Tekniset alusvaatteet

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja baikal
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Näitä kun saisi vihreinä. Tiedän, että niitä jopa tehdään, koska PV niitä käyttää. mutta siviileille ei löydy. Under Armour teki ennen hyviä oliivinvihreitä t-paitoja, mutta nekin lopetti valmistuksen tai siviileille myynnin.
 
Näitä kun saisi vihreinä. Tiedän, että niitä jopa tehdään, koska PV niitä käyttää. mutta siviileille ei löydy. Under Armour teki ennen hyviä oliivinvihreitä t-paitoja, mutta nekin lopetti valmistuksen tai siviileille myynnin.
Ostin niitä vihreitä kun niitä vielä sai. Aika heikko esitys verrattuna brittipaitoihin, kangas rsipaantuu paljon herkemmin ja leikkaus tehty kangasta säästäen, eli liian lyhyt helma.
 
Ukrainasta, itseä kiinnostaisi tuon Polartec Delta-kankaan testaaminen:


 
Näitä kun saisi vihreinä. Tiedän, että niitä jopa tehdään, koska PV niitä käyttää. mutta siviileille ei löydy. Under Armour teki ennen hyviä oliivinvihreitä t-paitoja, mutta nekin lopetti valmistuksen...

Brittien aluspaitoja saa uutena, juurikin tuota Coolmax-kangasta, ja oliivin vihreänä.
 
Ruotsalaisten M90 (eli M/91) poolojen ylijäämäsaatavuus Suomessa on ilmeisesti pudonnut lähelle nollaa? Rupeavat omat ikävästi loppumaan, kun ei ole ehjiä paitoja kuin ehkä reilu tusina.

Itävaltalainen nomex-neuleinen poolo on paksuudeltaan ja neuleen kursimistyypiltään aika lailla identtinen, mutta kokonaan tuota sulamatonta nomexia, toisin kuin ruotsalainen poolo, jossa on puuvillaakin keinokuitujen seassa. Siinä ei myöskään ole vetoketjuja, joka on hyvä juttu, koska tuo on se mikä tuppaa taitoskohdasta hajoamaan noissa ruotsalaisissa.
Ainoa vika on se, että se on valkoinen ja loistaa kuin tatti lautasella lumettomassa maastossa ja tietenkin kaikki paska näkyy selvästi.
 
Itävaltalainen M/75-kenttäpusero on kyllä jännä epeli. Kangas paksumpaa kuin tyypillissä siviili- tahi varusesinekauluspaidoissa, mutta ohuempaa kuin vaikkapa vanhemmissa brittiläisissä viidakkopuseroissa (tosin aika lähellä aavikko-DPM -kenttäpaitoja). Ja ohuempaa kuin jenkkiläisissä, villaisissa M1950 -kenttäpaidoissa (jotka olisivat hieman ohuempina täydellisiä).

Materiaali on viskoosia (eli ilmeisesti sekalaista, jätemateriaalista tehtyä kamaa) ja polyesteriä. Kulutuskestävyys on melko hyvä. Hiostaa jonkin verran ja jännästi materiaali on karkeata ja saattaa kutittaa samoin kuin villa, mutta kuivuu nopeasti ja eikä kylmpänväristyksiä tunnu märkänä ihoa vasten.

Malli on sinänsä kauluspaitamainen, mutta isoilla, hyvin käsiteltävillä napeilla ja tuplaommelluilla (plus kulmavahvistukset) rintataskuilla, joissa pysyy pörssikin hyvin tallessa.

Toimii sellaisenaan kohtalaisessa sykinnässä kesähelteiltä (hihat mahdollisesti käärittynä) aina syksyn kymmenen lämpöasteen seudulla pyöriviin, sateisiin keleihin. Kovassa rasituksessa myös pienemmillä pakkasilla, koska eihän keskikeho juuri eristystä silloin tarvitse.

Eto peli myös valkokauluksiin kyllääntyneille pikkutakin alla säiden kylmetessä ja jos on esim. fillarilla liikenteessä, niin tämän kanssa voit vaan heittää takin päälle kohteeseen saavuttaessa ja homma toimii.
Käyttökelpoinen myös köstyymihommissa saman armeijan villaisen (ne on yhtä jytkyä kamaa) kravatin, rähinäremmillä varustetun nahkavyön, vapaavalintaisten sarkahousujen, kepin ja nahkasaappaiden kanssa, varsinkin jos sattuu saamaan rusehtavampaan sävyyn kallellaan olevan kenttäpuseron (näissä on kohtalaisesti värivaihtelua).

Poletinpaikat irtoaa tosi helposti ja siististi (ovat omalla ompelleellaan, eikä hihantaitteessa), jos niin haluaa.
 
Mites esimerkiksi IKH:n työpaidat? Ostin sieltä mustana pitkähihaisen poolopaidan. Päällä tosi mukava. Kangas näyttää olevan 90 % polyesteri, 10 % elastaani. "Patron"-merkkiä.
 
Saksan liittoarmeijan aavikkomallin alusvaatteet on kankaan osalta mielenkiintoisia: yhtä kangasta, mutta ihoa vasten oleva puoli on keinokuitua ja ulkopinta puuvillaa. Tää tekee tietysti sen, että kosteus lähtee hyvin äkäsesti iholta pois.

Monesti on ollut paita ulkopinnasta litimärkä, mutta ihoa vasten tuntunut kuivalta.

Pitkien alushousujen, teepaitojen ja poolojen kangas on täysin samaa paksuutta. Näiden leikkaus on huomattavasti löysempi kokoon nähden kuin niiden pohjoiselle pallonpuoliskolle tarkoitettujen vihreiden ja täysin puuvillaisten.
Nää on kyllä ihan saatanan hyviä rättejä ja voittaa kaikki täysin keinokuituiset varusesineteknoalusvaatteet (mulla on nolla [0] alusvaatetta, joka ei olisi jonkun armeijan jakokamaa - ollut ainakin joskus siis) tullen mennen mitä tulee hiostavuuteen (jota on ihan tasan aina, kun on keinokuitua kankaassa). Eivät ne siltikään täydellisiä ole.

Poolon kaulus kääntyy vähän terävästi, ihan kuten niissä puuvillaisissa vihreissäkin ja saattaa vittumaisesti hangata kaulaa ja leukaa. Vaikkapa ruotsalaisen M/90 -poolon kaulus ei hankaa juurikaan, koska kääntyy loivemmin ja on neulostyyppisesti kursittu.

Kankaan ulkopinta eli se puuvillainen myös kuluu pahimmista paikoista melko nopeasti pois. Esimerkiksi kainaloista ja muna-alueelta alushousuista ovat kuluneet muutamassa kuukaudessa kokonaan poies itseltäni. Persposkien kohdilta myös nopeasti kuluvat, jos pyöräilee paljon, mutta nopeasti ne kuluvat rikki muistakin alkkareista.

Ikävä kyllä saatavuus on nyt pudonnut nollaan ja Saksan liittoarmeija ei ilmeisesti enää pistä uutta kamaa jakoon (vai koskiko vain itse maastopukuja?). Onneksi tulee aina ostettua tukkumäärät heti kun on hyviksi havainnut ja vielä löytyy kymmenen tai enemmän jokahista alusverhoa.
 
Back
Top