Uusi yhteispohjoismainen taisteluasu

Haittapuolena materiaalin vaurioitumisen lisäksi se ettei tavara olisi enää siirrettävissä suoraan varastosta jakolinjalle vaan pitäisi availla tyhjiöpakkauksia ja jakaa tavaraa useampaan rullakkoon.

En tunne LKP:oon liittyviä materiaalin käsittelyn käytäntöjä mutta oletan että siinä pyritään suoraviivaisuuteen. Tavara halutaan jakaa käyttäjälle suoraan siitä pakkauksesta jossa se varastoidaan.
Ei kai tyhjiöpakkaaminen hidasta jakamista. Pakataan kaikki vaatteet yksittäin ja leimataan vaatteen nimi ja koko päälle, niin ne voidaan jakaa sellaisenaan. Päinvastoin sellainen saattaa jopa suojella vaatetta jakamisen yhdetydessä tapahtuvalta likaantumiselta.

Iso ongelma saattaa olla aikaisemmin mainittu negatiivinen vaikutus vuoren eristysominaisuuksiin.
 

Pohjoisen joukko-osastot saivat käyttöönsä uudet taisteluasut, joiden lämpimyys perustuu aiemmasta poikkeavaan ratkaisuun​

Uusi taisteluasu on suunniteltu kokonaisuudeksi, jossa jokainen kerros toimii seuraavan kerroksen kanssa. Ensimmäiset käyttökokemukset kunnon pakkaskeleissä ovat olleet hyviä.


Suomen pohjoisimmat joukko-osastot ovat ensimmäisinä saaneet käyttöönsä uudet M23-taisteluasut.

– Olemme käyttöönottovaiheessa. Lähestulkoon kaikki materiaali on saapunut, ja se on otettu käyttöön 1/24 -saapumiserällä. Se jaetaan ensin Rovaniemellä ilmatorjunnalle ja lennostoon, tänne Jääkäriprikaatille ja rajan jääkärikomppanialle Ivaloon, kertoo kapteeni Ari Keski-Säntti Jääkäriprikaatin esikunnan arktiselta sektorilta.

Uuden asukokonaisuuden tarkoituksena on olla käytössä entistä parempi. Erityisesti haluttiin saada siitä aiempaa lämpimämpi.

– Materiaali on aika pitkälle iholta lähtien merinovillaa. Sillä on vähän parempi lämpöarvo kuin keinokuidulla tai puuvillalla. Oletusarvo on että vaatetuksen suoja-arvo on vähän parempi kuin vanhassa M05-järjestelmässä, mutta nythän sitä ollaan kokeilemassa, että mitkä ne rajat ovat.

Vuonna 2016 neljä pohjoismaata päätti hankkia yhdessä taisteluasuja joukoilleen. Suomessa tämä asujärjestelmä kulkee nimellä M23.

– Todettiin yhdessä neljän Pohjoismaan kanssa, että on tarvetta kehittää yhtenäinen asujärjestelmä. Siitä tulee etuja, kun kaikilla on samanlaiset vaatteet käytössä, sanoo Keski-Säntti.

Heti käyttöön kovissa pakkasissa

Lapissa on ollut tänä vuonna kunnon pakkasia, joten uudet asut ovat päässeet heti näyttämään ominaisuuksiaan. Keski-Säntti pitää asua onnistuneena.

– Kokemukset ovat aika pitkälle hyviä, koska tämä on ihan alusta lähtien suunniteltu järjestelmäksi, että jokainen kerros toimii sen seuraavan kerroksen kanssa.

Myös Jääkäriprikaatin varusmiehet pitävät uusia asuja aiempia lämpimämpinä. Esimerkiksi alikersantti Johan Viljamaa on kokenut -30 asteen pakkasen uusissa asuissa.

– On tuntunut hyvältä. Nämä ovat paljon lämpimämmät päällä. Vanhojen asujen kanssa olisi pitänyt laittaa enemmän kerrastoja päälle, nyt ei tarvitse pukea niin monta kerrosta, Viljamaa sanoo.

Muut maat odottavat tietoja käyttökokemuksista

Suomi pääsee kokeilemaan uusia talviasusteita ensimmäisenä. Kapteeni Ari Keski-Säntin mukaan muut maat ovat kiinnostuneita täällä saaduista kokemuksista.

– Näyttää siltä, että Suomi on ensimmäisenä ottamassa käyttöön nämä asut. Muut Pohjoismaat seuraavat perässä, mutta me jaamme alkuvaiheessa saatuja havaintoja muiden maiden kanssa.

Toistaiseksi asujen toimivuudesta ei ole kerätty kommentteja. Saapumiserä aloitti varusmiespalvelunsa vasta muutama viikko sitten.

