Tiedonvaihtosopimus Rotsin ja Naton kanssa

John Hilly

Kenraali
Yle: Kansanedustajilta pimitetty tietoja Nato-yhteistyöstä – nootti valmisteilla

Iida Hallikainen | 21.05.2020 | 09:15- päivitetty 21.05.2020 | 11:57

Sanna Marinin hallitus oli tietoinen tiedonvaihtoa koskevasta sopimuksesta.

Eduskunta valmistelee noottia ulko- ja puolustusministeriölle, sillä kansanedustajilta on pimitetty joitakin tietoja Suomen yhteistyöstä sotilasliitto Naton kanssa, kertoo Yle.

Nootti koskee tiedonvaihtoon liittyvää sopimusta, jonka Suomi on sopinut Ruotsin ja Naton kanssa. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta saivat tiedon kaksi vuotta vanhasta järjestelyasiakirjasta vasta tämän vuoden helmikuussa.

Sopimusta koskevassa järjestelyasiakirjassa todetaan, että kriisiytyvässä tai vaikeassa tilanteessa Suomi, Ruotsi tai Nato voisivat erikseen sopia tiedonvaihdon ja vuorovaikutuksen syventämisestä. Suomi voisi esimerkiksi pyytää Natolta luottamuksellisia tietoja tai päinvastoin. Pyydetyn tiedon haltija päättäisi kuitenkin itse, luovuttaako se pyydetyt tiedot.

Perustuslain mukaan eduskunnan pitäisi saada tarvitsemansa tiedot viipymättä valtioneuvostolta. Valiokunnat kuitenkin saivat tiedon vasta ministeriön virkamiehiltä. Ylen lähteiden mukaan ulkoministeriö ja puolustusministeriö eivät ole kertoneet asiasta aiemmin kansanedustajille eikä järjestelyn olemassaolosta ole kerrottu julkisuudessa.

Perustuslakivaliokunta on alkanut selvittää tiedonsaantia, koska my
Sanna Marinin hallitus oli tietoinen tiedonvaihtoa koskevasta sopimuksesta.

ös poikkeusolojen valmiuslain mukaisten asetusten taustatietojen saannissa on ollut vaikeuksia.

Järjestelyn sopimisen aikaan vuonna 2018 sinisten Timo Soini oli ulkoministeri ja saman puolueen Jussi Niinistö puolustusministeri. Tuolloinen keskustan Juha Sipilän johtama hallitus on tiennyt järjestelystä. Tieto on myös välitetty nykyiselle Sanna Marinin (sd.) johtamalle hallitukselle. Eduskunnalle tieto tuli vasta tämän vuoden helmikuussa.

Vielä ei tiedetä, johtuiko tiedon kertomatta jättäminen poliitikoista, virkamiehistä vai sotilaista. Myöskään valiokunnat eivät ole vielä arvioineet, kuinka merkittävästä järjestelystä poliittisesti ja sotilaallisesti on kysymys.

Puolustusvaliokunnalle ei ole ilmeisesti vielä selvinnyt sitäkään, kuka asiakirjan on lopulta allekirjoittanut tai hyväksynyt.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta aikovat esittää näkemyksensä ensi viikolla perustuslakivaliokunnalle annettavassa lausunnossa eduskunnan tiedonsaantioikeuksista.

Kun asia on selvitetty, ulkoasiainvaliokunta ja puolustusvaliokunta aikovat perehtyä itse järjestelyasiakirjan merkitykseen ja sisältöön siltä osin kuin se salassapitosäädösten perusteella on mahdollista.

 

Panssari Salama

Ylipäällikkö
Onko se taas pahoittanut mielensä?
Linkki Puna-Erkin mielensä pahoittamiseen Ylen alkuperäisessä artikkelissa, jota Verkkouutiset siteerasi:

Puolustus- ja ulkoasiainvaliokunnat valmistelivat tänään lausuntojaan perustuslakivaliokunnalle eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumisesta. Yleisarvosana on kiittävä, mutta esillä myös vakavampi tapaus jollainen ei saa toistua.
 
Top