Uudissanojen lista suomen kielen kunniaksi

OldSkool

Kapteeni
Tänään, suomen kielen päivänä (Mikael Agricolan päivää eli suomen kielen päivää vietetään Suomessa 9. huhtikuuta), käynnistän foorumin kehittämien tai täällä ilmi tulleiden uudissanojen keräämisen.

Tarkoituksena olkoon yhdistää tieto, huvi ja hyöty.
Tieto: selitys noin yhdellä lauseella, mitä esim "luolauskovainen" todellisuudessa viestii.
Huvi: Suomen kieli on tarvittaessa paitsi istuvasti kuvaileva, myös kantaaottava, värikylläinen, ja tarvittaessa lämpimän humoristinen .

Sanastoon en haluaisi ottaa mukaan sellaisia lyhenteitä tai termejä, jotka ovat joko yleisempää nettikeskustelusanastoa (esim "trolli") tai inttislangia (esim. "sergei") tai yleissanastoa (esim. "myyrä").
Noille löytynee kuvaukset muistakin lähteistä.

Jokainen halukas saa kirjoittaa tähän keskusteluun havaitsemansa tai keksimänsä sanan sekä sille lyhyen selityksen.
Sanastosta lienee minun syytä tehdä säännöllisesti kooste.
Hyöty: jos uudissanojen listasta tulee pitkä ja elävä, on mahdollista että joku graduntekijä voisi käyttää tätä lähdemateriaalinaan, käsitellessään deskriptiivisten tai onomatopoieettisten uudissanojen syntymistä ja käyttöä.
Joten aikanaan, ehkäpä, lista voi jopa päätyä foorumilla muulle osastolle kuin Iltavapaat, näkymisen takia.

Sanaston siemeneksi aloitan listan seuraavilla ensiksi muistista löytyneillä sanoilla ja selityksillä:

Foliohattu: Useita merkityksiä. Villinpuoleinen ajatelma, idea, vinkki, jonka takaa näyttäisi paljastuvan mahdollisen salajuonen palasia. Konkreettisemmin päähine, jonka pitäminen ehkäisee sitä käyttävän henkilön kuten operaatiopäällikön ajatusten vakoilemista.

Itärauta-allergia: Kuvainnollinen periaate, jonka mukaan NL-valmisteisen tai Venäjä-valmisteisen puolustustarvikkeen valinta tai käyttö ei ole (erinäisistä syistä) järkevää joten sellaisista pitää päästä eroon.

Luolauskovainen: Sellaisen katsantokannan omaava henkilö, jonka mukaan julkisuudessa ymmärretyn puolustustarvikkeiden määrän lisäksi luolavarastoissa ympäri maata on runsaasti enemmän kalustoa pahan päivän lisävarana. Vrt. "Stenata".

Nato-kiima: Näkemys, jonka mukaan Puolustusliitto Nato on sinällään tavoite jonne Suomen täytyy päästä nopeasti, eikä vatulointi tai arpominen tuota muuta lopputulosta tai liittymisprosessille lisäarvoa.

Nojatuolikenraali: Sellaisen katsantokannan omaava foorumin aktiivinen keskustelija, joka harrastuneisuuttaan pohtii sotatoimia ja strategioita, ja kykenee kertomaan suuriinkin operaatioihin (ylärajaa ei ole) selkeän ja oikean ratkaisun, oikaisemalla tarvittaessa käytännön murheista kuten sodan kitka, logistiikka, tai johtamisviestinnän epätäydellisyys.

Rynkkykausti: Voimakas reaktio siihen kun (puolustustarvikkeiden, tässä erityisesti rynäkkökivääreiden) varastoinnin kustannukset nousivat huomattavasti entistä enemmän ja seurauksena varastoja karsittiin (kovalla kädellä, jopa ylireagointiin viitaten)

Stenata: Toimenpide jolla elinkaarensa päättänyt, tyypillisesti metallinen puolustustarvike tuhotaan ja materiaalit lähetävät teolliseen kierrätyskäyttöön. Toteuttaa klassista "miekoista auroiksi" -ajatusta. Tyylitelmä Stena Recycling-yrityksen nimestä.
 
Kolmenkympin äyriäishomo: Henkilö, joka on viettänyt yli 72 tuntia putkeen Länsi-uudellamaalla rapujuhlissa Lars- tai Pär-nimisen ahvenanmaata puhuvan henkilön seurassa.
 
Back
Top