Tunnekuohussa ei kannata raivota verkossakaan

Tvälups

Ylipäällikkö
Tunnekuohussa ei kannata raivota verkossakaan
YLE Turku 19.1. klo 09:27


Nettipoliisi Ville Lahti kehottaa nettikirjoittajia lisäämään harkintaansa. Viikonloppuna tapahtunut suden tappo on johtanut osittain rajuunkin kommentointiin internetissä. Myös YLE Turun nettisivuille ja Facebookiin tuli susikeskustelusta lukuisia asiattomia kommentteja.

Vanhempi rikoskonstaapeli ja nettipoliisi Ville Lahti Varsinais-Suomen poliisilaitokselta ymmärtää susiin liittyvän nettikeskustelun vilkkauden, sillä aihe herättää paljon mielipiteitä. Siitä huolimatta hän kehottaa nettikirjoittelijoita miettimään kaksi kertaa ennen kuin tunnekuohun vallassa kirjoittaa nettiin.

- Toivottavasti nettikeskustelu ei johda rikoksiin, kuten laittomiin uhkauksiin. Kannattaisi vähän pureskella omia ajatuksia, ennen kuin kirjoittaa ne nettiin.

Lahti toteaa, että vaikka sananvapauden nimissä voi sanoa paljonkin asioita, pitää nimimerkilläkin kirjoittavan vastattava tarvittaessa sanoistaan. Yleisesti mielipide ei voi olla syynä poliisitutkinnalle, mutta poliisilla on mahdollisuus selvittää kirjoittajan henkilöllisyys jos siihen on tarvetta, muistuttaa Lahti.

Varsinais-Suomen poliisissa työskentelee kolme nettipoliisia. He ovat päivittäin läsnä internetissä muun muassa IRC-galleriassa ja Facebookissa.

- Nettipoliisina en kirjaudu keskustelupalstoille, vaan vinkkien ja erillisten pyyntöjen kautta alamme selvittämään verkkokirjoittelua.
 
Äh, eihän mitään kiinnostavaa luettavaa tulisi koskaan nettiin, jos ei aivoja raastava möyhä valuisi näppäimistön kautta nettiin. Minäkin pysyisin lukupuolella, jos voisi holtittomassa tilassa oksentaa sattumanvaraista kuonaa milloin mistäkin provosoituneena.

Sitä paitsi, ei löydy pilvin pimein loppuun vietyjä prosesseja aiheesta. Tai siis tuomioon johtaneita. Antaa palaa vaan!
 
Onhan se pirkale, kun ei saa enää mielipiteitään ilmaista! Siis mitä kumman poliisivaltiotoimintaa tämä taas on!? Minua jurppii niin paljon, että minä kyllä...

Ja niin edelleen. Se on vaan niin helppoa netissä. Ei sitä kukaan oikeasti pysty hallitsemaan, muut kuin käyttäjät. Laittomat uhkaukset ovat lähinnä huvittavia, mutta ymmärrän senkin, jos urhi moisesta vaivautuu. Pelko on ikävä mielentila, jos siinä pitää elää. Onneksi netissä jää myös jälki käynnistä, ja todistusaineisto uhkauksesta usemmiten hyvinkin konkreettisesti.

Eiköhän se sanomisten ja tekemisten sellainen toteutus, jota ei tarvitse katua jälkikäteen, ole ihan hyvä elämänohje muutenkin. Nottei eletä kuin pellossa.
 
Back
Top