Uudet palvelusajat vs. vanhat palvelusajat?

Muutos tehtiin 1998, muistaakseni ensimmäinen kuuden kuukauden porukka astui palvelukseen kesällä. Tuolloin oli paljon puhetta, miten koulutusta tehostetaan, viikonloppulomia karsitaan ja muutenkin hommasta poistetaan tyhjäkäynti. Tietysti myös johtajakoulutus pidentyi kuukaudella.

Mutta kävikö näin - tehostuiko koulutus toivotulla tavalla esimerkiksi miehistöllä, kun siirryttiin 8:sta kuukaudesta 6 kuukauteen? En voi puhua kuin omasta puolestani, mutta vertaamalla vuosi pari jälkeeni palvelukseen astuneita, lyhyemmän palvelusajan kavereitani, en olisi siitä ihan varma. Oliko vanha miehistön palvelusaika sittenkin parempi, koska se oli pari kuukautta pidempi? Tietysti siinä oli joskus tyhjäkäyntiä, mutta mielestäni ei kuitenkaan siinä määrin mitä on puhuttu. Entä oliko vanhassa systeemissä helpompi saada parhaat johtajakoulutukseen, koska suurin ero palvelusajoissa oli vain kolme kuukautta puolen vuoden sijaan? Nythän on ollut puhetta, että armeijan älykkyystesteissä olisi tullut notkahdus juuri 1998, ehkä jopa siksi, että vastaaja välttyisi johtajakoulutukselta. Tämä toki huhupuhetta.

Mielipiteitä/tutkimuksia?
 

skärdis

Respected Leader
Ei kai siinä montaa vuotta mennyt niin palvelusaikoja lyhennettiin toistamiseen. Eikö miehistön palvelusaika ole nyt 5,5 kuukautta ja pisimpään palvelevien 11,5 kk.

Tätäkin perusteltiin tyhjäkäynnin poistamisella eli kuulemma turhaa odottelua ja kasarmilla palloilua vähennettiin.

Omituista sikäli, kun samalla syylä perusteltiin myös 8 kk -> 6 kk muutosta muutamaa vuotta aiemmin.
 

Tornisteri

Kersantti
Taisin kertoa tämän tarinan jo toisessa ketjussa, mutta kyse tosiaan 365-palvelusajan sisällöstä päälle vuosikymmen sitten.

Eli uusien alokkaiden saavuttua jouduimme muistaakseni E-kauden aikoihin jonkinlaiseen prikaatin kiertävään "gines-listaukseen", jossa jouduimme olemaan muistaakseni melkein parisen viikkoa kiinni aina tietyin väliajoin. Yksikön päällikkö oli juuri vaihtunut ja tavallaan annettiin ymmärtää että viikonloput tultaisiin käyttämään "koulutuksellisiin tarkoituksiin", mutta todellisuudessa viikonloput olivat täynnä aivan uskomatonta täyteohjelmaa polttopallon ja muun urheilukoulutuksen muodossa.

Nämä satunnaiset ginekset aiheuttivat aikamoista hajoilua ihan miehistöstä lähtien, mutta kyllä niitä useampia oli omana johtajakautenani. Erittäin ikävän tilanteesta teki se että viikonloput eivät tosiaan oikein koostuneet mistään sodanajan tehtäviemme mukaisista koulutuksista, vaan liikunallisilla aktiviteeteilla mentiin ihan puhtaasti.

Ainakin omaan kolme-kuusi-kakkoseen mahtui jonkin verran sitä tyhjäkäyntiä. Onneksi ei ollut siihen aikaan ketään kotipuolessa odottamassa, mutta kyllä se söi miestä kun varta vasten pistettiin yksikkö istumaan viikonloppuja ilmoittaen että päivän koulutus olisi sitten uintia, suunnitusta ja huomenna polttopalloa.

En usko että kyseessä oli mikään prikaatin esikunnan toimi saada tiettyjen jalkaväkeen kuuluvien koulutushaarojen edustajien yleiskuntoa kohotettua, vaan pikemminkin enemmän tai vähemmän jonkun yksikön oli tuolloin tehtävä aina noita parin viikon gineksiä ilman sen suurempaa syytä. Missään vaiheessa ei oltu edes virka-apua antavana osastonakaan.
 
Top