Tornit, myytit ja legendat

Hejsan

Alokas
BAN
Imagine kirjoitti:
juhapar kirjoitti:
Hejsan kirjoitti:
Nyt mä muistan toiseen, se oli 70 luvulla ja NL presidentti oli käymässä Suomessa, (ja kaikki tietää että Suomi ei osanut niin paljon englantia silloin:D) niin oltiin sanonut hallitukselle että sanoa kun NL presidentti tulle "How are you" ja yks Suomen hallituksesta sanoo "Who are you" :D

Olisko tuo ns. Tankero elikäs vitsi ministeri Karjalaisen huonosta kielitaidosta?
Taisi olla. Karjalaisen huono kielitaito muuten osaksi johtui siitä että kuuroutui pahasti sodassa. Muuten oli fiksu mies. Luokkansa priimus kun ylioppilaaksi luki. Oma enoni kun sattui olemaan se toiseksi paras samalta luokalta Mikkelissä. :a-smiley:
Sellaisen muistan että Suomalainen upseeriporukka oli vastaanottanut ulkomaisen vierailijaporukan 70-luvun lopussa lämpimästi. Kun nostettiin tervetuliaismaljat sanottiin "Up Your´s". :shy:

Joo lujin että hän tuli vain 67 vuotta.
Taisi olla viinahammas kipiä:(
 

Iskumies

Korpraali
Myös varusmiehistä liikkuu mitä kummallisimpia huhuja.
Esim tämä kaveri joka ei ollut halunnut palvella yli 6kk, oli pällitestin koittaessa vastannut seuraavasti:

Tunnetko olevasi hevonen? Kyllä
Mistä asti: Varsasta asti.

Ja nämä kaverit jotka kaikki vapaa-ajat kuluttivat kulkien ympäri kassua hokien: Ei löydy, ei löydy. Vapautuspaperi kourassa sitten kassun portilla: Nyt löytyi.
 

Döödihärry

Alikersantti
Mitä aikanaan omaa saapumiserääni jälkiviisaana tarkastelin, täytyy todeta että sinne mahtui tosiaan ikäluokan koko kirjo. Siinä sitten kun alkoi tst-psv -koulutus, niin ensimmäisellä oppitunnilla komppanian päällikkö kertoi että taistelupanssarivaunuosastoon on valittu koko prikaatin mosista soveltuvimmat. Mielenkiintoista vain olisi tietää millaista sakkia muualle "valikoitui"...huh.
 

koponen

Kenraali
Mites se kaveri jonka pitää saada siniset aamupillerit tai tarvitaan kahdeksan alikessua päälle läjään että rauhoittuu...

(Se oli muuten samassa saapumiserässä perusyksikössäni, pohjalainen alaikäinen vapaaehtoinen ja ne pillerit olivat valkoisia... Eikä niitä alikkeja tarvittu kuin kolme...)
 

Ana Kango

Korpraali
JSP kirjoitti:
Joku tietty kapiainen oli ampunut pistoolilla ruokalan kattoon pitäessään kuria yllä. Oisko ollut viellä sama kapiainen ylenemiskiellossa kun oli simputtanut varusmiehiä niin että joku olisi vakavavasti loukkaantunut tai kuollut.

Museo kirjoitti:
Samaan sarjaan kuuluu suossa hengittäminen rynkyn piipun kautta, mielettömät cooperitulokset nasse päässä, lyhtypylväät täynnä sissilukossa olevia jonkun aselajin edustajia, sulkeisten järjestäminen katolla, toimistokäyttäytymisen harjoittelu skapparin koiran kanssa, jonkun persoonallisen komentajan (esim. kenraali Ehrnrooth) puhelinsoitot päivystäjälle, reikä katossa kertomassa varusmiehen itsemurhasta, poistuttaminen jäiseen veteen tai rakennuksen yli, porojen ajaminen tahallaan tykistökeskitykseen korvausten saamiseksi, porojen ampuminen sergeillä ja vemppojen kaivamat porojen joukkohaudat.

Tai mistä sen tietää mikä noista on tottakin!

Vastaavista tarinoista liikkui "varmaa tietoa" ainakin Säkylässä 2000-luvun puolivälissä. Tarinan mukaan eräs vartiopäällikkö oli ensin ajanut muonituskeskuksen rappuset ylös ja lopulta sisään asti moottorikelkalla, jonka jälkeen oli ampunut pistoolilla kattoon. Luodinreikäkin oli kuulemma edelleen katossa. Syy vartiopäällikön tunteen purkaukseen oli ollut liian kovaa hälyä pitävät varusmiehet.

Toisen tarinan mukaan prikaatin kantahenkilökuntaan kuuluva luutnatti oli leirillä todellakin kaivautunut suohon piiloon ja hengittänyt kaasumännän suojaputken läpi. Ideana oli kuulemma puhdas piilon leikkiminen, jossa varusmiehille oli annettu tehtäväksi ko. luutnantin etsiminen. :uzi:

Luonnollisesti silloin näitä tarinoita pidettiin täytenä totena ja ne olivat aina tapahtuneet edellisen saapumiserän varusmiehille. :a-grin:
 

winsu

Kapteeni
Se Säkylän luolahan oli ainakin 10 kerroksinen ja ulottui lähimmälle lentokentälle asti.

