Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Mikä kriisi on vienyt presidentiltä "lyhyessä ajassa monta kiloa"? Ripulikuume? Mahtaakohan maailmassa olla sellaista teräshermoa, joka ei olisi ajoittain hieman vapissut neukkujen kanssa, erityisesti siinä asemassa, missä Suomi oli Kekkosen aikaan? Aika moni valtiomies on pidetty historian saatossa pystyssä lääkkeillä ja huumeilla, onhan tästä Suomenkin historiassa tietoja. Rajattomasti palvottu Mannerheimkin taisi olla niin piikissä jo viimeistään sotien aikaan, että siitä oli oksat pois. Entäs Kennedy? Roosevelt? Liuta neukkujohtajia? Natsi-adikkakin taisi pysyä kuosissaan lähinnä poppamies Morellin avulla?
Vei Suomen eftaan? Matkusti noottikriisin aattona Hawaijille. Saunotti kalsaripukuisen Hrutsevin ruuskaksi. Käytti alaisiaan erittäin häijysti "isänmaan edun nimissä".
Tsekkoslovakian miehityksen aikaan tosin presidentti oli käyttäytynyt kuin ahma liiterissä. Silloin kai oli Suomen poliittinen johto ollut varsin reagoivassa tilassa presidentistä pitkälle alaspäin.
Mitään kolmatta tietä ei ole. Suomi oli "puolueeton" ja joutui Stalinin jyrän alle. Siinä se kolmannen tien lopputulos rajamaalle oli. Baltian maat nokkivat kolmannen linjan nekin oikein huolella.
Mielestäni vaatii jonkinlaista henkistä akrobatiaa selittää, että olisi jotenkin siunauksellista luovuttaa melkoisen paksu viipale maamme BKT:sta täysin vastikkeetta jollekin naapurimaalle.Sotakorvauksien vaikutuksista on esitty erilaisiakin näkemyksiä kuin tuo väite jossa sotakorvaukset nähdään olleen maamme taloudelle todellinen voittokuponki. Wikistäkin löytyy http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_sotakorvaukset#Arvioita_sotakorvausten_vaikutuksista
Mielestäni vaatii jonkinlaista henkistä akrobatiaa selittää, että olisi jotenkin siunauksellista luovuttaa melkoisen paksu viipale maamme BKT:sta täysin vastikkeetta jollekin naapurimaalle.
Kekkonen taisi antaa eräänlaiset "miehiset" kasvot neukkujen mielistelylle. Ei tarvitse samaistua Tampereen yliopiston rauhanohjuksista ja vallankumouksesta jauhaviin hippeihin, vaan voi samaistua Kekkoseen. Tälläisellä asialla varmasti on vaikutusta. Olisiko Väyrysestä nykyjan Kekkoseksi?
Ongelma tulee siitä, että hän vakaasti uskoi Suomen kuuluvan Venäjän/NL:n etupiiriin ulkopolitiikassa. Ja hänen pitkäksi venähtäneellä valtakaudella sisäpolitiikka väännettiin osaksi ulkopolitiikkaa. Siis pieninkin asia oli lähtökohtaisesti alisteinen Kremlin hyväksynnälle. Tämä perintö on meillä edelleen voimakkaan olemassa, mutta ensimmäistä kertaa itsenäisyyden aikana kohtaa merkittävän vastavoiman joka toimii kansalaisten mielissä jotakuinkin samoin periaattein. Siis Eu ja sitä myöten koko länsi-integraatio. Minkäs teet.
Tuo korostamani on Kekkosen tarkoituksella luoma näköharha. Hän käytti keksittyä Moskovan uhkaa haluamansa sisäpolitiikan ajamiseen. Todellisuudessa iivanoille oli silloin -kuten on nykyäänkin- ihan sama mitä täällä puuhaillaan, kunhan ei sotkeuduta suurvaltapolitiikkaan Venäjän vastaisessa leirissä.
Vastaavaa ulkopolitiikalla ratsastamista käytetään tosin nykyisinkin Suomen sisäpolitiikassa, mutta tällä kertaa ylivaltiaaksi on korotettu Bryssel ja "markkinat".
Tuo korostamani on Kekkosen tarkoituksella luoma näköharha. Hän käytti keksittyä Moskovan uhkaa haluamansa sisäpolitiikan ajamiseen. Todellisuudessa iivanoille oli silloin -kuten on nykyäänkin- ihan sama mitä täällä puuhaillaan, kunhan ei sotkeuduta suurvaltapolitiikkaan Venäjän vastaisessa leirissä.
Vastaavaa ulkopolitiikalla ratsastamista käytetään tosin nykyisinkin Suomen sisäpolitiikassa, mutta tällä kertaa ylivaltiaaksi on korotettu Bryssel ja "markkinat".
Tämä. Minut tekee välillä kipeäksi se ajatus, että kuinka paljon mahdetaan nykyään käyttää turvallisuuspolitiikan ja ulkopolitiikan asioita sisäpolitiikan mausteiksi? En tiedä, enkä kykene sitä hahmottamaan. Olen yksinkertainen mies ja olen jalostanut vaikeista asioista erilaisia yksinkertaisia teesejä. Eräs on: mikä on tapahtunut ennen, voi tapahtua nytkin. Ja tämä teesi silmissäni en ole monta kertaa erehtynyt.
