Tulenteko vehkeet.

Second

Eversti
Mitä tulentekovähkeitä foorumilta löytyy? Itse ostin tuossa tulitikkujen ja sytkärin kaveriksi Savotan tulukset, jotka on käsittääkseni sama tuote kuin Ruotsalainen Light My Fire. En tiedä onko se ihan jotakin pehmyttä metallia ja kovaa metallia, vai onko kyseessä jonkin sortin magnesium seos. 3000 asteeseen kuumuu kipinät ja näyttävät rätisevän tulessa. Eli kenties magnesiumia? En tiedä ja mikään lähde ei kerro mitä se on.

Ihan jees pelit, ja pieni kuiva tuohen ohuin kerros suikaloituna syttyy aika helposti (noin 10 raapaisua). Aika helppokäyttöinenkin kunhan netsitä kävin katselemassa vähän opetusmateriaalia. Mukana tulee myös ilmeisesti sytytyspaloja sekä ilmeisesti taulan korviketta. Tuon taulan korvikkeen koostumuksesta en tiedä mutta sen on kuin normaalia vanua.

Nuo alleviivauskset sen vuoksi että mukana ei toimiteta minkään sortin ohjeistusta. Eli ilman muista lähteistä tapahtuvaa muutaman minuutin kurssitusta voipi jäädä tulet sytyttämättä... Tai ainakin siitä voi olla kohtuullisen paljon harmia ja mielipahaa ensi alkuun.

Minut yllätti vehkeen helppokäyttöisyys (siis sen netin pikakurssituksen jälkeen) ja nyt noin parin viikon ajan olen sytytellyt takka- ja uunipuut tuleen tuolla ja homma alkaa kuivilla puilla sisätiloissa sujumaan helposti. Juu-juu, tuuli, ja sade ja märät puut sekä tietysti säkki pimeä yö. Tiedän että harjoittelua vielä on :a-tongue:

Tuossa tuo paketti. Tai no itse ostin tuon toisesta liikkestä ja välineistö on metallisessa rasiassa.

http://www.varuste.net/tuotetiedot2.asp?_prodid=18517&nimi=Savotta+Tulukset+ja+commando-saha
 
Paalikaupalla tavallisia ja pitkiä tikkuja. Steariiniin kastettuja ja filmipurkkiin pakattuja tikkuja. Muutama kaasusytkäri. "Turbosytkäreitä" eli pistoliekkikaasusytyttimiä pari. Bensasytkäri. Tulukset m/saamelaissodat. Sähköhehkuja / kipinäkärkiä. Paracordia ja keppejä... Niin, ja jossain romulassa on separaattorin koneisto - ääritehokas kitkasytytin akselin päässä!
 
Se metalli siinä tikussa on muuten ferrocium seosta.

Samoin kuin Koposella paitsi tota separaattoria ei ole. Sen sijaan sitten löytyy Gerber StrikeForce, magnesiumtulukset, pietsoja, hitsarin kipinä ja EverLast Match (
), suurennuslaseja, parabolinen peili, tulimäntä, ukontulukset ( http://tuluskivi.suntuubi.com/?cat=12 ), sitten noita kemikaaleja jotka saa syttymään keskenään sotkemalla: sokeria, kaliumpermanganaattia, ammoniumnitraattia ja sinkkiä, natriumkloraattia, asetonia ja erilaisia happoja (älä edes harkitse kokeilevasi, jos et tiedä mitä ja miten sekoitat).

Sitten erimoisia sytykkeitä on vino pino sytytyspaloista parafinoituun paperiin ja mayadustista munakennoihin, taulasta hiillytetyyn kankaseen ja tamppooneihin, trioksaanista, heksamiiniin ja geeleihin, pumpulista ja vaseliinista pesukoneen nöyhtään.

Kaikista oon youtubessa nähny videoita osa tosin erinimillä. Kaikenmoista on nurkkiin kertynyt ja tullut opeteltua käyttämään. Yleensä kuitenkin mukana kulkee tulitikut ja sytykkeet hankitaan paikan päältä ja toi tulimäntä on usein taskussa.

Edit: Piti oikein kurkistaa kaappiin ja täydentää listaa ja lisätä linkit noihin mitkä on varmaan oudompia useimmille.
 
