USA:n rajapolitiikka

MSH

Kapteeni

Aloitetaanko oma trendi noille vai meneekö vielä trumpspykoosin alle?
Ehkä tämän voisi ottaa ihan omaan viestiketjuun, aihe on vähän iso pelkkiin Yhdysvaltojen uutisketjuun ja laajempi kuin pelkkä trumpettipsykoosi (vaikka reaktiot rajauutisiin välillä degeneroituvatkin TDS:ään).

Tuosta rajapolitiikasta on yllättävän vähän mitään kovin konkreettista ja senaattiin menevä esitys kehystetään vähän kuin Biden "katsoo republikaanien bluffin". Mutta esityksen sisällöstä on oikeastaan aika vähän. Tuosta rajakäytännössä voisi kuitenkin ottaa pari pointtia, mikä ehkä avaa sitä miksi asia on noussut niin isoksi.

Nythän meininki on vähän tämän kaltaista:


Eli raja-aidassa olevasta aukosta kävellään sisään kenenkään estämättä millään tavalla. Tähän liittyy sellainen nyanssi, että rajakontrolli on liittovaltion tehtävä ja sitä säädetään liittovaltion laeilla, mikä tuo sellaisen vivahteen, että osavaltion omat poliisivoimat eivät voi myöskään puuttua asiaan. Tähän liittyy Texasin ja Bidenin hallinnon välinen riita - Texasissa kyllästyttiin siihen, että maahantulolakeja ei enää käytännössä valvota eikä pahimpia aukkojakaan paikata, jolloin he päättivät tehdä tilapäisen esteen itse. Mikä ei sitten kelvannut Bidenille, eikä oikein korkeimmalle oikeudellekaan (johtuen juuri tuosta että kyse on liittovaltion tehtävästä). Abbot ei kuitenkaan aio taipua ja teoriassa olisi mahdollista, että tulisi jopa yhteenotto kansalliskaartin ja liittovaltion porukoiden välillä, mutta en oikein usko että siihen asti uskallettaisiin mennä.

Toinen huolta aiheuttava asia on se, että rajan yli on alkanut tulla enenevässä määrin kiinalaisia, joita ei myöskään hirveästi tarkasteta tai valvota. Määrät olisivat lisääntyneet ilmeisesti luokkaa 900% ja huomioiden minkälaiset välit USA:lla ja Kiinalla on, se ei varmasti ole hyvä asia kansalliselle turvallisuudelle. Lisäksi maahantulijoille on tehty jonkinlainen mobiiliapplikaatio, millä voi varata ajan jonkinlaiseen "haastatteluun" tms. jonka jälkeen maahan voi tulla myös kenenkään estämättä. Ja tulijoitahan riittää. Tämä aiheuttaa ongelmia paitsi huumerikollisuuden, ihmiskaupan ja yleisen turvattomuuden lisääntymisenä, myös siksi että isot maahantulijamäärät kuormittavat olemassa olevia järjestelmiä ja nostavat esim. asumisen hintatasoa. Kanadassa on jo päädytty tilanteeseen, missä aika merkittävä osa millenniaaleista ei enää usko koskaan asuvansa omassa talossa tai asunnossa hintatasojen karattua käsistä.

Nythän senaatille lähti esitysluonnos, missä ohjattiin lisää rahaa rajaturvallisuudelle, mutta siitä puuttuu olennainen: sen ei ole tarkoituskaan sulkea rajaa millään tavalla. Rahaa ohjattaisiin esim. lakimiespalveluihin (mistä osa oletettavasti lähinnä siihen, että lakimiehet varmistaisivat tulijoiden jäämisen maahan), jonkinlaista teknistä valvontaa jne. Mutta ei rajan sulkemista, rajaesteiden fyysistä vahvistamista tms. Joten sen suhteen luulen, ettei tällä sopimuksella ole ihan hirveän paljoa mahdollisuuksia menestyä senaatissa. Se on kuitenkin aika surrealistista, miksi rajakontrollin vahvistaminen (mikä siis tarkoittaisi ihan olemassa olevien lakien valvomista niin kuin ne on alun perin tarkoitettu) on niin kriittisen vaikea asia demokraateille.
 
Missä ovat nykydemokraateissa Scoop Jacksonit? Douglas Murrayn kirjassa Henry Jackson mainitaan mm. "uuskonservatiivien" Richard Perlen ja Paul Wolfowitzin aateisänä.
 
Se on kuitenkin aika surrealistista, miksi rajakontrollin vahvistaminen (mikä siis tarkoittaisi ihan olemassa olevien lakien valvomista niin kuin ne on alun perin tarkoitettu) on niin kriittisen vaikea asia demokraateille.
Jokainen ylitullut on demokraattien äänestäjä. Ei ole vaikeata käsittää, miksi demokraatit tahtovat rajan auki. Republikaaneistakin aivan liian moni kokee hyötyvänsä rajan yli lappavasta halpatyövoimasta ja kulutuskysynnästä, että saisivat aikaan mitään yhtenäistä kantaa.
 
Jos laittoman maahanmuuttajan palkkaaminen tehtäisiin USA:ssa laittomaksi, niin tulijat vähenisi. Mutta tätähän ei tehdä, kun ovat niin halpaa työvoimaa.

Ja onhan sekin tullut selväksi, että Trump ei missään nimessä halua että noi rajaongelmat ratkaistaisiin Bidenin kaudella.

Lisäksi ei ne maahanmuuttajat kaikki demareita äänestä ja laittomat tietysti ei äänestä laisinkaan.
 
Back
Top