Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Ulkopolitiikan sanasto vanhentunutta?

Viestiketju osiossa 'Turvallisuuspolitiikka' , aloittaja Museo, 22.10.2010.

 1. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  Mielestäni professorilla on ihan perustelu mielipide vaikkakin hän vetää lopussa vähän kotiin päin. Kyllähän sen nyt tälläkin foorumilla näkee miten suurin piirtein jokaista ulkopolitiikan kysymystä argumentoidaan puolesta ja vastaan ottamalla tarkasteluun Suomen vaiheet toisessa maailmansodassa. Nootit vain lentävät ilmassa eikä diplomaattinen talvisota ole ilmeisesti vieläkään loppunut.

  Ymmärrämmekö me oikeasti edes mistä tekijöistä Suomen turvallisuus globaalissa maailmassa rakentuu? Joo, joo, hyvin koulutettua kevyttä jalkaväkeä varmaan tarvitaan aina mutta noin laajemmassa mitassa. Ideanahan on että käytettävä sanasto vaikuttaa kuinka hahmotamme maailmaa. Jos puhetavat eivät muutu jää ilmiöiden hahmottaminenkin puutteelliseksi.

   
 2. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286

  Tässä jutussa kuuluu vahva menneisyyden kaiku, joka sietäisi jo vaieta. En tosiaankaan kaipaa sanoilla ja termistöllä kikkailua. En kaipaa kremlologiaa. Enkä myöskään kaipaa sitä todellisuudesta irrallaan ollutta paskanjauhamista, joka pitkään vaivasi Suomen ulkopolitiikkaan liittyvää keskustelua. Vaikka en Stubbista muutoin pidäkkään, niin ulkopoliittisen keskustelun osalta hän on ollut raikas tuulahdus verrattuna kaikkiin edeltäjiinsä. Keskustelukulttuurissa ei pidä palata menneeseen, vaikka ulkopolitiikan linja muuttuisi.
   
 3. Mainos 4. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  Joo menneisyyden kaiku kuuluu niin että raikaa enkä todellakaan kaipaa lisää sanoilla kikkailua Suomen ulkopolitiikkaan. Otetaanpa kuitenkin tuore esimerkki kansalaisten harjoittamasta ulkopoliittisesta kommentoinnista tähän väliin:

  Eli heti kun tuli puhe puolueiden ulkopoliittista linjoista niin keskusteluun kaivettiin esiin välittömästi Nato, panttipataljoonat ja suurvaltojen perseen nuoleminen. Nuoko ne ovat ne oleelliset ulkopoliittiset kysymykset? Jotain merkittäviä muuttujia voi oikeasti jäädä huomioimatta jos sanasto on noin kapea.
   
 5. juhapar

  juhapar Kenraali

  Liittynyt:
  12.04.2010
  Viestejä:
  2,373
  Tykkäykset:
  68
  Pisteet:
  636
  No kertokaapas tietävämmät, miksi suomalaisiakin pullistelee siellä Agfa-maassa?
   
 6. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  Museo taitaa kaivata ns. laajempaa näkemystä ulkopolitiikka-kyltin alle kuin vain turvallisuuspolitiikka. Turvallisuuspolitiikalla on ollut keskeinen näkyvyys ulkopolitiikassa, kaiketi aina. Kun turvallisuuspolitiikan asema on se mikä on, niin kuinkas siihen ymppää sivusta mitään, kun turvallisuuspolitiikka on valtion yksityisomaisuutta? Kuinka se voisi muutenkaan olla?

  Mitä teemoja siis kansalaisten ja toimittajien, tutkijoiden ja muiden ähkijöiden pitäisi nostattaa threadille? Ai kauppapolitiikka, jota hoitavat myös ulkopolitiikan keskeiset toimijat? Suhteemme muihin kuin EU:iin ja Venäjään? Kiinaan? Vintiaan? Usaan? Kauppasuhteet näihin vai turvallisuuteen liittyvät seikat? Katso, Museo, näin ne teemat kiertyvät kohta turvallisuuspolitiikkaan ja ollaan kehäpäätelmien äärellä.

  Sanastot noudattelevat mielestäni sisältöjä ja päinvastoin, ei se muuksi muutu. Elleivät sisällöt muutu niin hittoonko siihen sanoja lisää tarvitaan? Mitä sanaston uusiminen tarkoittaisi? Tulisiko sanojen myötä uusia sisältöjä? Vai pitäisikö ulko-ja turvallisuuspolitiikka jotenkin "viihteellistää", jotta siihen saataisiin myyntiarvoa markkinoille? Esim. joku helvetin huono tositv saataisiin malliin Turvallisuuspolitiikan BB. Pantaisiin Taloon Väyrynen, Soini, Kenraali Hägglund, Elisabet Rehn, Mauno Koivisto ja Jutta Zilliacus. Tätä voitaisiin täydentää nuoremmilla nousevilla kyvyillä. Tulisiko uutta sanastoa?
   
