Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Usan suunnitelmat suomalaisten siirrosta Alaskaan

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja KIM, 25.10.2010.

 1. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,075
  Tykkäykset:
  1,330
  Pisteet:
  156
  Hei!

  Tapasin eilen sotaveteraanin ja hänen Kanadassa 1970- luvulta asuneen poikansa. Tämä Kanadalainen oli perehtynyt ilmeisesti melko paljon suomen sotahistoriaan. Hän kertoi kuulleensa, että Jenkeillä oli toisen maailmansodan aikana joku ajatus suomalaisten siirtämisestä Alaskaan mahdollisen suomen miehityksen jälkeen. Ajatuksena olisi ilmeisesti ollut suomalaisten säästäminen siperialta.

  Onko joku muu kuullut tällaisesta suunnitelmasta? Siis että oliko tällainen kerrottu suunnitelma olemassa? Ja milloin? Ja miksi?
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,640
  Tykkäykset:
  23,221
  Pisteet:
  1,286
  Tästä oli viime viikolla uutisissa. Talvisodan aikana jenkeissä kartoitettiin mahdollisuuksia asuttaa suomalaisella väestöllä keski-alaskaa. Paikalliset eivät syttyneet oikein ajatukselle ja kongressi kaatoi aloitteen kokonaan.

  Ajatus oli, että Suomi tulee vallatuksi ja täältä lähtee väkeä sankoin määrin pakolaisina länteen, no valtaamatta Suomi jäi ja pakolaiset asutettiin kotimaahan.

  Ongelmiakin nähtiin ajatukselle, mm. kieli ja tavat. Uumoiltiin sitäkin, että olisko hyvä, että jonnekin tulisi kansa, jolla on outo kieli ja se alkaisi elämään omaa elämäänsä keskellä ei mitään. Pitää huomata, että kyseessä oli aloite, ei mikään pitkälle viety suunnitelma tahi strategia.....ja se kaatui armotta jo ajatuksena käsiin.
   
 3. Mainos 4. KIM

  KIM Majuri

  Liittynyt:
  07.05.2010
  Viestejä:
  1,075
  Tykkäykset:
  1,330
  Pisteet:
  156
  Ok. Oliko tuo uusikin uutinen vai oliko uutisoitu vanhastaan tiedossa olevaa asiaa?
  Jos suomi olisi miehitettykin, niin eipä täältä olis pakolaisia kovin suurin joukoin päästetty lähtemään. Keski-Alaska ei kuulosta kovin huonolta asuinpaikalta. Ilmasto sama kuin täällä, mutta korkeuskäyrää enempi ja meri kauempana. Ryssää ei tarttis enää niin paljoa pelätä. Voitaiskohan me nyt siirtyä kansana sinne Alaskaan? ;)
   
 5. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,640
  Tykkäykset:
  23,221
  Pisteet:
  1,286
  Tottahan toki voidaan. Jokainen kansakunta maailmassa ottaisi suomalaiset juopottelemaan ja äheltämään joukkoonsa, kun vain älyämme lähteä, ei muusta epäilystäkään.

  Tässä kannattaa huomata uutisointi: Usan suunnitelmat jne......missään vaiheessa ei taidettu tosiaan ehtiä suunnittelemaan, se oli jonkun populistin heitto aloitteeksi, minun käsittääkseni. Jos siellä nyt sitten on joku valovoimainen suunnitelma ollutkin paiskata suomalaisia tekemään metsätöitä keskelle ei-mitään niin aikeeksi se jäi. Vailla minkäänlaista infraa oleva alue olisi ollut varsinainen gulag sekin, vapaaehtoinen tosin, mutta kuitenkin.
   
 6. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,039
  Tykkäykset:
  5,696
  Pisteet:
  1,286
  Väittäisin Alaskan olleen kuitenkin paljon parempi vaihtoehto kuin Siperia.

  Yhdysvallat oli sentään vapaa maa. Neuvostoliiton vapaudesta eivät puhuneet kuin kovimmat politrukit.

  Omasta suvustani tiedän isovanhempien kertomana sen, että Kurikassa asuneella suvulla oli jonkinlainen valmius lähteä Ruotsiin. Oli veneet ja tarvikkeet valmiudessa Kaskisissa. Kalusto oli tietysti sopivasti hajautettuna ja jemmattuina.

  Tosiasia kuitenkin lienee, ettei mitään suurten massojen maastapakoa olisi päässyt syntymään. Siinä vaiheessa kun enemmistö kansasta olisi ymmärtänyt kohtalonsa ei olisi ollut enää mitään pääsyä ulkomaille. Maantiedekin sen jo kertoo, että jos täältä suuria joukkoja johonkin olisi kyetty siirtämään, niin se olisi ollut Siperia. Kukaan tai mikään ulkovalta ei olisi tullut meitä suomalaisia täältä punakoneen kidasta hakemaan. Todennäköisesti Ruotsikin olisi sulkenut rajansa, kun syystäkin olisi halunnut olla ärsyttämättä Neuvostoliittoa. Jenkkien reservaatti olisi senkin vuoksi jäänyt tyhjäksi. Se on sitten kysymys erikseen, että olisiko Stalin luottanut suomalaisiin ja antanut meidän jäädä asumaan omille maillemme ja siirrättänyt vain joitakin satoja tuhansia epäilyttäviä henkilöitä Siperiaan.
   

Jaa tämä sivu