Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Tarinoita IT-hankkeiden ihmemaasta SAP

Viestiketju osiossa 'Verkko, informaatio, internet ja elektroninen' , aloittaja Tvälups, 22.08.2012.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Tarinoita IT-hankkeiden ihmemaasta
  21. elokuuta, 2012 | Kirjoittaja: Antti Niittyviita
  http://ohjelmistotestaus.fi/2012/08/tarinoita-it-hankkeiden-ihmemaasta/

  Lukijamme on lähestynyt meitä erittäin kiinnostavalla tarinalla julkisen sektorin IT-hankkeista. Tarina herättää varmasti fiiliksiä sekä puolesta, että vastaan.


  Hei,

  Olen lukenut blogistanne vuosien varrella pari juttua joissa on ohimennen puhuttu julkisista IT-projekteista. Haluaisin nyt tuoda tähän aiheeseen lisävalaistusta.

  Olin hiljattain isohkossa julkisen puolen IT-projektissa pääkaupunkiseudulla. Tavallisesta poikkeavaksi tilanteen teki se, että Tilaaja oli hankkinut itselleen ammattitestauksen turvaamaan tilauksen tason. Minä olin yksi näistä Tilaajan testaajista.

  Kyseessä oli SAP-ympäristössä pyörivä järjestelmä. Järjestelmässä oli useita osia ja näille omat Toimittajansa ja kaikkien Toimittajien piti saada omat palikkansa keskustelemaan toisten Toimittajien palikoiden kanssa.

  No aloitimme tietenkin heti testaustyön kun työmaalle päästiin. Toimittajat olivat saaneet rakennettua järjestelmän jo sille mallille, että järjestelmän eri osiin pystyi kirjautumaan ja niitä yksittäisinä palikoina testaamaan. Vain parin tunnin päästä testauksen aloittamisesta oli selvää, että nyt saattaa hyvin tulla bugien kirjoittamisen uusi Suomen ennätys tai jopa Maailman ennätys. Korostan, että olimme vasta aloittaneet Toimittajien yksittäisten järjestelmän osien testauksen. Bugeja löytyi kaikilta ohjelmistotestauksen osa-alueilta alkaen käytettävyydestä aina turvallisuuteen asti.

  Raportoimme välittömästi bugit ja kun raportti saavutti Toimittajat, niin alkoi show jota en ole urallani kertaakaan aikaisemmin nähnyt. Toimittajat ottivat välittömän puolustusaseman ja alkoivat asemasodan testausta vastaan.

  Emme osanneet testata, testasimme prosessin vastaisesti ja testasimme täysin vääriä asioita.

  Yksi SAP-Toimittajan edustaja huusi ihan suoraa huutoa, sillä bugeja oli liikaa. He eivät olisi millään niitä halunneet korjata niitä, ainakaan samalla rahalla.

  Tästä ”prosessin vastaisesta” testauksesta nousi oma suosikkini. Toimittajat olivat sitä mieltä, että kun on prosessiksi sovittu nappien painamisjärjestys 1 ja 2 niin se on sitten se eikä muita hyväksytä. Me tottakai testasimme myös mitä tapahtuu kun painaa 2 ja 1, ja niinhän sieltä paljastui että luvattoman monessa kohtaa järjestelmä rakoili ja lopulta kaatui.

  On älytöntä olettaa, että loppukäyttäjä ei koskaan painaisi nappeja väärässä järjestyksessä.

  Minulle alkoi selviämään pala kerrallansa, että mistä on kyse. Toimittajat olivat vuosikausien aikana tottuneet siihen, että bugien korjaus laskutetaan erikseen ja siitä oli muodostunut heille merkittävä osa projektin laskutusta. Toimittajille on hyvää businesta IT-projektin venyminen, sillä heille se tarkoittaa isompaa laskutusta ja voit uskoa minua kun sanon, että laskutus juokseen.

  Toisinaan vitsailin kollegani kanssa, että taitaa olla laskutus Toimittajan ainoa asia mikä toimii hyvin. Minulle jäi käsitys, että oli varsinkin SAP-Toimittajille ensimmäinen kerta kun he kokivat, että Tilaaja testautti tilauksen ulkopuolisilla ammattilaisilla ennen tilauksen hyväksymistä ja tämä nyt sitten tavallaan vaaransi Toimittajien normaalit laskutusrutiinit. Itse henkilökohtaisesti selitin Tilaajalle, että näin bugisesta toimituksesta ei kannata maksaa mitään ja että ennen kuin edes harkitaan laskun maksua, niin bugit on korjattava ja testaamalla todettava korjatuiksi.

  Ehdimme toimia Tilaajan palomuurina puoli vuotta kunnes sitten eräänä päivänä tuli ilmoitus:

  Johtokunta oli päättänyt antaa potkut Tilaajan testaustiimille.

