Itsekin tunsin muutamia silloisia nuorisorikollisia, eikä heistä ketään kelpuutettu palvelukseen. Lähes jokainen päätyi sittemmin ammattirikolliseksi.

Ammattirikollisuudessa on hyvänä puolena pitkät palkalliset lomat, ohjattua liikuntaa ja ilmainen terveydenhoito ja ateriat aamusta iltaan... ...:rolleyes:
 
Kavereilta kuullut, että Porin prikaatissa oli aikamoisia sankareita. Porilaisia tottakai.
 
Tämä jantteri lienee saanut sijoituksen T-komppaniaan


Varusmiesten kauhunhetket: Tykkimies osoitti aseella - uhkasi ampua kaikki

Keskiviikko 8.6.2016 klo 08.00

Karjalan prikaatissa varusmiespalveluksessa ollut tykkimies uhkaili muita sotilaita aseella helmikuun alussa.

Muita varusmiesaikana uhkaillut tuomittiin käräjäoikeudessa.Mies oli tehnyt aseellaan latausliikkeitä useita kertoja. Tyhjän aseen hän oli laukaissut ainakin kerran. Paikalla olleet varusmiehet kokivat olevansa vaarassa.

Mies osoitteli aseella toista tykkimiestä ja muita palvelustovereitaan. Osaston johtaja käski miestä lopettamaan latausliikkeet ja aseella osoittamisen. Mies kimpaantui tästä, ja uhkasi "vetää turpaan" johtajaa, jos hän ei lopettaisi käskyttämistä. Myös muut paikalla olleet varusmiehet käskivät miestä lopettamaan aseella osoittamisen. Tällöin tykkimies uhkasi ampua heidät kaikki, jos hänellä vain olisi kovia ammuksia.

Mies rikkoi Puolustusvoimien yleisiä palvelusohjesääntöjä ollessaan käyttäytymättä moitteettomasti, noudattamatta hyviä käyttäytymistapoja ja esiintymättä asiallisesti tilanteeseen sopivalla tavalla. Mies oli osoitellut myös alkamassa olleeseen valatilaisuuteen saapuneita vieraita aseellaan.

Oikeudessa mies tunnusti tehneensä aseellaan yhden latausliikkeen ja ampuneensa tyhjällä aseella ilmaan. Lisäksi hän myönsi uhanneensa sanallisesti lyödä molempia asianomistajia. Hän kuitenkin kiisti osoittaneensa aseellaan ketään tai uhanneensa ampua ketään.

Vuonna 1992 syntynyt mies tuomittiin Kymenlaakson käräjäoikeudessa laittomasta uhkauksesta ja palvelusrikoksesta neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016060721693946_uu.shtml
 
Iltiskin päätti uutisoida aiheesta:


Suomessa 96 inttiin liian vaarallista miestä – ”Tällaisille ei ole syytä tarjota lisää väkivaltakoulutusta”

Harva nuorukainen ylpeilee, jos saa kutsunnoissa B:n paperit. Mutta jos kouraan lyödään T:n paperit, niin siinä sitä onkin appiukolle selittelemistä. T-kelpoisuusluokkaan passitetut miehet eivät kelpaa lainkaan asepalvelukseen, sillä heidät katsotaan turvallisuusriskiksi. T-luokkaan kuuluu tällä hetkellä 96 suomalaista miestä.

– T-luokan paperit saa henkilö, joka saattaa olla arvaamaton ja näin vaaraksi joko itselleen tai muille. Lähtökohta on se, että armeija on turvallinen paikka, jotta isät ja äidit uskaltavat lähettää lapsensa palvelukseen, asevelvollisuusalan toimialapäällikkö, everstiluutnantti Vesa Tohkanen pääesikunnasta linjaa.

Rauhanajan palveluksesta vapautetut miehet ovat yleensä syyllistyneet siviilissä väkivaltarikoksiin.

– Joukossa on sekä yksittäiseen vakavaan tai toistuvasti lievempiin tekoihin syyllistyneitä. Tällaisille henkilöille ei ole syytä tarjota lisää väkivaltakoulutusta.

Tieto uhasta tulee normaalisti poliisilta ja usein kyseessä on vasta rikosepäily. Vapautus vaarallisuuden vuoksi onkin siksi monen kohdalla määräaikainen. Kun tuomioistuin toteaa epäillyn syyttömäksi, ovat kasarmin portit jälleen auki.

T-luokka on ollut käytössä vuoden 2008 alusta. Yhteensä varusmiespalvelu on evätty 111 kertaa. 15 päätöstä on jäänyt määräaikaiseksi, joten T-miesten määrä on 96. Yhdellekään armeijaan pyrkineelle naiselle ei ole vielä T-leimaa lyöty.

Arvaamattomia yksilöitä on todellisuudessa enemmän, mutta monen sellaisen kohdalla tie tyssää lääkärintarkastukseen. T-luokka tulee käyttöön, jos diagnoosia ei löydy.

Systeemi ei ole täydellinen, sillä kyse on inhimillisestä toiminnasta.

– Turvallisuusriskejä ei voi koskaan sulkea pois. Ongelmatapauksia tulee aina, Tohkanen myöntää.

T-luokkaan voi tulla passitetuksi myös kesken palveluksen. Yleensä kyse on lomilla tehdyistä rikoksista.

T:n papereita jaettiin aluksi vuosittain jopa yli 20:lle, nykyisin vain muutamille.

Merkittävämpiä ovat lukemat, jotka koskevat varusmiesiän ylittäneitä. T-luokkaan jääneitä on kolmekymppisissä miehissä maksimissaan viisi ikäluokkaa kohden.

Suurin osa T-luokkaan passituksista tehdään puolustusvoimien aluetoimistoissa. 111 päätöksestä vain 13 on tehty kutsunnoissa.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001196007.html
 
Omassa palvelus ympäristössä vilisee nykyään vaikka mitä, mamuista apulantaan...mitään ei näköjään kunnioiteta.
 
Back
Top