2016-03-31 Belgia: Terrori-iskujen jälkeen joka kolmas karttaa julkisia paikkoja
«
: tänään kello 13:58:52 »
Brysselin terrori-iskuja käsittelevässä
ketjussa sivuttiin jo tätä aihetta, mutta tutkimus ansainnee oman ketjun, koska kyse on varsin laajoista ja merkittävistä asioista.
Kannattaa huomata, että "Ceci n’est pas une crise" -säätiö on biasoitunut. Sen
tavoitteena on vaikuttaa konkreettisesti mielipidejohtajiin ja yleiseen mielipiteeseen taistelussa pelkoja vastaan, jotka johtavat sulkeutumiseen (repli identitaire = [groupe ethnique, religieux] → introverted assertion of one's identity). Säätiön tavoitteena on edistää eurooppalaista identiteettiä ja yhteiseloa. Säätiö on perustettu vuonna 2014. Perustajajäseninä on belgialaisia ja kv. poliitikkoja, sekä EU-tahoja (mm. mep Guy Verhofstadt). Eräässä lähteessä kerrottiin säätiön saavan rahoitusta EU:lta. Tästä huolimatta tutkimuksessa tulee esiin merkittäviä seikkoja.
Lainaus
Terrori-iskujen jälkeen: Joka kolmas belgialainen karttaa julkisia paikkoja
"Ceci n’est pas une crise" -säätiö on tilannut tutkimuksen Brysselin iskujen jälkeen. "Le Soir" kertoo tuloksista.
Le Soir 31.3.2016 juttu ranskaksi
"Me emme pelkää". "Not afraid". Kuten ranskalaiset Pariisissa tammikuussa ja sitten marraskuussa 2015, ovat lukuisat belgialaiset kieltäytynet ahdistumasta maaliskuun 22. päivän iskujen johdosta. Place de la Bourse -aukion liidulla kirjoitetut vastarintaviestit, joita toistetaan Facebookissa tai lehtien pääkirjoituksissa, ovat saaneet ensimmäisen lukuihin perustuvan arvion. Pelko on vallitseva mieliala vain 20%:lle belgialaisista. "Ceci n’est pas une crise" -ajatuspajan Dedicated Research'iltä tilaaman tutkimuksen mukaan väestön päällimmäinen tunne on tällä hetkellä viha: Sitä kokee 58%.
Mieliala: Halu jatkaa elämää entiseen tapaan, muslimit pelkäävät enemmän
Valtaosa belgialaisista (80%) odotti Belgiassa tehtävän iskuja. He ovat myös vakuuttuneita siitä, että tällaisia iskuja tulee tapahtumaan myös jatkossa. Pelko ei kuitenkaan ole vallitseva mieliala. Päällimmäisenä on viha, sitten tuska ja solidaarisuus, joiden jälkeen vasta tulee pelko. On kuitenkin huomioitava, että vaikka belgialaiset ovat "arvottaneet" pelon vain 18%:n tasolle, niin 30% kansalaisista kertoo, että he tulevat välttämään julkisia paikkoja tulevien viikkojen aikana ...
Muslimien keskuudessa vastaava luku on 49%! Todellakin, puolet Belgian muslimeista pelkää julkisia paikkoja. Tämä pelko uusista iskuista sekoittuu varmastikin ahdistukseen joutua ksenofobisten ja islamofobisten hyökkäysten kohteeksi. Enemmistö väestöstä ei kuitenkaan aio muuttaa elintapojaan.
Virheet: Kritiikin kohteena integraatiopolitiikka ja terrorismin vastainen taistelu
Kuka on syyllinen tähän? Yleisesti ottaen kansalaiset kritisoivat paljon vallassa olevia poliitikkoja ... ja heitä edeltäneitä hallituksia. 60% belgialaisista katsoo, että "jos valtio olisi hoitanut menneiden monien vuosien aikana paremmin ei-eurooppalaisten maahanmuuttajien integraation, niin terrori-iskut olisi voitu välttää".
