Turkin ja PKK:n sekä muiden kurdiryhmien väliset taistelut

vlad

Respected Leader
Yritin etsiä mutta en löytänyt aiheesta omaa ketjua, kuitenkin Syyriassa ja Irakissa (etenkin ISIS) käynnissä olevien sotatoimien yhteydessä toisinaan esille on noussut Turkissa käynnissä olevat taistelut Turkin hallinnon ja sitä tukevien joukkojen ja kurditaistelijoiden (PKK & co) välillä, joten mielestäni on aiheellista perustaa näillekin sotatoimille oma ketjunsa. Perusteltua tämä on etenkin siksi, koska talven ja kevään aikana taistelut ovat paikoin olleet hyvinkin raskaita ja osa Turkin kurdialueiden kaupungeista muistuttaa jo erehdyttävästi syyrialaisia kaupunkeja, joita on pommitettu ja joissa on taisteltu.

Turkin ja PKK:n välinen yhteenotto on siirtynyt monella tapaa uudelle tasolle, julkaistun videon perusteella PKK:n taistelija pudottaa MANPADSilla Turkin asevoimien helikopterin:


Turkin oman ilmoituksen mukaan helikopteri tuhoutui teknisen vian tähden...

Turkin ja kurdien väliseen sotaan olennaisena osana kuuluvat myös pommi-iskut, joten niistäkin voi koota infoa tähän ketjuun - ne kun kuitenkin ovat osa tämän sodan (vai miksi tätä nyt voikaan kutsua) epäsymmetristä puolta.

Pahoitteluni hiukan kehnosti laadittua avausta tälle ketjulle - ei kovinkaan syvällinen katsaus konfliktin historiaan. Tämä ketju tuli laadittua "vasemmalla kädellä" kaiken kiireen ja infotulvan (etenkin MH17) keskellä.

vlad
 
Tuen kurdien vapaustaistelua sikamaisia turkkilaisia sortajia vastaan! :salut:
 
Tuen kurdien vapaustaistelua sikamaisia turkkilaisia sortajia vastaan! :salut:

Kumpikaan osapuoli tuskin on kasvattanut enkelinsiipiä selkäänsä. Kaikkein kiintoisin piirre tässä otavoinnissa on se, että kurdeja tukee jo yli kahdettakymmenettä vuotta Usa. Vihreä baretti on kouluttanut väkeä väitteiden mukaan jo vuodesta -89 alkaen....mv? Turkkihan kuuluu Natoon. :p
 
Turkin ja PKK:n välinen yhteenotto on siirtynyt monella tapaa uudelle tasolle, julkaistun videon perusteella PKK:n taistelija pudottaa MANPADSilla Turkin asevoimien helikopterin:


Turkin oman ilmoituksen mukaan helikopteri tuhoutui teknisen vian tähden...
Tuo ohjushan on itänaapurimme valmistama Igla... onkohan Venäjä (GRU?) toimittanut PKK:lle niitä, vai ovatko Turkin varastoista varastettuja?
 
Samasta tapauksesta kuin yllä. Linkissä pidempi video.

Turkish Cobra Helicopter Shot Down With Heat Seeking Missile
first published on May 14, 2016 by Will https://www.funker530.com/turkish-cobra-helicopter-shot-down-with-heat-seeking-missile/

ShareTweetA Turkish Cobra attack helicopter has been shot down by PKK militants in southeastern Turkey near the Iraq border on 13 May 2016. The gunship was providing Turkish troops with close air support during a skirmish with the Kurdish rebel group when it was targeted by what appears to be an Igla MANPAD.

cobra.jpg


Before the video surfaced, Turkish military claimed the helicopter crashed due to a technical failure, but as we can see it was an infrared homing surface-to-air missile that brought it down. It’s unclear at this time where the rebel group may have gotten the air defense system or if they have more. Both pilots were killed in the event.
 
Sama video liveleakissa. Lueskelin kommentteja. Väki tuntuu olevan PKK:n puolella vähän kaikkialla.

Embedded media from this media site is no longer available

LiveLeak-dot-com-b08_1463237764-index_1463237754.jpg.resized.jpg
 
Tuo ohjushan on itänaapurimme valmistama Igla... onkohan Venäjä (GRU?) toimittanut PKK:lle niitä, vai ovatko Turkin varastoista varastettuja?

