Uutisia Arabiemiraateista

fulcrum

Greatest Leader
UAE shoppailee raketteja: http://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/uae_14-42.pdf

UAE

High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers
WASHINGTON, Sep 29, 2014
-
The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the United Arab Emirates for High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers and associated equipment, parts, training and logistical support for an estimated cost of $2.5 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of the United Arab Emirates (UAE) has requested a possible sale of

12 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) Launchers

100 M57 Army Tactical Missile System (ATACMS) T2K (Block IA Unitary) Rockets

65 M31A1 Guided Multiple Launch Rocket (GMLRS) Unitary Pods

------------------------------------------

Paketti varmaan sisältää elinkaarihuollon ja silleen, mutta sweet Jeebus että on ihanan kallista. 12 MRLS:n halpisversiota, 100 ATACMS-ohjusta ja 65 satsia raketteja = 2.5 miljardia taalaa.

Samalla ostellaan myös vähän MRAPpeja, ilmeisesti armeijan ylijäämää: http://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/uae_14-26.pdf

Hyvä diili jenkeille koska nuo MRAPit ovat olleet vähän sellaista ongelmajätettä Irakin sodan jälkeen, niitä on tyrkytetty mm. poliisilaitoksille (!). Herää kysymys tosin mihin UAE tarvitsee 4500(!!) ajoneuvoa?
 
UAE osti joskus vajaat kymmenen vuotta sitten olisiko ollut 20 HIMARSia kanssa, joten tuo rakettien jne. määrä voikin olla aika suuri jonka nyt hankkivat. Tosin suolaiselta silti vaikuttaa. Onkohan kaikki mahdollinen huolto ja varustus ja koulutus ostettu kanssa, kun noilla tyypeillä on yleensä itsellään vaikeaa saada mitään asevoimia ja tekniikkaa toimimaan itsenäisesti...
 
Mahdollisesti tuossa on copy-paste-virhe, koska MRAP-kaupan hinnaksi mainitaan myös 2.5 miljardia. Hiukan myöhemmin HIMARS-paperissa hinnaksi kerrotaankin $900 miljoonaa mikä sentään kuulostaa vähemmän naurettavalta.

...mutta aika naurettavalta silti. Okei, mukana on varmaan elinkaarihuolto jne. ja hyvin ampumatarvikkeita mukaanluettuna niitä kalliita ohjuksia, mutta silti...tästä voi jokainen itse kukin vedellä johtopäätöksiä, olisiko meillä ollut varaa MLRS-hankintaan jos ei olisi ollut ylijäämää tarjolla?
 
FlyNanolle lentävä lähtö.

Suomalaisen FlyNano-vesitason toimituksista tehtiin esisopimuksia Abu Dhabissa. Suomalaisen FlyNano-yhtiön valmistaman uudenlaisen vesitason toimituksista solmittiin kuusi esisopimusta Abu Dhabissa pari viikkoa sitten, FlyNanon toimitusjohtaja Mika Suila kertoo. Suilan mukaan kaikki tilaajat olivat Arabiemiraateista ja Saudi-Arabiasta. Lisäksi yhtiöllä on keskeneräisiä neuvotteluja kymmenkunnan asiakkaan kanssa. Suilan mukaan päämarkkinat näyttävän olevan nyt arabimaailmassa ja Aasiassa.

Suomalaiskone edustaa uutta ajattelua. Se on kaksitasoinen ja painaa vain 70 kilogrammaa. Keveyden tuo hiilikuitukomposiittirakenne. Voimaa vesitasolle antaa lähes äänetön sähkömoottori. FlyNanolla voi nousta esimerkiksi kesämökin rannasta viidentoista minuutin pyrähdykselle taivaalle. Kone nousee ilmaan 200 metrin matkalta. Se tarvitsee vain 40 metriä laskeutumiseen. Lentonopeus on 120 kilometriä tunnissa. Konetta saa lentää koulutuksen jälkeen ilman varsinaista lentäjän lupakirjaa. Sen on suunnitellut alan suomalainen grand old man, diplomi-insinööri Aki Suokas.

Vesitaso maksaa verottomana nyt noin 85 000 euroa.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/jokamiehen-lentokone-sai-ensimmaiset-tilaukset/M9zUFy5w

http://flynano.com/
 
Patrian paikka.

”Dubain johto pitää maailmannäyttelyään erittäin tärkeänä kansallisena tapahtumana. Ne maat, jotka eivät osallistu, saattavat törmätä seinään aika äkkiä”, arvioi Keinälä.

Arabiemiraatit ei kuulu toteutuneiden ihmisoikeuksien osalta maailman kärkeen. Valtio on saanut kritiikkiä niin YK:lta kuin ihmisoikeusjärjestöiltä Jemenin sodasta ja siirtotyöläisistä, joilla ei ole maassa kansalaisoikeuksia. Onko osallistuminen imagovirhe?

”En näe osallistumista ongelmana. Se on globaali tapahtuma, ja maailmannäyttelyjärjestö (BIE) on neutraali toimija. Tietenkin pitää miettiä, miten Suomi esitetään. Jos jokin maa lähtee esimerkiksi vahvasti aseteknologiakärjellä näyttelyyn, se voi herättää voimakasta kritiikkiä”, Keinälä arvioi.

Suomen kärki muodostuu puoliksi mukaan lähtevistä yrityksistä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/suomi-keraa-rahaa-dubain-maailmannayttelyyn--maat--jotka-eivat-osallistu--saattavat-tormata-seinaan-aika-akkia/z6E8CQuC

Täysillähän ei tällaisiin tilaisuuksiin kannatakaan osallistua. Tulee vielä hiki.
 
Back
Top