Tanskan puolustusvoimat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja adam7
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Mulla on tuo tanskan lukutaito ikke godt.. jostain syystä luen ruotsia sujuvammin, ja sitäkin huonosti. Aika jännä esitys siirtää "päättävät elimet" ministeriöön.. meneeköhän ne silloin eri rahoituksen piikkiin? Jotain hassua tuossa on.

Tanskan PV näyttäisi zoomailujeni perusteella olevan pieni, mutta sangen tehokas. Arvio perustuu myös aiemmin mainitunTV-ohjelman ja Armadillo-pätkän luomiin mielikuviin. Sittenpä hiipii mieleen sellainenkin ajatus, että voiko niin pieni maa nykypäivänä kuvitellakaan puolustavansa itseään? Sitten samassa ajatuksessa vaihtuu Tanskan tilalle Suomi. Mielikuva lopputuloksesta vaihtuu. Onko minut aivopesty, vai olenko vain varma siitä, miten itse kriisissä toimin ja oletan muidenkin toimivan?

Tanska on jännän äärellä oleva maa, se herättää ajatuksia.
 
Touhottaja kirjoitti:
Mulla on tuo tanskan lukutaito ikke godt.. jostain syystä luen ruotsia sujuvammin, ja sitäkin huonosti. Aika jännä esitys siirtää "päättävät elimet" ministeriöön.. meneeköhän ne silloin eri rahoituksen piikkiin? Jotain hassua tuossa on.
Lue se huolimattomasti, niin onnistuu.

Samalla tavalla mä luen hollantia, eli kun se on ruotsin, saksan ja englannin välissä, niin se onnistuu.

Tanskan PV:tä on kritisoitu huonosta varojen käytöstä.
Tanskan PV näyttäisi zoomailujeni perusteella olevan pieni, mutta sangen tehokas. Arvio perustuu myös aiemmin mainitunTV-ohjelman ja Armadillo-pätkän luomiin mielikuviin. Sittenpä hiipii mieleen sellainenkin ajatus, että voiko niin pieni maa nykypäivänä kuvitellakaan puolustavansa itseään?

Luin tossa jonkin aikaa sitten “Dansk Krigshistorie 700-2010“, ihan hyvä Tanskan sotahistorian yhteenveto, tanskaksi, noin 800 sivua.

Tanskalla on kova kompleksi vuodelta 1864, jolloin Preussi voitti Tanskan osin ylivoimaisten repeater kiväärien ja silloin nykyaikaisen tykistön avulla. Tanskassa Saksa on ollut se suuri vihollinen, Ruotsin lisäksi. Sen johdosta Tanska usein liittoutui Venäjän kanssa ja kun Ruotsin (jonka olennainen osa nykyinen Suomen alue oli) ja Venäjän välille tuli skabaa, Tanska pyrki saamaan takaisin menettämiään alueita.

Saksan yhdistymisen myötä, Saksa kuitenkin ohitti Ruotsin uhkakuvissa, varsinkin kun Tanska oli aiemmin muodustunut varsinaisesta Tanskasta ja ns. herttuakunnista, eli alueista, joissa oli joko saksankielinen enemmidstö tai huomattava vähemmistö ja joiden asema perustui Tanskan kuninkaan asemaan herttuakunnan herttuan feodaaliherrana, muttei herttuakunnan Tanskan osana olemiseen. 1864 sodan jälkeen pienentyneen Tanskan valtasi defaitismi, eli ei uskottu että tanska pystyi pärjäämään Suurta Uhkaa, Saksaa vastaan.

Etenkin toisen maailmansodan saksalaismiehityksen jälkeen Tanskan sotilaallnen NATO-yhteistyö oli aika kova paikka tanskalaisille, mutta ymmärsivät että se oli ainoa keino puolustaa Tanskaa Varsovan liiton hyökkäystä vastaan, jos V-liitto olisi yrittänyt ottaa Tanskan salmet.