Hiukan ehdin eilen seura tämän tapauksen tiimoilta käytyä keskustelua, kyseessä on ilmeisesti 9K38 Igla (eli SA-18) joita ei viimeaikoina ole nähty alueen sissisotaa ja/tai terrorisotaa käyvillä ryhmillä. Sitä löytyy on ollut Syyrian asevoimien käytössä kuin myös Turkin, mahdollisuus on, että jomman kumman varastoista on päätynyt ohjuksia vääriin käsiin. Mutta Venäjän mahdollista sekaantumista asiaan ei pidä poissulkea, on nimittäin spekuloitu sillä, että Venäjä ryhtyy toimittamaan Turkissa taisteleville kurdiryhmille (pääasiassa PKK) sellaista aseistusta joita niillä ei aiemmin ole ollut käytössään (lähinnä pst-ohjuksia ja MANPADSeja). Jos kyseinen ohjus on Venäjältä ja jos niitä on enemmän alueella PKK:n käsissä, se voi eskaloida taisteluita huomattavasti. Kuuluuko tämä sitten sarjaan Venäjän kostoja Turkin ammuttua venäläiskoneen syksyllä alas?

vlad
 
Tuen kurdien vapaustaistelua sikamaisia turkkilaisia sortajia vastaan!

Tässä asetelmassa minäkin liputan kurdien puolesta, vaikka eivät hekään ihan viattomia ole, mutta olosuhteet ajavat epätoivoisiin tekoihin. Olen jo pitkään pitänyt kokonaisuus huomioiden kurdien asemaa todella kehnona, monta kymmentä miljoonaa kurdia usean valtion alueella ja lähes kaikkialla sorrettuna vähemmistönä. Tietty taustalla on hiukan henkilökohtaisiakin kokemuksia, sellaisia joiden myötä turkkilaiset sun muut näyttäytyvät vieläkin barbaarisemmilta. Työskennellessäni Vantaalla kolleganani oli kurdi (hän oli ehdoton siinä ettei häntä saanut sanoa turkkilaiseksi vaan hän oli kurdi), joka kertoi omasta historiastaan kohtuudella.

Nuorempana hänet oli yritetty pakkovärvätä Turkin asevoimiin, näin turkkilaiset yrittivät hajoittaa kurdien yhtenäisyyttä. Kun hän kieltäytyi, hänet pidätettiin ja heitettiin vankilaan - satojen kilometrien päähän kotiseudulta vankilaan, jossa oli pääasiassa turkkilaisia. Häntä uhkailtiin yli kymmenen vuoden vankeusrangaistuksella mutta samalla vilkutettiin silmien edessä värväystodistusta ja luvattiin, että hän vapautuu hetimmiten kun värväytyy. Oliko hän nyt reilun vuoden verran tässä vankilassa, jossa ei todellakaan pelattu pleikkaa tai nautittu oman sellin rauhasta - kurdina hän oli pohjimmainen.

Lopulta hän allekirjoitti värväyspaperit. 2 vuotta armeijassa, pikaisen koulutuksen jälkeen hänet lähetettiin vuorille Turkin kaakkoisosiin sotimaan kurdeja vastaan. Tai eivät he olleet muuta kuin houkutuslintuja huonolla koulutuksella varustettuna. Rooli oli epäkiitollinen, turkkilaiset eivät piitanneet pätkääkään heidän hengestä, kurdeille he olivat pettureita.

Nyt siellä on Turkilla samat otteet käytössä, tai jos mahdollista niin vieläkin julmemmat.

Kumpikaan osapuoli tuskin on kasvattanut enkelinsiipiä selkäänsä. Kaikkein kiintoisin piirre tässä otavoinnissa on se, että kurdeja tukee jo yli kahdettakymmenettä vuotta Usa. Vihreä baretti on kouluttanut väkeä väitteiden mukaan jo vuodesta -89 alkaen....mv? Turkkihan kuuluu Natoon.

Kysymys kuuluukin, että ovatko oikeita kurdeja, joita tukevat?

En nyt voi ehdottoman varma olla, mutta tuntuisi hiukan oudolta jos tukevat ja kouluttavat PKK:ta - sen sijaan pidän hyvin todennäköisenä, että ovat tukeneet ja kouluttaneet aina 80-lopulta lähtien Irakin pohjoisosissa silloista Saddam Husseinin hallintoa vastaan taistelleita kurdisissejä. He muutenkin tuntuisivat luontevammalta tuen kohteelta, koska vastassa oli Husseinin Irak, jota ei välttämättä enää tuolloin Washingtoninkaan suunnalla suurella tyytyväisyydellä katseltu.

Turkissa taisteleva PKK jakaa ymmärrykseni mukaan marxilaisia ajatuksia, on ainakin aiemmin linjannut itsensä sosialismin kannattajaksi, mistä taasen on seurannut se, että 80- ja 90-luvulla suhteet kurdiryhmiin esim. Irakin puolella olivat viileähköt. Alueellahan on sen seitsemän kurdiryhmää ja nyt Syyrian sodan myötä vielä enemmän, eikä kaikilla välttämättä ole samoja tavoitteita tai ajatuksia yhdestä yhtenäisestä kurdistanista. Joillekin riittää vähäisempikin.

vlad
 
PKK julkaisi toisen videon alas ammutusta turkkilaisesta helikopterista, tällä kertaa MANPADSilla pudotettiin CH-47 Chinook:


PKK:n saldo viimeisen 48 tunnin ajalta on 1 pudotettu Cobra AH-1, 1x CH-47 Chinook ja 1 turkkilainen UAV

Lähteenä:


vlad


No niin...tilanne tuolla alueella muuttuu taas kerran hyvin mielenkiintoiseksi...o_O

Taitaa olla niin että nyt saa Turkki maistaa kurdien annostelemaa lääkettä jonka Venäjä on valmistanut..?
 
