Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Talvijalkineet

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja pstsika, 05.02.2012.

 1. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Minkäslaisia talvijalkineita foorumilaisilla on käytössä?
  Nokialainen huopavuorella varustettu kumisaapashan on se, mitä Pv jakaa, mutta se ei liene ainoa vaihtoehto silloin kun reserviläinen tarvitsee sopivaa kenkää?

  Mitä edellytyksiä teillä on jalkineen osalta?

  Itselleni tärkeitä kriteereitä ovat
  1. Lämpimät ts. mahdollisuus irroittaa kastuneet huopavuoret ja vaihtaa kuivat tilalle.
  2. Korkea varsi, jotta lumi ei kastele housuja ja sukkia.
  3. Yhteensopivuus suksisiteiden kanssa.
  4. Paino.

  Itse käytän ylisuuria nahkasaappaita, joissa erilliset lähes koko varren pituiset huopavuoret.
  Nahkasaappaisiin päädyin, koska ne hengittävät ainakin vähän paremmin kuin kumisaappaat ja niiden huolto on yksinkertaista ja onnistuu samoilla aineilla kuin varsikengän. Hyvin rasvattuna eivät myöskään ime kosteutta. Ovat myös kevyemmät kuin Nokian pakkassaappaat.
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,904
  Tykkäykset:
  23,905
  Pisteet:
  1,286
  Huopakumpparit Nokia, Parkanon Talvikas ?. Parkanolainen on parempi pitää ja sillä on varsin hyvä kävellä ja kahlailla. Huopakumppari on minusta itsestään sarvipäästä, mitä tulee sen kävelyominaisuuksiin. Paino on toinen juttu, talvikkaat on varmaan melkein puolta kevyemmät. Muutama päivä sitten kokeilin piruuttani sellaista polyuretaanisaapasta, hirmu kevyt ja lämmin, vedenpitävä. Siinä kavio ainakin pysyy lämpöisenä. Kävelyominaisuudet ei kummoiset, sellaiset pojotuskengät. Olis varmaan ihan hyvät mm. vartiossa seisojalle.

  Kyllä mä edelleen uskon, että nahkasta voitaisiin valmistaa oikein kunnon talvijalkine, jos se olisi jonkun valmistajan intressissä. Wanhat foorumin jäärät muistavat varmaan Rajalta sen huopasaappaan, joka oli tehty pehmeästä nahasta, taipuisa pohja ja siihen oli integroitu kiinteä huopa sisään...juujuu, oli kastuttuaan toivoton kuivattava. Mutta se oli kevyt ja hyvä hiihtosaapas, lämmin ja mukava jalassa. Kun otti kylmästi kaksi numeroa liian ison niin perhana ei pakkanen pannut käpälää.

  Ensi kesän maastorientoja varten aion hankkia uudet nahkasaappaat tai sitten kumiterät. Kumiteräsaapas kesällä on minusta ihan paras. Ja varren voi surutta rasvalla holvata sellaiseksi, ettei pahkeinen suovesi tunge läpi.
   
 3. Mainos 4. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Huopakumpparit (2 paria varsinaisia + huopia), "ylikoon" varsikengät + gore-säärystimet, touring-kelkkakengät.

  Noista saappaat ovat ainoat siteeseen sopivat, joten niillä tulee hiihtoreissut hoidetuksi.

  Varsikenkä ja säärystin on aika hyvä yhdistelmä pikkupakkasilla.
   
 5. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  Huopakumisaappaita. Toiset on noin 2 kiloa/pari painavat Master-merkkiset saappaat, esim intin saappaisiin verrattuna siis jumalaisen keveät ja pehmeät. En tiedä miten kumi kestää pidemmän päälle, mutta varren taipuisuus ja ohkainen huopa tekevät saappaasta kohtuullisen mukavan käveltävän. Tämä on nimenomaan liikkuvan ihmisen saapas, jos pitäisi vain seistä tai istua kovassa pakkasessa ja viimassa niin silloin voipi käydä kylmäksi. Hiihtorontti löytyy totta munassa ja on vastaava kuin Nokialaisissa. Huono puoli on sama kuin nokialaisissa varren suu on avara kuin Molokin kita, Eli housuissa on syytä olla varaa pujottaa varren päälle lahjetta 'jos metsään haluat mennä nyt'.

