Mielipide | Vieraskynä
Uhkaähky laskee voimankäytön kynnystä
Kun yhä useammat ongelmat koetaan turvallisuusuhiksi, niihin haetaan entistä herkemmin sotilaallista ratkaisua.
Julkaistu: 10.2. 2:00
Käsityksemme turvallisuudesta on etenkin läntisessä maailmassa laajentunut merkittävästi kylmän sodan päättymisen jälkeen. Samalla uhkaähky on lisääntynyt: koemme uusia uhkia jatkuvasti kaikkialla, vaikka monella mittarilla Eurooppa ja Suomi ovat vauraampia ja turvallisempia kuin koskaan.
Kylmän sodan jälkeen sotilaallisen vastakkainasettelun merkitys kansainvälisissä suhteissa väheni, kun entiset vastustajat ja viholliset pyrittiin integroimaan länsimaiseen turvallisuusarkkitehtuuriin. Uudet uhat nähtiin mahdollisuutena sitouttaa entiset viholliset yhteistyöhön turvallisuuskysymyksissä.
Myös eri puolilla maailmaa puhjenneet konfliktit ja ”uudet” sisällissodat pakottivat länsimaat arvioimaan uudelleen suhdettaan kansainväliseen turvallisuuteen ja asevoiman käyttöön. Kun turvallisuutta tarkasteltiin laajasti, syntyi painetta siihen, että niin sanottuja uusia uhkia torjuttaisiin myös sotilaallisen voiman avulla.
Nykyisin turvallisuuskäsityksemme ottaa sotilaallisten uhkien ohella huomioon muun muassa ympäristöön, hyvinvointiin, energiansaantiin ja rikollisuuteen liittyvät uhat. Jo 1990-luvulla nousi esiin huoli terrorismista, pienaseista ja aidsista. Viime aikoina on puhuttu muun muassa ilmastonmuutoksesta, kyberuhista, syrjäytymisestä, eriarvoistumisesta ja informaatiosodankäynnistä.
Länsimaissa kehittynyt sotilaallisen kriisinhallinnan ja humanitaaristen interventioiden traditio madalsi vähitellen asevoiman käytön kynnystä. Länsimaat käyttivät sotilaallista voimaa inhimillisen kärsimyksen vähentämiseksi, autoritaaristen johtajien kaatamiseksi ja myös demokratian levittämiseksi.
Vuonna 2001 tehtyjen syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen Yhdysvalloissa oli helppo päättää, että terrorismin uhkaan vastataan sotilaallista voimaa käyttämällä. Aiemmat normit, joiden mukaisesti toisen valtion alueelle tehtyihin interventioihin suhtauduttiin kielteisesti ja valtioiden suvereeniutta pyrittiin hyvin pitkälle kunnioittamaan, olivat jo menettäneet merkitystään. Pääosin sisäisen turvallisuuden, tiedustelutoiminnan ja rikostorjunnan piirissä ollut terrorismi siirtyi monessa länsimaassa – ei kuitenkaan meillä Suomessa – sodankäynnin kohteeksi.
Sekä terrorisminvastaisen sodan että humanitaaristen interventioiden seurauksena asevoiman käyttö on nykyisin helpompaa ja ”normaalimpaa” kuin kylmän sodan aikaan. Tästä huolimatta terrorismin muodostama uhka ei ole vähentynyt.
Valtaosa terrori-iskuista tehdään siellä, missä valtiorakenteet on hajotettu tai ne ovat hajonneet. Irak, Afganistan, Syyria ja Pakistan ovat terrori-iskujen kärkimaita. Euroopassa tai Yhdysvalloissa terrori-iskujen määrä on pitkän aikavälin tarkastelussa verraten pieni, samoin iskujen vaatimien uhrien luku.
Kyberuhat ovat nyt laajasti esillä länsimaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa. Myös niistä puhuttaessa sotilaallisen voimankäytön kynnys näyttää alentuneen.
Yhdysvallat ja Britannia ovat ilmoittaneet, että ne saattavat vastata kybervaikuttamiseen sotilaallista voimaa käyttämällä. Presidentti Donald Trumpin hallinnon ydinaseita koskevaa selvitystä (Nuclear Posture Review) valmisteltaessa pohdittiin tiettävästi jopa ydinaseiden käyttöä vastauksena Yhdysvaltoihin kohdistuvaan kyberhyökkäykseen.
Ilmastonmuutos nousi runsas vuosikymmen sitten näkyvästi esiin länsimaisessa turvallisuuskeskustelussa. Ilmastonmuutoksen arvioitiin hajottavan valtioita, sytyttävän sotia, lisäävän terrorismia ja levittävän epävakautta.
Vuoden 2008 finanssikriisi siirsi ilmastonmuutoksen ainakin toistaiseksi pois länsimaiselta turvallisuusagendalta. Nyt ilmastonmuutosta käsitellään mielekkäästi osana kansainvälistä ympäristö- ja ilmastopolitiikkaa. Tämä on harvinainen esimerkki siitä, kuinka turvallisuuskäsitystä on onnistuneesti supistettu.
Suomessa on pitkät perinteet siitä, kuinka erilaisia uhkia hallitaan viranomaisten yhteistyön avulla, ja suomalainen kokonaisturvallisuuden malli toimii hyvin.
Tännekin on silti rantautunut länsimaille ominainen uhkapuhe. Se ei auta ratkaisemaan ongelmia vaan pikemminkin lisää yleistä turvattomuuden tunnetta.
Jyri Raitasalo
Kirjoittaja on yleisen sotataidon sotilasprofessori Maanpuolustuskorkeakoulussa.
Merkittävä puheenvuoro arvovaltaiselta taholta!
Itseäni häiritsee vielä enemmän jatkuva löysä puhe pelotteesta. Strategiassa mikään ei perustua loputtomasti pelotteeseen vaan sen takaa täytyy löytyä todellista suorituskykyä.