Minkähän vuoksi Irakin pohjoisisien kurdialueet eivät ole vielä julistautuneet itsenäiseksi Kurdistaniaksi? Siellä luulisi olevan parhaat edellytykset oman valtion perustamiselle? Irakin hallinto on ja on ollut jo pitkään niin heikossa hapessa ettei vastatoimia ainakaan siltä suunnalta tarvinne pelätä.

Turkkia tietenkin ajatus Kurdistanin valtiosta kiusaa koska vaara Turkin kurdialueiden irtaantumisesta ja liittymisestä Kurdistaniaan on ilmeinen. Itsenäinen kurdivaltio saattaisi kumminkin olla pidemmällä aikavälillä ainoa mahdollisuus rauhoittaa ja vakiinnuttaa tuota maailmankolkkaa.
 
Minkähän vuoksi Irakin pohjoisisien kurdialueet eivät ole vielä julistautuneet itsenäiseksi Kurdistaniaksi? Siellä luulisi olevan parhaat edellytykset oman valtion perustamiselle?
Autonomia ja hyvä tahto toimivat. Irak on antanut kurdialueilleen itsehallinnon ja oikeudet alueen luonnonvaroihin, jonka ansiosta kurdit ovat varsin tyytyväisiä vallitsevaan olotilaan. Koska kurdihallinto on toiminut viisaasti ja käyttänyt öljyrahoja kansalaisten olojen parantamiseen, on vallankumoushalua vain vähän.
Irakin kurdit ovat myös erilaisia yhteiskunnallisten näkemystensä kannalta: siellä kannatetaan markkinatalouteen perustuvaa järjestelmää, kun taas PKK on sosialistinen ja Syyrian KRG vasemmistososiaalidemokraattinen. Veri vetää kyllä näitä yhteen, mutta bisnessyistä Irakin kurdihallinto toimii yhteistyössä Turkin kanssa. Toisaalta kuitenkin Irakin kurditkin lähtivät auttamaan KRG:tä Syyriaan Daeshia vastaan, vaikka Turkki vastustikin. KRG ja PKK ovat selvästi lähempänä toisiaan, kuin Irakin kurdeja.
 
Tuo ohjushan on itänaapurimme valmistama Igla... onkohan Venäjä (GRU?) toimittanut PKK:lle niitä, vai ovatko Turkin varastoista varastettuja?

Minusta ei. Muistelisin tuollaisen laukaisulaitteen olleen jossakin Kiinalaisessa ohjuksessa. Iglassa ei ole tuollaista tötteröä nokassa ja tuo kaasupatruuna on edempänä.
 
Minusta ei. Muistelisin tuollaisen laukaisulaitteen olleen jossakin Kiinalaisessa ohjuksessa. Iglassa ei ole tuollaista tötteröä nokassa ja tuo kaasupatruuna on edempänä.

Kyseinen MANPADS ei ainakaan ole kiinalainen FN-6, jollaisia Syyriaan on toimitettu eri ryhmille jonkin verran:

https://i.ytimg.com/vi/olsSMGdeg44/maxresdefault.jpg

Eikä pohjoiskorealainen HT-16PGJ, joita on myös Syyriassa tavattu:

https://3.bp.blogspot.com/-Kobeczuh...1VTKRZg/s1600/Cck_EUg_WWIAAN_PY_jpg_large.jpg

Sen sijaan kuvan 9K38 Igla (SA-18) näyttää ainakin ulkoisesti samalta kuin PKK:n taistelijalla ollut MANPADS:

http://www.armyrecognition.com/imag...ssian_defence_industry_left_side_view_001.jpg

Mutta en nyt vetoa kuitenkaan ryhdy lyömään.

vlad
 
Turkkia ei kyllä missään nimessä tule päästää EU:n jäseneksi.
 
Miettikääs tilanneta kun daeshi on hajotettu. Pelikentälle jää melkoinen kasa joukkoja ja kukaan tuskin on valmis antamaan alueitaan pois ja vanhat omistajat haluaa entiset alueet takaisin.

Huhuja myös että venäjä alkanut vahvistaa tukikohtaansa syyriassa ja että aikoo tulla vahvemmin mukaan. Huhu kertoo myös että Venäjä olisi neuvotellut turkin kanssa yhteistyöstä
 
Back
Top