Eli eivät kuvitelleet että olisivat voineet puolustaa itseään, yksin.

Sitten samassa ajatuksessa vaihtuu Tanskan tilalle Suomi. Mielikuva lopputuloksesta vaihtuu. Onko minut aivopesty, vai olenko vain varma siitä, miten itse kriisissä toimin ja oletan muidenkin toimivan?

Tanska on jännän äärellä oleva maa, se herättää ajatuksia.

Jos Tanskalla on vielä mielissä 1864, meillä ei 1809 ei taida olla mielissä.
 
Niin no, ei "meitä" tainnut olla olemassa vielä 1809.. kansallisuus nosteli vasta päätään ja vahvistui tarpeeksi vasta myöhemmin. Toki yhteisöllisyyttä ja heimolaisuutta on varmaan ollut. Taisi olla se toinen rytinä, joka meillä on mielessä, jonka jälkeen tuli vahvasti "me".

Jotenkin mielikuvissa Tanskan laivasto on suhteessa aika iso, kun on suht tärkeä salmi ollut sulutettavana.. muttei se nyt niin mahdottoman kokoinen taida olla. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ships_of_the_Royal_Danish_Navy
 
Tvälups kirjoitti:
Touhottaja kirjoitti:
Ehkä liian on-topic, mutta muistaako kukaan muinaista televisio-ohjelmaa Tanskan.. jostain erikoisemmasta sotilaskoulutuksesta? Hataria musitikuvia, että ne oli tanskalaisia, niillä oli punaiset baretit, ja yhtenäisen ulkoasun säilyttämiseksi muut maalasi itselleen viikset, kun yksi ei omiaan halunnut pois ajaa. tämä oli varmaan 90-luvun puolella. Vai näinkö taas unta?

Sama ohjelma, jossa ukot ravasi Madsenin (Swedish K) lisenssi-kp:t kourassa pitkin Tanskan maaseutuja, ja SAS:n pojat otti ne danskit kiinni ja kuulusteluun?

Tuttu pätkä Tanskan Jaegerkorpsista, löytyy videoarkistostani varsin huonolaatuisena VHS-versiona, koska on ties kuinka mones kotinauhoitus alunperin TV:stä tehdystä nauhoituksesta.
Koulutuksen aloitti muistaakseni useita kymmeniä jo peruskoulutettuja miehiä, joista loppuun asti selvisi alle 10, joka viikko tiputetiin muutama rivistä.
Parhaiten on pätkästä jäänyt mieleeni selviytymisharjoitus, jossa "vangiksi" jääneet jätettiin lähes alusvaatteisillaan isoon kivilatoon. Ladosta löytyi sitten vanhoja kälyisiä mantteleita ja ylisuuria nauhattomia varsikenkiä ja niitä käyttäen piti selvitä määräajassa johonkin tiettyyn paikkaan.
Ne tanskalaisia jahdanneet britit eivät olleet SAS:sta vaan Royal Green Jackets-rykmentistä. Yksi niistä osoitteleekin kiinni jäänyttä tanskalaista sormella ja muistuttaa kuka voitti: Remember, the Green Jackets..
 
Thomas Rathsackin kirja Jääkäri - Tanskalaissotilaana Afganistanissa ja Irakissa on ihan mielenkiintoinen kirja jos Jäegerkorpset kiinnostaa.
 
pstsika kirjoitti:
Thomas Rathsackin kirja Jääkäri - Tanskalaissotilaana Afganistanissa ja Irakissa on ihan mielenkiintoinen kirja jos Jäegerkorpset kiinnostaa.

siitä syntyi iso sählis tanskassa. asevoimat esittivät että yksi luku oli poistettava, jossa kirjoittaja kertoi turvatehtävistä undercover agentin suojana. eivät saaneet julkaisua estettyä. hän menetti turvaluokituksensa ja sai kenkää koska asevoimat katsoivat että hän oli rikkonut vaitiolovelvollisuuttaan vastaan. sitten oli jotain sählistä kirjan virheellisestä arabiankielisestä käännöksestä ja silloinen puolustusministeri sai lähteä. en seurannut juttua tarkemmin.

luettu ja hyllyssä tanskaksi
 
Tanskan Armeija

800px-Danish_Army.png


The structure of the Danish army changed in 2001, when the remaining infantry regiments were amalgamated, leaving four remaining, but larger and more effective, combat regiments, two cavalry and two infantry regiments. Besides these units, a school structure is in operation, with two army officer schools, one for the airforce and one for the navy, as well as a sergeant school and various other educational institutions aimed at training and educating future personnel.

