Tunnistusketju

RPG83

Soome Majori
Katsotaan, onko tällaiselle suurempaakin tarvetta. Tunnistaako joku tyypin A) kansallisuuden B) reisikotelossa olevan aseen?

ORD_RB57_NLAW_Urban_Ambush_lg.jpg
 
Nlawilla voisi kyllä ampua sisältäkin, ei ehkä olis niin sniputtajan syöttinä
 
Eikö tuo ole protoversio Saab barracudan valmistamasta, sittemmin latvialaisille joukoille hivenen muokatusta maastokuviosta? Latviallehan kuviota muokattiin REILULLA KÄDELLÄ isommaksi.
1479.jpg


Varustus taas viittaa jonnekkin vuosituhannen alkupuolelle joten arvotaan vastaukseksi kyssäriin a) Ruotsi...
 
On kyllä hirvittävän näköinen tuo alkukuvan maastopuku...
 
Reisikotelosta en erottanut mitään ennenkuin latasin ja zoomasin kuvaa. Silloinkin on vähän perunalla otettu, mutta kantikkaassa rungossa näyttäisi oelvan teleskooppiperän perälevy. Veikkaan, että kyseessä on kranaattipistooli AG36 tai jatkoperäkotelolla varustettu Glock.
 
http://www.armedforces.co.uk/army/listings/l0126.html Tuolla on ainenkin kuva, missä on sotilaalla vastaava varustus päällä.
Tässähän oikein alkaa kaipaamaan sitä tv:stä tuttua CSI zoomia... Ylempi kuva on otettu jossain missä on oikean puolen liikenne käytössä. Ainakin liikennemerkit tien oikealla puolella viittaavat siihen. Sama kaveri noissa kuvissa on. Luulen että kyseessä on saabin promomateriaalista napattu kuva.

Edit: niin no... linkkaamasi kuvan oikeudet omistaa SAAB Bofors kuten siellä sivun alalaidassa lukee.
 
Ruotsalaismallin maiharitki tuossa alemmassa kuvassa
 
Virolainen Pasi - mikä tuon valkoisen kuvion tarkoitus on? Samanlainen on myös Merkavan kyljessä, mutta kyljellään. Onko kyseessä jokin omatunnus? Mikä estää venäläisiä/arabeja maalaamasta vastaavia omiin vaunuihinsa? Entä miksi sitä ei käytetä Suomessa?

attachment.php


Merkava3dKasag001.jpg
 
Eikös tuo noissa Iippojen vaunuissa ole jokin joukkue/ryhmä tunnus?

Se on yksikkö-/omavaunu-tunnus ja samalla komppanian tunnus tuo korpraalin natsa IDF:ssä ja tuo eteenpäin osoittava väkä muistaakseni tarkoitti pataljoonan toista komppaniaa. Joukkuetunnus tms. on hebrealainen kirjain maalattuna tornin taakse. Joskus komentovaunuilla on myös ihan hebreankielinen sana maalattu tornin taakse, eikä pelkkä kirjain (aleph, bet, gimel)

Tässä toinen versio, muistaakseni tuo tarkoittaa 1. komppaniaa ja alaspäin oleva kolmatta. Väkästä käytetään (esim. jenkit Irakissa), koska se on helppo tunnistaa kuuman ilman väreilystä huolimatta aavikolla.

merkava20.jpg
 
Virolainen Pasi - mikä tuon valkoisen kuvion tarkoitus on? Samanlainen on myös Merkavan kyljessä, mutta kyljellään. Onko kyseessä jokin omatunnus? Mikä estää venäläisiä/arabeja maalaamasta vastaavia omiin vaunuihinsa? Entä miksi sitä ei käytetä Suomessa?
Liittouman oma konetunnus/omapuolitunnus joka otettiin käyttöön ensi kerran isossa mittakaavassa GW1/DS:ssa koska liittoumaan kuului kymmeniä maita joilla oli osin täysin samaa kalustoa kun vastapuolellakin. Mitään NATO:n sovittuja omatunnisteita ei haluttu käyttää kun mukana oli niin Varsovan liiton kun Arabimaidenkin armeijoita. Keinoksi keksittiin US Armyn puoluetunnuksena NTC:ssä käyttämä musta väkänen. GW1:n kokemusten perusteella otettiin SFOR:a perustettaessa hyväksi havaittu tunnus käyttöön (nyt valkoisena kun kalusto oli pääsääntöisesti vihreän sävyissä hiekan sijaan). Bosniasta tunnus levisi KFOR:iin ja edelleen esim. NATO:n PFP-kriisinhallintaharjoituksiin ja jopa A-maassa noita nähty vaikka ei ollutkaan operaatiossa käyttöön käsketty tunnus.

Mikä estää muita maalamasta saman tunnuksen? Ei mikään. Käyttöarvoa tuolla on lähinnä kriha operaatioissa jossa tulenavaus kynnys on muutenkin korkeampi. Ei tuo tunnus GW1:ssäkään omilta tappioilta täysin säästänyt.

Suomalaisissa XA:ssa ja Defendereissä nuo väkäset on olleet käytössä ainakin noissa ex-Jugoslavian operaatioissa (valkoisia, mustia ja oranssinsävyisiä ainakin) ja KV-harjoituksissa...onpa näkynyt A-maasta kuvia PS-mersuistakin väkänen konepellillä.

Suomessa on SA-tilanteessa (ja RA-harjoituksissakin) käytössä määrätyt oman puolen tunnistus systeemit vaunuissa joita en nyt tässä todellakaan avaa... ;)

Iipojen systeemi ei liity tähän mitenkään. Tuon systeemin @Sardaukar avasikin hyvin tuossa edellä.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitokset selvityksistä! Tuo avasi asiaa aika hyvin. Militaryphotos.netin mukaan tosin ne eivät tosiaan aina olleet järin hyödyllisiä:

yeap was interesting in Gukf had US officer ask me what the arrows on UK tanks were for?

I had to explain to him HIS chain of command had insisted on them being applied so US forces could recognise coalition vehicles.......obviously the US chain of communication is really efficient.

Linkki threadiin

:D
 
Back
Top