Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Tietovuodot

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja TomTom, 11.09.2015.

Tagit:
 1. TomTom

  TomTom Kenraali Mod

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,677
  Tykkäykset:
  4,992
  Pisteet:
  636
  Kuka/ketkä vuotaa ja miksi? Näitä sisäisiä tietovuotoja alkaa ilmestymään hyvällä tahdilla ja näyttää siltä, että jollain on pääsy näihin kaikkiin (PV, Poliisi, UTVA, Ulkoministeriö, Valiokunnat, Puolustusministeriö, Valtionhallinto ym.). Tieto, kuka/ketkä näistä vuodoista on hyötynyt, voisi varmaan auttaa pääsemään sylttytehtaan jäljille.


  Äkkiseltään mieleen tulevat vuodot:

  Eduskunnan valiokunnassa tietovuoto (Suomen ja Naton välinen isäntämaasopimus)
  3.9.2014
  Vuodossa on kyse Iltalehden käsiinsä saamasta puolustusministeriön muistiosta, joka oli suunnattu valiokunnille. Muistion mukaan Suomella ja Natolla on yhteensä 57 kumppanuustavoitetta, joista isäntämaatukisopimus on vain yksi.

  Puolustusministeriö on siis tekemässä tutkintapyynnön eduskunnan toiminnasta.

  http://www.hs.fi/politiikka/a1409712858892
  http://yle.fi/uutiset/poliisi_lopet...kinnan__ei_saatu_uutta_tietoa_mistaan/7845141

  Kokoomuslaiset halusivat vaientaa Erkki Tuomiojan (Valtionhallinnon sisäisiä sähköposteja)
  16.4.2015
  Valtioneuvoston kanslian tiistaisen tietovuototutkimuksen syy on selvinnyt. Suomen Kuvalehti (SK) kertoo saaneensa haltuunsa valtionhallinnon sisäisiä sähköposteja, joissa ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) väitetään toimineen vastoin Suomen etua Venäjä-pakotteissa.

  Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila vahvistaa HS:lle, että kanslian tutkinta koskee SK:n tietoja.

  Keskiviikkona lehti julkaisi sähköpostit. Ne osoittavat, että etenkin kokoomuksessa oli tyytymättömyyttä Tuomiojan toimintaan Jyrki Kataisen (kok) hallituksen aikana.

  http://www.hs.fi/kotimaa/a1429076799002
  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1429018327917.html

  Kreikka-tietovuodosta tutkintapyyntö (Kreikka-asiakirja)
  11.4.2015
  Tutkintapyyntö liittyy HS:n torstaiseen juttuun Kreikan taloustilanteesta, joka lehden mukaan perustui valtiovarainministeriön salaiseen muistioon.

  Valtiovarainministeriö ei tee asiasta sisäistä selvitystä vaan pyytää poliisia tutkimaan asiaa.

  Tutkintapyynnön tekeminen tietovuodoista on kohtuullisen harvinaista. VM:n viestintäjohtaja Liinu Lehto perustelee tutkintapyynnön tekemistä vuodon poikkeuksellisuudella.

  - Meidän muistissamme ei ole, että salaiseksi luokiteltu asiakirjoja olisi vuotanut VM:stä julkisuuteen.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015041019496787_uu.shtml
  http://www.hs.fi/kotimaa/a1428646171433

  Haglund harmitteli tietovuotoa Viron ilmaharjoituksista (UTVA:n salaisista keskusteluja vuodettiin)
  29.1.2015
  Muun muassa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) peräsi tietovuotojen laittamista kuriin. Haglund harmitteli yhä sitä, että osa utvan salaisista keskustelusta vuodettiin Helsingin Sanomille. Mitään vuotajajahtia Haglund ja Stubb eivät kuitenkaan luvanneet.

  "Minunkin arvioni on, että sillä joka on vuotanut, on ollut tietyn tyyppistä agendaa, ja se on ikävä asia", Haglund tyytyi sanomaan.

  http://www.hs.fi/politiikka/a1422508504857
  http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/kaariainen_amar_fb-31064

  Ilmavoimien komentaja haluaa selvittää Hornet-uutisoinnin (Hornetit eivät olleet välittömässä valmiudessa)
  2.6.2014
  Ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri aikoo selvittää, pitääkö mahdollisesta tietovuodosta käynnistää tutkinta. Savon Sanomat uutisoi lauantaina, että Ilmavoimien Hornetit eivät olleet välittömässä valmiudessa viimeviikkoisen ilmatilaloukkauksen aikaan.

