Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Turkin ja PKK:n sekä muiden kurdiryhmien väliset taistelut

Viestiketju osiossa 'Käynnissä olevat sodat ja konfliktit' , aloittaja vlad, 14.05.2016.

 1. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Yritin etsiä mutta en löytänyt aiheesta omaa ketjua, kuitenkin Syyriassa ja Irakissa (etenkin ISIS) käynnissä olevien sotatoimien yhteydessä toisinaan esille on noussut Turkissa käynnissä olevat taistelut Turkin hallinnon ja sitä tukevien joukkojen ja kurditaistelijoiden (PKK & co) välillä, joten mielestäni on aiheellista perustaa näillekin sotatoimille oma ketjunsa. Perusteltua tämä on etenkin siksi, koska talven ja kevään aikana taistelut ovat paikoin olleet hyvinkin raskaita ja osa Turkin kurdialueiden kaupungeista muistuttaa jo erehdyttävästi syyrialaisia kaupunkeja, joita on pommitettu ja joissa on taisteltu.

  Turkin ja PKK:n välinen yhteenotto on siirtynyt monella tapaa uudelle tasolle, julkaistun videon perusteella PKK:n taistelija pudottaa MANPADSilla Turkin asevoimien helikopterin:  Turkin oman ilmoituksen mukaan helikopteri tuhoutui teknisen vian tähden...

  Turkin ja kurdien väliseen sotaan olennaisena osana kuuluvat myös pommi-iskut, joten niistäkin voi koota infoa tähän ketjuun - ne kun kuitenkin ovat osa tämän sodan (vai miksi tätä nyt voikaan kutsua) epäsymmetristä puolta.

  Pahoitteluni hiukan kehnosti laadittua avausta tälle ketjulle - ei kovinkaan syvällinen katsaus konfliktin historiaan. Tämä ketju tuli laadittua "vasemmalla kädellä" kaiken kiireen ja infotulvan (etenkin MH17) keskellä.

  vlad
   
  Honcho, runtik, Myrskyhiiri ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Tuen kurdien vapaustaistelua sikamaisia turkkilaisia sortajia vastaan! :salut:
   
  Honcho, vlad ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 3. Mainos 4. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,932
  Tykkäykset:
  23,984
  Pisteet:
  1,286
  Kumpikaan osapuoli tuskin on kasvattanut enkelinsiipiä selkäänsä. Kaikkein kiintoisin piirre tässä otavoinnissa on se, että kurdeja tukee jo yli kahdettakymmenettä vuotta Usa. Vihreä baretti on kouluttanut väkeä väitteiden mukaan jo vuodesta -89 alkaen....mv? Turkkihan kuuluu Natoon. :p
   
 5. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,293
  Tykkäykset:
  2,188
  Pisteet:
  156
  Tuo ohjushan on itänaapurimme valmistama Igla... onkohan Venäjä (GRU?) toimittanut PKK:lle niitä, vai ovatko Turkin varastoista varastettuja?
   
 6. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,362
  Tykkäykset:
  8,409
  Pisteet:
  1,286
  Samasta tapauksesta kuin yllä. Linkissä pidempi video.

   
  Myrskyhiiri tykkäsi tästä.
 7. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,362
  Tykkäykset:
  8,409
  Pisteet:
  1,286
  Sama video liveleakissa. Lueskelin kommentteja. Väki tuntuu olevan PKK:n puolella vähän kaikkialla.


  [​IMG]
   
 8. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286
  Tais osua pyrstöroottoriin ...? Meinaan vaan kun lähti pyörimään saman tein...
   
 9. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Hiukan ehdin eilen seura tämän tapauksen tiimoilta käytyä keskustelua, kyseessä on ilmeisesti 9K38 Igla (eli SA-18) joita ei viimeaikoina ole nähty alueen sissisotaa ja/tai terrorisotaa käyvillä ryhmillä. Sitä löytyy on ollut Syyrian asevoimien käytössä kuin myös Turkin, mahdollisuus on, että jomman kumman varastoista on päätynyt ohjuksia vääriin käsiin. Mutta Venäjän mahdollista sekaantumista asiaan ei pidä poissulkea, on nimittäin spekuloitu sillä, että Venäjä ryhtyy toimittamaan Turkissa taisteleville kurdiryhmille (pääasiassa PKK) sellaista aseistusta joita niillä ei aiemmin ole ollut käytössään (lähinnä pst-ohjuksia ja MANPADSeja). Jos kyseinen ohjus on Venäjältä ja jos niitä on enemmän alueella PKK:n käsissä, se voi eskaloida taisteluita huomattavasti. Kuuluuko tämä sitten sarjaan Venäjän kostoja Turkin ammuttua venäläiskoneen syksyllä alas?