Siellä sitten oli satoja präniköitä paseja riveissä, kriisi- ajan komentokeskus hallitukselle, suomen salaisella sopimuksella ostetut ylimääräiset hornetit, Suomen ydinasearsenaali ja jopa vieraan älyllisen lajin lentovehkeitä.

Yksikään varusmies ei kuulemma ollut koskaan päässyt luolassa käymään, niin salainen se oli. Ne ilmanvaihtotötsät mitä siinä asfalttitieltä näkyi oli kuulemma varustettu uusimmilla high- tech laser/infrapunatunnistimilla. Vartiopäällikön patukka oli hanurissa, ennenkuin ehti edes päätä sisälle yrittämään.

(Nojoo, jo silloin -02 järki sanoi ettei noita juttuja kannattanut ottaa todesta. Oli siellä oikeasti päässyt jokunen varusmieskin käymään.)
 

fg47

Alokas
Moi!
Kyll toi ekalla sivulla oleva Mårtenssonin ennätys pitää paikkansa,luultavasti vieläkin
voimassa?
Sähkötk:ssa oli sot.mest joka oli käynny legioonan,aika tiukka ukko siihen asti ku vanhoilla päivillä pamahti uskoon.
Kirja nimeltä tukikärpästen tanssi kertoo ko. miehestä,on vaan vähä liikaa jesse on jees painotteinen.
 

HaBa

Kersantti
baikal kirjoitti:
Vihollisen tankki, joka saatuaan kill-hitin kääntää automaattisesti tykin "syyllistä" kohti ja tyhjentää a-tarvikkeet ampuen.

Tuota kertoi joku kapiukko mullekin joskus ehkä 90-luvun aikana tosinaamalla. Irakissa nähtiin tosin, että kill-hitin jälkeen vaunu lähinnä räjähtää.

Taitavat nykyvaunut osata jo poimia LEM:in ja ehkäpä peräti antaa suunnan tai suunnata tornin? Jospa tämä on tästä ideasta "jalostunut"?

Toisaalta palvelusajalta muistaa sen, että juttuja edes hieman värittämällä niistä tulee aivan uskomattomia, koska kyllä ne melkosen uskomattomia olivat jo silloin. Kakskymppinen poika on uskomattoman nerokas, kun kiusanteosta on kyse.. :D
 

Bodyguard

Kenraali
JSP kirjoitti:
Joku tietty kapiainen oli ampunut pistoolilla ruokalan kattoon pitäessään kuria yllä. Oisko ollut viellä sama kapiainen ylenemiskiellossa kun oli simputtanut varusmiehiä niin että joku olisi vakavavasti loukkaantunut tai kuollut.

Tämä oli tuttu juttu jo 70-luvulla Sandiksessa. Kyseessä ehkäpä Sandiksen "kuuluisin" kapiainen, ainakin tuohon aikaan. Toi simputuslegenda oli semmoinen, että varusmies oli heittäytynyt syöksyn jälkeen pienen kannon päälle ja ko. kapiainen olisi survaissut saappaalla takalistoon ja sanonut " perse maahan" tms.

Aikanaan niitä luodinjälkiä yritettiin katsella sieltä ruokalan katosta, mutta eihän me niitä sieltä nähty.

Ko. henkilöä vähän "pelkäsivät" myös muutkin kapiaiset arvosta riippumatta. Sen verran nuo legendat vaikuttivat, että muistan yhden anekdootin intistä. Sandiksessa oli PV:n ampumamestaruuskilpailut ja mehän sitten olimme erilaisissa toimitsijatehtävissä. Yks tupakaveri oli vahtimassa ampumasuojan keskellä olevaa ovea, ammunnan aikana ei ketään saanut päästää siitä sisään. Yks vieras eversti yritti mennä ja kaveri ei päästänyt. Hetki tämän jälkeen edellä mainittu legendaherra ( oli Sandiksessa ampumaratojen hoitaja tuolloin ) marssi paikalle. Kaveri ei uskaltanut sanoa tälle mitään vaan päästi sisään. Eversti näki sen ja oli ihmeissään. Sanomistahan siitä tuli jälkeenpäin.
 

pstsika

Haukka
Meillä kiersi jokunen viikko ennen kotiutusta huhu siitä, että tulevan saapumiserän palvelusajat olisivat 8/11. Olivat jotkut ottaneet tuon huhun ihan tosissaan, mutta eivät oikein osanneet kertoa syytä sille, että tuosta ei ollut kouluttajien toimesta mainittu sanallakaan saati median.
Ei muuttunut miehistön palvelusaika sitten pidemmäksi.


Eräs melkoisen hyvin tuntemani ihminen on kertonut tuon ruokalan kattoon ampumisen tapahtuneen -70 luvulla.
Kertoi jopa ampujan nimen ja sotilasarvon. Kyseinen mies oli ollut kertojan patterissa ylivääpelin arvoisena ja kertoja oli itse ollut paikalla tuon laukauksen aikana.
Tornari tai ei, kyllähän noilla monesti on joku todellisuuspohja. Kyseisestä ylivääpelistä olen kuullut pari muutakin juttua. Viimeisenä iltana hän oli lähtenyt viemään 8 selvin päin olevaa kokelasta putkaan ”niskoittelun” takia, mutta putkareissu oli jäänyt kesken patterin päällikön puututtua tilanteeseen.
 
Top