TS: Miehittämättömät lentokoneet valvomaan rajoille

Peiper

Majuri
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/11/1424285/ts-miehittamattomat-lentokoneet-valvomaan-rajoille

Rajavartiolaitos ja puolustusvoimat suunnittelevat kymmenien miehittämättömien lentokoneiden ostamista, kirjoittaa Turun Sanomat.

Rajavartiolaitos harkitsee useiden erityyppisten koneiden hankintaa, koska valvottavat raja-alueet ovat erilaisia. Lehden mukaan poissa laskuista ovat vain suurimmat UAV-luokat. Pienimmätkin alukset maksavat kymmeniä tuhansia euroja.

Puolustusvoimat puolestaan hankkii mini-UAV-luokan lennokkeja maavoimien pataljoonien käyttöön. Hankinnalla paikataan toimintakykyä, joka heikkenee jalkaväkimiinojen poistamisen vuoksi.

- Hankintamääristä en voi puhua mitään, mutta sen voin sanoa, että hankinta tulee olemaan huomattava, hallitusneuvos Jouko Tuloisela puolustusministeriöstä sanoo Turun Sanomille.

Puolustusvoimat aikoo hankkia koneet ensi keväänä ja rajavartiolaitos vuonna 2013.

(MTV3 - STT)
 
Hieman ihmetyttää tuo median kohkaaminen kustannuksista, että ihan kymmeniä tuhansia per värkki. Paperilennokkejako sitten kuviteltiin hankittavan?

Maksaahan yksittäisen rajavartijankin palkkakulut kymmeniä tuhansia per vuosi. Jos lennokilla saadaan korvattua maastoon lähetettävästä partiosta ainakin toinen rajavartijan palkka ja vielä koirankin kulut, niin äkkiähän siinä ollaan jo plussan puolella.

Kyllä ne työkalut muutoinkin maksavat. Jopa tavalliset henkilöautot maksavat pari-kolmekymmentä tonnia kappaleelta ja tällaiset erikoisvarustellut maija-tyyppiset partioautot jotain 70-80 tonnia:

RVL_auto.jpg
 
Back
Top