Upseerien syytteet raukesivat puolustusvoimien viestilaitejupakassa

Tvälups

Ylipäällikkö
10.12.2013 klo 12:51
Valtakunnansyyttäjä: Upseerien syytteet raukesivat puolustusvoimien viestilaitejupakassa
Syyyttäjä ei löytänyt näyttöä, että käyttökelvottomia viestilaitteita olisi ostettu veromaksajien rahoilla. Korkeat upseerit eivät saa syytettä.

Rauenneissa viestilaitekauppaepäilyissä valtionsyyteissä kolme korkeaa upseeria välttyy syytteiltä vuosia velloneessa viestilaitekauppajutussa. Esitutkinnassa kolmea armeijan sotilasvirassa palvelevaa upseeria kuultiin epäiltyinä virkavelvollisuuden rikkomiseen ja törkeään virka-aseman väärinkäyttöön.

Valtionsyytttäjä Juha Mikko Hämäläinen ei ole löytänyt syitä epäillä upseereita virkavelvollisuuden rikkomisesta eikä törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Upseerien epäiltiin antaneen virheellistä tietoa viestilaitepiirikortin hankinnasta päättäneille ja hankkineen armeijan viestijärjestelmään niin sanotun TCC-104 -piirikortin, vaikka puolustusvoimat ei ole voinut korttia edes käyttää. Puolustusvoimille aiheutuneen vahingon määräksi oli ilmoitettu noin 650 000 euroa.

Valtionsyyttäjän tiedotteessa kerrotaan, että esitutkinta-aineiston perusteella epäiltyjen ei ole osoitettu ylittäneen toimivaltuuksiaan tai laiminlyöneen tehtäviään taikka toimineen hyötymis- tai vahingoittamistarkoituksessa.

Syyttäjän mukaan hankintapäätöstä tehtäessä ei ole ollut syytä epäillä, että korttia ei todellisuudessa pystytty käyttämään. Kyse on ollut kehityshankkeesta, jota on käsitelty puolustusvoimien eri elimissä lähes kahden vuoden ajan. Asian käsittelyyn on osallistunut useita eri tahoja, joiden näkemykset piirikortin käytettävyydestä ovat poikenneet toisistaan.

Viestilaitekauppoja alettiin tutkia vuonna 2009. Vuonna 2011 ne siirtyivät poliisin tutkintaan. Puolustusvoimien sisäisen tutkinnan tiedot salattiin aluksi tuolloiselta puolustusministeri Jyri Häkämieheltä (kok.)


-Käsi ylös kuka yllättyi?
 
Ostetaan 650 tuhannella piirikortti, jota pv ei voi edes käyttää? Okei, ei löytynyt syytteelle perusteita eli syyttömiä, mutta aika tyhmiä, niinkö? Olisko pitänyt tietää, että tuo kortti nyt vaan ei käy Pv:n kuvioissa. Syyntakeettomia ei tietenkään Suomessa syytetä, ei siinä mitään. Kumpi on pahempi: on umpiuuno korkeassa virassa vai vikkelä jätkä, joka tekee jotain ylimääräistä? Jestas näitä juttuja.
 
Tyhmyydestä ei rangaista ainakaan tuomioistuimessa. Lopputulos ei yllätä.
 
PM Tiedotteet
12.12.2013 13:44
Maasto-olosuhteisiin soveltuvien tietokoneiden hankinta jäädytetään

Puolustusministeriö on yhdessä Puolustusvoimien kanssa sopinut, että 10.12.2010 aloitettujen maasto-olosuhteisiin soveltuvien ruggeroitujen kannettavien tietokoneiden hankinnat jäädytetään toistaiseksi.
Hankintaan liittyy monia vaiheita kuten hallinnon sisäistä selvitystyötä, oikaisuvaatimuksia ja markkinaoikeuskäsittelyjä, jotka ovat aiheuttaneet hankintaan viivettä.
Asia on parhaillaan kesken markkinaoikeudessa ja puolustusministeriö tiedottaa siitä tarkemmin oikeusprosessin jälkeen.
 
Kuinkas käy ns. "uuden taistelutavan" kun ei nyt saadakkaan reaaliaikaista tietoa taistelukentästä läppärille??
 
Nopsajalka Jääkäri Möttönen on kova sana... jälleen kerran. Toimintapa aikojen alusta. Alkaen Marathon:in taistelusta.
 
Back
Top