Tällainen kritiikki on kovinta Brysselissä (69% vastanneista) ja Valloniassa (67%), ennen Flanderia (53%). 53% belgialaisista katsoo, että Belgian valtio on kyvytön paikallistamaan ja pidättämään terroristeja ja 70% on sitä mieltä, että järjestysvalta (oikeuslaitos, poliisi, valtion turvallisuuselimet) kärsii kroonisesta määrärahojen puutteesta.
Vastaukset: Turvallisuus kyseenalaistetaan ... halutaan vahvaa valtiota
Vastausten mukaan belgialaiset ovat erittäin jakautuneita, jopa paradoksaalisesti. Toisaalta vähän yli 70% katsoo, että turvatoimien tiukentaminen ei estä uusia hyökkäyksiä. Kuitenkin samaan aikaan 54% arvioi, että paras reagointitapa on lisätä sotilaiden ja poliisien määrää kaduilla. 52% on myös valmis luopumaan osasta vapauksistaan parantaakseen turvallisuuttaan. Suuri enemmistö (79%) belgialaisista vaatii myös "vahvaa valtiovaltaa laittamaan asiat järjestykseen". Ovi on avoinna autoritaarisemmalle vallankäytölle?
Kun tutkimuksessa ehdotettiin koulutuksellisia, kulttuurisia ja ehkäiseviä toimia, niin enemmistö vastaajista (63% - 73%) kannatti näitä. On ilmeisesti vaikeaa puhua "Italian" mallia "vastaan", jossa jokaista turvallisuuteen investoitua euroa kohden investoidaan euro opetukseen ja kulttuuriin ... Itse asiassa 73% vastaajista kannattaa tätä ajatusta.
Islam: Yhteiskunta yhä hajanaisempi
Kun kansalaiset tuovat vahvasti julki, että "on tehtävä kaikki mahdollinen, että ei jouduta Daeshin meille virittämään ansaan" (86%) ja he pelkäävät eräiden vihapuhetta ja sulkeutumista ajavien puolueiden käyttävän tilaisuutta hyväkseen (69%), niin samalla on selvää, että heidän vastauksensa jo sinällään todistavat tietystä jakautumisesta. 36% belgialaisista katsoo, että muslimit ovat "osasyyllisiä" näihin tekoihin. Se kuitenkin rauhoittaa, että 60% ei kannattanut tätä väitettä.
Sosiologi ja Survey & Action -instituutin perustaja Benoît Scheuer, joka on laatinut tutkimuksen kysymykset ja tulosten analyysin, on pessimistisempi: "Yhteiskunnan halki kulkee identiteettiin perustuva kuilu, "heidän" - muslimien - ja "meidän" välillä. Lähes 40% katsoo muslimien olevan osasyyllisiä. Vain 31% on sitä mieltä, että muslimit ovat myös uhreja. Ja 40% pelkää sisällissotaa muslimien ja ei-muslimien välillä! Ihmiset sanovat, että he eivät halua joutua Daeshin virittämään ansaan, mutta kukaan ei ole kertonut heille, miten siihen joutuminen vältetään ... Jos pelkästään turvatoimia kiristetään, niin me tulemme edelleen laajentamaan kuilua ja putoamme suoraan ansaan."
Lihavoinnit mun.
Jutun perusteella lienee aika selvää, että poliitikot täällä ovat saaneet vaikutteensa tällaisilta ajatuspajoilta ja suoraan EU:sta. Sitten omaksuttuja vuorosanoja toistavat kaikki kuorossa: No fear!
Jutun perusteella alan kallistua sille kannalle, että vaikka geopolitiikalla on merkitystä, niin pakolaiskriisin perimmäinen syy on liittovaltion rakentaminen. Ensin on vain kukistettava kansallisvaltiot. Tämä tapahtuu parhaiten sekoittamalla väestöjä ja tuomalla uutta ainesta sisään. Hajottamisen ja hallitsemisen periaatteen tunsivat jo muinaiset roomalaiset. Ihmettelen vain, miksi kaikki tämän maan poliitikot näyttävät hypänneen tuohon samaan kelkkaa, vaikka on selvää, että meille käy tuossa lopulta huonosti.