Tiltujen piipitykset. (Bäckman, Putkonen, Tankki-Leena et al.)

Samoja nimiä Venäjään linkittyvissä yhteyksissä uudestaan ja uudestaan esiin nousee. Yksi ehkä aktiivisimmista toimijoista "liike-elämän välikätenä", ainakin mitä julkisista lähteistä tietoa löytyy, on Paanasen Kaitsu.

Sillä varmasti voidaan vaikka maailman tappiin saakka spekuloida, kuinka tietoista näiden olioiden toiminta on ollut Venäjän poliittisten intressien ajamisessa. Mutta aivan kuten rikosoikeudellisissa vastuissa, piittamattomuus tai muut vastaavat piirteet. Eivät lopputuloksen vastuista vapauta.

Olen tässä vesi kielellä odotellut IL:stä Hesariin loikanneen Liskin artikkeleita. Uudessa ympäristössä ja kovilla resursseilla jos tähän toimituksellisesti paukkuja annetaan. Vielä ei ole kuulumisia silmään osunut.

Kai Paananen perustelee salattua miljoonarahoitusta tappiolliselle ”kuolleen miehen motellille” auttamishalulla​

Tutkiva journalismi|Hotellin tilanne on herättänyt huolta, sillä se sijaitsee maanpuolustuksen kannalta strategisesti keskeisellä paikalla.

Tilaajille
Venäjä-yhteyksistään tunnettu liikemies Kai Paananen myöntää toimineensa eteläkarjalalaisen Luumäen motellin rahoittajana.

Venäjä-yhteyksistään tunnettu liikemies Kai Paananen myöntää toimineensa eteläkarjalalaisen Luumäen motellin rahoittajana. Kuva: Marko Sorsa, Vesa Moilanen
Kuuntele juttu
Outi Salovaara HS

1.7. 18:05
Lue tiivistelmä

Kai Paananen myöntää rahoittaneensa tappiollista Hotelli Salpaa salaa miljoonilla euroilla.

Paanasen mukaan hänen ystävänsä Vesa Kourula tarvitsi pääomaa potentiaalisen liiketoiminnan kehittämiseen.
Näytä lisää

Venäjä-yhteyksistään tunnettu liikemies Kai Paananen myöntää HS:lle toimineensa eteläkarjalalaisen ”kuolleen miehen motellin” rahoittajana. Hän perustelee salattua miljoonarahoitusta tappiolliselle eteläkarjalaiselle motellille auttamishalulla.

HS tavoitti Paanasen sähköpostitse kommentoimaan Hotelli Salpa -nimellä nykyisin toimivan majapaikan kohtaloa.

Hotellin tilanne on herättänyt huolta, sillä se sijaitsee maanpuolustuksen kannalta strategisesti keskeisellä paikalla. Ihmetystä on herättänyt se, miten raskaasti tappiollinen hotelli voi jatkaa toimintaansa vuodesta toiseen.

Todelliseksi omistajaksi on jo aiemmin epäilty Yhdysvaltain pakotelistalla olevaa Kai Paanasta. Hän on pitkään ollut presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin kuuluvan oligarkin Gennadi Timtšenkon läheinen kumppani.

Paananen kertoo hoitaneensa motellille rahoitusta ystävänsä pyynnöstä.

”Ystäväni ja vanha liikekumppani Vesa Kourula tarvitsi pääomaa potentiaalisen liiketoiminnan, historiallisen motellin/hotellin kehittämiseen”, hän viestittää sähköpostitse.

Paanasen mukaan Kourulalla oli ollut visio aiemmin Luumäen motellina tunnetun paikan liiketoiminnasta, ja hän oli esitellyt Paanaselle perusteelliset ja tarkat motellin laajennus- ja muut suunnitelmat.

HS kertoi laajassa Kuolleen miehen motelli -artikkelissaan tammikuussa, että 72-vuotiaana hotellin omistajaksi vuonna 2016 tullut Kourula oli omaisten mukaan bulvaani, jolla ei olisi itsellään ollut varaa ostaa tai pyörittää hotellia.

