Uusi ammattisotilaan pitämä blogi

pstsika

Haukka
http://fmashiri.wordpress.com/

Ajatuksia puolustuksesta, turvallisuudesta, nykymaailman menosta ja yhteiskunnan ilmiöistä.

Harvinaista, että kyseinen ammattisotilas uskaltaa kirjoittaa omalla nimellään. Nopea googlaus kertoi, että mies työskentelee vanhempana osastoesiupseerina MPKK:ssa. Törmäsin blogiin ammattisotilas-blogin kommenteissa ja fiksu ja asiallinen kommentointi herätti mielenkiintoa sen verran, että menin lukemaan myös kommentoijan omaa blogia.

Suomenkieliset osat tuli luettua ekalla avauksella ja jään odottamaan jatkoja.

Försvarsdebatt?!


Suomessa Puolustusvoimista tai turvallisuuspolitiikasta keskustelu tuntuu helvetin hankalalta.

Näin bloggaaja ammattisotilas kuvaa tuntojaan bloginsa avaavassa lähtölaukauksessa. Tukholman suurlähetystömme sotilasattasea, eversti Anders Gardberg, puolestaan lähestyy asiaa toiselta kantilta vertaamalla Suomen ja Ruotsin väittelykulttuureja. Meillä aikanaan virinnyt varsin mustavalkoinen Nato-keskustelu sai monelta merkitttävältä vaikuttajalta kritiikkiä huonosta laadusta. Tähän laatuun myös ammattisotilas ottaa kantaa. Suomessa on suppea joukko suomenkielisiä turvallisuusblogeja, jotka välillä koskettavat puolustusvoimia, mutta suomenruotsalaisten blogien osalta tyhjiö ei ole pahemmin täyttynyt. Useimmat blogit ovat lyhytikäisiä, kuten esimerkiksi Yrsa Grünen turvallisuusblogi. Grüne muuten kirjoittaa äärettömän hyviä turvallisuusaiheisia pääkirjoituksia. Ujoutta tai varovaisuutta löytyy. Ei pidä pitää blogia ellei ole merkittävä vaikuttaja tai se kuulu tehtäviin. Yhdyn pääosin ammattisotilaan ajatuksiin keskustelumahdollisuuksista ja -haasteista sekä keskustelun tasosta. Kunnioitan hänen päätöstään pysyä nimettömänä, mutta en ihan usko siihen raa’an rationaaliseen kuvaan, jota hän välittää. Sotilaiden sanavapautta koskevat rajoitukset kumottiin verrattain myöhään meillä ja ehkä organisaatiossamme on jäänteenä tapa tarkastella mielipiteitä puolustuksesta ja turvallisuudesta poliittisina kannanottoina. Tietty hitaus pitää yllä käsitystä siitä, että upseerin ei ole sopivaa lausua mielipidettään ellei häntä siihen erikseen käsketä. Yritän murentaa tätä anakronisimia ja selittää lähestymiseni velvollisuuksien kautta:

1. Puolustusvoimien päällystö johtaa sotilaiden, so. miesten ja naisten; varusmiesten, reserviläisten ja palkattujen, koulutusta. Sotilaamme muodostavat hyvin edustavan poikkileikkauksen yhteiskunnasta. Me vaikutamme yhteiskuntaan ja se meihin. Minä en istu autiolla saarella tai hiekkalaatikossa.
2. Suomen turvallisuuspoliittinen ympäristö ei ole luonnonvakio. Meidän pitää seurata ja arvioida sen muutoksia. Kehittämisohjelmamme tähtäävät ennustettavan tulevaisuuden suorituskykyjen luomiseen. Minä en voi maata (kylmän sodan) poteron pohjalla vain varmuuden vuoksi.
3. Meidät koulutetaan kuuntelemaan, ajattelemaan, arvioimaan, muodostamaan mielipide ja tekemään päätöksiä. Päätöksiä tekevät toimivaltaiset johtajat, jotka edellyttävät, että osallistuvat alaiset antavat perustellut näkemyksensä ja tukevat parhaan mahdollisen päätöksen tekemistä. Varusmiehemme ja reserviläisemme odottavat, että osaamme keskustella turvallisuudesta ja näin tukea heitä perustellun mielipiteen muodostamisessa. Tämä ei ole blogi päätöksistä, mutta minä tahdon ja voin tukea hyvin perusteltujen mielipiteiden muodostamista.
4. Näillä lähtökohdilla tahdon avata suomenruotsalaisen puolustusblogin, joka toivottavasti edistää keskustelua ja ymmärrystä maanpuolustuksesta, antaa suppean sisäpiirin näkökulman uudistukseemme ja ehkä… toivottavasti, antaa käsityksen puolustuksen ja turvallisuuden laajasta tehtäväkentästä nykymaailmassa.

