Tv-kamerat seuraavat naisten armeijaelämää: "Boksereissa on hyvä marssia"

Umkhonto

Ylipäällikkö
Tv-kamerat seuraavat naisten armeijaelämää: "Boksereissa on hyvä marssia"
Porin prikaatissa kuvataan dokumenttisarjaa Yle TV2:lle naisten armeija-arjesta. Naisten kiinnostus vapaaehtoiseen asepalvelukseen on isompi kuin koskaan.

29.1.2017 klo 19:02
13-3-9428535.jpg

Televisiokamerat käyvät. Porin prikaatin alokkailla on menossa tuiki tavallinen koulutuspäivä. Niinisalon varuskunnassa kuvataan dokumenttisarjaa naisten arjesta armeijassa. Tänään tulee erityisen visuaalista kuvaa, sillä nyt testataan suojanaamareita ja juostaan napalmitulen läpi.

– Vanhan ajan sanonnassa kysytään: mitä armeija tekee pojista. Me haluttiin lähteä selvittämään, mitä armeija tekee tytöistä ja naisista, kertoo sarjan vastaava tuottaja Ulrika Hirvikallio-Setälä.

Tamperelaisen tuotantoyhtiö Bastella Median sarja nähdään TV2:ssa ensi vuoden alkupuolella. Nuorille, median läsnäoloon tottuneille alokkaille, tv-kamerat eivät tuota ongelmaa.

– Jos me katsotaan iltapunkkia, eivät ne kamerat kovin huomaamattomia ole. Kuvaajat ovat aina edessä ja kolhivat toisiaan sänkyihin. Loppupeleissä kun ei ajattele niitä, kyllä ne on aika huomaamattomia, hymähtää alokas Miisa Köykkä.

Nainen armeijassa on itsestäänselvyys
Nykynuorille on jo selvää, että nainen voi toimia armeijassa siinä missä miehetkin.

– Koko elinikäni naiset ovat päässeet armeijaan, siinä ei ole mitään ihmeellistä, tuumii Peppiina Kajanne.

Sen sijaan aikuisen upseerin kohdalla ammatinvalintaa saatetaan edelleenkin kummeksua. Porin prikaatin kapteeni Hanna Lehtinen kertoo, että hän saa silloin tälloin selitellä uravalintaansa.

– Kun kerron ammattini, usein kysytään, että mitäs se on? Mitäs siellä tehdään? Totteleeko ne pojat? Nythän se nähdään tässä tv-ohjelmassa, Lehtinen pohtii.

13-3-9426217.png

Parempi päiväraha ja pidempi tukka
Yksi naista ja miestä erottava tekijä armeija-aikana on hiuskoodi, eli naisella voi olla pidemmät hiukset kuin miehellä. Toisaalta eipä tätäkään kypärän alta erota.

– Ei naisten armeijassa ole poikkeuksia. Ainoastaan jos me aamulla tai päivällä vaihdetaan vaatteita, tuvan ovi saa olla kiinni. Pojillahan ovi on auki päivisin, toteaa alokasajat jo taakse jättänyt upseerioppilas Peppiina Kajanne.

Naiset saavat lisäksi 50 senttiä päivärahaa enemmän kuin miehet, sillä heidän pitää ostaa itse henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet.

– Jotkut käyttävät jopa samoja alusvaatteita kuin pojat. Niiden boksereiden kanssa on hyvä kuulemma marssia, Kajanne kertoo.

Vapaaehtoinen asepalvelus suositumpaa kuin koskaan
Naiset ovat olleet armeijassa jo muutaman kymmenen vuoden ajan. Vuonna 1995 armeijaan haki 793 naista. Välissä hakijoiden määrä notkahti useiksi vuosiksi 400-500 välille, mutta tällä vuosikymmenellä trendi on ollut nousujohteinen. Viime vuonna varusmieskoulutukseen haki 842 naista.

Silmille pantavaa naisten varusmieskoulutuksessa on se, että motivaatio on korkealla. Esimerkiksi upseerioppilas Peppiina Kajanne on pohtinut uraa puolustusvoimissa. Hänellä on mallin taustaa ja lastenhoitajakoulutus, mutta taustalla on myös pitkä nyrkkeilyharrastus – ja miksei lastenhoitajan opistakin ole hyötyä.

– Tämä on vähän sama kuin kasvattaisi lapsia, Kajanne naurahtaa.

http://yle.fi/uutiset/3-9426202
 
Ei ne kyllä tietääkseni kenelläkään auki olleet.... Voi tietysti olla ajat muuttuneet.
 
Back
Top