Luumäen motelli avautui Hotelli Salpana uudelleen remontin jälkeen kesällä 2017.

Vanha motelli jatkaa edelleen raskaasti tappiollista toimintaansa, vaikka ainoaksi omistajaksi merkitty Kourula kuoli helmikuussa 2023.

Hotelli Salpan nykyinen johto on kiistänyt kaikki yhteydet Kai Paanaseen tai ei ole kommentoinut niitä.

Todiste Paanasen osallisuudesta hotellin rahoittamiseen saatiin kesäkuussa 2024 hotellin kiinteistöyhtiön konkurssin yhteydessä.

HS kertoi 21. kesäkuuta, että konkurssipesän suurin velkoja on Paanasen Viroon perustama Double Ten Trading -yhtiö (DTT) noin 4,5 miljoonalla eurolla.

Paananen siirsi DTT:n vuonna 2018 yhteistyökumppaninsa Mauri Kosken nimiin, joka vaihtoi yhtiön nimen Makos Groupiksi.

Paananen sanoo HS:lle olleensa mukana hotellihankkeessa 2015–2017, jolloin alueen matkailubisnes näytti hänestä lupaavalta.

”Tuohon aikaan Luumäki oli kehittyvä turismin kohde.”

Vesa Kourula ennakoi itse Etelä-Saimaa-lehden haastattelussa joulukuussa 2015, että Paanasen SET-öljynvälitysyhtiö oli mahdollisesti tulossa hotellin rahoittajaksi.

Paanasen tai tämän yhtiöiden nimeä ei kuitenkaan ollut missään virallisissa papereissa. Helsingin Sanomien haastattelema Hotelli Salpan entinen työntekijä sanoo, että heitä kiellettiin mainitsemasta Paanasen nimeä.

”Kuitenkin Paananen toi moottoripyöränsäkin ravintolasalin koristeeksi ja kävi itse ravintolassa venäläisten vieraiden kanssa”, sanoo nimettömänä pysyttelevä ex-työntekijä.

Hotelli Salpan kiinteistö- ja liiketoimintayhtiöiden hallituksen ainoa jäsen Vesa Kourulan lisäksi oli Timo Lukin, joka on Kai Paanasen työntekijä pitkältä ajalta. Lukin ei ole halunnut kommentoida asemaansa toimittajille, eikä hän nytkään halunnut tehdä sitä.

Ex-työntekijä sanoo, että Lukinilla oli valtuuksia esimerkiksi tehdä hotellin hankintoja. Ex-työntekijän HS:lle esittämät dokumentit osoittavat, että hotellin asioita hoitaessaan Lukin ilmoitti osoitteekseen Paanasen SET-yhtiön osoitteen Lappeenrannassa.

Paananen kuitenkin sanoo, että Lukin ei valvonut rahoittajan etua motelliyhtiöissä, vaan oli Kourulan palkkaama.

Hotelli Salpan toiminta oli entisen työntekijän mukaan avautumisen jälkeen vuonna 2017 sekavaa. Esimerkiksi siivoojia ei ollut, vaan vastaanottohenkilökunnan oletettiin siivoavan huoneet muun työn ohessa.

Vaikka Paanasella ei ollut virallista yhteyttä Hotelli Salpaan, hänen roolinsa toiminnan taustalla oli julkinen salaisuus.

Luumäen kunnanjohtajana vuosina 2012–2020 ollut Anne Ukkonen sanoo, että hotellin yhteydenpidon kuntaan hoiti Vesa Kourula. Paanasen nimi kuitenkin tuli esille epävirallisesti.

”Hänen nimensä on kyllä tuttu. Kuulin näitä huhupuheita, ja Paanasen nimi välähteli silloin tällöin, mutta en ole koskaan henkilökohtaisesti tavannut häntä”, sanoo Ukkonen.

Nykyisin Kouvolassa työskentelevä mutta edelleen Luumäellä asuva Ukkonen sanoo seuranneensa kuntalaisena huolestuneena uutisia hotellin omistusjärjestelyistä ja talousvaikeuksista.