Kirjoitan ruotsiksi. Referoin joskus suomeksi, mutta toivon aina, että kommentoitte rohkeasti jommallakummalla kotimaisella!

Nimettömyys? En aio loata ja ihannoida puolustustamme, enkä myöskään selittää kuinka surkeita tai erinomaisia olemme joskus olleet. Tarkastelen nykypäivää ja pyrin katsomaan tulevaisuuteen. Siinä vakaassa uskossa, että ”meidän maajoukkue” on moderni ja kehityshakuinen organisaatio, joka saa elinvoimansa työntekijöidensä sykkeestä ja omistautumisesta. Seison kirjoitusteni takana omalla nimelläni. Ymmärrän ja hyväksyn myöskin sen, että kaikki eivät näin voi tehdä. Kommentoikaa siis nimellä tai salanimellä.

Vastuulauseke: Esittämäni mielipiteeni ovat omiani, eivätkä ne välttämättä heijasta puolustusvoimien virallista linjaa.

http://fmashiri.wordpress.com/2012/10/16/forsvarsdebatt/
 
Mashiri on yhdenlainen legenda.

Tervetullutta joka tapauksessa kaikki aihepiiristä vakavaan harrastuneisuuteen tai ammattilaisuuteen pohjautuva kirjoittaminen, ja virka-asemansa puolesta Mashiri lienee ns. taustan varmistanut.
 
Tästä ensimmäisestä Mashirin bloggauksesta on hyvä jatkaa syksyyn, harmi vaan että ruottiksi.
http://fmashiri.wordpress.com/2013/06/11/yhteenveto-harjoitustoiminnasta-q1-q22013/

http://jagarchefen.blogspot.se/2013/09/zapad13_28.html

Täytyy sanoa, että laittoi vähän mietityttämään, kun jälkimmäistä blogia lueskelin vähän laajemmin, jopa hieman huolestuin kehityksestä.

EDIT: Se mistä lähinnä huolestuin on, uusi kylmä sota. Venäjä voimistuu ja kun ISAF-operaatio loppuu ja saadaan lisääntyviä harjoituksia Eurooppaan, niin jatkuuko kilpavarustelu ym. vastakkainasettelu, joka voi tarkoittaa lumipalloefektiä. Ehkä joku viisaampi osaa tähän antaa hyvän vastauksen. Siis paljonhan on kiinni tietenkin siitä miten kukin osapuoli mihinkin suhtautuu. Se varmasti tiedetään, että karhu ei ole talviunilla. Vaan pikemminkin kyse on siitä miten muiden tulee suhtautua karhun tapaan toimia.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvää tekstiä, hienoa nähdä upseerin uskaltavan tuovan ajatuksiaan esiin julkisesti. Kuten Mashiri itsekkin sanoo, siihen ei olla tottuttu. Muutos tässä asiassa ei ole pahasta.
 
Hyvää tekstiä, hienoa nähdä upseerin uskaltavan tuovan ajatuksiaan esiin julkisesti. Kuten Mashiri itsekkin sanoo, siihen ei olla tottuttu. Muutos tässä asiassa ei ole pahasta.
Ollaan avoimia ja rehellisiä "rehellisyys maan perii" on sanonta. Ja keskitytään talouden kohentamiseen ja ihmisten hyvinvointiin, niin ei tule uusia kylmiä sotia jeuroopas ;)
 
Back
Top