  Toiset on sitten Hurrien armeijan huopakumpparit, kuten olen aiemminkin marissut niin ei sovi minun jalkaan ja niin isoa kokoa ei olekaan ettäkö minun koipi (42-43) mahtuisi saapaaseen kahden villasukan kanssa, lesti on helvetin ahdas. Saappaassa siis ei ole huopaa vaan eräänlainen kangassukka, joka on verrattain kylmä. tuohan on kans kohtuu hyvä saapas liikuvalle, kohtuu keveä paino 2,2 kg/pari, mutta kumi onkin sitten kohtuullisen jäykkää ja nilkan seutuvilla on muistaakseni vielä vahviketta (löytyy myös jonkin sortin turvakärki). Nuo tekevän saappaista kankeat käveltävät. Hiihtorontti on paska ruotsalainen, vai olisiko ollut norjalainen. En mää noita kyllä enää käytä, vaan ovatpahan tallessa varakenkinä. Hyvä puoli on se että varsi on sopivan ahdas, ja nuo istuu jalkaa hyvin. Suksisissiköhän perinnefoorumilla meinasi että nuo voisi pistää jalkaan vaikka baariin, eikä nyt hirvittävästi ole kyllä väärässäkään. Tre Krunor go-go!

  Talvikkaat tai ylipäätään isohkot pitkävartisen nahkasaapaat ostaisin jos halvalla sattuisi saamaan silloin kun rahaa on. Ilman hiihtoronttia en tosin osta, kyllä talvisaapaan pitää olla suksen kanssa ystävä, se on meikäläisen periaate.

  Yksistä toppakengistä koitin hand-made customina Mora-puukolla tehdä suksien kanssa tyköistuvat vaan eipä tullut mitään, rontin sain jollakin tapaa muotoiltua mutta kengän kestävyys ikään kuin kärsi joka indikoitui siten että kenkä repesi kantaosastaan hiihdon aikana ja kenkä muuttui täten kerta heitolla vähän kylmemmäksi.
   
 6. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Löytyy:
  swedujen ylijäämä huopakumpparit (näissä miinuksena hikoileva=paleleva jalkani).
  kelkkakengät (hyvät passiin ja paikallaan tötöilyyn).
  harppi-Saksan huopanahkasaappaat (hengittää eli hikoilu ei aiheuta palelua).
  turkisnahkasaappaat (hyvät liikkeellä ollessa).
  sekalainen otos varsikenkiä gorella ja ilman +/- keleihin ja pikkupakkasille.
   
 7. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  Lenkkarit + villasukat on ollu tämän talven hitti. Aurattuja teitä kulkiessa kesti viitisen kilometrin kauppareissun yli 30 asteen pakkasella.

  Vähän käytömpään käyttöön on sitten maihareita + villasukkia. Mulla on pieni jalka, joten varsi on kroonisesti lyhyt. joutuu temppuilemaan lahkeiden kanssa välillä vähän. Yhdet kiinan pajan gote-tex -maiharit löytyy, ovat pääasiassa käytetyt varsikengät. Sitten on joku Sievin m05-viritys, joka on aevan kaahee. Sen siitä saa kun uutena hankkii ehkä ehdi sisäänkävellä ikinä.

  Likäksi on wielä wanhat nahkasaappaat vurilla, joka ei ole irroitettava.

  Kaikkien kanssa pidän sukkia niin, että on alussukka ja päällyssukka, mielellään niin että päällyssukka imee ksoteutta > vaihdetaan päällyssukat, ei koko kenkää.
   
 8. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Koita Touhottaja piruuttasi nykyaikaisia säärystimiä. Liian lyhyt varsi talvijalkineessa on pirun huono juttu. Asian voi korjata - ja samalla ratkaista lahjepäälleallehässäkän - käyttämällä säärystimiä.

  Ei kuitenkaan paraativersioita tai mutaan suunniteltuja, vaan hengittäviä.
   
