Talouskriisi ja massatyöttömyys uhkakuvana

Laamanator

Eversti
Pieni tiistaipäivän aihe pohdittavaksi koskien Suomen, EU-maiden ja muiden talouskriisin kanssa painivia länsimaita.

Kuukaudesta ja viikosta toiseen jatkuvia uutisia talouden heikkenemisestä, eurokriisistä, hyödyttömiksi osoittautuvista tukipaketeista, yt-neuvotteluista, irtisanomisista ja massatyöttömyyden lisääntymisestä.

Nuorisotyöttömyys rehottaa, kaikki raha on velkaa eikä muutosta parempaan ole näköpiirissä. Kansalaisten luottamus poliittisiin päättäjiin, mediaan, viranomaisiin ja Euroopan Unioniin horjuu liitoksissaan. Ääriliikkeet keräävät kannatusta ja ristiriidat kärjistyvät.

Erilaisia lakeja, kieltoja, rajoituksia, holhousta ja valvontaa tulee jatkuvasti lisää kuin liukuhihnalta. Kansalaisoikeudet ja sananvapaus ovat jatkuvalla koetuksella.

Missä kulkee kansantalouden kipuraja sekä missä vaiheessa jatkuvaa kurjistumista kansan mitta tulee täyteen ja yhteiskuntarauha alkaa järkkymään?

Kuinka monen peruspäivärahan ja työmarkkinatukipäivän päässä on kansakunnan kohtalon siirtyminen suurten kansanjoukkojen käsiin ja ratkaistavaksi? Mitä sitten tapahtuu ja voiko tämä skenario olla todennäköinen myös Suomessa?
 
Parissa Välimeren maassa on laboratoriotestit asian tiimoilta käynnissä. Suomihan on tietenkin erikoistapaus koska kansanluonteemme on erilainen kuten 1918 tapahtumat osoittivat ja sitä paitsi meillä on ne vakuudet.

Vakavasti ottaen jos historiasta hakee esimerkkejä niin romahdus vaatii keskusvallan heikkenemistä. Tätä edellyttäisi mellakat ja separatismi provisseissa. Keskusvallan rahavarat ehtyisivät, ulkomaalaiset haastajat tulisivat apajille ja lopulta turvallisuuskoneisto heikkenisi väestön kyrpiintyessä keskusvallan yrittäessä haalia kokoon resursseja laarin pohjalta pysäyttääkseen romahduksen. Lopulta seuraisi anarkian aika kunnes uudet poliittiset voimat ottavaisivat tilanteen haltuunsa. Näin siis romahdus karkeasti ottaen eteni ennen globalisaatiota ja jälkiteollista nyky-yhteiskuntaa.
 
Ylläpidetään vaan nykyistä "elintasoa", maksetaan julkisella sektorilla järjettömiä palkkoja liian monelle ihmiselle, pankit ja rahoitusyhtiöt lappavat säälittä ja surutta velkaa kaikille, joilla suussa voi sulaa. Lasketaan tuloveroja ja lisätään tasaverojen osuutta, aijai, kun se tekee pitkässä juoksussa köyhyydelle hyvää...eikun ainii, sehän ylläpitää kulutusta tms. ja siitähän se autuus lohkeaa, näköjään.


Vakuushöyräkkäkeskustelu on kätevää. Mielenkiinto kohdistuu siihen ja Suomen oma tontti voidaan pitää ulkona keskustelusta. Ruijan tähden alla ollaan kuin lintukodossa, vaikka maailma ympärillä rötkähtää, koska ollaan niin globaalissa yhteisössä? Eikun eihän se niin voi mennä?

Ihan oikeesti: tarvitsemme poliitikkoja, jotka armotta ja röyhkeästi ryhtyvät ajamaan kotimaan asioita vankalla otteella. Niin tekevät muutkin. Voihan asia olla jo nytkin niin, mutta hyvin se on salattu.
 
Mun mielestä Oulun alueella on nyt jonkinlainen kriisi..7100 elektroniikka alan tekijää irtisanottu.
 
baikal kirjoitti:
Ihan oikeesti: tarvitsemme poliitikkoja, jotka armotta ja röyhkeästi ryhtyvät ajamaan kotimaan asioita vankalla otteella. Niin tekevät muutkin. Voihan asia olla jo nytkin niin, mutta hyvin se on salattu.

Tämä peli on jo hävitty, muutoksia tapahtuu vasta sitten kun meillä on troikka tai IMF komentamassa.
 
baikal kirjoitti:
Ihan oikeesti: tarvitsemme poliitikkoja, jotka armotta ja röyhkeästi ryhtyvät ajamaan kotimaan asioita vankalla otteella.

Minun monivuotinen haaveeni.... nykymenolla ei taida toteutua ihan lähitulevaisuudessa (?)
 
Back
Top