Kekkosen "synti" ja suurin virhe saattoi olla se, että hän oli vallassa liian kauan. Kaksi kautta olisi pitänyt käsittää maksimiksi piste. Poikkeuslailla suoritettu presidentiksi leivonta oli myös temppu, joka olisi pitänyt jäädä Suomessa tekemättä. Mutta miettikääs niitä vaihtoehtoja, joita oli tarjolla? Kenestä olisi todennäköisesti tullut presidentti, jos Kekkosta ei olisi valittu poikkeuslailla?
Neuvostoliiton välinpitämättömyydestä ja suurpiirteisyydestä kosteita unia näkeville on hyvä muistuttaa Unkarista 1956 ja Tsekkoslovakiasta 1968. Olin pikkupoika jälkimmäisen aikaan mutta herkkänä poikana muistan aikuisten huolestuneet ilmeet ja televisioruudulla vyöryvät tankit.
Joopa joo. Minäkin muistan näköharhan jota iskostettiin. Meni jotenkin näin;
Neuvostotasavaltojenliitto ei sekaannu Suomen sisäisiin asioihin, mikäli Suomi tukeutuu Paasikiven-Kekkosen viitoittamaan puolueettomuuspolitiikkaan ja pysyy suurvaltapolitiikan ulkopuolella.
Koska Kekkosen aika jatkui niin pitkään mahtuu siihen luonnollisesti jo merkittävä kaari itsenäisen Suomen historiaa ja erilaisia ajanjaksoja. Se että joku katsoo hyväksi Kekkosen toimet Suomen kannalta sodan ja presidenttiyden välillä on sitten uskossaan niin vahva, etten kovin paljon voi vastaan tulla. Se kuitenkin on tunnustettu tosia asia, että monta asiaa tuolta ajalta Suomen sisäisissä asioissa ei olisi juurikaan kiinnostanut ryssiä ilman Kekkosen aktiivisia toimia, vai konstejako ne nyt oli. Niistä maksettiin ihmishenkiä vielä olympia vuonna. Ja olisi varmaan maksettu pitempäänkin, jos olisi ollut Kekkosesta itsestään kiinni.
Jo pelkkä kauppapolitiikka ts. koko elinkeinoelämä eli juurikin ne mainitsemasi "markkinat", ja tässä kohtaa "sitaatit" ovat enemmän kuin paikallaan, oli luovutettu Kremlin ohjattavaksi. Suojatullein ja verovaroin tuettu idänkauppa jo pelkästään hoiti Suomen lopulliseen syöveriin. Saa nähdä toivutaanko siitä koskaan. Vähään huonolta näyttää.
Eikä ole edes kovin relevanttia oliko ryssät kuinka aktiivisesti tätä ja tuota vaatimassa, kun Suuri visionääri kuitenkin viitoitti tietämme kohti väistämätöntä ja viisaat toimijat yhteiskunnassa ovat aina aikaansa edellä kilpailusta paikassa aurinkoon.
Tästä se tulee nimi laboratorio Suomi. Laitat koeputkeen bakteereja, sekoitat väkivaltaisesti, lisäät yhden solun ja jäät sivusta seuraamaan mitä tapahtuu. Mikäli tarvii, lisää lämpöä jotta prosessi käynnistyy.
Se että Suomi ei tuhoutunut samalla lailla sodassa kuin muut ryssän jyrän alle jääneet Euroopan maat, syrjäinen sijainti karhun kainalossa ja pieni yleisesti etupiiriin mielletty populaatio mahdollisti kokeilun. Aika ajoin aina joku innokas ryssän virkamies yritti kiihdyttää prosessia, mutta homma oli niin hyvin lopulta jo seniilin urkin hanskassa, että homma annettiin hänen vastuulleen. Ja prosessi eteni itseään kiihdyttävällä voimalla. Kekkosen poistuminen multiin ei enää pysäyttänyt prosessia vaikka sitä hiukan yritettiinkin. Peli oli jo menetetty. Vasta kun NL hajosi, särkyi koeputki.
Yleensä jos päästään tässä ajatuksen kulussa yhteisymmärrykseen tulee seinä vastaan tässä kohdassa. Että; mitäs sitten, miten muuten olisi muka voitu toimia ja voitko väittää että asia oli huonosti.
Mielestäni on illuusio kuvitella, että Suomi olisi kyennyt luomaan ihmiskasvoisen sosialistisen ihanne yhteiskunnan, joka tässä oli tavoitteena. Vain siinä tapauksessa, että sellainen olisi muodostunut tuohon itäiseen naapuriin olisi meilläkin ollut pieni mahdollisuus. Tuskin sittenkään. Sosialismi ja inhimillisyys kun eivät reagoi samassa koeputkessa. Se on testattu kaikissa olosuhteissa.
Ja juuri nämä sosialistiset elementit tuhoaa "markkinoiden" toimimisen EU:ssa. "Toimivat" markkinat voivat olla kyllä idänkauppaan tottuneille Suomi päättäjille ja kansalle melko karaiseva elämys.