 9. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  Yllättävän hyvin olen kerrostamalla sukkia ja lahkeita pärjännyt. Suurin ongelma on tähän asti ollut on se, ettei hangen kosteutta eli lunta saa päästä väärään paikkaan. Intin jälkeen olen kyllä kroonisesti pahmpia hankia vältellytkin, siten että en ole pidemmälle kahlausreissulle lähtenyt. Joskus on menty polvia myöten, mutta aina on ollut sauna, nuotio tms. lähellä. Eli vähintään parin kilometrin päässä. Hiihtoa sitten harvemmin, mutta siinä on lyhempikin varsi riittänyt.

  Säärystimet voiskin kyllä olla hyvä lisä garderoobiin..
   
 10. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Suositella voin Sveitsin armeijan säärystimiä. Ei viimeisintä muotia saati hitekkiä, mutta halvat ja toimivat!
   
 11. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Käyttääkös kukaan huopikkaita? Meikäläisellä oli sellaiset joskus, mutta jäivät pieniksi.
   
 12. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Minulla on tällaiset, mutta mustat väriltään. Kolmekymppiä maksoin Zugspitzen lähellä alelaarissa. Keski-Euroopasta saa nettikaupoistakin "viime vuoden väriä" aina tosi halvalla. Ovat siellä himppaisen suositumpia ja yleisempiä kuin täällä Pohjolassa.

  http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=1796&nimi=Mammut+GORE+TEX+Gaiter+Midi
   
 13. EK

  EK Eversti

  Liittynyt:
  10.10.2010
  Viestejä:
  1,636
  Tykkäykset:
  2,032
  Pisteet:
  316
  Näillä mennään:
  Sievin vuorellisen nahkasaappaat
  Ruotsin armeijan nokialaiset

  Jos on liikettä, eikä ole vaaraa vedestä, nahkasaapas ja villasukka on erinomainen ratkaisu. Seisoskelussa tai veden äärellä kumisaapas on hyvä. Omat ongelmansa tietysti noissakin, mutta en käytäkään sen haastavammissa hommissa kuin ulkotöissä ja metsässä liikkuessa. Tietty, jos pyöriviä teräketjuja tms. on lähettyvillä, vedetään turvasaappaat jalkaan.

  1980-90-lukujen taitteessa isäni osti koko porukalle tämän tyyppiset, mitä uretaania lienevät olleet. Hintaa oli jotakin 30-40 mk/pari. Hulluna pidettiin yleisesti, mutta olivat kevyet, lämpimät ja yllättävät kestävät. Nyt sama euromäärä ei yleensä riitä parin ostamiseen. Pilkkihommissa voisin kuvitella vieläkin käyttäväni, mutta Wotanin kiitos en harrasta pillkkimistä kuin sisätiloissa.
   
 14. Mainos 15. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Sekä huopavarsisaapas, että kumiterä löytyy omaltakin suosikkilistalta melko korkealta. Nuorempien trendikkäämpien makuunhan ne ei sovi epämuodikkaina ja täysin epätaktisina.
  Ruotsalaisilla oli takavuosina sangen hyvä kumiterävarsikenkä. Niitä vaan ei saa enää mistään loppuunkäytettyjen tilalle. Kaikenmoiseen patsasteluun ja kevyempään kävelyyn, kun ei ole hiihtämiselle tarvetta, olen käyttänyt aika paljon Sorelin saapikkaita. Kumiterä ja nailonvarsi ja irrotettava huopavuori.Varsi on nauhoilla kiristettävissä.
   
 16. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Tuoltahan noita saa, eikä hintakaan ole mielestäni paha
  http://www.lappshoe.com/fi/node/27

  Töysän Kenkätehtaalta löytyy muitakin perinteisiä jalkinemalleja, mm erilaisia lapikkaita ja kumiteräsaappaatkin kuuluvat mallistoon. Joitain tehtaan malleja saa Varustelekastakin.
   
 17. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Tuoltakin voi käydä katsomassa itselleen edulliset nahkasaappaat ja sitten erikseen muualta huopavuoret. Ja menevät kotimaisiin siteisiinkin.
   
