uusia ammuksia tykistölle

muhvetti

Kersantti
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288659742180.html

Puolustusvoimat ostaa tykistön erikoisammuksia Ranskasta
Julkaistu: 28.2.2014 16:44
Puolustusvoimat ostaa Ranskasta panssariin hakeutuvia kenttätykin erikoisammuksia.

Puolustusministeri Carl Haglund (r.) valtuutti perjantaina Maavoimat tekemään hankintasopimuksen panssariin hakeutuvasta 155 millimetrin ampumatarvikkeesta Nexter Munitionsin kanssa.

Hankinta perustuu normaaleihin Puolustusvoimille myönnettyihin talousarviovaroihin. Hankinnan kokonaisarvo on noin 16 miljoonaa euroa, ja toimitukset ajoittuvat vuosille 2014–2016.
 
1393562170376.gif

Armeija osti älykkäitä ammuksia tykkimiehille
28.2.2014 16:54 1

Jarmo Huhtanen

HELSINGIN SANOMAT

PUOLUSTUSVOIMAT
1305793365771

Älyammus sisältää kaksi siivillä varustettua taistelulatausta.

Maavoimat on ostanut Suomessa täysin uudenlaisia tykistön ammuksia. 155 millimetrin kenttätykeissä käytettävä ampumatarvike osaa täysin itsenäisesti hakeutua panssaroituihin ajoneuvoihin.

Älyammuskaupan veroton hinta on lähes 16 miljoonaa euroa. Älykkyys maksaa, mikä näkyy poikkeuksellisen kovana yksikköhintana. Suomi saa miljoonillaan alle 300 kovaa ammusta, 60 harjoitusammusta ja koulutustarvikkeita.

Älykkäiden ammusten maaleja ovat erityisesti komento-, esikunta-, taistelu-, rynnäkkö- ja kuljetuspanssarivaunut sekä panssarihaupitsit.

Ammus toimii siten, että siihen syötetään ennen laukaisua lentoaika. Kun ammus on lentänyt etukäteen annetun ajan maalin yläpuolelle, se jakautuu kahdeksi itsenäisesti toimivaksi taistelulataukseksi, joissa on onteloammus. Tämä tapahtuu noin 200 metrin korkeudessa.

Molemmissa taistelulatauksissa on pienet ohjaussiivet, joiden ansiosta ne alkavat kiertää kohteen yläpuolella halkaisijaltaan parinsadan metrin kokoista suppenevaa kehää.

Ammus tunnistaa kohteen laseretäisyysmittarin ja lämpökameran avulla. Sen muistiin on ohjelmoitu tiedot mahdollisista kohteista, kuten niiden koosta ja lämpötilasta. Ammus tunnistaa esimerkiksi palavat panssariajoneuvot eikä hakeudu niihin.

Kun älyammus on tunnistanut panssaroidun ajoneuvon, se tunkeutuu siihen läpi katon, joka on heikoimmin panssaroitu kohta. Ammuksessa on myös itsetuhomekanismi siltä varalta, ettei se löydä kohdetta.

Ammuksen kokonaispaino on 47 kiloa. Taistelulataukset painavat kuusi kiloa kumpikin. Ampumaetäisyys on jopa 35 kilometriä.

Bonus MK II -nimiset ammukset valmistaa ranskalainen Nexter Munitions. Suomeen ne tulevat vuosina 2014–2016.

Puolustusvoimat teki viime vuosikymmenellä laajan tutkimuksen siitä, mikä on tehokkain ja halvin tapa parantaa iskukykyä. Tykistön erikoisammusten hankinta on osa tätä hanketta.

Kaksi muuta iskukykytutkimuksesta poikinutta hankintaa ovat Hornet-hävittäjien päivittäminen ilmasta maahan -kyvyllä ja raskaiden raketinheitinten osto Hollannista.


http://www.hs.fi/kotimaa/Armeija osti älykkäitä ammuksia tykkimiehille/a1393562170376
 
Back
Top