  – Käyn asiaa läpi meidän turvallisuuspuolen ihmisten kanssa. Jutussa oli tietoa, joka osittain käsitteli salassapidettäviä seikkoja.

  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/harkinnassa-tietovuodon-tutkinta/1826053
  http://www.hs.fi/kotimaa/a1401596366131
  http://yle.fi/uutiset/savon_sanomat...tovuototutkintaa_hornet-uutisoinnista/7272188

  Poliisi antoi Putin-selvityksen sisäministeriölle (Putin epäiltyjen rekisteriin)
  21.5.2013
  Tietovuotoon liittyvässä esitutkinnassa ei epäillä toistaiseksi ketään. Tutkinnassa selvitetään, kuka vuoti tiedon Putin-merkinnästä MTV3:lle.

  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1441949809665.html
  http://www.hs.fi/kotimaa/a1369017943826

  Asiakirjavuoto (Kansliapäällikön vaihto)
  8.9.2015
  Kahta eri ehdokasta vertailevien esittelymuistioiden sisällöstä on jo tihkunut tietoja julkisuuteen. Sitä Niinistö piti valitettavana.

  - Nyt on kyse asiakirjavuodosta. Luulisi, että toimittajat haluaisivat selvittää sitä.

  Niinistön mukaan vuotoa on jo selvitetty ministeriössä.

  Kohussa on kyse siitä, että Niinistö haluaisi vaihtaa laajaa arvostusta nauttivan nykyisen kansliapäällikön, kenraaliluutnantti Arto Rädyn omaan suosikkiinsa, insinööritaustaiseen Jukka Juustiin.

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090820315573_uu.shtml
   
  ctg ja Tetra tykkäsivät tästä.
 2. VUps

  VUps Majuri

  Liittynyt:
  08.09.2013
  Viestejä:
  1,438
  Tykkäykset:
  1,385
  Pisteet:
  156
  Ihmetyksekseni huomasin, että Markus Mustajärvi on puolustusvaliokunnan jäsen tällä vaalikaudella, vaikka hän vuosi viime vaalikaudella vielä keskeneräiset Leopard-kaupat Hollannista (jolloin ei ollut jäsen).

  Vuotojen takana tosin on luultavasti useampi taho.

  (Edit: muokkasin viestiä, jottei sitä voisi ymmärtää niin, että väittäisin edustaja Mustajärven toimineen rikollisesti)
   
  Viimeksi muokattu: 11.09.2015
 3. Mainos 4. kimmo.j

  kimmo.j Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  01.05.2010
  Viestejä:
  4,619
  Tykkäykset:
  4,379
  Pisteet:
  1,286
  Tietovuodot ovat kaksipiippuinen asia.
  Toisaalta lehdistön rooli vallan vahtikoirana oikeuttaa lähdesuojan. Eikä virkamiesten ja poliitikkojen valvonta siitä parane jos tuo lähdesuoja poistuisi.

  Kolikon toinen puoli on salaisen materiaalin luvattoman huono salaus. Julkishallinto on ainakin TomTomin esittämien esimerkkien perusteella kykenemätön salaamaan mitään.
  On helppo vetää johtopäätös vuotajista, he ovat poliitikkoja ja virkamiehiä. Heidän motiivinsa lienevät moninaisia, mutta ovatko he vilpittömästi isänmaan asialla on lienee makuasia.
  Pelottavin ongelma on poliisin kyvytömyys löytää vuotajia. Helppous on houkuttelevaa ja hyvällä rahallisella tarjouksella voi jonkun työnantajaansa kettuuntuneen virkamiehen arvostelukyky pettää pahemman kerran.
   
  baikal, Tähystäjä, Samses ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 5. TomTom

  TomTom Kenraali Mod

  Liittynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  2,677
  Tykkäykset:
  4,992
  Pisteet:
  636
  Laitetaas tämäkin tänne jemmaan.