Last edited by a moderator:
noska kirjoitti:
Se metalli siinä tikussa on muuten ferrocium seosta.
Korjataan nyt sen verran että kyseessä on ferrocerium-sekoite eli seos raudasta, mischmetallista ja magnesiumista. Se sisältää seuraavia alkuaineita:
rauta: 19%
cerium: 38%
lantaani: 22%
neodyymi: 4%
praseodyymi: 4%
magnesium: 4%
 
Eli aineita on ehkä enemmän kuin normaalissa hiiliraudassa. :a-shocked:

Kuinkas kun tuollaisen puikon nakkaa sitten sinne nuotioon? Vahingossa toki. Olisiko syytä ottaa jalat alle ja rynnätä ainakin 10 metrin päähän? Sen verran hyvin tuntuu rätisevän ja pomppivankin tulessa ne pienet hippusetkin.
 
oon kerran pudottanut. Hyvin ehti nostaa sen sieltä pois eikä mitenkään kipinöinyt. Eikä menettänyt ominaisuuksiaan niin kuin hiiliteräksiselle tulusraudalle saattaa käydä. Tosin en sitten tiedä jos putoaa sillä tavalla sinne, ettei saa pois vaan on pidempään tulen armoilla.

Niin se muovi osa kyllä siitä suli aika totaalisesti. Tein uuden kädensijan puusta.
 
Uppia.

Silvan kaasusytytin. Tähän asti olen tyytyväinen tuohon. Toimii myös merellä, jossa on 17 m/s tuulta. Kovalla pakkasella on vähän rutissut, mutta jos lämmittelee sytyttimen eka käsissä niin toimii.

Muutama Zippo. Pakkaskestävyys hyvä, mutta tarvitsee kerran viikossa tankata. Toimii myös tuulella.

Tulitikkuja eripituisina. Jos rikkipään kastaa kevyesti suussa ja suojaa tulta käsillä vieden tulitikun ”alakautta” kouran peittoon, niin toimii aika kovalla tuulella. Ainakin sen verran, että tupakan saa sytytetyksi.

Kasa halpoja kaasusytyttimiä. Mm. BIC, Colt tms. Huono toimintavarmuus yleisesti ottaen. Eivät toimi kovalla tuulella ja nikottelevat pakkasella ellei lämmitä käsissä.

Tulukset. Opettelu kesken. Onneksi on helpompiakin tapoja tehdä tulet.
 
PUHEENAIHE
Suomessa kehitettiin liekitön sytkäri: Toimii myrskytuulessa ja missä asennossa tahansa


Uusi suomalainen plasmasytytin toimii usb-laturilla varattavalla akulla.

Plasmasytytin on liekitön, turvallinen ja ympäristöystävällinen. Liekki on korvattu patentoidulla 1 100-asteisella plasmakaarella, joka muodostuu sytyttimen napojen väliin.

Liekittömyyden ansiosta sytytintä voi käyttää missä asennossa tahansa. Plasmakaari on myös säänkestävä eikä sitä häiritse myrskytuuli, sade tai pakkanen.

Kaari-tuoteperheen kolme erikokoista sytytintä on suunniteltu kaupunki-, koti- ja retkikäyttöön.
http://www.helsinginuutiset.fi/arti...kari-toimii-myrskytuulessa-ja-missa-asennossa

http://www.kaarilighters.com/kaari-shop/soihtu-plasmasytyttimet
 

"Suomessa kehitettiin" on kyllä kusetusta. Näyttäisivät olevan samoja halpoja kiinalaisia sähkökaarisytkäreitä mitä nettikaupat pullollaan. Hinnat alkaen 10 euroa, jos ei haittaa että takuun kanssa voi olla hintsua.. :)


trump_black_ops_lit_grande.png
 
Viimeksi muokattu:
Edistyksellisin

KAARI Plasmasytyttimet ovat valmistettu patentin kehittäjän toimesta.

Kotimainen

KAARI plasmasytyttimillä on suomalainen design ja suomalaisuuteen kuuluva korkea laatu

Tulevaisuus

Ulkomaiset patentit, kotimainen design. Eli suomalaista lienee vain se miltä sytkärit näyttävät.
 
Sytykkeet: 1. Muovipussi. 2. Muovipussiin vessapaperirullia. 3. Taikajimiä/sytytysnestettä/maabensiiniä/tavallista bensaa/valopetrolia/lentopetrolia yms. 4. Pussi kiinni ja hautumaan.

Sieltä sitten noukkii yhden kerrallaan käyttöön.

Ihan tavallinen ruokaöljy paperiin imeytettynä palaa myös iloisesti. :cool:
 
Lähetin viestin Kaarilighters;lle (että "Suomessa kehitettiin " taitaa olla kusetus) ja sain vastauksen.

Viittaat viestilläsi varmaankin Helsingin Uutisten tekemään uutiseen aiheesta?
Lehdistötiedotteemme, joka löytyy myös Facebook sivuiltamme ei ole mainittu meidän kehittäneen tuotetta "tyhjästä".
Helsingin Uutiset ovat otsikoineet uutisen tavalla, joka sai meidätkin täällä hieman hymähtelemään. :)

Se ei poista kuitenkaan sitä tosiasiaa, että olemme olleet vahvisti mukana designin teossa niin tuotteen kuin myyntipakkaustenkin osalta sekä tehneet ja hakeneet tuotteelle asiankuuluvat sertifikaatit, että sytyttimiä tässä muodossa suomalaisista päivittäistavarakaupoista voidaan kuluttajille edes myydä.
Testasimme ja kävimme läpi myös yli 100 eri plasmasytytinmallia (ja käymme edelleen läpi), joista valikoimme parhaimmat plasmasytyttimet KAARI tuoteperheeseen.

