TANE: Vain miesten asevelvollisuus tasa-arvo-ongelma

Tvälups

Ylipäällikkö
YLE 17.12.2013 klo 15:04
Tasa-arvoasiain neuvottelukunta: Vain miesten asevelvollisuus tasa-arvo-ongelma
Tasa-arvolain kohta miesten asevelvollisuudesta pitäisi arvioida uudelleen, katsoo TANE.

Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan TANE:n mielestä vain miehiä koskeva asevelvollisuus on ongelmallinen sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta.

TANE huomauttaa, että maanpuolustus kuuluu perustuslain mukaan koko kansalle. Se ilmenee rauhan aikana kuitenkin vain miehiin heidän sukupuolensa perusteella kohdistuvana asevelvollisuutena, josta kieltäytyminen voi johtaa jopa vankeustuomioon.

TANE katsoo kannanotossaan, että tasa-arvolain yhdeksännen pykälän kohta kaksi pitäisi arvioida uudelleen. Kohdassa todetaan, ettei asevelvollisuuden säätäminen vain miehille ole tasa-arvolaissa tarkoitettua sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Tasa-arvoasian neuvottelukunta toivoo aiheesta asiallista ja kiihkotonta keskustelua. Samalla voidaan pohtia maanpuolustuksen järjestämistä monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti, se katsoo.
 
Tasa-arvoasian neuvottelukunta toivoo aiheesta asiallista ja kiihkotonta keskustelua.

aVZgT.gif
 
Onko ihan pielessä ajatus siitä, että asevelvollisuuteen isketään nyt vähän ohjelmallisesti ja tavan takaa jos minkälaisilla tavoilla ja teesirynnäköillä? Vai onko perspektiivi tällaisella palstalla väärä eli tänne siivilöityy tällaiset uutiset?
 
Knabbast. Vähän tuli sama mieleen...
 
Tämäkin uutinen voidaan otsikoida toisinkin: TANE - Miesten asevelvollisuus vain tasa-arvo-ongelma

Muuttuuko painotus tai vaikuttaako sisältöön vai kenties selventää esitettävää asiaa?

baikal: toisaalta kun tämänkin tänne siivilöin niin olen sikäli jäävi vastaamaan mutta; kyllä asevelvollisuus on nyt tunnustelujen kohteena...

Kolme kohtaa: 1. yleisen asevelvollisuuden lakkauttaminen 2. koko maata ei puolusteta 3. liittoutuminen
-näin ne esitetyt ongelmat vesitetään. Tosin sen koommin on jo poliitikkojenkin vaikea esittää maanpuolustusta minään kansan yhteisenä asiana.
 
Onko ihan pielessä ajatus siitä, että asevelvollisuuteen isketään nyt vähän ohjelmallisesti ja tavan takaa jos minkälaisilla tavoilla ja teesirynnäköillä? Vai onko perspektiivi tällaisella palstalla väärä eli tänne siivilöityy tällaiset uutiset?

Tai sitten on huomattu että meillä ei noudateta perustuslakia tässäkään asiassa.
 
Tuhansia ja tuhansia vuosia asevelvollisuus on ollut tasa-arvo-ongelma, se on langennut pääasiassa miesten kontolle, toki amatsoneistakin on havaintoja ja skyyttinaiset kai ovat olleet jonkinlaisia penteleitä, skottitytötkin ovat tainneet joskus kalpaan tarttua, mutta pääosin miesten heiniähän se päitten irrottelu on ollut. Mikä ajassamme on ikäänkuin vähän "pielessä", että aika monesta asiasta tehdään ongelma? En minä ainakaan ole ketään pyytänyt itkemään puolestani tässäkään asiassa, silti joku itkee ja pohtii asiaa, joka ei mielestäni ole ongelma ollenkaan. Omasta puolestani voin ainakin sanoa erilaisille virallisille itkijöille: älkää itkekö tasa-arvoni perään, huolehtikaa jostain vähän maallisemmasta tarpeesta, vaikka nyt siitä, että ikääntyvä miehenköriläs pitäisi toden totta saada jo helpommille päiville. :rolleyes: Ja sitten pitäkää itkua yllä siitä, että jälkikasvu saa hyvät koulumahdollisuudet, eikä terveydenhuollostakaan mitään haittaa olisi jatkossakaan. Lupaan niellä tasa-arvon puutteen kuin mies.
 
Mennyt ei oikeuta siihen että tasa-arvoa jotenkin toteutettaisiin valikoivasti. Meillä on perustuslaissa sekä monessa sitoutumassamme kansainvälisessä sopimuksessa ihan selvästi määritelty ettei ketään saa asettaa uskonnon ja sukupuolen perusteella ja asevelvollisuudesta vapauttaminen tällä perusteella on näiden sopimusten vastaista ja laitonta. Jos yhteiskunta ei noudata omia sopimuksiaan niin miiksi kansalaisen pitäisi? No siksi että muuten tekee kipeää!
 
Ihan hyvinhän tuo näyttäisi Israelilaisilla sujuvan vaikka etulinjassa naisia ei juuri näkyisikään.
 
Back
Top