 18. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Jaa niin tosiaan lapikkaat löytyy kanssa, joilla hiihtelen. Huopikkaat on finaalissa ja pitänyt muutaman vuoden hommata uudet. Valmistajia ei nykyisellään tiannut olla enää kuin yksi.
  Varsikenkiä on useampaa mallia. Lämpösimmät on jotkut jenkkiläiset joissa on thinsulatevuori ja paksu pohja. Käytännössä saappaat, joihin on laitettu nauhat. Sitten mulla on yhdet kanadalaiset muklukit, joita en paljon käytä kun täällä etelässä tahtoo olla aina vähän kosteaa niille. Ja ihan perinteisä nahkasaappaitakin löytyy ja Sievin turvakärjellä olevat karvavuoriset talvityösaappaat. Justiin heitin pois vanhat Karhun karvavuoriset talvilenkkarit, kun oli pohjat alkaneet rapistua.
   
 19. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16
  Mitäköhän noita nyt onkaan... Huopavuorikumpparit (Nokian Kairat) ovat kyllä ykkönen pitemmässä maastotoiminnassa. Kairat ovat vähän kevyemmät kuin sa-pakkassaapas eli kauppanimeltään Nokian Naali tai Suomen Kumitehtaan Rokka* , joten Kairat eivät ole yhtä lämpimät. Kyllä niillä silti tarkenee. Lapikkaatkin löytyvät, en tosin ole raskinut hiihtää niillä,ja samoin kaksikin pari intin M75-varsikenkää; noista vanhemmat tosin jo 30 vuotta vanhat ja harvoin käytössä (mutta nahkapohja kumikulutuspinnalla ei murene, kun M91-kenkien polyuretaanipohjat...) Kevyempään päiväkäyttöön Etelä-Suomen kaamosloskassa on sitten vielä "flossakkomaiharit" - pohjalaisjuurisen vaimon terminologiaa - eli kumiteräiset ja nahkavartiset varskengät, joissa on kiinteä vuori. Ne sopivat siis lähinnä päiväkäyttöön, kun kengät saa kuivattua sisätiloissa.
  '(viimemainittu eli Nokian jalkineiden henkilöstön ostama vanha tehdas ei tainnut lyödä leiville, kun Berner siirsi Nokian-merkin saapasvalmistuksen halpamaihin)
   
 20. Bunba77

  Bunba77 Alokas

  Liittynyt:
  22.12.2012
  Viestejä:
  5
  Tykkäykset:
  0
  Pisteet:
  0
  Normi talvikäytössä mustat nahkaiset Vikingin gore-tex vaelluskengät(46), ostettu n. 6v sitten cittarin poistolaarista 40€:lla. Pilkkikäytössä Sulman Footwear:in valmistamat huopavuori(ohut kiinteä) saappaat. Sain entiseltä työkaverilta kun olivat hänelle liian isot niin jääneet käyttämättä, itselle koko 46 sopiva, mahtuu toinenkin huopavuori ja sukkaa tarpeeksi. Hiihto-ominaisuudet vielä testaamatta. M75-varsikengät olisi tarkoitus hakea joulunpyhien jälkeen kanssa talvi/hiihtokengiksi, oli näköjään paikalliseen SA-Kauppaan tullut uusi erä. 47-kokoa oli muutamat aivan iskemättömät, pitää kokeilla meneekä jo turhan isoiksi. Onko kukaan käyttänyt maihareiden kanssa noita nokian Naali-saappaiden huopavuoria jotka on edestä varresta halki?
   
 21. Samses

  Samses Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.10.2012
  Viestejä:
  2,983
  Tykkäykset:
  2,540
  Pisteet:
  636
  Omana vaatimattomana mielipiteenäni sanon, että valintani on edelleen vanha kunnon kumisaapas, varustettuna huopavuorella ja niin isona että sinne menee sisään huopavuoren lisäksi villasukka, saapassukka ja tavallinen sukka päällekkäin.

  Edut: Ei palele kovallakaan pakkasella eikä kastu jalat nuoskalumikelissä, melko edullinen hinta. Miinuksena paino ja, jos pohjat ovat hiukankin kuluneet, huono pito jäätiköllä. Sekä tietysti vähäinen yberstealthnavysealtaktisuusmuodikkuus. Silti mielestäni edut päihittävät haitat.
   

Jaa tämä sivu