Aika jäätävä summa yhteen hankintaan.
26.4.2016 klo 17:41 | päivitetty 26.4.2016 klo 17:42
http://yle.fi/uutiset/australia_tek...t__ostaa_ranskalta_12_sukellusvenetta/8838275
"Australia teki historiansa suurimmat asekaupat – ostaa Ranskalta 12 sukellusvenettä
Ranska voitti ennakkosuosikina pidetyn Japanin kilpailussa maailman suurimpiin kuuluvasta asekaupasta. Australia aikoo kaksinkertaistaa sukellusvenelaivastonsa.
Australia ilmoitti tiistaina ostavansa ranskalaiselta valtionyhtiöltä DCNS:ltä uudet sukellusveneet laivastolleen. Sukellusveneitä hankitaan 12 ja niillä korvataan Australian merivoimilla nyt käytössä olevat kuusi Collins-luokan sukellusvenettä.
Ranska tarjosi Australialle versiota uudesta Barracuda-luokan aluksesta. Ranska rakentaa parhaillaan itselleen Barracudan ydinkäyttöistä mallia, mutta Australian ostama tyyppi on dieselsähkökäyttöinen.
Australian sukellusveneet on tarkoitettu toimimaan toisia pinta-aluksia tai sukellusveneitä vastaan, ja niiden pääaseina ovat torpedot. Ranskalainen valmistaja lupaa veneisiin uudenaikaisimman sensoritekniikan ja muun varustuksen.
Vaikka Barracuda on melko suuri sukellusvene, vastustajan on kuitenkin vaikea havaita ja tuhota sitä. Barracuda ei käytä vedessä etenemiseen potkuria vaan vesisuihkujärjestelmää, minkä vuoksi se on kulkiessaan paljon perinteistä sukellusvenettä hiljaisempi.
Hinta yli 30 miljardia euroa
Australian sukellusvenehankinnan hinta-arvio on noussut vuosien mittaan, ja nyt veneiden arvioidaan maksavan 34-38 miljardia euroa. Kyseessä on Australian suurin asekauppa koskaan. Vertailun vuoksi Suomen hävittäjäkaluston uusinnan on arveltu maksavan 6-10 miljardia euroa.
Sukellusveneet rakennetaan Australiassa, Adelaidessa, ja pääministeri Malcolm Turnbull lupasi projektin tuovan tuhansia työpaikkoja. Kauppa julkistettiin ilmeisesti ennakoitua aikaisemmin, jotta hyvät työllisyysuutiset ehtisivät vaikuttaa kesällä pidettäviin vaaleihin.
Myös Ranskassa on luvattu kaupan tuovan nelisen tuhatta työpaikkaa.
Japanille takaisku
Australian sukellusvenetilauksen ennakkosuosikkina pidettiin japanilaista Mitsubishin johtamaa teollisuusryhmää, jota tuki taustalla myös Yhdysvallat. Tilaus olisi merkinnyt Japanille tärkeää avausta, ensimmäistä suurta aseteknologian vientisopimusta sitten toisen maailmansodan.
Japanilaiset eivät kuitenkaan selvästi kertoneet, suostuisivatko he alusten rakentamiseen Australiassa. Lisäksi japanilaisia veneitä suosinut pääministeri Tony Abbott vaihdettiin Turnbulliin viime syksynä. Australiassa myös saatettiin ennakoida, että sitoutuminen japanilaiseen asetekniikkaan olisi saattanut ärsyttää Kiinaa, joka on Australian tärkein kauppakumppani.
Kilvassa oli viime metreille mukana myös saksalainen ThyssenKrupp, jolla on pitkä kokemus sukellusveneiden tekemisestä. Se on myynyt niitä Saksaan ja seitsemääntoista muuhun maahan, esimerkiksi Israeliin, Turkkiin, Kreikkaan ja Etelä-Koreaan. Saksalaisten vene oli ilmeisesti kuitenkin liian pieni australialaisten tarpeisiin. Australian laivasto toimii valtavalla alueella, joka ulottuu Eteläiseltä Jäämereltä Tyynelle valtamerelle.
Australia kasvattaa puolustusta
Jos sukellusvenekauppa viedään loppuun asti tilauksen mukaisena, Australiasta tulee maailman kymmenenneksi suurin sukellusvenevaltio, edellä esimerkiksi kaikkia Euroopan maita.
Australia kasvattaa puolustusmenojaan, ja merivoimille aiotaan hankkia myös uusia pinta-aluksia, muun muassa yhdeksän fregattia. Aasian ja Tyynenmeren alueella on käynnissä eräänlainen kilpavarustelu. Siinä on suurin tekijä Kiina, joka kasvattaa laivastoaan muun muassa lentotukialuksilla ja samalla esittää aluevaatimuksia merialueilla.
Myös Japani on kasvattamassa puolustusmenojaan. Yhdysvallat, joka aiemmin aikoi keskittää sotilaallista huomiotaan Tyynenmeren alueelle, on joutunut hajottamaan voimiaan Lähi-Itään ja Eurooppaan."