Cavalry
The armoured corps of the Danish army consists of an armoured battalion, an armoured reconnaissance battalion ; they are part of two separate cavalry regiments:

Armoured Battalion
I Panserbataljon, Jydske Dragonregiment(Armoured Battalion)

Reconnaissance Battalion
III Opklaringsbataljon, Gardehusarregimentet (Reconnaissance Battalion)

Infantry
The infantry corps of the Danish army consists of ten battalions, which three of them carry the tradition of the one infantry regiment the rest tradition from cavalry regiments:

Mechanised Infantry
: I Panserinfanteribataljon, Den Kongelige Livgarde (Armoured Infantry Battalion)
II Panserinfanteribataljon, Den Kongelige Livgarde (Armoured Infantry Battalion (Formed August 2011))
I Panserinfanteribataljon, Gardehusarregimentet (Armoured Infantry Battalion)
II Panserinfanteribataljon, Gardehusarregimentet (Armoured Infantry Battalion (Formed August 2011))
II Panserinfanteribataljon, Jydske Dragonregiment (Armoured Infantry Battalion (Formed February 2011))

Training Battalion:
III Uddannelsesbataljon Den Kongelige Livgarde (Basic Training Battalion)
IV Panserinfanteribataljon, Gardehusarregimentet (INTOPS Training Battalion)
IV Panserinfanteribataljon, Jydske Dragonregiment (INTOPS Training Battalion)
V Uddannelsesbataljon, Gardehusarregimentet (Basic Training Battalion)
V Uddannelsesbataljonen, Jydske Dragonregiment (Basic Training Battalion)

Units of the Royal Danish Army

Cavalry
Jydske Dragonregiment - Jutish Dragoons(I/JDR Armor Battalion, Operating Leopard 2 DK MBT and APC's M113G3DK)
Gardehusarregimentet - Guard Hussar (III/GHR Recon Battalion)

Infantry
Den Kongelige Livgarde - Royal Guard(I/LG Armor Infantry Battalion, operating several variations of M113G3DK and MOWAG Piranha, Mercedes G270 CDI/28 and CV9035 MK III)
Gardehusarregimentet (I/GHR Armor Infantry Battalion) Operating (CV9035 MK III, Piranha, and APC's M113G3DK )
Jydske Dragonregiment (II/JDR Armor Infantry Battalion) Operating (CV9035 MK III and APC's M113G3DK (Leopard 2A5DK))

Special Forces
Jægerkorpset - Hunter Force or Huntsmen Corps (Danish Army Special Forces)

Support Arms
Danske Artilleriregiment - Artillery
Ingeniørregimentet - Engineers
Telegrafregimentet - Signals
Trænregimentet - Logistics
Militærpolitiet - Military Police

http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Army
 
Tanskan Kodinturvajoukot

As of 2004, it consists of 58,640 active members, of whom 9,152 are women. It is divided into four branches:

Army Home Guard

The Army Home Guard (Hærhjemmeværnet) HHV is numerically the largest part of the Home Guard, and works closely with the regular army.
Denmark is divided into five Total Defence Regions TFR, led by professional full-service colonels, and subdivided into 15 Army Home Guard Districts HHD, led by professional full-service majors.
Every municipality has at least one "army home guard company" - HVK, led by an unpaid captain.