Kun taustalla on pakotelistalla oleva henkilö, rahoitus ja sen lähteet herättävät Ukkosen mukaan kysymyksiä.

Helsinkiläiselle kokille ja ravintola-alan yrittäjälle Henrik Poulsenille Paanasen yhteys Hotelli Salpaan oli itsestään selvä.

Poulsen oli vuonna 2017 konsulttina laatimassa uudelleen avautuneelle majapaikalle ravintolakonseptia ja ruokalistaa. Poulsenin pyysivät konsultiksi ravintoloitsija Teemu Kaukonen ja Virossa pitkään vaikuttanut Juha Hämäläinen.

Kaukonen oli Poulsenin pitkäaikainen ravintoloitsijatuttava, joka käynnistysvaiheessa vastasi Hotelli Salpan ravintolatoiminnasta. Poulsen oli tehnyt Kaukosen kanssa yhteistyötä myös Helsingin Hartwall Areenan ravintolaliiketoiminnassa. Areena on EU:n ja Yhdysvaltain pakotteiden piirissä olevien Timtšenkon ja toisen Putinin sisäpiiriläisen, Roman Rotenbergin, omistuksessa.

Hämäläinen puolestaan on ollut useissa Kai Paanasen yhtiöissä hallituksen jäsenenä ja myös alusta pitäen Paanasen perustaman DTT:n hallituksessa.

”Minulle ainakaan ei ollut epäselvää, että Kai Paananen on ollut mukana, koska sekä Kaukonen että Hämäläinen tekivät hyvin vahvasti hänelle töitä. Omistuksista en kuitenkaan tiedä mitään”, sanoo Poulsen.

HS ei tavoittanut Kaukosta tai Hämäläistä kommenttia varten.

Miksi ihmeessä Kai Paananen halusi salata yhtiönsä roolin motellin rahoittajana?

”Näissä olosuhteissa on ollut paljon väärien tietojen levittämistä ja mielikuvien rakentamista. Venäjä-yhteys nähdään sielläkin, missä sitä ei ole”, selittää Paananen HS:lle.

Venäläistä rahaa tai rahoittajia ei hänen mukaansa ole ollut mukana.

”Ei ole, eikä ole ollut ikinä.”

Paananen väittää myös olevansa tietämätön DTT:n yhtiön toiminnasta ja rahoittajista vuoden 2017 jälkeen.

”Siihen asti yhtiön varat olivat peräisin laillisesta liiketoiminnasta, joka ei ole peräisin tai liittynyt Venäjään.”

Moottoripyöräilyä harrastanut Paananen kiistää HS:lle, että ravintolasalissa oleva noin 10 000 euron arvoinen tuunattu Harley Davidson kuuluisi hänelle. Venäläiset, joiden kanssa liikemies nähtiin motellilla, ovat Paanasen mukaan olleet hänen venäläiset appivanhempansa.

Paananen sanoo, ettei hänellä myöskään ole ”mitään tietoa” ohjeistuksesta, jonka mukaan hänen nimeään ei olisi saanut mainita Hotelli Salpan yhteydessä.

Paananen sanoo toivovansa, että hotellille löytyy jatkaja. Hän kuitenkin sanoo, ettei hotelli tai sen konkurssiyhtiö ole hänelle mitään velkaa, eikä hän ole velkojien joukossa.

Oikaisu 4.7. kello 12.06: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin, Juha Hämäläinen ei ole asianajaja.
 
Pystyiskö tätä alustaa hyödyntämään ”kuka kukin on” -hakemiston luomiseksi, näkökulmasta ”todennäköiset riippuvuudet ulkopuolisiin toimijoihin” ja teot jotka tätä todistaa? Ei kyllä pysy mielessä näiden tyyppien nimet ja vaikea saada mistään vahvistus asialle.
 
Onko tämä tärkeä tiedoite ollut jo täällä?