  No eipäs siinä mitään ihmeellistä, ajattelin. Olimme saaneet kuitenkin jo paljon asioita etenemään ja opetettua Tilaajalle tärkeitä asioita IT-järjestelmien tilausprosessista ja softatestauksesta. Olin siis kohtuullisen tyytyväinen kaikesta huolimatta, mutta toki samalla ymmärsin sen, että valmista ei tule tästäkään hankkeesta vuosikausiin, mutta hyvin lähellä he olivat.

  Tässä ei kuitenkaan ollut vielä kaikki. Vielä projektissa olessani, sain kuulla että tässä johtokunnassa istuu näppärästi Tilaajan ja Toimittajan edustajat yhdessä. Toki on hyvä asia, että Tilaajalla ja Toimittajalla on yhteinen foorumi, mutta tämä johtokunta pystyy päättämään esimerkiksi että poistetaanko Tilaajalta testaus.

  Päätöksen tämän kirjoituksen laatimisesta tein kuitenkin vasta sen jälkeen kun kuulin toiselta testaajakollegaltani, että hänen julkisen puolen IT-projektissa oli johtokunnassa sama järjestys. Heillä vain oli testaustulokset heitetty lähes sellaisenaan roskiin. Kyseinen IT-hanke meni pahasti pieleen ja saimme kaikki lukea siitä valtakunnan ykkösmedioissa.

  Tarinahan jatkuisi vaikka kuinka pitkään ja herkullisista yksityiskohdista ei ole puutetta. Lopuksi mainittakoon vielä yksi sellainen. Koimme nimittäin tilanteen, missä Toimittajat olisivat halunneet myydä Tilaajalle omat testaajansa tai ”konsulttinsa” kuten SAP-piireissä on tapana sanoa. Tämä on ajatuksena aivan käsittämätön.

  Tilannehan olisi täsmälleen sama, jos huoltaisit itse oman autosi ja suorittaisit vielä katsastuksen päälle omakätisesti.

  Kaikesta huolimatta kyseinen projekti oli minulle ehkä urani paras. En nimittäin ole armeija-aikani jälkeen nähnyt kun aikuinen mies huutaa ja ulisee täyttä kurkkua työaikana. Sain kokea hurjan konkreettisesti testauksen tehon ja minä tarvitsin tämän kokemuksen. Tästä on hienoa jatkaa.

  Kun Toimittaja huutaa kurkku suorana, on testaaja saattanut tehdä jotakin oikein.
   
 2. rehti

  rehti Kersantti

  Liittynyt:
  15.07.2011
  Viestejä:
  128
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Jep, jossain tehdään hommia huonosti ja sankareita löytyy. Mietityttämään jäi, miten tämä liittyy Maanpuolustus/Etulinja -alaiseen keskusteluun. Jaa juu, tulihan sillä supermiehellä armeija-aika mieleen itkupotkuraivareista.
   
 3. Mainos 4. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  SAP on pv:n käyttämä (ja käyttäjiensä kiroama) atk-järjestelmä...
   
 5. setämies

  setämies Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,631
  Tykkäykset:
  2,031
  Pisteet:
  636
  Olin sanomassa samaa... :D
   
 6. Bodyguard

  Bodyguard Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.08.2010
  Viestejä:
  2,274
  Tykkäykset:
  617
  Pisteet:
  636
  Ja monen muunkin kiroama... (lähes) monopoliasema ei ole hyvä.
   
 7. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,581
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  Ruotsissa on käytössä SAP-pohjainen PRIO, jota kovasti kiroillaan eri palstoilla.

  -----

  Mitä tulee noihin isoimpiin ERP-projekteihin, niin niissähän järjestelmätoimittajat luvaavat juttuja joita ei ole, käyttäjät haluavat kaikki vanhan järjestelmän ominaisuudet ja sitten toimittajan rakentaessa käyttäjien vaatimuksista modattua järjestelmää, fyrkat eivät riitä siihen jota oli tarkoitus rakentaa. Syntyy iso sähläys ja sovitaan lisäduunista ja kummassakin organisaatiossa, eli asiakkaan ja toimittajan, lähdetään etsimään syyllisiä, jonka seurauksena syyttömiä rangaistaan.
   
 8. rehti

  rehti Kersantti

  Liittynyt:
  15.07.2011
  Viestejä:
  128
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  16
  Ok, tämä valaisi asiaa. SAP oli itselleni tuntematon käsite.
   
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,958
  Tykkäykset:
  24,075
  Pisteet:
  1,286
  Isossa organisaatiossa pitäisi ehkä olla palkattuna iha itelle henkilöitä, jotka osaavat ostaa ja valmistella tarpeiden mukaiset tilaukset ja sopimuspohjat, ei näissä oikein muuta vaihtoehtoa taida olla? Tulosvastuullisia ostajia taloon, sanoisin.

  Nämä kytkökset ovat hirveitä. Jatkuvasti paljastuu, että yhteiskunnan varoilla suhmuroidaan mitä sattuu. Intressit ovat vähintään sekavia ja useimmiten itseasiassa johdonmukaisia. Ostavan talon sisään järjestetään myyjän intressejä ajavia henkilöitä. Tämä tapahtuu gamoon alati niukkenevilla hyödykkeillä eli verotuloilla. Ei hyvä.