– Tässä vielä odotetaan hetken aikaa, ennen kuin ensimmäisen kerran tehdään tiedonkeräyskierros.

Keski-Säntin mukaan M05-järjestelmän lumipukuja ei vaihdeta tässä yhteydessä, koska ne ovat edelleen riittävän laadukkaita. M23-järjestelmään kuuluvat kesäajan maastopuvut, sadeasut ja taistelupaidat otetaan käyttöön myöhemmin.
 
Millainenhan mahtaa olla sa-joukkojen vaatevarustuksen jakauma, jos joukkoja jouduttaisiin perustamaan nyt? Veikkaan, että aika moni saisi vielä kuuskekkoset ja osalla saattaisi olla peräti sarkapukuakin. M90 olisi varmaan yleisin ja sen jälkeen joko M62 tai M05.
 
Vähän menee off-topic, mutta:

Eivätkös kuuskekkoset ole poistettu virallisestikin pl. Utin porukat?

Eli ysiykköstä lienee vielä varastoissa kosolti ja tietenkin nollavitosta sitten jonkin verran.
 
Sarkapuvut ja kuuskekkoset maastopuvut on aika lailla poissa, mitä olen seurannut ylijäämämarkkinoita ja kertaajien kuvia. Nollafemma ja ysiykkönen on ne jakopuvut ja sitten multipaskat ja NCU:t yms. Kuuskekkosia on näkynyt vielä hyppy- ja sukelluspukuina. Varmaan jostain luolastosta löytyy vielä sieltä perältä nurkasta laatikoiden alta jotain m/1960-luku vaatetusta. Olisiko jääkäriprikaati jemmannut sarkapukuja kovan paikan varalle, kun ne taisi viimeisenä niitä käyttää 2000-luvulla? Tai jostain löytyy vielä häkillinen niitä isokokoisia norsunvittuja täysin käyttämättömänä ja ehjänä. Mies voi toivoa...

Veikkaan ettei koskaan tule olemaan yhtä, tai edes kahta mallia jakopukua LKP:ssä. NCU:n jälkeen ~20v päästä tuleva uusi Hienompi™ taistelijan vaatetusjärjestelmä tulee varmaan poistamaan ysiykköset. Onkohan millään armeijalla sellaista tilanetta, että on yhtenäinen yksi pukujärjestelmä sodan varalle? Liekö jenkeilläkin UCP:t ja M81:t varastossa?
 
Ainakin viime vuosien M05-hankinnat ovat olleet niissä lukemissa, että pitäisi löytyä lähes koko sijoitetulle reserville. Ainakin taistelevilla joukoilla peruskauraa. Joissakin kertauksissa näkynyt porukkaa M05:t, M85:t ja teräspotat päällä.

Esimerkkinä, vuosina 2018-2021 on hankittu:
Maastohousuja 18 000 kpl / vuosi (max. 72 000 kpl)
Maastotakkeja: 16 000 kpl / vuosi (max. 64 000 kpl)

Tappelupaitojakin on yli 70 000 tuntumissa.
 
Millainenhan mahtaa olla sa-joukkojen vaatevarustuksen jakauma, jos joukkoja jouduttaisiin perustamaan nyt? Veikkaan, että aika moni saisi vielä kuuskekkoset ja osalla saattaisi olla peräti sarkapukuakin. M90 olisi varmaan yleisin ja sen jälkeen joko M62 tai M05.
Sarkapuvut taitaa olla aika pitkälti myyty.

Kun etsiskelin tietoa, niin yksi jenkkifirma niitä housuja oli myynyt ja kun eivät saaneet lisää, niin teettivät omat. Ja se ihmetytti, että kyseessä kalifornialainen firma, niin onko siellä tosiaan kysyntää paksuille sarkahousuille. Olivat siis ostaneet 10000 paria ja myyneet melko nopeasti, kunnes palossa tuhoutui loput 3000 paria. Toisaalta 50 miljoonaa asukasta, niin äkkiäkös sitä sinne uppoaa sellaiset määrät.

Veikkaisin, että ongelma tulee kengistä. Niissä kun pohjat ei kestä, niin varastointi on hankalaa. Tosin tuotantoa on reilusti, jolloin se uustuotanto kyllä lähtee nopeasti käyntiin, vaatteiden osalta vähän eri juttu.

Harmi, ettei Jalas ja Sievi tee niitä maihareita siviilimarkkinoille, eikä niitä enää löydy kaupoista. Joitakin kakkosluokan sieviläisiä löytyy. Eihän kaikki niistä tykkää, mutta normaali ja leveä lesti, teräskärjellä ja naulaanastumissuojalla olevat vaihtoehdot, niin luulis menevän työkengiksikin.
 
Back
Top