Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Tykistöprikaati kouluttaa Piki-koirasta ympäristönsuojelijan

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Tvälups, 01.02.2013.

 1. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  yle uutiset Kotimaa 1.2.2013 klo 14:22
  Tykistöprikaati kouluttaa Piki-koirasta ympäristönsuojelijan

  Tykistöprikaati Kankaanpään Niinisalossa tekee uraauurtavaa työtä ympäristökoirien koulutuksessa. Piki-koira on opetettu löytämään maastoon valunutta polttoainetta.

  Mistä on kyse?

  Tykistöprikaati kouluttaa koiraa avuksi ympäristönsuojeluun.
  Koiraa koulutetaan Maanpuolustuksen aloitesäätiön myöntämän stipendin avulla.
  Koira etsii esimerkiksi harjoitusalueelle valunutta polttoöljyä.

  Koiran tarkka hajuaisti on osoittautunut hyödylliseksi apuvälineeksi ympäristönsuojelussa. Kankaanpään Niinisalossa Tykistöprikaati aloitti ensimmäisenä Suomessa ympäristökoiran koulutuksen vajaat kymmenen vuotta sitten. Nyt koulutuksessa on jo toinen koira ja sen käyttö on merkitty jopa varuskunnan ympäristöohjelmaan.

  - Tärkein asia on pohjavesien ja maaperän suojelu. Koiran avulla pystytään todella kustannustehokkaasti ja nopeasti tekemään ympäristövalvontaa harjoitusalueilla. Koira helpottaa työtämme paljon, sanoo Tykistöprikaatin ympäristösihteeri Terhi Helkala.

  Piki on stipendi-koira

  Tykistöprikaatin ensimmäinen ympäristökoira Pastori on jo kuollut, mutta uutta koiraa koulutetaan nyt Maanpuolustuksen aloitesäätiön myöntämän stipendin avulla.

  Piki on reilun vuoden ikäinen valkoinen paimenkoira. Sen koulutus on vielä kesken, mutta varsin hyvässä vauhdissa. Pikille on hajukuvaksi opetettu erilaiset polttoaineet.

  - Kun se löytää harjoitusalueella kohdan, johon on mahdollisesti valahtanut polttoainetta, se lopettaa etsimisen ja käy makuulle sen merkiksi, että nyt löytyi jotain, sanoo eläinlääkäri Hanna Tenhu.

  Pikin nenälle voisi olla käyttöä myös puolustusvoimien ulkopuolella.

  - Samalla tavalla siviilissä voi sattua ajoneuvo-onnettomuuksia tai öljysäiliöitä vuotaa. Koira auttaa paikallistamaan, mistä näytteet kannattaa ottaa, kertoo ympäristösihteeri Terhi Helkala.

  Kaikista ei tule konserttitason pianisteja

  Hyvän ympäristökoiran kouluttaminen on ja ei ole helppoa.

  - Koiran täytyy olla innostunut ja soveltua tehtävään. Ei kaikista tule konserttitason pianisteja, vaikka kissanpolkkaa osaakin pimputtaa, sanoo eläinlääkäri Hanna Tenhu Tykistöprikaatista.

  Kun se löytää kohdan, johon on valahtanut polttoainetta, se lopettaa etsimisen ja käy makuulle.

  - Eläinlääkäri Hanna Tenhu

  Koulutusmetodien pitää olla oikeat.

  - Hajukuvan luominen näille aineille tuskin on mikään mahdoton tehtävä, mutta kaikki on vähän suhteellista.

  Tykistöprikaatissa on noudatettu ympäristösertifikaattia jo vuodesta 2009. Työ on kantanut hedelmää, sillä viime vuoden lopulla sertifioinnin myönsi myös puolustusvoimien ulkopuolinen taho eli DNV, Det Norske Veritas.
   
 2. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Ympäristönsuojelu. Uudistetun tst-tavan puolustusvoimien ydinosaamistoimintaa.
   
 3. Mainos 4. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  Olisi paikallaan myötää stipendejä (ainakin yksi) myös "epäsymmetriseen parveiluun" (uusi taistelutapa) koulutettavalle sirotepanoskoiralle. Sirotepanoksethan aiheuttavat vaaraa ainakin ihmisille, ympäristölle ja lapsille.

  Hyvin koulutettu koira havaitsee siroitteet huomattavan pitkältä etäisyydeltä ja ehkäisevät siten laajempia vahinkoja.

  Samoiten henkilöilmaisuun koulutettavat koirat ilmaisevat uhkaavasti käyttäytyvät ja ympäristölle haitalliset kohdehenkilöt ennenkuin he ehtii aiheuttaa vahinkoa.

  Mielestäni kannattaisi satsata koirakoulutuksessa tämmöiseen ennakoivaan koulutukseen ensin, sitten vasta jälkilöydosten ja tuhojen etsintään :a-rolleyes:
  Mutta stipendin myöntäjähän päättää miten kohdennetaan apurahat.

  Jokainen epäsymmetrisestiparveileva yksikkö tarvitsee omat koiransa. Jos ei ole varaa kouluttaa/ylläpitää nelijalkaisia, käytetään silloin kaksijalkaisia... näinhän se menee.
   
 5. veffeade

  veffeade Eversti Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  01.06.2011
  Viestejä:
  1,920
  Tykkäykset:
  169
  Pisteet:
  316
  Tämä juurikin näin. Koiran nokka ja ihmisen silmät. Eihän tämä poikkea isommin mitenkään menneiden sotien" vainulaisten" käytöstä. Edelleenkin koulutetaan, jollei nallet ole saaneet kotikomennusta PV:n säätöjen vuoksi ...

  Kevennyksenä loppuun, että tuli luettua Reino Lehväslaihon viimeisin kirja "Korven Peura". Ei hyvin kirjoitettu, menetteli kyllä, mutta tässäkin Reinon kirjassa kolttasaamelaiset nostettin nuuskukoirien asemaan tiedustelussa (??!!) ...
   
 6. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Kenraali

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  1,289
  Pisteet:
  636
  ..Jokainen epäsymmetrisestiparveileva yksikkö tarvitsee omat koiransa. Jos ei ole varaa kouluttaa/ylläpitää nelijalkaisia, käytetään silloin kaksijalkaisia... näinhän se menee.

  Bensa/petroolikoirat ovat varmasti oiva apu ympäristötuhojen tunnistuksessa, mutta ensin pitää kouluttaa riittävästi rahakoiria. Poliisin käytössähän niitä onkin, mutta tarpeen olisi siviilipuolellakin.
   

Jaa tämä sivu