 7. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  Georgelle oli paha sanoa njet silloin pyöreet 8 v sitten. Ja tuttu juttu: kun hyppää tiikerin selkään, sieltä on paha hypätä pois.
   
 8. Museo

  Museo Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,511
  Tykkäykset:
  601
  Pisteet:
  316
  No niin kietoutuvat. Mietin vaan että hahmotetaanko tuo koko turvallisuuspolitiikka edelleen liian kapea-alaisesti? Jos nyt oikein tulkitsin tuota proffessorin kritiikkiä, niin olihan siinä havaittavissa sellaista halveksuntaa nähtävissä suomalaista poliittista kulttuuria kohtaan. Periaatteessahan turvallisuuspolitiikan työkalupakki on kuitenkin aika laaja, mutta silti peruskansanedustajaehdokkaalle tulee asiasta ensimmäisenä mieleen joku Nato tai sotilasoperaatio Afganistanissa.

  Tuo proffessorin käyttämä termi "turvallisuuspolitiikan sanasto" saattaa ehkä sotkea teitä; tässähän sanastolla tarkoitetaan niitä vakiintuneita puhetapoja joilla ulkopolitiikkaa tehdään ja joilla sitä tarkastellaan. Pahimmassa tapauksessa sitten uuden kriisin uhatessa sitä ollaan jumituttu vanhaan sanastoon ja tehdään vääriä ratkaisuja.

  Melkein jopa sanoisin että koko keskustelu turvallisuuspolitiikasta on Suomessa pitkään ollut jotenkin virallisten toimijoiden monopolisoimaa ja sitä kautta toisia hommia on aina ylikorostettu kulloisenkin tarpeen mukaan. Ehkä me tavalliset pulliaiset olemme siinä sivussa autuaan tietämättöminä kiinnittäneet huomiomme johonkin ihan epäolennaiseen seikkaan?

  No joo tämä nyt on taas tämmöistä avautumista. Jos tutkijoilta jotain toivoisi niin monitieteellisempää kansalaiskeskustelua maailmanpolitiikan ilmiöistä ja vallanpitäjien haastamista.
   
 9. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,976
  Tykkäykset:
  24,110
  Pisteet:
  1,286
  Hankala on tutkijan haastaa yhtään mitään, jos meinaa pysyä rahoitusruletissa mukana. Taitaa olla paras laulaa sitä laulua, mikä ei ainakaan suututa ketään, ei asetu poikkiteloin virallisten ja hyväksyttyjen dogmien kanssa ja lopuksi mielellään tukee nykyisiä käytäntöjä.
   
 10. jokiranta

  jokiranta Alokas BAN

  Liittynyt:
  21.02.2012
  Viestejä:
  1,206
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  0
  RE: Ulkopolitiikan sanasto vanhentunutta?

  Ovatko sitten amerikkalaiset salaliittoteoriat parempia, jotka tarvitaan salaamisen käsittämiseen?

  Liturgiassa on selvä koodi, kunhan sitä katsoo tarkemmin. Pitää vain osata lukea Pravdan ja Izvestijan kaltaisia lehtiä, mm. Brysselin Pravdaa ja Ilta-Demaria.

  Stubbkin on golffaajanakin jääkiekkoperheestä ja esiintyy reippaasti kuin Sarah Palin. Hän on mies, joka Etyj:n puheenjohtajana meni häviämään Abhasian ja Etelä-Ossetian Saakashvilin kanssa - lopullisesti.

  Kuin häpeänsä julistaakseen hän järjesti kirjoituskilpailun "Maailma 08.08.08 jälkeen" ja luovutti sadan suomalaisen edustuston päällikön mielipiteet Helsingin Sanomien poliittiselle toimitukselle vieraille valloille värväystä varten edelleen jaettavaksi. Moni muu ulkoasiainhallinnon harjoittelija ei kykene samaan. Lisäksi Stubbin merkittävin idänpolitiikan tavoite on jo vuosia ollut Moskovan Gay Pride yhdessä toisen ministerin, Heidi Hautalan, kanssa. Stubb on nykyaikainen poliitikko. Hänen poliittinen agendansa on Heidi Hautalan ja Kirsi Pihan laatimia.


  Rähmällään olo ja nilkkiys eivät lopu koskaan.
   

Jaa tämä sivu