Johan Z Bäckman

1 t ·
Olen erittäin kiitollinen Venäjän presidentti Vladimir Putinille hänen tänään minulle presidentin ukaasilla no. 900 myöntämästään Venäjän kansalaisuudesta. Olen myös erittäin kiitollinen Karjalan Tasavallan päämiehelle Artur Parfentšikoville, sekä kaikille venäläisille kollegoille, ystäville ja tuttaville. On hienoa olla Voittajien puolella ja Suuren Venäjän kansalainen!
Nyt eikun kuittaamaan isot allekirjoituspalkkiot ja luomaan uutta Suurzenäjää! Mieluummin tietysti pakkovärvättynä.
 

Nyt se on virallista: ”Kohudosentti” Johan Bäckman on Venäjän kansalainen​

Johan Bäckman on yksi viidestätoista ihmisestä, jolle kansalaisuus on myönnetty Vladimir Putinin vahvistamana.

Kustantaja ja dosentti Johan Bäckman on saanut Venäjän kansalaisuuden. Asiasta käy ilmi Venäjän valtionhallinnon virallisten asiakirjojen sivustolta. Bäckman on yksi viidestätoista ihmisestä, joille kansalaisuus on myönnetty presidentti Vladimir Putinin vahvistamana maanantaina 21. lokakuuta.

Bäckman on joukon ainoa suomalainen. Muut kansalaisuuden saaneet ovat esimerkiksi Perusta, Libanonista, Armeniasta, Brasiliasta, Australiasta ja Yhdysvalloista.

Monet venäläismediat nostivat otsikoihinsa, että Yhdysvalloista ”paennut” mies sai Putinilta kansalaisuuden. Karjalan alueen ”tietotoimisto” RK teki kuitenkin oman uutisen nimenomaan Bäckmanista. RK kutsuu miestä ”ihmisoikeusaktivistiksi”, jonka kustantamo on julkaissut petroskoilaisen historioitsija Sergei Veriginin kirjoja talvisodasta sekä ”suomalaisten sotilaiden teoista Karjalassa suuren isänmaallisen sodan aikana”.

Suomessa Bäckman on oikeussosiologian ja kriminologia dosentti ja valtiotieteen tohtori, joka väitteli Helsingin yliopistosta aiheenaan itämafia. Hän esitti, ettei idästä kohdistu Suomeen minkäänlaista järjestäytynyttä rikollisuutta, vaan kyseessä oli pahantahtoisen median luoma uhkakuva.

Bäckman on perustanut erilaisia yhdistyksiä tarkoituksenaan erehdyttää ulkopolitiikan tekijöitä, mediaa ja yleisöä esimerkiksi olettamaan omia yhdistyksiään EU:n hybridiuhkien torjuntakeskukseksi, Journalistiliitoksi sekä vuosia sitten myös Itä-Ukrainassa Venäjän tuella toimineiden nukketasavaltojen Donetskin ja Luhanskin viralliseksi lähetystöksi. Bäckman on harjoittanut myös kustannustoimintaa ja julkaissut monia Kremlille myönteisiä propagandanimikkeitä.

Bäckman on tuomittu vuonna 2022 kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen yhden suomalaisen toimittajan vainoamisesta.
 
Nyt eikun kuittaamaan isot allekirjoituspalkkiot ja luomaan uutta Suurzenäjää! Mieluummin tietysti pakkovärvättynä.
Dosentti ei ole liian vanha täyttämään kansalaisvelvollisuuttaan eli sinne vaan myllyyn.

 
Kenraali evp. Vehviläinen on pitkän tauon jälkeen intoutunut kirjoittamaan blogiaan. Eihän länsi taaskaan mahda Venäjän mahdille mitään, koska vanjan ydinaseet ja muut wunderwaffet. Ja Suomelta Nato-päätös oli hätäinen ja turha.



Venäjällä on ylivoima taktisten ydinaseiden määrässä ja käytettävyydessä, on tosiasia. Se on rehellisesti tunnustettava ja osattava tehdä oikeita johtopäätöksiä tilanteen vaikutuksista kansainväliseen turvallisuuteen.
 
Back
Top