Ostaessasi KAARI tuotteen, voit ainakin olla varma siitä että käsissäsi on laadukas tuote, mutta meidän oma keksintömme se ei ole. :)

Toivottavasti tämä selvensi hieman asiaa.

Terveisin,
Jani
 
Sytykkeet: 1. Muovipussi. 2. Muovipussiin vessapaperirullia. 3. Taikajimiä/sytytysnestettä/maabensiiniä/tavallista bensaa/valopetrolia/lentopetrolia yms. 4. Pussi kiinni ja hautumaan.

Sieltä sitten noukkii yhden kerrallaan käyttöön.

Ihan tavallinen ruokaöljy paperiin imeytettynä palaa myös iloisesti. :cool:

En tunnista taikajimiä soveltuvaksi tähän käyttöön...(Jim Beam)
nämä on ihan toimivia..
https://www.clasohlson.com/fi/Sytyke-Flamax/Pr315374000
 
Moro. En ole näissä tekovehkeissä paljon hifistellyt. Mukana kulkee jokin kaasusytytin, yleensä Bic. Tuo toimii vaikka olisi hetken uinut sen kanssa, toki kuivattelun jälkeen. Yleensä hätävarana on tyhjään filmirullapurkkiin säilötty tikkuaskillinen + raapaisupintaa. Joo, vuonna kivi ja kirves kuvattiin tällaiselle valoherkälle materiaalille, filmille valokuvia. Yksi rulla saattoi käsittää jopa 36kpl otoksia. Sytykkeet olen hamunnut luonnosta.
 
Hmm. Yleisimmin mukana on minigrip/ikeapussiin pakattu tikkuaski ja pari pussitettua parafiinista sytytyspalaa haastavia olosuhteita varten. Ne eivät vie paljoa tilaa. Sytkäri on harvemmin mukana kun en ole enää 22 vuoteen kiskonut norttia. Repussa on mukana myös tikkuja filmipurkissa (a la @samovaari) sekä sytkärin kokoinen kaasupoltin, jolla saa vähän kuumempaa poppasta. Luonnosta löytyy sitten lisää syttötavaraa. Lapset ovat käplineet tulukset yms. hienommat häpsvärkit itselleen, joten ne ovat hakemisessa. 9v paristo ja rautavilla ovat joskus ajaneet asiansa.
 
Colorful-Plastic-Water-proof-Beach-box.jpg_640x640xz.jpg


Filmirullapurkin korvikkeeksi käy varmaan tuollainen beach box. Noita on kahta mallia, tupakkatopan mallinen ja kuvassa näkyvä lieriö. Kiinnikierrettävän lieriömallisen O-rengastiivistys on varmaan parempi noista. Lisäksi tuossa on naru kaulassa kantamista varten (jos vaikka onnistuu repunkin hukkaamaan). Tosin en ole noita viime aikoina kaupoissa nähnyt, tuolla kuitenkin myynnissä hintaan 2,90€:

https://www.matkavaruste.fi/p9019-beach-box-round-pyorea-kotelo-pientavaroille-oranssi-fi.html

Kinder-suklaamunan keltuaista (se muovikotelo, johon lelu on pakattu) olen käyttänyt korvatulppakotelona, käy varmaan muuhunkin.
 
Mulle on riittänyt minigrippiin säillötyt tavalliset tulitikut. Yleensä takin taskussa yks aski. Sitte pari repuissa. Niillä oon pärjänny kaikissa olosuhteissa.

Nuo tulukset vois hankkia.
 
Mulle on riittänyt minigrippiin säillötyt tavalliset tulitikut. Yleensä takin taskussa yks aski. Sitte pari repuissa. Niillä oon pärjänny kaikissa olosuhteissa.

Nuo tulukset vois hankkia.
Sytkäri ja tulitikut aina mukana, matkan luonteesta riippuen sitten onko tulitikut säilötty vähä tarkemmin vai kulkeeko vain taskunpohjalla sytykkeitä en kuljeta kun niitä löytyy täällä meillä aina luonnosta. Toki jos oikeen laiskottaa niin sitte mustangin sytytyspaloja mukaan.
Joskus kuljetin jotaki gerberin puikkoakin mukana ja mielenkiinnosta silläkin sytyttelin mutta johonki kaapin pohjalle sekin jäi kun ei sille koskaan ollu oikiasti tarvetta.
 
Back
Top