  vlad
   
  Myrskyhiiri ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 10. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Tässä asetelmassa minäkin liputan kurdien puolesta, vaikka eivät hekään ihan viattomia ole, mutta olosuhteet ajavat epätoivoisiin tekoihin. Olen jo pitkään pitänyt kokonaisuus huomioiden kurdien asemaa todella kehnona, monta kymmentä miljoonaa kurdia usean valtion alueella ja lähes kaikkialla sorrettuna vähemmistönä. Tietty taustalla on hiukan henkilökohtaisiakin kokemuksia, sellaisia joiden myötä turkkilaiset sun muut näyttäytyvät vieläkin barbaarisemmilta. Työskennellessäni Vantaalla kolleganani oli kurdi (hän oli ehdoton siinä ettei häntä saanut sanoa turkkilaiseksi vaan hän oli kurdi), joka kertoi omasta historiastaan kohtuudella.

  Nuorempana hänet oli yritetty pakkovärvätä Turkin asevoimiin, näin turkkilaiset yrittivät hajoittaa kurdien yhtenäisyyttä. Kun hän kieltäytyi, hänet pidätettiin ja heitettiin vankilaan - satojen kilometrien päähän kotiseudulta vankilaan, jossa oli pääasiassa turkkilaisia. Häntä uhkailtiin yli kymmenen vuoden vankeusrangaistuksella mutta samalla vilkutettiin silmien edessä värväystodistusta ja luvattiin, että hän vapautuu hetimmiten kun värväytyy. Oliko hän nyt reilun vuoden verran tässä vankilassa, jossa ei todellakaan pelattu pleikkaa tai nautittu oman sellin rauhasta - kurdina hän oli pohjimmainen.

  Lopulta hän allekirjoitti värväyspaperit. 2 vuotta armeijassa, pikaisen koulutuksen jälkeen hänet lähetettiin vuorille Turkin kaakkoisosiin sotimaan kurdeja vastaan. Tai eivät he olleet muuta kuin houkutuslintuja huonolla koulutuksella varustettuna. Rooli oli epäkiitollinen, turkkilaiset eivät piitanneet pätkääkään heidän hengestä, kurdeille he olivat pettureita.

  Nyt siellä on Turkilla samat otteet käytössä, tai jos mahdollista niin vieläkin julmemmat.

  Kysymys kuuluukin, että ovatko oikeita kurdeja, joita tukevat?

  En nyt voi ehdottoman varma olla, mutta tuntuisi hiukan oudolta jos tukevat ja kouluttavat PKK:ta - sen sijaan pidän hyvin todennäköisenä, että ovat tukeneet ja kouluttaneet aina 80-lopulta lähtien Irakin pohjoisosissa silloista Saddam Husseinin hallintoa vastaan taistelleita kurdisissejä. He muutenkin tuntuisivat luontevammalta tuen kohteelta, koska vastassa oli Husseinin Irak, jota ei välttämättä enää tuolloin Washingtoninkaan suunnalla suurella tyytyväisyydellä katseltu.

  Turkissa taisteleva PKK jakaa ymmärrykseni mukaan marxilaisia ajatuksia, on ainakin aiemmin linjannut itsensä sosialismin kannattajaksi, mistä taasen on seurannut se, että 80- ja 90-luvulla suhteet kurdiryhmiin esim. Irakin puolella olivat viileähköt. Alueellahan on sen seitsemän kurdiryhmää ja nyt Syyrian sodan myötä vielä enemmän, eikä kaikilla välttämättä ole samoja tavoitteita tai ajatuksia yhdestä yhtenäisestä kurdistanista. Joillekin riittää vähäisempikin.

  vlad
   
  Honcho, Myrskyhiiri, Samovarius ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 11. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,932
  Tykkäykset:
  23,984
  Pisteet:
  1,286
  Turkkilaisten possuilut tosin saattoivat lopulta olla SE tekijä, joka -onneksi- torppasi sen kuningastien Unioniin.
   
  Honcho, Myrskyhiiri, J0h1F ja 3 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  PKK julkaisi toisen videon alas ammutusta turkkilaisesta helikopterista, tällä kertaa MANPADSilla pudotettiin CH-47 Chinook:  PKK:n saldo viimeisen 48 tunnin ajalta on 1 pudotettu Cobra AH-1, 1x CH-47 Chinook ja 1 turkkilainen UAV

  Lähteenä:  vlad
   
  Honcho ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 13. Bushmaster

  Bushmaster Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  24.06.2015
  Viestejä:
  12,665
  Tykkäykset:
  21,391
  Pisteet:
  1,286

  No niin...tilanne tuolla alueella muuttuu taas kerran hyvin mielenkiintoiseksi...o_O

  Taitaa olla niin että nyt saa Turkki maistaa kurdien annostelemaa lääkettä jonka Venäjä on valmistanut..?
   