  Pääesikunnan salaisen suunnitteluohje
  10.10.2015
  Puolustusvoimat joutuu alentamaan toimintansa tasoa vuosina 2016–2020. Syynä on toimintamenoissa oleva rahoitusvaje.

  Toiminnan tason laskeminen tarkoittaa sitä, että Hornet-hävittäjillä ja NH90-helikoptereilla lennetään suunniteltua vähemmän ja sotalaivat purjehtivat vähemmän aikaa merellä. Tulossa on myös muita leikkauksia.

  Tiedot ilmenevät HS:n näkemästä Pääesikunnan salaisesta suunnitteluohjeesta. Viime keskiviikkona päivätyn ohjeen ovat allekirjoittaneet Pääesikunnan päällikkö, vara-amiraali Juha Rannikko ja Puolustusvoimien strategiapäällikkö, kenraalimajuri Timo Kivinen.

  Ohjeen johdannossa kerrotaan, että Puolustusvoimien "toimintamenorahoituksessa on merkittävä vaje vuodesta 2016 eteenpäin".
  http://www.hs.fi/kotimaa/a1444367305777
   
 6. krd

  krd Kenraali Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  18.07.2014
  Viestejä:
  2,397
  Tykkäykset:
  2,289
  Pisteet:
  636
  Tahoja on varmaan monia (ellei ulkopuolisilla ole pääsyä), keväältä HS:n uutinen:
  "Suomen kantoja EU:n Venäjä-pakotteisiin koskevaa edellisen pääministerin Jyrki Kataisen (kok) ja valtioneuvoston valtiosihteerien sähköpostikirjeenvaihtoa on päätynyt valtioneuvoston kansliasta sellaiselle taholle, joka on tarjonnut viestejä jollekulle tai joillekuille median edustajille.

  Asia tuli valtioneuvoston kanslian tietoon perjantaina, kun sitä lähestyi median edustaja.

  HS uutisoi aiemmin tiistaina, että sen tietojen mukaan tietovuotoepäilyn kohteena olevassa viestiketjussa olisi ollut mukana myös nykyinen pääministeri ja tuolloinen Eurooppa-ministeri Alexander Stubb (kok). Stubb ei kuitenkaan halunnut kieltää tai vahvistaa tätä. Hänen mukaansa kyse on Kataisen pääministerikauden tapahtumista.

  "En voi kommentoida tämäntyyppisten asioiden sisältöä ollenkaan. Tärkeintä on, että tietovuoto tutkitaan ja selvitetään perin pohjin", Stubb sanoi.
  Tietovuodon kohteeksi mahdollisesti joutuneiden viestien teemana ovat olleet EU:n Venäjä-pakotteet ja analyysi siitä, miten Suomi niihin suhtautuu.

  Viestinvaihtoonovat HS:n tietojen mukaan osallistuneet Kataisen lisäksi ainakin valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen, EU-asioiden valtiosihteeri Kare Halonenja tuolloin talouskomissaari Olli Rehnin kabinettiin kuulunut Juho Romakkaniemi.

  Rehn sanoo, ettei ole kuullut, että hänen viestejään kuuluisi tietovuotoepäilyn piiriin. "En ole tietoinen siitä, että viestejäni olisi joutunut kenenkään vieraan käsiin, enkä usko näin tapahtuneen", Rehn sanoo.

  "Romakkaniemi on ollut usein yhteydessä pääministerin Kataisen esikuntaan, joten se, että hän olisi mukana viestiketjussa, ei ole mitenkään yllättävää. Sellainen yhteydenpito kuului hänen tehtäviinsä."

  Sähköpostiketjun osallistujista ja aiheesta voi päätellä, että viestit ajoittuvat aikaan, jolloin EU neuvotteli ensimmäisistä Venäjän-vastaisista pakotteista. EU asetti ensimmäiset Venäjä-pakotteensa maaliskuussa 2014 Venäjän miehitettyä Krimin.