  Oli kai se aikanaan sekin FN-pistoolikauppa aika hirveä paketti. Armeija osti pislareita ja valitsi FN:n ja kasvittu, hlö, joka valmisteli kaupan ja ajoi FN:n läpi kuin käärmeen pyssyyn lähtikin yksityiselle sektorille tuon kaupan jälkeen. Pahat kielet kertovat, että FN:n maahantuojan kautta urkeni uusi ura. Nämä ovat aika karuja juttuja. Ja vain jäävuoren kilhakin top paljastuu.
   
 10. crane

  crane Kenraali

  Liittynyt:
  02.05.2011
  Viestejä:
  2,117
  Tykkäykset:
  1,521
  Pisteet:
  636
  Kirjoitus on kuin mistä tahansa julkisen hallinnon atk-projektista.
  Johan se on sosiaalipuoleltakin huomattu,että puolimiljardia-miljardi euroa on kadonnu ko pieru saharaan näissä prokkiksissa.
  Vastuu puuttuu kokonaan tilaajalta. Tottakai toimittaja käyttää typerää maksajaa hyväkseen,kun huomaa,et hei tätähän voi kupata ja kusettaa miten haluaa.
   
 11. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  samaa sarjaa kuin valtion prof Himaselta tilaama työ: rahaa palaa matkusteluun business-luokassa pitkin maailmaa ja loppulasku vain kasvaa.
   
 12. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,581
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  No just ei niin.

  Jos puhumme ERP-järjestelmistä (Enterprice Resource Planning, jollainen SAP on), ei tällaisten hankinta-osaajia kannata pitää omassa organisaatiossa, koska järjestelmniä käytetään 5-10 v., eli töitä tulisi noin harvaan. ATK-yleismies Jantunenkaan ei tällaisen hankintaan pysty. Tämän takia tarvitaan isojen organisaatioiden ja miksei myös keskikikokoisten organisaatioiden ERP-hankintoihin sekä sellaisia ATK-konsultteja, joilla on kokemus monimutkaisten räätälöityjen ERP-järjestelmien hankinnasta. Sopimuksien tekoa näin tärkeistä hankinnoista ovat isoissa organisaatioissa useimmiten avustamassa näitden sopimusten mailmaa tuntevat ulkopuoliset juristit, eivät organisaatioiden yleismies-juristi Jantunen. Organisaation sisältä tehdään tiimi, jossa on eri käyttäjäryhmiä ja eritasoiset johtoportaat edustettuina. Tästä organisaation sisäisestä osasta pitäisi tulla tieto ja päätökset, jolla ratkaistaan mitä tuohon systeemiin missä vaiheessa halutaan.

  Ei kuitenkaan riitä että saadaaan tilaus tehtyä ja sopimukset solmittua, vaan räätälöinnissä ja koekäytössä on monta pulmaa jotka pitää ratkaista, ennen kuin järjestelmä voidaan ottaa tuotantokäyttöön.

  Eikä se pääty käyttöönottoon, käyttöönotossa huomataan bugeja/ominaisuuksia, joista sitten voidaan kiistellä, kenen piikkiin menee korjaus tai tehdäänkö joku toiminta eri tavalla.

  Sitten ERP-järjestelmän elinaikanakin usein räätälöidään/lisätään toimintoja tai moduuleita, jolloin taas ratkaistaan ei näköisiä asioita.
   
 13. vehamala

  vehamala Kenraali Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,429
  Tykkäykset:
  1,114
  Pisteet:
  636
  Eikö kannata sittenkään vaikka se omassa talossa oleva yleismies/hankintaosaaja Jantunen voi säästää (luokkaa sadoista tuhansista miljooniin) sitä laskutustyötä aina 5-10 vuoden välein osuvassa hankintaprosessissa ? Isossa projektissa toki aina ongelmia syntyy, sopimuksesta sitten riippuu paljonko ne tilaajalle maksavat.
   
 14. Mainos 15. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,581
  Tykkäykset:
  5,547
  Pisteet:
  1,286
  Sulla ei oikein taida olla käsitystä näiden ERP-järjestelmien kattavuudesta isossa yrityksessä. (tämä ei ollut kysymys)

  Sopimuksella ei ole paljon tekoa, jollei osapuoli tiedä mistä sopii. Juristi ei kirjoita sopimusta tyhjiössä, vaan sopimukseen tarvitaan paljon osaamista, josta vain osa on juridista.

  Nämä ovat tosi isoja hankkeita, joihin ostajapuolellakin yleensä osallistuu kymmeniä henkilöitä (minimi).

  Tuosta sitten vaan Jantunen valitsee 5 tai 10 vuoden välein:


  ja lista onkin sitten viiden vuoden jälkeen ihan eri
   

Jaa tämä sivu