 14. Mainos 15. Minuteman

  Minuteman Eversti

  Liittynyt:
  12.05.2014
  Viestejä:
  1,953
  Tykkäykset:
  3,311
  Pisteet:
  316
  Minkähän vuoksi Irakin pohjoisisien kurdialueet eivät ole vielä julistautuneet itsenäiseksi Kurdistaniaksi? Siellä luulisi olevan parhaat edellytykset oman valtion perustamiselle? Irakin hallinto on ja on ollut jo pitkään niin heikossa hapessa ettei vastatoimia ainakaan siltä suunnalta tarvinne pelätä.

  Turkkia tietenkin ajatus Kurdistanin valtiosta kiusaa koska vaara Turkin kurdialueiden irtaantumisesta ja liittymisestä Kurdistaniaan on ilmeinen. Itsenäinen kurdivaltio saattaisi kumminkin olla pidemmällä aikavälillä ainoa mahdollisuus rauhoittaa ja vakiinnuttaa tuota maailmankolkkaa.
   
 16. J0h1F

  J0h1F Majuri

  Liittynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  1,293
  Tykkäykset:
  2,188
  Pisteet:
  156
  Autonomia ja hyvä tahto toimivat. Irak on antanut kurdialueilleen itsehallinnon ja oikeudet alueen luonnonvaroihin, jonka ansiosta kurdit ovat varsin tyytyväisiä vallitsevaan olotilaan. Koska kurdihallinto on toiminut viisaasti ja käyttänyt öljyrahoja kansalaisten olojen parantamiseen, on vallankumoushalua vain vähän.
  Irakin kurdit ovat myös erilaisia yhteiskunnallisten näkemystensä kannalta: siellä kannatetaan markkinatalouteen perustuvaa järjestelmää, kun taas PKK on sosialistinen ja Syyrian KRG vasemmistososiaalidemokraattinen. Veri vetää kyllä näitä yhteen, mutta bisnessyistä Irakin kurdihallinto toimii yhteistyössä Turkin kanssa. Toisaalta kuitenkin Irakin kurditkin lähtivät auttamaan KRG:tä Syyriaan Daeshia vastaan, vaikka Turkki vastustikin. KRG ja PKK ovat selvästi lähempänä toisiaan, kuin Irakin kurdeja.
   
  Honcho, Guderian, Myrskyhiiri ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 17. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,341
  Tykkäykset:
  7,559
  Pisteet:
  1,286
  Kylläpäs taistelukopteri Copra hajosi jo ilmassa palasiksi.
   
  Honcho tykkäsi tästä.
 18. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,414
  Tykkäykset:
  6,559
  Pisteet:
  1,286
  Minusta ei. Muistelisin tuollaisen laukaisulaitteen olleen jossakin Kiinalaisessa ohjuksessa. Iglassa ei ole tuollaista tötteröä nokassa ja tuo kaasupatruuna on edempänä.
   
  aj77 tykkäsi tästä.
 19. vlad

  vlad Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja

  Liittynyt:
  17.01.2015
  Viestejä:
  4,695
  Tykkäykset:
  13,373
  Pisteet:
  1,286
  Kyseinen MANPADS ei ainakaan ole kiinalainen FN-6, jollaisia Syyriaan on toimitettu eri ryhmille jonkin verran:

  https://i.ytimg.com/vi/olsSMGdeg44/maxresdefault.jpg

  Eikä pohjoiskorealainen HT-16PGJ, joita on myös Syyriassa tavattu:

  https://3.bp.blogspot.com/-Kobeczuh...1VTKRZg/s1600/Cck_EUg_WWIAAN_PY_jpg_large.jpg

  Sen sijaan kuvan 9K38 Igla (SA-18) näyttää ainakin ulkoisesti samalta kuin PKK:n taistelijalla ollut MANPADS:

  http://www.armyrecognition.com/imag...ssian_defence_industry_left_side_view_001.jpg

  Mutta en nyt vetoa kuitenkaan ryhdy lyömään.

  vlad
   
  StepanRudanskij ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 20. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,414
  Tykkäykset:
  6,559
  Pisteet:
  1,286
 21. Tetra

  Tetra Ylipäällikkö BAN Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  07.01.2013
  Viestejä:
  5,009
  Tykkäykset:
  5,188
  Pisteet:
  1,286
  Turkkia ei kyllä missään nimessä tule päästää EU:n jäseneksi.
   
  Honcho, Myrskyhiiri ja Bushmaster tykkäsivät tästä.
 22. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,206
  Tykkäykset:
  4,540
  Pisteet:
  1,286
  Miettikääs tilanneta kun daeshi on hajotettu. Pelikentälle jää melkoinen kasa joukkoja ja kukaan tuskin on valmis antamaan alueitaan pois ja vanhat omistajat haluaa entiset alueet takaisin.

  Huhuja myös että venäjä alkanut vahvistaa tukikohtaansa syyriassa ja että aikoo tulla vahvemmin mukaan. Huhu kertoo myös että Venäjä olisi neuvotellut turkin kanssa yhteistyöstä
   

Jaa tämä sivu