  ”Viesteissä on keskustelu EU:n pakotteista ja Suomen asemoitumisesta niihin”, sanoo Valtioneuvoston kanslian viestintäjohtaja Markku Mantila.
  ”Tietovuotoa, siis sitä, että joku Valtioneuvoston kanslian työntekijöistä olisi vuotanut viestit, ei voi vielä sulkea pois. Se tiedetään, että viestejä on joutunut vääriin käsiin, ja siksi pidetään kaikki vaihtoehdot auki”, Mantila sanoo.

  Tietovuotoepäilyä valtioneuvoston kansliassa tutkivat nyt Suojelupoliisi ja Viestintäviraston asiantuntijat. Kyse ei ole varsinaisesta rikostutkinnasta, vaan tapahtumien selvittelystä, sanoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Marko Lavikkala.
  HS:n tietojen mukaan valtiosihteeri Olli-Pekka Heinonen itse vaati, että viranomaiset tutkivat hänen tietokoneensa ja mobiililaitteensa tietovuotoepäilyn vuoksi, ja niin on myös tehtiin.
  Valtioneuvoston kanslian mukaan viranomaiset tutkivat joitakin henkilökohtaisia tietokoneita. "
  http://www.hs.fi/politiikka/a1305946229444
   
 7. StepanRudanskij

  StepanRudanskij Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  31.01.2015
  Viestejä:
  1,599
  Tykkäykset:
  2,401
  Pisteet:
  316
  Pieni tapaus, joka osaltaan liittyy ketjun aiheeseen.

  Useita vuosia sitten olin erään kansanedustajan kanssa sähköpostivaihdossa jonkin asian tiimoilta. Viestejä vaihdettiin muutama, ns. virallisen osoitteen kautta. Reilut puoli vuotta sen jälkeen minulle alkoi tulla satunnaisesti muiden kansanedustajien sähköposteja, joita ei tietenkään ollut minulle tarkoitettu, eikä aiemmalle yhteydellenikään. Tätä kesti jonkin aikaa ja seurannasta huolimatta en nähnyt missään uutista, että eduskunnassa tms olisi ollut joku virus tai vastaava, joka siellä selvästikin oli. Postien tulo sitten loppui ja tuo meni ohi ilman uutisointia.
   
 8. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,236
  Tykkäykset:
  32,393
  Pisteet:
  1,286
  Jokainen tapaus on vähän erilainen. Otan vain yhden tarkasteluun. Esimerkiksi puolustusvaliokunnassa on kaiketi 15 kansanedustajaa eri puolueista ja puheenjohtajat. Toivottavasti siellä ei mitään tärkeitä asioita käsitellä. Vasemmistoliitolla oli muuten aikanaan Jaakko Laakso valiokunnassa sitkeästi kuin tatti. Sitten oli Yrttiaho ja nyt Mustajärvi.

  Valiokuntaa johtaa Ilkka Kanerva.

  Puolustusvaliokunnan jäsenet ovat valittaneet, että Suomessa on tehty Puolustusvoimia koskevia suuriakin päätöksiä (mm. uudistukseen liittyen), joista valiokunnalle ei ole kerrottu yhtään mitään.

  Kumma juttu. :rolleyes:
   
  shotgunblues, baikal, Lone Soldier ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. Fencer

  Fencer Majuri

  Liittynyt:
  15.09.2014
  Viestejä:
  1,248
  Tykkäykset:
  1,569
  Pisteet:
  156
  Puolustusvaliokunnan toiminta on ns. otsikkotasolla julkista.

  Täältä löytyvät niin viikkosuunnitelma, esityslistat, pöytäkirjat kuin lausunnotkin:
  https://www.eduskunta.fi/FI/lakiensaataminen/valiokunnat/puolustusvaliokunta/Sivut/default.aspx

  Tässä tämän viikon (vko 43/2015) aiheet:

  • Suomi-Yhdysvallat puolustusyhteistyö
  • Ilmavoimien strateginen suorituskykyhanke
  • Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2016
  • Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2016—2019
  • Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi terveydenhuollon järjestämisestä puolustusvoimissa annetun lain, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastosta annetun lain sekä potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain muuttamisesta


  Se, mitä kokouksissa on puhuttu, lienee suojaustasoa IV tai III.
   

Jaa tämä sivu