Police Home Guard

The Police Home Guard (Politihjemmeværnet) PO-HJV consists of 47 Police Home Guard companies, led by professional police officers. The volunteers have slightly more legal authority than other citizens. Used for traffic control at festivals, searches for victims and guarding community installations. In peacetime they are never used where there are risks of direct confrontation with civilians (riot control or planned arrests). The companies are part of the Army Home Guard.

Air Force Home Guard

The Air Force Home Guard (Flyverhjemmeværnet) FHV, deals with securing airports, aerial environmental patrols of national waters (oil spill observation) and reporting enemy air activity.
Denmark is divided into Western and Eastern Air Force Home Guard Districts, led by professional full-service Squadron Leaders, plus a department on Bornholm.
Municipalities with airfields or in the vicinity of airports have "air force home guard squadrons" - HVE (100-150 riflemen), led by unpaid Flight Lieutenants.
As a trial, Flyverhjemmeværnet is leasing four civilian general aviation aircraft, flown by members possessing Private Pilot's License.

Naval Home Guard

The Naval Home Guard (Marinehjemmeværnet) MHV deals with securing naval installations, patrolling of the Danish territorial waters, and aids in Search and Rescue missions.
Denmark is divided into Western and Eastern Naval Home Guard Districts, led by professional full-service Lieutenant Commanders.
39 coastal municipalities have "naval home guard flotillas" - HVF (100-150 riflemen or a small vessel), led by unpaid kaptajnløjtnanter (naval lieutenants).

Infrastructure Home Guard

The Infrastructure Home Guard (Virksomhedshjemmeværnet) VHV ensures that civilian companies and authorities continue operating during times of crisis or catastrophe.
Employees at power plants, water works and purification plants can participate in the four Energihjemmeværnet HJVK VE-companies.
Employees at railway companies can participate in the six Jernbanehjemmeværnet HJVK VJ-companies. Predecessor founded in 1913.
Employees at telecommunications companies can participate in the eight Telehjemmeværnet HJVK VT-companies. Predecessor founded in 1914.
They assist in keeping their places of work intact and prevent sabotage with use of lethal force.
Until 2008 the Danish Post also had a Home Guard detachment, but this was closed in preparation for the merge between the Danish and Swedish postal services. Members of the postal service were offered transfer to the railway home guard, and can still (with greater limitations) get time off from their job, when performing home guard duties

http://en.wikipedia.org/wiki/Danish_Home_Guard
 
Kuka saa hakea?

Saako tuohon tehtävään hakea Euroopan unionin jäsenvaltion kansalainen työvoiman vapaan liikkuvuuden perusteella?

Ehdottaisin tehtävään joko Pekka Haavistoa, joka on sotilasansiomitalisti tai hieman pehmeämpää vaihtoehtoa, Tarja Cronbergia, jolla on rauhantutkimusta mm. Tanskassa.
 
Tanska on etsimässä korvaavaa kalustoa M109A3-panssarihaupitseilleen.
Tanska operoi tällä hetkellä 76 kpl M109-panssarihaupitseja, mutta korvaavaksi kalustoksi etsitään 21 kappaletta* uusia aseita. Ainakin Nexter on ilmoittanut halunsa tarjota CAESAR-ajoneuvotykkiä ja BAE Systems Archer-järjestelmää. Järjestelmien evaluoinnit on tarkoitus toteuttaa vuonna 2014 ennen samana vuonna tehtävää tilausta.

Jane`s Defence Weekly 30.11.2013* - Tulikomentoja 1/2014


* ihan venttimäärä tykistöä... Naton huimat maavoimat senkuin jatkavat kutistumistaan.

*edit
 
Viimeksi muokattu:
Tuo päiväys on muuten päin helvettiä!

Mutta siitä huolimatta, meidän pitäisi ostaa nuo pois ja modernisoida nuo. Kreikka modernisoi omiaan n. milli per kipale ja ilmeisesti siinä modernisoidaan myös konehuone. Asepuolelle tulee sitten sama ase mikä PZH-2000:ssa on.
 
Back
Top